X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
תחת מטר ההתלהמויות והפופוליזם, נשכחו כמה עובדות יסוד חשובות בנוגע למשבר אליו נקלע קונצרן אי.די.בי. למשל: גודלו של המשק הישראלי, הסחר עם שכנינו, מיעוט ההשקעות הזרות וחלקה של הרגולציה ביצירת הגורמים למשבר
▪  ▪  ▪
אם אתה עשיר - תתחבא [צילום: AP]

"טייקונים"

נוחי דנקנר הוא שק חבטות תקשורתי וציבורי קודם כל משום שהוא "טייקון". המילה הזו, שמקורה ביפנית ופירושה "שר בכיר", הפכה להיות מילת גנאי אצלנו. מי שעשיר – צריך להתבייש. אם הוא מצליח – עליו להתחבא. ואם הוא נכשל – חזקה עליו שהוא רמאי. בשנות ה-60 אמר אפרים קישון לממשלה של מפא"י: "כל העולם נלחם בעוני, אתם נלחמים בעושר". דומה שזה נכון גם לחברה הישראלית של המאה ה-21.
נכון, המשק הישראלי מאוד ריכוזי. אבל מה כל הגודל שלו? פחות מ-8 מיליון תושבים עם תל"ג של 248 מיליארד דולר. משקיעי חוץ לא ממש מתדפקים על דלתותינו, ועוד נעסוק בכך בהמשך. בניגוד לכל משק מודרני, לנו אין למעשה שום קשר כלכלי עם שכנינו. קנדה ומכסיקו הן שותפות הסחר הגדולות ביותר של ארה"ב; איטליה וטורקיה – של יוון; גרמניה – של בלגיה והולנד; אירלנד מייצאת בעיקר לארה"ב ולבריטניה; דנמרק – לגרמניה ולשבדיה; הונגריה – לגרמניה ולרומניה. כלומר: השכנים הם תמיד שותפי סחר חשובים, מה שהופך את המשק המקומי במידה מסוימת לחלק מהמשקים של שכניו וכך מפחית את הריכוזיות. לנו יש כלום ושום דבר עם שכנינו.
חוץ מזה, בניגוד לאגדות על "המשפחות הבודדות השולטות במשק", הוא כיום הרבה יותר תחרותי מאשר אי פעם בעבר. פעם שלטו במשק הממשלה, ההסתדרות ועוד כמה משפחות. היום יש לנו את אריסון, דנקנר, עופר, ברונפמן, תשובה, אליהו, לנדאו, לבנת, מנור, שחר, פישר, המבורגר, לבייב, וייסמן, אלוביץ, שביט, פישמן, מוזס, נמרודי, שוויד, ברקת, פדרמן, קרסו, הורביץ – ובטח שכחתי עוד לא מעט שמות. אם כבר, אז הריכוזיות היא בראש ובראשונה בשירותים החיוניים שבידי המדינה, ובראשם הנמלים והתשתיות. לא מזיק לבחון קצת את העובדות לפני ששופכים רפש.

השקעות בחו"ל

אחת הסיבות המרכזיות להסתבכות של אי.די.בי היא הצניחה בשווי אחזקות הקבוצה בקרדיט סוויס. הרפתקה יקרה נוספת הייתה בניית המלון בלאס וגאס. לכאורה, מה יש לחברות ישראליות לחפש בחו"ל? אלא שזה בדיוק העניין.
מגבלות רגולטוריות מקשות כיום מאוד על הקונצרנים למצוא אפיקי השקעה בישראל. הממשלה והמחוקק, בצדק, אינם רוצים שהמשק יהיה עוד יותר ריכוזי מאשר כעת, ולכן למשל לא יכולים הבנקים להחזיק בחברות ביטוח ולהפך. התוצאה היא, שבשנים הטובות מצטברים רווחים שאין אפשרות להשקיע אותם בארץ, אז הולכים לחו"ל.
הבעיה היא, שבחו"ל אין לנו בדרך כלל יתרון יחסי. העסקים הטובים כבר תפוסים ברובם, ל"טייקונים" שלנו אין אמצעים כספיים שיכולים להתמודד עם אלו של מקביליהם הזרים, וגם הקשרים שיש בישראל לא קיימים מעבר לים. התוצאה היא, שבחלק משמעותי מן המקרים הם קונים עסקים מסוג ב' בתחומים ובמקומות בהם הבנתם אינה מיטבית. זה המילכוד: בישראל הם לא יכולים להשקיע, בחו"ל הם עלולים להפסיד, ואז באים אליהם בטענות שסיכנו את כספם של יתומים ואלמנות.

בעלי עניין ודיבידנדים

אחת הטענות שהועלו כלפי דנקנר הייתה שהוא הירבה בעסקות בעלי עניין מצד אחד ובמשיכת דיבידנדים מצד שני. יכול להיות, אבל אני מבקש להזכיר שתי נקודות. האחת: צעדים אלו מצריכים אישור ודיווח כקבוע בחוק, ועסקות בעלי עניין דורשות אישורים מורכבים ותמיכה של בעלי מניות המיעוט. כל עוד האישורים ניתנו – אין מקום לבוא בטענות, ודאי לא בדיעבד.
השנייה: כאשר בעלי השליטה מחלקים דיבידנדים, גם הציבור מקבל אותם. מכל שקל של דיבידנד באי.די.בי אחזקות קיבל הציבור 20 אגורות; מכל שקל בסלקום – 26 אגורות; מכל שקל בכלל ביטוח – 35 אגורות; ומכל שקל בשופרסל – 52 אגורות. מעניין שעל זה איש לא בא בטענות.

מינוף ובנקים

עוד טענה מרכזית היא שדנקנר נטל מינוף גבוה מדי. שוב: יכול להיות. ושוב אני מבקש להזכיר שתי נקודות. האחת: האשראי שנותנים הבנקים נתון לפיקוח קפדני של בנק ישראל, כולל מגבלות נוקשות על לווה בודד ועל קבוצת לווים. כל עוד הבנקים עמדו בהוראות הפיקוח – אין מקום לבוא בטענות. השנייה: מינוף הוא כלי הכרחי וחיוני בכל משק, ובלעדיו לא יהיו השקעות.
הערה גם בנושא בנק לאומי. לראשונה מתברר, ש"רחשי ליבו של הציבור" הם נימוק לקבלת החלטות עסקיות. החלטתו של הבנק למחוק שליש מהחוב של חברת גנדן התקבלה לאחר בדיקות מקצועיות, מו"מ, ייעוץ משפטי ודיונים ארוכים. כל אלו נמוגו בתוך יממה ונעשו כעפרא דארעא אל מול לחץ ציבורי, תקשורתי ופוליטי.
אם כבר, אז ההחלטה השנייה היא הפסולה והיא המהווה עילה לתביעה נגד הבנק ומנהליו על שיקולים זרים הפוגעים בטובת הבנק. ונא לשים לב: חובתם החוקית של המנהלים היא לפעול לטובת הבנק ולא לטובת בעלי מניותיו, גם כאשר הציבור הוא השולט בו.

משקיעים זרים

כמובטח, כמה מילים בנושא ההשקעות הזרות שאיכשהו לא ממש מציפות אותנו. יש לזה כל מיני סיבות: המצב הגיאו-פוליטי, הביורוקרטיה, העומס בבתי המשפט, מוסר התשלומים הירוד, הפוליטיזציה של החלטות עסקיות ועוד. גם חוסר הוודאות הפיסקלי תורם את שלו – ראו כיצד הממשלה מתכננת להעלות את מס החברות ולצמצם את ההטבות במסגרת חוק עידוד השקעות הון.
בהקשר של אי.די.בי, יש להצביע על הרגולציה התזזיתית כעוד גורם. אחת הסיבות המרכזיות להסתבכותו של הקונצרן היא פתיחתו המוגברת של שוק הסלולר לתחרות, ביוזמתה של הממשלה. זה טוב לאזרחים, זה רע לחברות ולבעלי השליטה בהן, ועל זה כבר עמדתי השבוע. כאשר משקיעי חוץ שוקלים לבוא למדינה כלשהי, הם רוצים לקבל אופק של כמה שנים. הם לא רוצים להשקיע ולגלות אחרי שנתיים-שלוש שכללי המשחק משתנים.

איתן אורנשטיין

מזל אחד יש לכל המעורבים במשבר אי.די.בי: הפיצוץ הגיע בדיוק כאשר ורדה אלשיך יצאה לחודשיים של שבתון בחו"ל והתיק יידון, לפחות כרגע, בפני השופט איתן אורנשטיין. זה מבטיח שהדיון יהיה ענייני, בלי התלהמויות ובלי ניסיון של השופט להפוך לכוכב ההצגה. תתפלאו, אבל אפשר לנהל תיקים גדולים ומורכבים גם בנועם ובשלווה.

תאריך:  26/04/2013   |   עודכן:  26/04/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אי.די.בי ודנקנר
תגובות  [ 7 ] מוצגות  [ 7 ]  כתוב תגובה 
1
אני מתחיל להזיל דימעה על " מר"
גורלו של האוליגרך  |  26/04/13 09:17
2
מאמר חשוב של איתמר לוין
ראובן הדני  |  26/04/13 09:26
3
the proof is in the pudding th
jj nyc  |  26/04/13 11:11
4
אוליגרך דנקנר
שלומית האירני  |  26/04/13 11:35
5
גם אם נכון ממש לא רלוונטי!
פועה  |  26/04/13 12:31
6
אתה מנסה להגן על דנקנר ?
נירון קיסר   |  26/04/13 12:33
7
קצת הגיון איתמר לוין
גולדבלט משה  |  26/04/13 12:50
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות אי.די.בי. - המשבר
איתמר לוין
החברה טוענת, כי היא סולבנטית ויכולה לפרוע את התחייבויותיה עד סוף השנה, כאשר תוכל גם לממש נכסים ולפרוע את ההתחייבויות ב-2014    "מדובר בבקשת פירוק מוסווית שיש לדחות על הסף"
איתמר לוין
הנאמנים לאג"ח של חברת-האם טוענים שתוכנית ההבראה המוצעת לחברת-הבת תסכל את הסדר החוב עימם, המבוסס על הזרמות מאי.די.בי פיתוח ושעבוד מניותיה
איתמר לוין
פחות משבוע לפני שגורלם של קונצרן אי.די.בי ונוחי דנקנר יידון בפניו, השופט איתן אורנשטיין מפגין שלווה וחוש הומור - לצד הקפדה על כבודו של בית המשפט ועל נוהלי הדיון. התוצאה מצוינת
שולמית קיסרי
כמו בסיפור ראשומון, גם בסיפור הטייקונים והחובות יש עדויות סותרות של אותו מקרה. אחת מהן מפיו של אלפרד אקירוב    הטייקונים זועקים "שונאים אותנו" והלא-טייקונים צועקים "עושקים אותנו". בסוף הציבור תמיד משלם
בצלאל לביא
תופעת הטייקונים גדולה על מדינת ישראל. בשל גודלה, הרכבה הדמוגרפי ומאפייניה החברתיים, מדובר בתופעה שלאורך זמן נזקיה עולים על תועלתה. למעשה הממשלה כבר החליטה לטפל בתופעת הריכוזיות שהיא ההגדרה המכובסת לנאמר כאן. אבל לאור פרשת דנקנר נדמה שצריך לצעוד צעד נוסף ולבזר את הריכוזיות גם בהחזקות הפיננסיות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il