X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הרבנות הספרדית נתפשת כמאירת פנים ומקרבת יותר מן הרבנות האשכנזית, אך המועמדים הנוכחיים לתפקיד הרב הספרדי הראשי משדרים מסר שונה
▪  ▪  ▪
הרב עמאר. הרבנות הספרדית נתפשת באור שונה
הרב הלא-פורמלי
בין אם ייכנס הרב סתיו ללשכת הרב הראשי לישראל ובין אם לא, תדמיתית הוא הרב הראשי הלא פורמלי של ישראל. הוא עוסק בשאלות קשות מדי יום: בירור יהדות, נישואין, טקסי ברית מילה, ומעל הכול - הבאת היהדות האורתודוקסית עם חיוך לכל בית בישראל

אחת השאלות המרכזיות המונחות לפתח המנהיגות הפוליטית החדשה של תנועת שס היא שאלת הבחירות לרבנות הראשית. אם נודה על האמת, העניין שמעוררים שני הדיירים בבית יהב בקרב הציבור הכללי דומה לעניין שמעוררים דיירים אחרים בבית אחר.
כדי לבחון את ההתמודדות, נכון יהיה להסתכל מנקודת מבט של צרכני הקצה, הציבור. הנחת המוצא הראשונה שאני מבקש להניח היא שעל-פי תפישת רוב הציבור, הרבנות הראשית ככלל והרבנות בפרט הן שוות ערך לחרדיות. אם נציג סקר בקרב מדגם מייצג ונשאל מי הן הדמויות המזוהות עם העולם הרבני, לבטח נקבל רשימה שבה דמויות חרדיות בשיעור גבוה במידה ניכרת מאשר דמויות ציוניות דתיות.
הנחת מוצא שנייה היא שהמפגש של הציבור עם הרבנות הראשית הוא מפגש טכני ולא מהותי: האם לאולם החתונות יש תעודת כשרות, פתיחת תיק נישואין, איתור מקווה הכלים הקרוב ובירור על העירוב בערב שבת. כאשר מאן דהוא מבקש לקיים שאלת רב הוא יבקש לשאול את הרב שהוא חש אליו קרבה (וזאת אחרי השאלה ל׳רב גוגל׳), וכלל לא משנה עבורו אם רב מסוים חבר לשכת הרבנות בעירו או לא.
שתי ההנחות הנזכרות מדגישות את הממד התדמיתי בבחירות. לאור זאת ראוי שנבחן את המועמדים למשרה הרמה. נתחיל ברב האשכנזי. הדמות הראשונה היא הרב דוד סתיו, יו״ר ארגון רבני צוהר ורב היישוב שוהם. הרב סתיו הוא היחיד שנמצא בעיצומו של קמפיין. הוא הוציא את ההתמודדות מהמרתפים למרכז השיח. בין אם ייכנס הרב סתיו ללשכת הרב הראשי לישראל ובין אם לא (כדאי להפנות את השאלה למנהיג הציונות הדתית נפתלי בנט שטרם הכריע), הוא הרב הראשי הלא פורמלי של ישראל. הוא עוסק בשאלות קשות מדי יום: בירור יהדות, נישואין, טקסי ברית מילה, ומעל הכול - הבאת היהדות האורתודוקסית עם חיוך לכל בית בישראל. הרב סתיו צמוד להלכה, אבל צמוד גם לציבור. כך הוא נתפס בקרב הציבור בישראל.
המועמד המוביל השני הוא הרב דוד לאו, רב העיר מודיעין. יש מי שמכנה אותו "נציג המחנה החרדי", כינוי שמסב לו יותר נזק מתועלת בעת הזאת. הרב לאו שירת בצבא, והוא מנהיג ציבור ציוני דתי רב בעיר מודיעין. הוא ידוע בקרבתו הרבה לחניכי בני עקיבא בעירו, ועם מעילו הארוך הוא עולה על בימת יום העצמאות וקורא את התפילה לשלום המדינה. הרב לאו, ממשיכו הישיר של אביו, הצליח להפוך את המגבעת השחורה שלו לשקופה בעיני הציבור הדתי לאומי והציבור שאינו דתי.
וכעת למתמודדים על משרת הרב הספרדי. אחד המועמדים המשויך למחנה הציוני דתי הוא הרב שמואל אליהו (שטרם הציג מועמדותו באופן רשמי), רבה של העיר צפת ובנו של הראשון לציון הרב מרדכי אליהו זצ״ל. כיפתו הסרוגה של הרב אליהו נחבאת לעתים מתחת למגבעת שחורה (בדומה לרב יעקב אריאל ובשונה לחלוטין מהרב דוד סתיו), והציבור לא ממש מבין את ההבדל בין כיפה סרוגה המסתתרת מתחת למגבעת לכיפה שחורה החבויה אף היא מתחת למגבעת.
הציבור זוכר כי בשנת 2006 נחקר הרב בחשד להסתה לגזענות ולאחר שהבהיר את דבריו נמצא שאין בחשד ממש. הציבור גם זוכר את פסק ההלכה של הרב אליהו בעניין איסור מכירה והשכרה של דירות לערבים.
מועמד מוביל נוסף שמדובר בו הוא הרב אברהם יוסף, רבה של העיר חולון ובנו של מנהיגה הרוחני של תנועת שס הרב עובדיה יוסף (גם הרב יוסף טרם הציג רשמית את מועמדותו). בשנת 2010 פסק הרב יוסף כי אין לצרף שופטים למניין ואין למנות אותם שליחי ציבור אם אינם פוסקים על-פי ההלכה. באחרונה גם שודר תחקיר בתוכנית 'המקור' ובו נטען כנגד הרב יוסף כי פעל לטובת מערך הכשרות הפרטי שבנשיאות אביו מתוך משרדי הרבנות.

'דת' ו'כנסייה'

אם נגביה את המבט מעל ההיבטים האישיים, אין כל ספק שהרבנות הספרדית שונה בתפיסתה מהרבנות האשכנזית. כדי לנסות לעמוד על ההבדל על רגל אחת אשתמש בצמד קטגוריות מעולם הסוציולוגיה של הדת שפיתח מקס ובר: כת וכנסייה. הכת, שעריה פתוחים רק ליחידי סגולה. היא נרתעת מן ההמון ובוררת לה את הבאים בשעריה. המונח האחר, כנסייה, משקף את פתיחת השערים להמונים, תוך העדר הקפדה דתית על זהות הבאים בשער. לא יהיה מופרך להקביל את הרבנות האשכנזית ל'כת' ואת הרבנות הספרדית ל'כנסייה'.
אך אם נחזור למועמדים למשרת הרבנים הראשיים נראה תמונת מצב הפוכה. הרבנים האשכנזיים נתפשים כמסבירי פנים לציבור, קשובים יותר ופתוחים יותר, לעומת הרבנים הספרדים המשדרים לכאורה סגירות והקפדה יתרה. ההסבר לתופעה ניתן בכמה רמות. ראשית, ברמת האישיות של המועמדים: פעילותו של הרב סתיו בצוהר מוכוונת לקהל המטרה, ואילו הרב לאו ינק את דרך הארת הפנים מבית אביו. לעומת זאת, הרבנים יוסף ואליהו הולכים גם הם בדרך אבותיהם, שלא נהנו מתדמית של מובילי רבנות מקרבת.
ההסבר השני טמון בשילוב בין הפוליטיקה החדשה לפוליטיקה הישנה. בצוהר הבינו שאפשר לשחק במגרש של הציבור הכללי, ולכן צריך לצאת מתוך המחנה הציוני דתי, ולעומת זאת הרבנות הספרדית, או שמא יש לומר החרדיות הספרדית, בחרה להתרחק מהציבור הכללי ולהתקרב לחרדיות הליטאית שעבורה הרבנות הראשית לישראל היא וירטואלית.
עוד מוקדם להכריז על מנצחים ומנוצחים, אבל יש לקוות שמידת העניין שמעוררות הבחירות עוד בטרם הוכרעו תעמוד ביחס ישיר להמשך פעולת הרבנים הראשיים מיד עם בחירתם.

פורסם במקור: יומן, מקור ראשון
הכותב הוא יועץ אסטרטגי
תאריך:  14/05/2013   |   עודכן:  14/05/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אלי אלון
המחירים במזנון מרכז בגין הבא להנציח את מורשת בגין יקרים למדי. המזנון בבעלות ובאחריות המרכז והוא מוסר אותו לזכיין מפעיל. למה מאפשרת הנהלת מרכז בגין שהוא גוף ממלכתי חינוכי לגבות מחירים גבוהים במזנון במקום? סגן ראש המרכז: אכן המחירים יקרים, נבדוק מה אפשר לתקן
יורם הר-לב
גופי מסחר אוספים עלי מידע כדי למכור לי בדיוק מה שמתאים לי. אנו יכולים לחיות עם החשיפה בדיוק כפי שאנו חיים עם חשיפת מבוכה כאשר הסומק עולה לנו בלחיים
יוסי ברנע
בניגוד לניר תדהר המבקר, העדר ביקורתיות מספרו של חיים שפירא "מחשבות לעת לילה", אני סבור שכוחו של הספר הוא בהיותו בגדר מנה ראשונה לרוצה לקרוא מנות עיקריות ב-קירקגור, שופנהאואר וניטשה
צבי מגן
הכוונה הרוסית, היא ככל הנראה, שימוש בנושא הטילים כמנוף לחץ למניעת מעורבות צבאית זרה בסוריה וכן גם השגת ויתורים נוספים במשא-ומתן עם המערב לקראת גיבוש ההסדר בסוריה. ולראיה, הביקורים המוזכרים אצל פוטין, המאפשרים לו לשדרג את עמדותיה של רוסיה בוויכוח המתנהל בנושא הסורי
רפי לאופרט
עמוס גלבוע "בגדי המלך החדשים" - אינו ניצב על קרקע המציאות    פרידמן וויל, "סטודנטים: להחרים את האוני' העברית" - להעניש את המפגעים ומשתפים הפעולה של גל עכור זה    צ'לו רוזנברג, "תעתועי הקוים האדומים - דיון נאיבי בנושא הקוים האדומים    תקציב בלוף ותקשורת דמיקולו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il