X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
בניגוד לנתונים הדרמטיים שמציגה הכתבה הפותחת את מוסף הארץ כי "כמעט 40% מהישראלים שוקלים לעבור לארץ אחרת מתישהו בעתיד", מתעלמת הכתבה מהנתון לפיו "רק 2% מהנסקרים מציינים שהם ממש בטוחים שיהגרו למדינה אחרת". מה מקור החבאתו של הנתון בטקסט? התשובה ברורה: אם המדובר רק ב-2 אחוזים זה יכול לקלקל "סיפור נגטיבי טוב"
▪  ▪  ▪
'הארץ'. הפכו סיפורים אישיים למגמה חברתית [צילום: אילן שריף]
נתונים לא ברורים
לכל משך פירוט תוצאות החומר המוצג כסקר שאותו ערכה חברה בשם "מידע שיווקי" לא מוזכר גם לא במילה אחת מה היה המדגם שעל פיו נבדקו הנתונים. כלל לא ברור גם האם המדגם בנוי על כלל האוכלוסיה בישראל, או אולי רק על הדור הצעיר.

כל מי שעוסק בסקרי דעת קהל יודע היטב כי איכות התוצאה תלוי בטיב השאלה. שאלה שמטרתה לשרת מגמה מוכתבת מראש יכולה בקלות רבה להציג נתוני-תוצאה המתאימים לרצונו של מזמין הסקר ואילו שאלה המוצגת באורח מקצועי בלתי מוטה יכולה להציג, במידת המשגה הסטטיסטי המקובל, נתונים המתקרבים למציאות החזויה. יחד עם זאת, כדי להקנות לתוצאות סקר כלשהו את מידת האותנטיות הנדרשת, מקפידים בוחני דעת הקהל לציין לצד התוצאות היבשות מה היה המדגם הסטטיסטי שעל פיו נעשה הסקר, מה היו השאלות שנשאלו, מי מזמין הסקר ומי הגוף המקצועי שפיקח על עריכת הסקר או שעסק בביצועו בפועל.
למרבה הצער יש מי שמשתמשים באופן מסולף במונח המקצועי "סקר" כדי להצדיק את תפיסת עולמם, עמדתם הפוליטית או החברתית, ומתייחסים ל"תוצאות" כאילו היו ממש דברי אלוהים חיים. דוגמה להטיית נתונים כזו מצאתי במוסף הארץ שפרסם בהבלטה רבה (14/12/12) כותרת דרמטית ביותר המספרת כי כמעט 40% מהישראלים שוקלים לעזוב את הארץ. כיוון שנתון זה ממש מזעזע החלטתי לקרוא בכובד ראש את הטקסט ולנסות להבין מדוע כל כך הרבה ישראלים מבקשים לשיר את הזמר הידוע "אין לי ארץ אחרת" בשינוי קל בנוסח חדש "יש לי ארץ אחרת". לשמחתי כי רבה הסתבר לי שהקשר בין הטקסט לכותרת מקרי בהחלט.
מתוך עיון מדוקדק בכתבה הארוכה, החושפת תמונה מבהילה למדי כבר בכותרות ההפניה מעמוד השער של המוסף, נראה לי כי עורכי המוסף החליטו מלכתחילה להביא לידיעת הציבור את סיפוריהם של ישראלים שבחרו להגר מישראל למדינות הים. עד כאן זו החלטה עיתונאית לגיטימית. אולם נראה כי כדי להפוך את הסיפורים האישיים למגמה חברתית, הנובעת ככל הנראה מתחלואיה של החברה הישראלית, הוחלט (כנראה) לבדוק, באמצעות סקר דעת קהל, האם מדובר בתופעה רחבת היקף או זניחה.
הממצאים שאספתי מתוך העיון הקפדני בטקסט, מצביעים על בעיה שמוצאה למיטב הבנתי, מצויה בהבנתם המקצועית, או אולי בחוסר הבנתם, של עורכי מוסף הארץ.
לכל משך פירוט תוצאות החומר המוצג כסקר שאותו ערכה חברה בשם "מידע שיווקי" לא מוזכר גם לא במילה אחת מה היה המדגם שעל פיו נבדקו הנתונים. כלל לא ברור גם האם המדגם בנוי על כלל האוכלוסיה בישראל, או אולי רק על הדור הצעיר, וגם אין מענה לשאלה האם השתתפו בו אזרחים דתיים או חרדים. אבל אם אצא מתוך הנחה כי הכול נעשה באורח סטטיסטי כשר למהדרין, התוצאות המופיעות בטקסט שונות לחלוטין מן הכותרת.
מבלי שהקורא החושב של הארץ מקבל לעיונו את המידע הנדרש "מה הייתה השאלה שבבסיס הסקר", התשובה המוצגת היא: "37% מהישראלים שוקלים לעבור לארץ אחרת מתישהו בעתיד". ברור? הם לא החליטו לרדת. הם שוקלים. ומה פירוש ה"שקילה"? יתכן שעברה במוחם מחשבה, אחת מני רבות, שאולי הם יחשבו בעתיד על מעבר לארץ אחרת. ומה עושה עורך שמנסה לייצר דרמה? הוא מעגל את המספר כלפי מעלה: "כמעט 40%". אבל כדי שלא לפגוע בדרמה במשופצת הסתיר העורך, ללא הבלטה בכותרת, אי שם ברחבי הטקסט, את העובדה הקובעת בפשטות ובבירור כך: "רק שני אחוזים מכלל הנסקרים מציינים שבסופו של דבר הם ממש בטוחים שיהגרו למדינה אחרת". אם כך, מה מקור ההתעלמות מנתון זה? התשובה לדעתי ברורה. שני אחוזים בלבד יכולים לקלקל את כל הסיפור. ולמה לקלקל "סיפור נגטיבי טוב"?
בשום מקום לאורך הכתבה המפורטת מאוד, אי-אפשר למצוא מענה לשאלה אלמנטרית אחת: מי מימן את הסקר ומה הייתה מטרתו. כתוב רק שהסקר נערך בשביל מוסף הארץ. כלומר: הארץ, אשר מזה שנים רבות עושה כמיטב יכולתו לצייר את ישראל כמדינה גזענית, מתעללת בשכניה הפלשתינים כמו גם במיעוטים החיים בתוכה, נכנעת רק לחרדים המוצצים בתאווה את לשדה - מחפש דרכים כמו-מדעיות כדי לשכנע את ציבור קוראיו שגם המספרים "המדעיים" מוכיחים את התזה הנגטיבית.
ממצא מעניין נוסף שלא זכה להבלטה, כנראה בכוונה תחילה, בא לידי ביטוי בתוצאות הסקר המוזמן והקובע כך: "בצורה בולטת עולה כי מצביעי ימין, מסורתיים ודתיים נוטים לטעון כי מדינת ישראל היא המקום המרכזי של העם היהודי ועל כן לא יעזבו את הארץ". השימוש בצמד המלים "נוטים לטעון" גם הוא מצביע על המגמה להבליט את השלילה. אולי נכון יותר היה להשתמש בהגדרה "מאמינים" או "משוכנעים".
כאן המקום להציג נתון הנושא בשורת נחמת-מה לעורכי מוסף הארץ. כל הסקרים מראים כי מצביעי הימין המסורתיים והדתיים הם הרוב במדינת ישראל. והרוב הזה כלל אינו שוקל לעזוב את הארץ. ואולי זו הסיבה שבגינה , כך אפשר להעריך, כי מצביעי ימין ומסורתיים כלל לא נכללו במדגם של הסקר הייחודי של מוסף הארץ וכי אילו נכללו בו בוודאי הייתה התוצאה אחרת לחלוטין.
שגיאה נוספת ששגו עורכי מוסף הארץ נעוצה בכך שפרסמו את העובדה המעניינת הבאה, במקום להתעלם ממנה ולהעלים מעיני הקורא הנבון את הנתון הלא-מפתיע. בטקסט המפורט כתוב כך: "הנטייה לשקול מעבר לארץ אחרת בולטת באופן משמעותי בקרב מצביעי שמאל גילאי הביניים (30-49) חילונים ושכירים וכן אצל תושבי הדרום וגוש דן".
אם הנתון הזה נכון, כנראה לא הבינו עורכי מוסף הארץ שהם, בעצם, יורים לעצמם כדור ברגל. שהרי אם כל מצביעי השמאל "השוקלים" יממשו את שקילתם ויעברו להתגורר בארץ אחרת, לא יוותרו להארץ קוראים בארץ.

תאריך:  15/12/2012   |   עודכן:  15/12/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 הארץ / Haaretz
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
שוקלים לעזוב את הארץ
תגובות  [ 9 ] מוצגות  [ 9 ]  כתוב תגובה 
1
מצטער, אבל אתה סותר את עצמך.
אהוד פרלסמן  |  15/12/12 16:39
2
הכתבה המרכזית במוסף הארץ
מתי דוד(מתתיהו)  |  15/12/12 18:23
3
עיתון "אל ארד" משרת את אש"פ ל"ת
אברהם מערב השומרו  |  16/12/12 07:23
4
קוראי "הארץ" עם דרכון אירוערבי
ירון זכאי 1  |  16/12/12 13:36
5
אם הארץ לוקח את תוצאות
הסקר ברצינות  |  16/12/12 13:49
6
רק עיתון הארץ עוזב. והלוואי.  ל"ת
אורי עמר   |  16/12/12 13:54
7
"הארץ" עיתון של החמס בעברית ל"ת
עי.צ.  |  16/12/12 14:34
8
כמה יפסיקו לקרוא "הארץ" ??
השאלה האמיתית  |  16/12/12 15:34
9
"הארץ"
נחמיה הגלילי  |  17/12/12 08:49
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יהודה דרורי
לקח לממשלות ישראל שנים רבות עד שראש הממשלה הנוכחי מצא לנחוץ להורות לוועדה משפטית שתבדוק מהו מעמדם החוקי (הבינלאומי) של שטחי יהודה ושומרון - ואף שהדבר נעשה בנוהל סדיר, והוצגו המסקנות הברורות, הזדרזו תועמלני השמאל לפסול זאת כי זה לא תאם לאג'נדה שלהם
גורי גרוסמן
ליברמן לא השכיל לנצל את הזדמנות הפז שנפלה בידיו להצטרף למפלגת הפליטים בראשותה של מיס קלין, שם היה עובר כהרף עין תהליך של טיהור ולגיטימציה, והופך באחת לאתרוג מהודר
גליה לינדנשטראוס, יפתח צלניקר
בעוד טורקיה שמה דגש על יחסיה עם רוסיה, היא עדיין רואה בברית נאטו את השותפה העיקרית שלה באשר לתחום הביטחוני. אפשר לאפיין את החלטתה המהירה של נאטו לפרוס סוללות פטריוט באדמת טורקיה כנבונה, במובן שהיא מכשירה גם את הקרקע לערבויות העתידיות שטורקיה תזדקק להן לאור אי-היציבות הגוברת במזה"ת
הרב אליהו קאופמן
אהוד ברק יכול להתגאות כי הוא היה האדריכל הראשי להרס מפלגת העבודה, וליחימוביץ' לא נותר אלא לדפוק את המסמר האחרון בארון המתים שממנו נפלטו כבר שמעון פרס, דליה איציק ועמיר פרץ. המפלגה שפעם הייתה זו שהטביעה את כל חותמה על מדיניות החוץ והביטחון היא היום זו שבורחת מנושאים אלה כמאש
עו"ד גדעון רוזנבלום
אין לנו ברירה: אם לא נפעל עכשיו להפרדת הדת מהמדינה, כיצד נסביר, בעתיד, לילדינו ולנכדינו שלא עשינו דבר. אפילו לא טרחנו להקליד אות אחת במחשב, כדי למנוע מהחרדים אורח חיים מסואב שאין לנבא את סופו, בעוד דורות רבים?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il