X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מנשה שאול פרשן לענייני המזרח התיכון מגזין מראה
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
האשליה שהאיסלאם הקיצוני והדמוקרטיה יכולים לדור בכפיפה אחת "האחים המוסלמים" ובעלי בריתם הסלפים מתעלמים מכך שהדמוקרטיה אינה נמדדת רק בקלפי ובפתק שמטילים בו אחת לכמה שנים
▪  ▪  ▪
בחירות דמוקרטיות[צילום: AP]
ב-2005, כש"האחים המוסלמים" זכו לראשונה בייצוג נכבד במועצת העם המצרית - 88 נציגים מתוך 444 מושבים - הכריז מדריכם הרוחני מוחמד מהדי עאקיף: "הדמוקרטיה בשבילנו היא כמו כפכפים: אנו נועלים אותם, וכשמגיעים לבית המרחץ (חמאם) - משליכים אותם".

נשיא מצרים המודח מוחמד מורסי ותומכיו טוענים ללא הרף כי הוא נבחר בבחירות דמוקרטיות, וכי כל ניסיון לטעון נגד מעשיו הוא פגיעה בלגיטימיות (שרעיה). בנאומו האחרון, חזר מורסי על המושג "לגיטימיות" 56 פעמים. לכאורה, טענות אלו נשמעות הגיוניות וצודקות. אך מי שמסתכל מקרוב על מה שקורה במצרים זה שנה, אינו יכול שלא להרהר בצדקתה של טענה זו ולא לעמוד על הזיוף וההונאה שבה.
יש לציין כי מורסי נבחר ברוב דחוק של אחוז אחד לעומת יריבו אחמד שפיק. זאת ועוד: 48 אחוזים מבעלי זכות הבחירה החרימו את הבחירות. משמעות צעדם זה היא שהם לא תמכו במורסי וב"אחים המוסלמים", שכן הם יכלו לעשות זאת אם חפצו בכך, שכן "האחים" היו מאורגנים ודאגו להסיע חולים, זקנים ונכים לקלפי. המסקנה המתבקשת היא שבפועל מורסי זכה רק ב-26 אחוז מכלל בעלי זכות ההצבעה.
אך לא זה העניין העיקרי. "האחים המוסלמים" ובעלי בריתם הסלפים מתעלמים מכך שהדמוקרטיה אינה נמדדת רק בקלפי ובפתק שמטילים בו אחת לכמה שנים, אלא במשילות של הגוף הנבחר, ביצועיו וסדר יומו. אלה הם הקובעים אם השלטון הוא דמוקרטי או לא, ואילו הבחירות אינן אלא שלב ביורוקרטי ראשוני של הדמוקרטיה.
שליטה מוחלטת
קיימת תמימות דעים בדעת הקהל הבינלאומית כי התנהלותם המדינית של מורסי בפרט ו"האחים" בכלל לא הייתה דמוקרטית. הם חטפו את השלטון והחלו למשול כאילו רק הם קיימים, בלי להתחשב בקשת הפוליטית המצרית בכללותה. הם לא גילו הבנה כלשהי שקבלת האחר היא תנאי לקיום הדמוקרטיה. הם הדיחו את האופוזיציה מכל המגזרים ומינו את אנשיהם, הנפיקו פסקי הלכה המתירים חיסול של מתנגדיהם ורדיפות של מיעוטים, הם שלטו שליטה מוחלטת בכלי התקשורת, הם הכתיבו על כלל העם מה עליו ללבוש, לְמה עליו להאזין ואת מה עליו לקרוא והם איימו להרוס ולרסק את הפירמידות ואת כל אתרי הציוויליזציה הפרעונית. האומנם זוהי דמוקרטיה?
גם חמאס, שלטון האיותאללה באירן, הפאשיזם האיטלקי של מוסוליני והמפלגה הנאצית בהנהגת היטלר נבחרו בבחירות דמוקרטיות. אך התנהלותם לא הייתה דמוקרטית. לפי שיטתם של "האחים המוסלמים", הבחירות הדמוקרטיות הן מעין מכניזם להגיע לשלטון ותו לא.
ב-2005, כש"האחים המוסלמים" זכו לראשונה בייצוג נכבד במועצת העם - 88 נציגים מתוך 444 מושבים - הכריז מדריכם הרוחני מוחמד מהדי עאקיף: "הדמוקרטיה בשבילנו היא כמו כפכפים: אנו נועלים אותם, וכשמגיעים לבית המרחץ (חמאם) - משליכים אותם".
אך יש עניין מעל לכל, חשוב לזכור כי המשילות הדמוקרטית אינה מתיישבת עם האיסלאם הקנאי הקיצוני, שכן המוסלמים הקנאים דוחים עקרונית את הנוסחה של שלטון העם - שהוא הרי המהות והתמצית של הדמוקרטיה. לשיטתם, השלטון הוא של האל, דרך נציגו או צילו עלי אדמות. נציג זה הוא המנהיג הדתי. אצל השיעים זהו איש הדת המייצג את האל (וויליאת אלפקיה).
קריסת שלטונם של "האחים המוסלמים" במצרים שעליו חלמו כ-85 שנה היא בבחינת מכה אנושה לשלמות התנועה ברחבי העולם הערבי - בירדן, סעודיה, מדינות המפרץ, חמאס ומדינות צפון-אפריקה, כמו גם לשלטון חמינאי באירן. "האחים המוסלמים" הגישו לעולם ראיה חותכת שכשלונם אינו דגם לחיקוי וכי האיסלאם הקיצוני אינו הפתרון, כפי שחזרו וטענו.

לאתר מגזין מראה
הכותב הוא פרשן לענייני המזרח התיכון.
תאריך:  14/07/2013   |   עודכן:  14/07/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 מוחמד  מורסי
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
נסים גבאי
חברי הכנסת בעצם התנהגותם והתנהלותם מבזים את הכנסת, מדד הפופולריות שלהם בעם הוא 120 מעלות מתחת לאפס... אז למה לכל הרוחות אנחנו צריכים אותם?!
ד"ר איתן לסרי
החקיקה הקיימת בישראל והמנגנונים הפועלים בתחום יחסי העבודה לא מצליחים להפחית את מספר השביתות במשק, ומסתבר שמספר השביתות במגזר הציבורי היה נתון במגמת עלייה עד לשנים האחרונות. רצוי ללמוד מניסיונן של מדינות אחרות ומהטכניקות הרבות והמגוונות הנוהגות בהן למניעת שביתות ולהרגעת יחסי העבודה
יובל ברנדשטטר
את המלחמה הבאה, אם תהיה, נילחם חרישית-חשמלית    הם לא ידעו מאיפה זה בא להם
יואב יצחק
מאז שסיים מיכה לינדנשטראוס את כהונתו ניכרת ירידה בפעלתנות מצד משרד מבקר המדינה    יוסף שפירא, שהחליפו, מתגלה מיום ליום כמינוי המוצלח ביותר של המערכת הפוליטית    שפירא נרתע מעריכת ביקורת נוקבת ומהצגתה במהירות בפני הציבור    חולשתו גלויה לעיני כל
אהרון שחר
כן. אבל מה שקצת יותר חשוב לדעת זה שאנחנו לא יודעים, לא יודעים שלא יודעים, וכדי שלא יהיה משעמם אנו עומדים בתוקף על זכותנו הלגיטימית לא לדעת. למה? כשנדע נבין...
רשימות נוספות
אפילו לא תמורת נזיד עדשים  /  דפנה נתניהו
דמוקרטיה של שבטים   /  מרדכי קידר
מי מפחד מגבריאל נדף  /  יובל ברנדשטטר
צאו לנו מהווריד   /  מוטי היינריך
האיש והחזון  /  שאול רוזנפלד
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il