X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
שלוש נקודות בעקבות החלטתו של היועץ המשפטי לממשלה בתיק ליברמן: על ההכרח להגביל את משך הזמן של חקירות, על ההתעקשות להעמיד לדין בפרשה שולית, ועל כך שבסופו של יום מדובר בהחלטה נכונה ואמיצה
▪  ▪  ▪

פרקינסון

"כל עבודה נמשכת לפי פרק הזמן המוקדש לביצועה", קובע החוק הראשון של פרקינסון. "תקבעו לעצמכם דד-ליין, אחרת לעולם לא תסיימו", אמרה לנו המרצה בשיעור הראשון בסמסטר הראשון בשנה א'. על הכללים הפשוטים הללו, המוכרים ומובנים לכל אחד מאיתנו בכל היבטי חיינו, לא שמעו במשטרה ובפרקליטות. התוצאה: חקירה נמשכת תריסר שנים, ומסתיימת בלא-כלום בין היתר בגלל הזמן הרב שחלף.
הלקח החשוב ביותר שיש ללמוד מתיק ליברמן הוא ההכרח החיוני להגביל את משך החקירות. לפני שתקום צעקה שמדובר בפגיעה בשלטון החוק, כדאי להזכיר כמה דברים. האחד: גם לשלטון החוק יש מגבלות, ואחת המרכזיות שבהן היא שמירה על זכויות יסוד של חשוד. אסור להוציא הודאות בכוח, אסור להיכנס לבית בלא צו חיפוש, אסור למנוע פגישה עם עורך דין. הזכות להליך הוגן היא אחת מאותן זכויות יסוד, ואין שום אפשרות לנהל הליך הוגן כאשר הוא נמשך שנים על גבי שנים. דומה שאפילו לא צריך להסביר את הנקודה הזאת.
השני: בתי המשפט מתייחסים לזמן החולף מאז ביצוע העבירה כסיבה להקלה בעונש, בעיקר בשל עינוי הדין שעבר הנאשם – אפילו אם הוכח בסופו של יום שהוא פושע. אין להקל ראש בחרדה ובמתח שהם מנת חלקו של מי שמצוי תחת חקירה פלילית. זהו עונש שלא כתוב בשום ספר חוקים, והוא נגזר ומבוצע הרבה לפני שהוכרע הדין. הא למדנו, שהתמשכות של חקירה מהווה עוול – ועוול צריך למנוע.
השלישי: הגבלת משך החקירה תשרת את רשויות אכיפת החוק לא פחות מאשר את החשודים. הדבר יחייב אותן למקד את תשומת ליבן במציאת ראיות לחשדות העיקריים, וימנע פיזור משאבים ומאמצים הדרושים לתיקים אחרים. כאשר חקירה אחת נמשכת שנים רבות, המשמעות היא שחקירות אחרות נדחות ואולי אפילו לא נערכות. ואם בסופה של אותה חקירה אפילו אין כתב אישום, הרי שההפסד היה כפול.

כרושצ'וב

בדיחה ישנה מספרת שבנאומו המפורסם ב-1956, בו הוקיע את פשעיו של סטלין, אמר ניקיטה כרושצ'וב משהו כזה: סטלין רצח מיליונים מבני עמנו, הרס את החקלאות שלנו, סיבך אותנו במלחמה שעלתה בחייהם של 20 מיליון איש, דרדר חלקים נרחבים מהמדינה לעוני נורא, וגם עישן באוטובוס.
ההחלטה להעמיד את אביגדור ליברמן לדין בנוגע לשגריר זאב בן-אריה נראית בדיוק כך. שנים על גבי שנים מייחסים לו את עבירות השחיתות החמורות ביותר, ובסוף מחליטים שיש לשפוט אותו על הפרת אמונים במינוי שגריר שלאחר מכן שיבש חקירה עבורו. אם זה לא היה מגוחך, זה היה מצחיק. אם זה לא היה ברצינות, היינו בטוחים שזו פרודיה.
ההחלטה הזו נראית כניסיון נואש של הפרקליטות והיועץ המשפטי להציל משהו מכבודם, לא להגיע למצב בו מאות אלפי שעות ועשרות מיליוני שקלים יצאו לריק. אלא שההחלטה הזו עושה בדיוק את ההיפך. היא מראה שיהודה וינשטיין ומשה לדור לא מסוגלים להפגין יושרה ואומץ מינימליים. שהם לא מסוגלים לבוא ולהגיד: לא הצלחנו. שהם מונעים משיקולי אגו ויוקרה ולא משיקולים של צדק והגינות.
זה לא נורא לא להצליח. אף אחד איננו קבלן של הצלחות, לא תובע ולא סניגור. רק מי שלא עושה גם לא טועה. אבל זה כן נורא לנסות להציל נצחון פירוס מבין מלתעות הכישלון. זה כן נורא להיטפל למה שבאופן יחסי הוא זוטי דברים, רק משיקולים של "מה יגידו". ואתם יודעים מה? יכול להיות שההחלטה הזו היא עצמה הפרת אמונים הרבה יותר גרועה ממה שהפרקליטות מייחסת לליברמן.

ושוב פרקינסון

ואחרי כל זה, איש אינו צריך להתפטר. באמת שלא. לא חוקרי המשטרה, לא מפקדיהם, לא הפרקליטים, לא משה לדור, לא יהודה וינשטיין. כולם עשו את מלאכתם נאמנה, גם אם לא בצורה הכי נכונה וגם אם התוצאה הסופית שונה מאוד מן ההנחות שהיו בתחילת הדרך. דווקא היכולת לבוא ולסגור את רובו של תיק שכזה, אחרי כל השנים וכל המאמצים, ראויה לשבח. דווקא הנכונות לספוג את הביקורת הציבורית, כפי שעשינו כאן בשורות הקודמות, ראויה לציון. הכי חשוב הוא להפיק את הלקחים ולהמשיך הלאה, כי יש עוד מספיק עבריינים ומספיק מושחתים שצריך לטפל בהם.
חוק פרקינסון אחר מדבר על "אומר הלאו המאוס": הכי פשוט לכל פקיד הוא להגיד "לא" לכל רעיון חדש ושונה מן המקובל. צריך הרבה יותר כדי ליטול אחריות ולהגיד "כן". באותה רוח, הכי פשוט מבחינתם של וינשטיין ולדור היה להגיד "לא" לפרקליטיו של ליברמן ולהטיל את תפוח האדמה הלוהט לחיקו של בית המשפט. אבל הם אמרו להם "כן", השתכנעו מהטיעונים, בדקו את עצמם שוב ושוב (ושוב ושוב, קצת יותר מדי), ולבסוף הגיעו בעיקרו של דבר למסקנה הנכונה.

תאריך:  10/12/2012   |   עודכן:  14/12/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
פרקינסון וכרושצ'וב
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
זה מה שאתה כתבת?
ליברמנסקי  |  13/12/12 16:51
 
- זה מה שאתה הוזה
מ.אלקרייאף  |  14/12/12 21:30
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות פרשת ליברמן
יואב יצחק
פרקליט המדינה משה לדור קפץ והבהיר כי היועמ"ש הוא היחיד שמחליט בתיק ליברמן    בדרך זו מבדל לדור את עצמו כדי שיובן: היועמ"ש הנרפה והחששן הוא שנמנע מהגשת כתב אישום נגד ליברמן
עופר וולפסון
מבקר המדינה בפורום למשפט וחברה: "אומרים שמערכת המשפט זה כוכב הצפון שלנו, אבל ייתכן שגם בתוכו יש פרקליטים שלא עושים עבודתם נאמנה"    "בסיס הביקורת אינו אכיפתי כי אם מהיותה של הביקורת בתוך המערכת השלטונית ומכוחה המוסרי"
איתמר לוין
"אסור שגוף הביקורת על הפרקליטות יפגע בביטחון העצמי של הפרקליטים"    "מסיבות העיתונאים של המשטרה - פסולות ומשבשות"    "הכותרת של ידיעות אחרונות על קורב - כאילו פרצה מלחמת עולם"    "חלק ניכר מהתיקים בפרקליטות מיסוי וכלכלה - בלתי אפשריים"
יואב יצחק
דנינו הופיע בשבתרבות בבאר שבע    הביע עמדתו לפיה לא אפקטיבי להעמיד לדין חשוד בגין עבירות שבוצעו לפני עשור שנים    דבריו נאמרים כמה ימים לפני הודעת היועמ"ש על הכרעתו בתיק ליברמן
איתמר לוין
ידיעות אחרונות מגלה שהיועץ המשפטי צפוי לסגור את תיק אביגדור ליברמן, בשל היעדר ראיות מספיקות    אם כך יהיה, הפרקליטות תצטרך להסביר מדוע נדרשו לה עשר שנים כדי לגלות שהעדים המרכזיים גרים בחו"ל וכיצד מריחת החקירה מצידה הפכה לעילה לסגירת התיק
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il