X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הבעיה האמיתית של ההצעה להשבת הפנסיה התקציבית ומתן אופציה לפרישה מכובדת לשופטים שאינם מתפקדים, היא שמדובר בהצעה פסולה ובלתי מוסרית! האם אתם יכולים לדמות גוף כלשהו היכול לתפקד על בסיס העיקרון של תגמול יתר לבלתי מתאימים?
▪  ▪  ▪
מדוע הציבור צריך לממן פרישה של שופטים רק מחמת העובדה שהפסיקו לתפקד? [צילום אילוסטרציה: AP]
עומס על העומס הקיים
כאשר תיפתח הדרך לשופטים לפרוש לפנסיה מוקדמת מחמת שחיקה, תגדל בהתאם המוטיבציה שלהם לא לעבוד על-מנת לזכות בפנסיית השחיקה. שופטים אלו יוסיפו לעומס הרובץ על שופטים מצפוניים העושים מלאכתם הקשה נאמנה (והם רובם הגדול של השופטים)

"שופטים לא מתאימים - פצצה מתקתקת"
עידן יוסף
פרוטוקול הוועדה לבחירת שופטים חושף: שופטים שתפקודם לקוי לא הוצאו מהמערכת בתקופת הנשיאות של ביניש, כדי שלא לפגוע בתנאי הפנסיה שלהם
לרשימה המלאה

אין לנו ממשלה מפוארת ולא כנסת מפוארת וגם השירות הציבורי אינו מפואר. גם אין לנו צבא מפואר ולא מערכת בריאות מפוארת ובכלל ראוי שנכיר תודה על מה שיש, מבלי לנסות לשאוף לבלתי מושג.
מאידך-גיסא, אם להאמין לדוברי הרשות השופטת ולשרי המשפטים בעבר ובהווה, יש לנו מערכת משפט מפוארת ועל-אף פגמים פה ושם (השלמות היא נחלת האל לבדו) התברכנו במערכת משפט יוצאת מגדר הרגיל. אין בכוונתי לחלוק על קביעות נחרצות אלו - מי צריך צרות?
תפארתה של מערכת המשפט שלנו נשענת בראש ובראשונה על שיטת בחירת השופטים שלנו, שהיא מהמשובחות בעולם ומכל רחבי תבל באים ללמוד את נפלאותיה. שיטה זו מביאה לכך שהטובים ביותר נבחרים לשיפוט ואם בהמשך הדרך מתגלה שחלקם אינם מתאימים, או אינם מצליחים לעמוד בדרישות, ברור שהדבר נובע מהתפתחויות שהזמן גרמן ואשר אינן ניתנות לצפייה מראש. ידוע ששפיטה היא מקצוע שוחק מאוד (בניגוד למקצועות אחרים, כמו רפואה למשל) ויש שופטים שמונו בגיל 40 ובגיל 55 שוב אינם מביאים תועלת רבה למערכת, אבל לא ניתן לפטר אותם.
הציבור ישלם
מחמת העובדה שבניגוד לעבר אין השופטים נהנים מפנסיה תקציבית, אלא מפנסיה צוברת, נטען כי לא ניתן להפנות שופטים שחוקים אלו למסלול פרישה. הנשיאה בדימוס של בית המשפט העליון טענה, כי "יש לנו רשימת שופטים שיכולנו לגרום להם לפרוש אילו יכולנו להבטיח להם פנסיה. בינתיים יש לנו פתרונות ביניים". נשיא בית המשפט העליון, השופט אשר גרוניס, אמר אז - טרם מינויו לנשיא - כי "הבעיה היא פצצה מתקתקת, שהציבור בישראל ישלם עליה מחיר".
הרמז ברור: אם רוצה הציבור במערכת משפט טובה שבה ישרתו רק שופטים חרוצים ויעילים, עליו לשלם על כך בנכונות לקנות את עזיבתם של הלא יעילים והשחוקים לפרישה מכובדת. עו"ד רחל בן ארי, נציגת הלשכה בוועדה לבחירת שופטים, אומרת את הדברים במפורש: "צריך ליצור מסלול פרישה מכובד, עם גב כלכלי, על-מנת ששופטים ממורמרים לא יישארו במערכת". בן-ארי הסבירה כי "כיום שופטים בפנסיה צוברת נשארים רק בגלל שאין להם גב כלכלי. מסלול כזה יביא לרענון, ההליכה הביתה תהיה בגדר 'פרישה מרצון' בתנאים מכובדים ולא בבחינת 'הדחה'".
ניסיתי להבין מדוע אסור לפטר שופט ששוב אינו מסוגל לעמוד בדרישות המערכת. האם עובד במקום כלשהו במשק שהפסיק לתפקד ולא מחמת מחלה או נכות (לכך הסדר הפנסיה נותן מענה) אלא מחמת שחיקה חסין מפיטורים? מדוע הציבור צריך לממן פרישה של שופטים רק מחמת העובדה שהפסיקו לתפקד? מה הבסיס המוסרי לתביעה כזו?
אגב, לאן בדיוק יפנה שופט שבגיל 55 יזכה לפנסיית פרישה מכובדת? האם ישב בביתו ולא יעשה דבר? הדעת נותנת שהוא ינצל את קשריו וניסיונו ויחזור לעבודה בדרך כלל כעורך דין הזכאי להוסיף לתאריו גם את התואר של שופט בדימוס. אני מניח שהפיתוי הזה יקסום לשופטים רבים.
הצעה פסולה
בדיון בערוץ הראשון שמעתי מפי השופט בדימוס משה גל (מנהל בתי המשפט הקודם) הסבר מקורי. השופט גל טען כי מכיוון שמעמד השופטים נשען על עיקרון אי-התלות השיפוטית, יש לעיקרון מחיר, והמחיר הוא שלא ניתן להדיח שופט שלא חטא אלא באי-תפקוד נאות. הסבר זה תמוה מאוד! העיקרון של אי-תלות שיפוטית נועד להבטיח שהשופט במילוי תפקידו יהיה עליו רק מורא הדין. אין לעיקרון זה דבר עם שופט שאינו ממלא את תפקידו מחמת שחיקה, עצלות או אי-יכולת סתם.
הבעיה האמיתית של ההצעה להשבת הפנסיה התקציבית ומתן אופציה לפרישה מכובדת לשופטים שאינם מתפקדים, היא שמדובר בהצעה פסולה ובלתי מוסרית! בכל תחום אחר היה רעיון נואל כזה נפסל על הסף. האם אתם יכולים לדמות גוף כלשהו היכול לתפקד על בסיס העיקרון של תגמול יתר לבלתי מתאימים?
בעיה נוספת ולא פחות חשובה נעוצה בכך ש"פתרון קסם" זה יתגלה בהכרח כמקסם שווא. כאשר תיפתח הדרך לשופטים לפרוש לפנסיה מוקדמת מחמת שחיקה, תגדל בהתאם המוטיבציה שלהם לא לעבוד על-מנת לזכות בפנסיית השחיקה. שופטים אלו יוסיפו לעומס הרובץ על שופטים מצפוניים העושים מלאכתם הקשה נאמנה (והם רובם הגדול של השופטים) ויגרום לירידה בתפקודם של אלו ולרגשות מרירות מוצדקים מצידם.
אז מה הפתרון?
כרגיל, הפתרון שנדחה כבלתי ישים ואשר מערכת המשפט מנסה לחמוק ממנו בכל דרך, הוא הפתרון היחיד. יש לקבוע בחוק שהוועדה לבחירת שופטים, או כל גוף נאמן אחר, יוסמך להפסיק כהונת שופט רק מחמת העובדה ששוב אינו מתפקד כראוי. כאשר הסמכות תוגדר ותהיה נכונות להשתמש בה, תגלה מערכת המשפט כי מספרם של השופטים ש"נשחקו" פחת פלאים.
פיטורים הם דבר לא נעים ופיטורי שופט בוודאי נעימים פחות, אולם אין כמו אפשרות לפיטורים כדי לדרבן עובד לעבודה וקל וחומר ביחס לשופטים שדעת הציבור חשובה להם. שופט שגם אמצעי זה אינו משכנע אותו לעבוד ולהשקיע, מן הראוי שיפוטר. אין דינו של שופט צריך להיות שונה מכל עובד בלתי מתאים אחר - ההפך הוא הנכון! שופט שאינו רוצה להשקיע בעבודתו, מסוגל לגרום נזק עצום. ראוי שעבודתו של שופט לא מתאים תופסק ללא פיצוי שאינו מגיע לו על-פי דין ועל-פי התנאים המקובלים בשוק העבודה.

תאריך:  01/03/2013   |   עודכן:  01/03/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
פנסיית שחיקה לשופטים
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
הכל בשם ה"עצמאות השיפוטית"
דרדר  |  1/03/13 15:41
2
פנסיהלשופטים
יכאל  |  3/03/13 15:41
3
למה שלא ישמשו כבוררים? ל"ת
58  |  4/03/13 13:49
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות הוועדה לבחירת שופטים
איתמר לוין
בארבע השנים האחרונות מונו 135 שופטים חדשים למערכת בתי המשפט, מתוכם הגיעו 36 מהפרקליטות ומהתביעה המשטרתית - 27%; בעוד שחלקם בכלל עורכי הדין עומד על 2% בלבד
איתמר לוין
הוועדה למינוי שופטים צפויה למנות שופט אחד למחוזי בתל אביב או למחוזי מרכז; 35 מבין המועמדים - שופטי שלום    צפוי גם מינוי שופטי שלום, תעבורה ומשפחה
איתמר לוין
גזבר עיריית ירושלים לשעבר ביקש לפסול לצמיתות את מועמדותה של גלט    הנדל קובע שאין כל עילה לפסילתה של גלט, ושב ומאשר את סודיותם של דיוני הוועדה למינוי שופטים
עופר וולפסון
בירושלים: עודד שחם ומשה בר-עם; בתל אביב: חגי ברנר; במרכז: הדס עובדיה; בבאר שבע: יעקב פרסקי    בר-עם, ברנר ועובדיה כיהנו בפועל בבתי המשפט להם מונו
איתמר לוין
הנהלת בתי המשפט: הנשיא רמי כהן עומד לפרוש בקרוב    אישור מועמדותה של עו"ד טל מאירסון עומד בניגוד בולט לדווקנות בה נפסלה בתו של רשם בית המשפט השלום בקריות מהתמחות בביהמ"ש העליון
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il