X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
נר זיכרון לעיתונאי וסופר - לאברהם שמואל שטיין: עיריית הוד השרון בחרה בצדק לקרוא רחוב על שמו של הסופר והעיתונאי אברהם שמואל שטיין, וזה הזמן לומר כמה מלים לזכרו, לתת כבוד לאיש רב פעלים. לא תישכחנה יצירותיו על התנועות המשיחיות: "אש מריבה", "והאש הותירה רק אפר"
▪  ▪  ▪
אברהם שמואל שטיין. תרומה להתפתחות הספרות העברית

מאה שנה ליוצר שתיעד את האש המשיחית, מאה שנה לאברהם שמואל שטיין. כסופר וכהיסטוריון חיבר שטיין בדמות שלו בין גולה לבין גאולה, בין חול לבין קודש. הוא אכן נולד בפולין בשנת תרע"ג - כך שהשנה היה שנת המאה להולדתו. כמו רבים בתקופתו צמח בתוך קהילת קדוש, כנצר לקהילת רבנים ואנשי תורה ובכללם הרב יהושע לייב דיסקין, הוא הרב מבריסק. כחברים אחרים יצאו לרכוש השכלה, חש רצון להתחבר לרוחות החדשות המנשבות בעולם.
את עיקר גדולתו רכש שטיין בשני רומנים גדולים שכתב - "אש מריבה" על דמותו של שבתי צבי, ו"והאש השאירה רק אפר" - על דמותו של יעקב פרנק. שטיין חש מחויבות להעלות את רוח התקופה, את השנים שבהן קהילות שלמות נמשכו כבחבלי קסם אחר דמויותיהם המשיחיות של שבתי צבי ושל יעקב פרנק. לאחר שעלה לארץ ישראל והצטרף למערכת 'דבר' פרסם שטיין ב'הפועל הצעיר' מאמר שבו הסביר את הרצון שלו לספר את סיפורן של התנועות המשיחיות.
הפעים אותו החיזיון הזה, שבתוך קהילה יהודית סגורה ומאמינה, תקום תנועה של מאמינים במשיחי שקר, והעיקר הטרידה אותו ההידרדרות של אותן כתות משיחיות לכיוון של פולחנים אליליים ולניאוף. בכתיבה שלו ניסה שטיין לחשוף את השורשים הנפשיים של התופעות האלה.
בספריו גילינו כשרון של סופר ואיש דרמה - וגם היום במלאת מאה שנה לאיש, ראוי שיינתן לו מקום של כבוד בפנתיאון הספרות העברית - וייוחד לו מקום מיוחד במכון גנזים של אגודת הסופרים העברים.
שתי היצירות האלה "אש מריבה" ו"והאש השאירה רק אפר" כבר צופנות בחובן את הרצון לתאר את ההתעוררות המטורפת, הבוערת, של קהילות שלמות - ומצד שני את אש המחלוקת שיצרו בתוך העם היהודי באותה תקופה, את האפר שנותר מכל חורבות האשליות שהתנפצו.
כך כתב שטיין בהפועל הצעיר:
"והנה מופיע הגואל..אמת, עוד קודם לכן הגיע שמעו לעיירות גליציה, הדלוקות באש המשיח, אל המאמינים בסתר, אשר במחתרת, בפינות נידחות, ביערות, בין חמוקי הרי הקרפטים, מתכנסים היו לשמוח בצוותא ביום ט' באב, באו לקיים את פולחני הלילות כבויי האורות" - וכאן באה התייחסותו של שטיין לאותם מנהגים שנשמרו וקוימו בקרב כת ה'דאנמה' - אותה כת של נאמני שבתי צבי בטורקיה, שנתאסלמו אך המשיכו לשמור על זהותם השבתאית בסתר - ובהמשך תאר באותו להט את התגלותו של יעקב פרנק, את אסיפות המחתרת. שטיין ניסה לרדת לנפש המעריצים המאמינים שנדלקו באש המשיחית - ובה בעת לתאר את ההתפוררות הרוחנית שת תנועות אלה, את הקו הניהיליסטי, את היותם תלושים רוחנית מן המורשת האמיתית של היהדות.
בעשור למדינת ישראל פרסם סיפורים, שבהם ניסה לתאר בלשון ציורית את מצבה הקיומי הקשה של המדינה, את החרדה לגורלה - וגם כאן נזקק לדימוי האש: "אש פושטת באופק", מתוך 'מאסף ישראל' 1958.
כך כתב:
"הסופה השתוללה מבעוד יום. פסי עננים שסועים, חשוכים, כעדרים בהולים, התשוטטו בלא הרף בשמים לבושי קדור. והרוח יללה בזעף, נישאה בעוז ממרחבי מרחקי הים המעורפל, הגועש, המסוער, המקציף, דהרה על פני דיונות החול המסולסלות, סחפה גרפה עמה תמרות אבק דליל, כמבקשת לערטל את הגבעות, לחשוף מערומיהן, לסרוק את בשרן... צינה מרה עמדה ביקום. ותוגה גדולה.
עם ערב גברה סערת החול ויללתה החריפה ונחתכה בנפש, כוכבים בודדים, יתומים, נשקפו מעל, עד מהרה ירדה אפילה מעובה, כבדה על השכונה, צנפה את הבתים הזעירים, והרוח הזועמת עורמת גלי חול בתלים מתגבהים, מתולתלים, ליד פתחיהם, מכסה את השבילים, הגינות, חודרת לתוך הגדרות החיות, צולפת בקירות, בחלונות המוגפים, מרקדת אימים".
כתיבתו מליצית, עשירה, יונקת ממקורות קדומים, מלשון ספרות ההשכלה. המציאות הישראלית, חבלי ההתיישבות, כל אלה הפכו למוטיבים מרכזיים ביצירתו. שטיין חש עצמו הולך לפני המחנה, מנסה לתאר בעטו את הלכי הרוח, את ההתעוררות של הרגשות הלאומיים, את התפתחות היישוב בארץ ישראל: כך כתב את "בת המושב" - אותו כינה 'רומן ארץ ישראלי', מהדורת תשי"ח, וסיפור היסטורי בשם "אדרת אליהו", תשכ"ד ועוד.
במשך שנים ערך את הקובץ "ים" ביטאון החבל הימי, ובמותו כתב עליו אפרים תלמי, הסופר והעיתונאי, רשימה שבה הדגיש את מחויבותו של שטיין לחקור את תנועת התחייה והגאולה בתקופות קודמות - ונתן ביטוי גם לרשימות שלו בנושא החיים החדשים שנרקמו בארץ. כאן ראוי לציין את הרומן שלו "בת המושבה" שיצא לאור בהוצאת 'אלף'.
דמותו תיקשר תמיד בתשוקה להאיר את חיי היהודים בגולה, ולכך יש להוסיף את ספרי הזיכרון לקהילות יהודיות שנכחדו בגולה, שאותן טרח והוציא לאור.
כיום במלאת מאה שנה להולדתו (תרע"ג - תשע"ג) חשוב להזכיר את האיש, את היוצר, שכן הייתה לו תרומה להתפתחות הספרות העברית.
מדובר באיש מעש, ואיש חזון, וראוי שנזכיר את מפעלו, שכן הייתה לו תרומה חשובה בתיעוד 'הנקודה היהודית' במתח הזה בין גלות לציונות. שטיין חיפש אחר הבנת נפש העם באותן שנות גולה של עם יהודי חסר אונים, ובניסיונות להבין את השנים שלפני השואה, את נוראות השנים הארורות של השואה - וכך כל חייו היה חסר מנוח. סופר ועיתונאי, שנשאר מחובר לבית המדרש, שנשאר מחובר לאמונה היהודית - ועם זאת פתוח לעולם, מפקיד את עטו למען שליחות לאומית, לתיעוד פרקים בחיי העם שלו.

תאריך:  06/05/2013   |   עודכן:  06/05/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אריאל דרור
ביהמ"ש החליט לתת לאשה זכויות על מחצית הבית למרות שהבית לא רשום על שמה. השופט האמין לתובעת כי מחצית הבית הובטח לה כמתנה על סמך העובדה שבמשך שמונה עשרה שנים נהג הזוג בבית "מנהג בעלים":
הרב יאשיהו יוסף פינטו
צריך האדם לחדד ולחזק בנפשו, כשהוא בזמנים של צער ויגון בחייו, לאהוב את השם, לא לשאול שאלות על הקב"ה ולהיות בשמחה מרובה ובאהבה גדולה לבוראו
אפרים הלפרין
בימים שהפייסבוק מקדים את שיקול הדעת, וחזונם המתעתע של פוליטיקאים מוקרן על קירות טרם נבדק כלל עם גורמי המקצוע, ראוי להמשיך ביתר שאת את מדיניות העמימות הביטחונית וזאת על-מנת לעקר ולמנוע פטפטת, לשפר את סיכויי ההצלחה של המשימות ולהגן על חייהם של הלוחמים
אבנר יופי
השאלה היא האם ישראל תתאפק שלא להסלים את המצב בצפון ולא תגרר לפעילות אמריקנית בסוריה אינה ידועה. לצערי הולכת ונבנית אפשרות של הסלמה עם לבנון בסיוע אירן, ודאי באם נגרר לפעילות אמריקנית. האם ישראל תצליח להתאפק? קשה לדעת
ראובן לייב
מי שעתיד הדמוקרטיה הפרלמנטרית בארץ אכן עומד לנגד עיניו ייטיב להרהר בשנית בהשלכות השליליות לטווח ארוך שביוזמת החקיקה המטופשת שאותה מקדמים נתניהו, בנט ולפיד, המבקשים שלא לסמוך בשאלות גורליות על הכנסת, אלא להזדקק לשמיעת רצונו של העם שבחר בה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il