X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
ההיסטוריה של הסנקציות כאופציה מדינית חושפת את מוגבלותן במאבק מול משטרים אלימים. השימוש בהן מסווה, בדרך כלל, את אי-הנכונות לשאת במחיר אופציות יעילות יותר. המאבק לבלימת התגרענות אירן מוכיח שמנהיגי העולם החופשי נחושים ללמוד מתקדימים ע"י חזרה על - ולא הימנעות משגיאות
▪  ▪  ▪
מחמוד אחמדינג'אד . העולם חוזר על השגיאות [צילום: AP]

28 שנות סנקציות, יחד עם לחץ מדיני ומלחמת סייבר, לא הצליחו להרתיע את אירן מחתירה להפוך לכוח גרעיני. 50 שנות סנקציות, מאז ההפיכה הצבאית בבורמה לא הצליחו לשנות מדיניות של משטרים פורעי חוק.
הדגש האמריקני על סנקציות והידברות במקום הדברה מעניק לאירן זמן נוסף לפיתוח ורכש יכולות גרעיניות. הסנקציות פגועות קשה בכלכלת אירן, אך לא במאמץ הגרעיני האירני.
סנקציות אפקטיביות מחייבות שיתוף פעולה רב-לאומי שאינו בר-ביצוע בעליל. סין ורוסיה יריבות גיאו-אסטרטגיות שורשיות של ארה"ב ושואפות להחלישה במיוחד במפרץ הפרסי. לכן, הן מעניקות גיבוי לאירן ומתנגדות למדיניות וושינגטון כלפי טהרן. הן מפיקות תועלת מהקשר המסחרי עם אירן, כפי שעושות הודו, יפן, טורקיה וחלק ממדינות אירופה, ללא קשר לתמיכתן ההצהרתית - כביכול - בהטלת סנקציות על אירן.
גם ארה"ב לא מיישמת כהלכה את תחיקות הסנקציות שלה עצמה. לדוגמה - מאי 1995, יוני 2010, נובמבר 2011, פברואר 2012 ויולי 2012 - עתירות החריגים ההופכים אותן לבלתי יעילות ומעבירות מסר מזיק לאירן.
אירופה מפגינה ציניות, מתעלמת מהחלטות וחוקים ומקריבה את המאבק ארוך הטווח לבלימת המרוץ הגרעיני האירני על מזבח אינטרסים כלכליים קצרי טווח.
לכן, המושג "סנקציות אפקטיביות ונושכות" הוא דבר והיפוכולדוגמה - 60 שנים סבורה ארה"ב שסנקציות ישכנעו את צפון קוריאה למתן את מדיניותה ולהימנע מפיתוח נוסף של יכולותיה הגרעיניות. אבל, צפון קוריאה העבירה את מוקד פעילותה המסחרית מדרום קוריאה ויפן לסין, למרות שבייג'ינג תמכה בהחלטות מועצת הביטחון 1718 ו-1874 נגד צפון קוריאה. המשטר האכזרי, אידיאולוגיית ה"ג'וצ'ה" (אם אין אני לי מי לי) והכלכלה הריכוזית של פיונגיאנג מצמצמים את השפעת הסנקציות. בניגוד לצפון קוריאה, משטר האייאטולות רווי מגלומניה דתית אימפריאליסטית.
סנקציות ואמברגו נשק ונפט מתחילת שנות ה-60' גם לא הכריעו את המשטר הלבן בדרום אפריקה. כלכלת דרום אפריקה אף נסקה בעקבות הסנקציות: 0.5% גידול ב-1986, 2.6% ב-1987 ו-3.2% ב-1988 וזינוק של 26% ביצוא מ-1985 עד 1989. מחיר הסנקציות היה רק 0.5% מהתוצר הלאומי הגולמי. המשטר הלבן הוכרע ע"י אפקטיביות הרוב העצום השחור, פינוי הצבא הקובני מאנגולה השכנה והתפוררות ברה"מ. הסרת האיום הסובייטי, שהיה הסיוט של המשטר הלבן בפרטוריה, הפך את נלסון מנדלה לבר-שיח מקובל וסלל את הדרך לסיום משטר ה"אפרטהייד".
משטר המיעוט הלבן ברודזיה (250,000 איש) קרא תיגר, בהצלחה, על 15 שנות סנקציות של בריטניה, ארה"ב, צרפת והאו"ם, וחשף את מגבלות הסנקציות "האפקטיביות והנושכות" מ-1965. רודזיה הרחיבה את הסחר עם דרום אפריקה, והמושבות הפורטוגליות, אנגולה ומוזמביק. המשטר הלבן קרס בעקבות מרד האוכלוסיה השחורה שפרץ ב-1972 ונסיגת פורטוגל ממושבותיה ב-1975.
אופציה צבאית אמריקנית - "מלחמת המפרץ" ב-1991 - ולא סנקציות הסיגו את סדאם חוסיין מכווית. איום בפלישה צבאית אמריקנית - ולא סנקציות - הביאו לשינוי פוליטי בהאיטי. סירוב מדינות דרום מזרח אסיה, סין, יפן והאיחוד האירופאי לשתף פעולה עם סנקציות נגד נייאמר (בורמה) שיחק לידי משטר רודני. 50 שנות סנקציות נגד קובה לא הסיטו את משפחת קסטרו ממסלולה. הפצצת בלגראד ע"י ארה"ב ונאט"ו שכנעו את סרביה להעניק עצמאות לשאר מרכיבי יוגוסלביה.
ההיסטוריה של הסנקציות כאופציה-מדיני חושפת את מוגבלותן במאבק מול משטרים אלימים. השימוש בהן מסווה, בדרך כלל, את אי-הנכונות לשאת במחיר אופציות יעילות יותר. המאבק לבלימת התגרענות אירן מוכיח שמנהיגי העולם החופשי נחושים ללמוד מתקדימים ע"י חזרה על - ולא הימנעות משגיאות הפוגעות באינטרסים קריטיים ארוכי-טווח.

תאריך:  14/02/2013   |   עודכן:  14/02/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
סנקציות אפקטיביות נגד אירן - דבר והיפוכו
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
נכון מאוד. מסכים עם הכותב. ל"ת
צודק  |  15/02/13 19:39
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות הגרעין האירני
איציק וולף
גורמים מדיניים: הנשיא האמריקני קבע את ביקורו בישראל בעיקר לנוכח חששותיו מפני תקיפה ישראלית עצמאית על מתקני הגרעין האירניים    זאת לנוכח קביעת נתניהו בנאומו באו"ם שאביב 2013 הוא נקודת זמן משמעותית
אלעזר לוין
"לארה"ב תפיסת עולם שונה בנושא זה"    סכנה מירדן    "אובמה לא בא כדי לפתור את הסכסוך עם הפלשתינים - הסכנה הגדולה היא שיתעלם מאתנו"    "נתניהו מתלבט, נמצא במצוקה, יהיה בפח או בפחת"
איציק וולף
המנהיג העליון של אירן הצהיר כי אם ארצות הברית לא תסיר את העיצומים הכלכליים החריפים מעל אירן לא יסכים לחידוש המשא-ומתן על תוכנית הגרעין    "אם יש אנשים שמעוניינים להקים שוב את שלטונה של ארה"ב באירן, האומה תתמודד איתם"
אריאל י. לוין
בלבנון קוראים לחרם על ישראל, אסד מצהיר שסוריה תגן על עצמה, אירן מתגאה בפיתוחים צבאיים, מורסי ואחמדינג'אד מתחבקים, חיזבאללה הוכרז כאחראי לפיגוע בבורגס. המשותף לכל אלו: מה שקרוי בערבית "כלאם פאדי"
איציק וולף
מחמוד אחמדינג'אד ממשיך בניסיונות לגבש חזית מאוחדת עם מצרים, אויבתה של אירן עד לא מכבר    בראיון לאל אהראם ציין כי אם מצרים תשתף פעולה עם טהרן היא תיחשף לידע גרעיני שצברה אירן בשנים האחרונות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il