X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
למעט תוניסיה ומצרים, מדינות שזהותן הלאומית כבר התגבשה במהלך המאה ה-19, נראה שהשבטיות נותנת את הטון המרכזי בגל אירועים האחרונים בעולם הערבי הזוכה לכינוי "האביב הערבי
▪  ▪  ▪
הפגנות בירדן [צילום: פלאש 90]

קיימת טענה שהאיסלאם הפוליטי התחזק בעקבות האירועים האחרונים בעולם הערבי, בראשם ניצחון "האחים המוסלמים" בבחירות במצרים, ושבשנים הקרובות העולם יהיה עד להפיכתו של המזרח התיכון לח'ליפות איסלאמית-קיצונית. יחד עם זאת מן הראוי לציין שבין התחזקות לבין ניצחון המרחק גדול. הקביעה שכוחות האיסלאם הקיצוני יצאו וידם על העליונה בגל המהפכות האחרון בעולם הערבי, ממעיטה בערכם ובתפקידם של גורמים שונים וחשובים בעולם הערבי, ובראשם השבטיות.
השבטיות נוטה לפרוח כאשר השלטון המרכזי במדינות שזהותן הלאומית לא נשענת על יסוד מוצק מתרופף. מרבית מדינות המזרח התיכון, הינן תוצר של הסכמי סייקס-פיקו שנחתמו בין בריטניה לצרפת ב-1916 ובמסגרתם חולק האזור ברובו לאזורי ההשפעה בריטים וצרפתים. כלומר, מדובר במדינות שגבולותיהן נוצרו על-ידי המעצמות הקולוניאליות בריטניה, צרפת ואף איטליה (במקרה של לוב). למעט תוניסיה ומצרים, מדינות שזהותן הלאומית כבר התגבשה במהלך המאה ה-19, נראה שהשבטיות נותנת את הטון המרכזי בגל אירועים האחרונים בעולם הערבי הזוכה לכינוי "האביב הערבי". כמעט בכל הארצות שבהן קיימת סכנה להפלת השלטון המרכזי, נראה שהסכנה אינה מגיעה דווקא מבני המעמד הבינוני המתגורר בערים, אלא דווקא מכוחות שבטיים.
קיימות מספר דוגמאות הממחישות את טענה זו.
לוב היא דוגמה מובהקת לעלייתה של השבטיות. מאז נפילת שלטונו של מעמר קדאפי באוקטובר 2011, זו היא חברה מדממת השקועה במאבקים שבטיים והנמצאת בסכנה להיהפך ל"מדינה כושלת" כדוגמת סומליה. לוב חזרה להיות חברה שבטית מפולגת, תופעה שהוצנעה רבות במהלך תקופת שלטונו של קדאפי, ובה כל שבט פועל כבתוך שלו באזור שבשליטתו. חלק מהשבטים בלוב אף הקימו מיליציות שבטיות. אף שאלו עושות שימוש באיסלאם הפוליטי ומשתפות פעולה עם ארגוני הג'יהאד העולמי השונים ככלי לחיזוק השפעתן הפוליטית מעבר לשטחים שבשליטתן, הרי שלמרות שיתוף פעולה זה הן מחשיבות את האינטרס השבטי כערך עליון.
בתימן, הענייה מבין מדינות ערב, התמונה דומה לזו שבלוב. תימן אופיינה לאורך שנים רבות בשלטון מרכזי רופף ובעצמאותם של השבטים השונים החיים בה, דבר שרק התחזק עקב התפטרותו של נשיאה עלי עבדאללה-צאלח, במהלך שנת 2011, בעקבות גל ההפגנות נגדו. חלק מהשבטים בתימן, בעיקר בדרומה, אף משתפים פעולה עם ארגון אל-קאעידה, בדומה למיליציות השבטיות בלוב הנ"ל, על-מנת להרחיב את השפעתן בדרומה של המדינה.
גבולות לא רלוונטיים
במקרה של סוריה, דווקא נראה שמלחמת האזרחים מקבלת צביון דתי, דבר המומחש בשימוש שהמורדים מ"צבא סוריה החופשית" והתומכים בהם עושים בפתווא (פסק הלכה) מימיי הביניים שכתב איש הדת הסוני הקיצוני אבן תימיה (1263- 1328) נגד העלאווים, העדה אליה משתייך שליט סוריה בשאר אל-אסד. בפתוא זו נקבע שהעלאווים אינם מוסלמים ויש להורגם ולא לקבור אותם בבית קברות מוסלמי, מה שנותן צידוק לטבח בהם על-ידי המורדים הסונים. אך לא רק הכיתתיות הדתית משחקת תפקיד במלחמת האזרחים בסוריה, אלא גם השבטיות. בתוך האופוזיציה הסורית לשלטונו של בשאר אל-אסד קיימת יריבות בין נציגי הקבוצות הסוניות השונות המתנגדות לשלטון בסוריה. הסיבה המרכזית למאבקים הללו היא השוני הגיאוגרפי והשבטי בין הנציגים השונים באופוזיציה הסורית שאינם מסכימים לקבל את מרותו של האחר בהנהגה.
"האביב השבטי" לא פסח גם על ירדן. בימים עלו רועד כסאו של המלך עבדאללה, לאו-דווקא עקב הפגנות "האחים המוסלמים", המשתייכים, רובם, לאוכלוסיה הפלשתינית העירונית, אלא דווקא עקב הפגנות של שבטים בדואים שונים שנחשבו בעבר למעוז תמיכה מובהק של משפחת המלוכה הירדנית. השבטים הבדואים חשים מרמור עקב המצב הכלכלי הירוד בממלכה וחלקם אף קוראים להחלפתו של עבדאללה באחיו למחצה, הנסיך חמזה.
כמו-כן, התחזקותה של השבטיות בעקבות אירועי "האביב הערבי" הובילה במובנים רבים להפיכתן של גבולות בין-מדינתיים ללא רלוונטיים. חצי האי סיני, השייך רשמית למצרים, מסמל בזעיר אנפין את תופעה זו. מספר שבטים בסיני, בעיקר אלו המתגוררים בצפון חצי האי, חיזקו את קשריהם עם אחיהם לשבט ממעבר לגבול בעקבות התרופפות השלטון המרכזי בקהיר שאינו מצליח להטיל את מרותו על האיזור. למשל, שבט הראשידה היושב בצפון ומרכז סיני, שנחשב לגורם מרכזי בהברחת אמצעי הלחימה לרצועת עזה ומהגרי העבודה לישראל, חיזק את קשריו עם בני השבט החיים בסודן ובאריתריאה בעקבות התרופפות השלטון המצרי בסיני מאז נפילת שלטונו של חסני מבארכ בפברואר 2011. איחוד שבטי זה הפך את שבט הראשידה לאחד מהגורמים המשמעותיים ביותר בנתיב ההברחות לעזה ולישראל ולאיום ביטחוני משמעותי על יציבותן של אזורי הגבול של מצרים, סודן ואריתריאה.
לסיכום, התמונה מורכבת ומסובכת בהרבה מזו הרואה באירועי "האביב הערבי" אירוע ממקשה אחת, איסלאמיסטית. קשה להאשים את התומכים בגישה זו, מפני שחלק גדול מהאירועים לובשים אצטלה איסלאמיסטית, בעיקר הודות לסיקורן של הרשתות הלוויין הערביות, ובראשן אל-ג'זירה המשמשות כשופרן של תנועות איסלאמיסטיות שונות למיניהן, כדוגמת "האחים המוסלמים". כמו-כן, חזרתה של השבטיות למוקדי ההתרחשויות תורמת לחיזוקן באופן עקיף של ארגוני הג'האד העולמי, המנצלים את הוואקום השלטוני שנוצר בעקבות התרופפות השלטון המרכזי ברבות ממדינות ערב. למרות כל זאת, קיימת גם תקווה מסוימת בחזרתה של השבטיות למרכז העניינים. יצרתן של קואליציות שבטיות יציבות במדינות ערב השונות תוכלנה להוות בסיס איתן ליצירת משטרים יציבים שייתנו מענה למסורות עתיקות היומין ולצרכיהם הרבים של תושביי מדינות ערב.

תאריך:  03/12/2012   |   עודכן:  03/12/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ה"אביב השבטי"
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
מה שבטיות?
בנצי כהן  |  4/12/12 02:57
2
תגובה
מישהי  |  4/12/12 17:52
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות העולם הערבי
מרדכי קידר
תחושת ההחמצה הפוליטית והרעב דוחפים שוב את המצרים לכיכר אלתחריר    אלא שכגודל התקוות כך גודל האכזבות. כמעט שנתיים עברו מאז שהחל "האביב", ומצרים רק מתדרדרת במורד חלקלק ומסוכן אל ביצה של בעיות פוליטיות, אזרחיות, חוקתיות ומנהליות
עופר וולפסון
קבוצות גדולות של מפגינים נהרו הערב לכיכר תחריר - זועמים על מאמצו החפוז והבלתי צפוי של הנשיא לאשר את החוקה החדשה של מצרים    מורסי למגזין "טיים": "מה שאני רואה כעת הוא שהמצרים הם חופשיים"
מרדכי קידר
חמאס בין הפטיש הישראלי והסדן האירני חמאס שולט מאז בעזה באופן מלא, אך מאפשר לארגונים אחרים לפעול, להתאמן, להתחמש ולפגע בישראל מידי פעם
מנשה שאול
לארגון חמאס יש ערוץ טלוויזיה הנושא את השם "אל-אקצה", כשמו של המסגד שעל הר הבית    ערוץ זה הוא כלי להפצת שקרים והודעות כוזבות על נצחונות שחמאס משיג כביכול ב"עמוד ענן
מנשה שאול
בעוד שמדינות ערב שקועות באבטלה ובבערות, מנסה ישראל לפתוח אליהן צוהר דרך הפייסבוק
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il