X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   מאמרים
בשולי הכותרות: פטירת מרן - למרות השבר לא צפוי משבר בתנועת ש"ס מיהו הכחלון של בתי הקפה? על הלוויית המיליון שמעתם? שנינו ביחד וכל אחד לחוד ולקינוח - האופנובנק פרק ב'
▪  ▪  ▪
להנציח את מורשת הרב [צילום: AP]
צוואת הרב
הדעה הרווחת, הן בקרב חלק מחברי ש"ס והן בקרב הציבור, היא שתנועת ש"ס אחרי פטירת הרב עובדיה זצ"ל אינה עוד מה שהייתה לפני פטירתו, וכי היא צפוייה להתפלג בעתיד.
דעתי שונה. נראה לי שלא רק שתחזית זו תתבדה, אלא נהפוך הוא. התנועה תתחזק כדי להנציח את מורשת הרב בדמות התנועה, שהיא הבייבי שלו, ואשר מטרת ייסודה הייתה עניינית, ולא פוליטית - להחזיר עטרה כפולה ליושנה, את המסורת היהודית והמזרחית כאחת. דבר זה נכון, הן לגבי התנועה והן לגבי הטמעת המורשת הרוחנית של הרב המנוח בקרב תלמידיו וחסידיו הרבים.
כך גם קרה לאחר פטירת הרבי מלובביץ' לפני כ-20 שנה. בניגוד לתחזיות הפסימיות, מורשתו חיה ונושמת בקרב החסידים ובעלי התשובה הרבים שהצטרפו לשורות תנועת חב"ד והרחיבו את מעגליה. נראה שלמרות השבר, בעקבות פטירת מנהיגה הרוחני של ש"ס, לא צפוי משבר בתנועה, אלא ליכוד שורותיה. זוהי, דומני, הצוואה של הרב.
הכחלון של בתי-הקפה
מהפכת הקפה ומאפה בחמישה שקלים, שהשיקה רשת קופיקס בתל אביב, מזכירה במידה רבה את המהפכה בשוק התקשורת. גם החברות המובילות, בתחום הטלפונים הניידים, טענו שהורדת מחירים של שירותיהם היא בלתי ריאלית. כל זאת עד ששר התקשורת לשעבר הוריד את מחירי הקישוריות וצירף חברות חדשות לשוק, מה שהגביר את התחרות בין החברות, וראו זה פלא: מחירי המכשירים הסלולריים ירדו פלאים.
אם עד כה טענו בתי-הקפה שמחיריהם ריאליים, והורדת מחירים תגרום להם להפסדים, הרי, בדומה לשוק הסלולרי, רשת קופיקס - הכחלון של בתי-הקפה - הוכיחה כי ההוזלה היא אפשרית בהחלט. בעצם הורדת המחירים הדרסטית של הקפה ומוצרי המאפה, הכניסה הרשת את גורם התחרות לשוק, שפעל עד-כה כקרטל - וסללה את הדרך להוזלה של המוצרים גם אצל עמיתיהם בבתי-הקפה האחרים, ובכך חשיבותה.
נכון, לא הכל כלול במחיר - לא שירות ולא ישיבה - ומדובר בטייק אוואי. אבל תחשבו על מהפכת המחירים, ושבירת גורם הריכוזיות בשוק. לנגד עינינו מתחילה להתגשם נבואתו המיתולוגית של ביבי, הקורמת קצף וקולה: "שיירבו כחלונים בישראל". אמן!
הלוויית המיליון
דומה שהפרידה מהרב עובדיה זצ"ל מזכירה במידה רבה את הפרידה מהרבי מלובביץ' לפני כ-20 שנה. גם אז פטירת האדמו"ר הגדול של חב"ד הותירה חלל עצום ותחושת יתמות בקרב חסידיו הרבים בארץ ובעולם. אלא שהפעם מדובר ב'חסידים' רבים מאוד המקיפים בעיקר את הציבור הספרדי כולו על גווניו השונים - החל מהכיפות השחורות, דרך הסרוגים ועד המסורתיים לדורותיהם.
הלוויית המיליון לרב, שלא הייתה כמותה בתולדות המדינה, ובה השתתפו למעלה מעשירית מאזרחי המדינה מכל קצות הארץ, אח"מים כפשוטי עם, רבנים ואדמו"רים, אשכנזים כספרדים, דתיים כחילונים, נשים כגברים, מעידה על ההערצה העצומה לרב הגאון ולאישיותו האדירה. הערצה זו היא הרבה מעֵבר לפוליטיקה קטנה, המתגמדת מול דמותו ההלכתית הענקית, ומשום כך מקיפה את כל שדרות הציבור.
לא לגירושים
דומה שתנועת התשובה עברה כברת דרך ארוכה, מאז שהגירושים על-רקע חזרה בתשובה של אחד מבני-הזוג - בדומה לניתוק המקצועי - הפכו לריטואל קבוע, ועד ימינו, שהחזרה למקורות אינה מביאה איתה עוד לשינוי דרסטי בסטטוס המשפחתי והמקצועי.
נראה לי כי הסיבה לשינוי היא לא רק היקף התופעה המבורכת של השיבה למצוות, שחִייב שינוי חשיבה וגישה מערכתיים בנושא בקרב הרבנים, אלא לא פחות התפתחות הפסיכולוגיה (ובמיוחד בתחום האימון האישי) שהפכה לפופולרית, ועמדה, כמו בתחומי חיים רבים אחרים, גם בשירות זה כמו בתחום שלום בית בכלל.
נכון, כפי שגם נאמר על-ידי המומחים, לא מומלץ מראש לבחור בבני-זוג בעלי פער דתי, בחירה העלולה להיות מתכון לסכסוכים בחיי הנישואים ושיש לה השלכות מורכבות גם על חינוך הילדים. אומנם אי-אפשר להתעלם ממקרים, שבהם האהבה מנצחת גם פער זה, וח"כ הדתית, שולי מועלם, שבעלה המנוח היה חילוני, תוכיח.
אולם, לאחר מעשה, ראוי להתייחס גם ליתרונות שבדבר: חינוך בני-הזוג לסבלנות ולסובלנות, על-רקע אורחות חייהם השונים, חשיבה עצמאית וקבלת השונה והאחר ממני. זהו גם, ללא ספק, מודל מצויין בחינוך הצאצאים. שניהם ביחד, וכל אחד לחוד, כבר אמרנו?
החטא ותיקונו
דומה שהשילוב של חתונה אקזוטית ודמות ה'אופנובנק' כסמל הוא עתיר רייטינג. האופנובנק, רוני לייבוביץ, שלא היה מבייש סרט אקשן שובר קופות, על מרכיביו: שוד סדרתי של בנקים (רובין הוד המודרני?) הבריחה, האופנוע המככב בו, ההתחזות, האקדח המדומה, המרדף המשטרתי והשודד המסתורי שלא נתפס, והעמיד את כל המדינה על גלגלים - כל אלה הפכו אותו באורח פרדוקסלי לגיבור העם הנערץ ולשיחת היום. בתור שכזה הוא עלול היה להפוך מודל חיקוי לשודדים אחרים, ובמיוחד לצעירים.
הדבר לא קרה, תודה לא-ל, לא רק בזכות זה שבצעד די נדיר הוא החזיר את כל הכסף ששדד, וריצה עונש מאסר מרתיע של 18 שנה (שהופחת בְּשֶל חנינה), אלא לא פחות בגלל עצם התיקון. החרטה שלו, כעבריין לא מוּעד, היא כֵּנה.
יתרה מכך, בהרצאות המבוקשות המפרנסות אותו בכבוד, שהוא מעביר לציבור, מטיף האיש לא ללכת בדרכו, ובכך הפך מגיבור שלילי לגיבור חיובי, המשמש דוגמה לחזרה בתשובה לעבריינים. כל הכבוד!
Author
פובליציסטית | דוא"ל
משוררת.
תאריך:  10/10/2013   |   עודכן:  10/10/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מרטין בוקסדורף
מה מיוחד בחברות פיננסים שדורש לציין במיוחד את התחום הזה לעומת אחרים? האם בכלל יש הבדל בין יחסי ציבור בתחום כזה או אחר? לכאורה הרעיון הוא אותו אחד
חיים שטנגר
כמה טיפוסית ההתנהגות הזו, לפיה מצד אחד מגנה שר האוצר בממשלת ישראל את מי שעזבו את הארץ בשל קשיי פרנסה, אי יכולת להתקדם בחיים, בישראל - בין מבחינה מקצועית ובין מבחינה אחרת - ומצד שני ברגע "היורד" מצליח בחו"ל - בגדול - פתע פתאום הוא מחובק ומאומץ אל הלב
אורי סויסה
לאחר פטירת הרב עובדיה האם יקום לו יורש? ומה יהיה על מפלגת שס, שעשויה לאבד מגדולתה ומרכזיותה בפוליטיקה הישראלית. יכול להיות שעליה להתארגן במתכונת של חצרות כפי שנוהגת המפלגה האחות לה, יהדות התורה - מצד שני כנראה שיש לה יחסים אמביוולנטיים עם כל מה שנוגע לאחים אז היא תאלץ לבחור בדרך אחרת
גיא חזן
תשואה חסרת סיכון נמדדת על-פי ריבית הבנק המרכזי במדינה. בימנו עומדת על 1% (ישראל) אזי תשואה של 2%, שהם פי-2 מתשואה חסרת סיכון, יכולה להיות תיק השקעות מנצח. לשם החידוד – תשואה חסרת סיכון בארה"ב שואפת לאפס (0-0.25%) – האם תשואה של חצי אחוז בשנה היא תיק השקעות מנצח?
אפרים הלפרין
ראש הממשלה טוען שהמכשול העיקרי במו"מ עם הפלשתינים הוא סירובם להכיר בנו כמדינה יהודית, יש אחרים בממשלה הטוענים שאין מדובר כלל במכשול
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il