X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
דבר אחד שהלימוד מההיסטוריה ודאי מספק לנו הוא כוחו של התקדים. מרגע שאירוע מסוים מתקיים, הוא נכנס לטווח האפשרויות הפוטנציאליות של הפעילות החברתית האנושית, ודווקא העובדה שאין שני מקרים היסטוריים זהים מסייעת להבין את גודל הסכנה שבכוח גרעיני בידי אירן
▪  ▪  ▪
טכנאי גרעין באירן [צילום: AP]

השאלה "מה ניתן ללמוד מההיסטוריה" היא, כמאמר הקלישאה, עתיקה כמעט כימי ההיסטוריה עצמה. התשובות לשאלה נעות בטווח שבין "ההיסטוריה חוזרת" לבין "אין שני מקרים היסטוריים דומים, ולכן לא ניתן ללמוד דבר מן ההיסטוריה". העניין נותר סבוך גם עבור אלה הסבורים כי בכל זאת ניתן להפיק לקחים היסטוריים לאור התובנה כי ההיסטוריה מלמדת אותנו דברים והיפוכם. ניקח, למשל, את ניסיון האיותאללה מטהרן לפתח נשק גרעיני (והנחת היסוד היא כי ניסיון זה יימשך למרות - ואולי בגלל - ההסכם הנרפה בין אירן והמערב). מצד אחד, כדאי להוציא לפועל מתקפת מנע ולהשמיד את מתקני הגרעין שם משום שלראיה - פעולה כזו הצליחה נגד הכור העירקי ב-1981. מצד שני, לא חסרות דוגמאות למתקפות מנע או פעולות צבאיות אחרות שנכשלו (מבצע כראמה, גליפולי, מפרץ החזירים בקובה, הפעולה לשחרור נחשון וקסמן ז"ל) ושגררו אחריהן טרגדיות אנושיות ואף מפולות מדיניות.
דבר אחד שהלימוד מההיסטוריה ודאי מספק לנו הוא כוחו של התקדים. מרגע שאירוע מסוים מתקיים, הוא נכנס אוטומטית לטווח האפשרויות הפוטנציאליות של הפעילות החברתית האנושית. כשחיילים רומאים מחריבים את קרתגו, טובחים בבניה וזורעים מלח באדמתה במאה השנייה לפני הספירה, לא ניתן עוד לומר שטיהור אתני לא ייתכן בבוסניה של סוף המאה ה-20 אחרי הספירה. ומרגע שהשמדת עם מתבצעת בארמניה בשטחה של טורקיה במלחמת העולם הראשונה, לא ניתן כבר לקבוע כי שואה נוספת לא תיתכן, גם אם מדובר במדינות מתקדמות תרבותית וטכנולוגית, כמו גרמניה או צרפת של מלחמת העולם השנייה.
דווקא השמדה המונית הם אינם כוללים בטווח האפשרויות
בשיח סביב תקיפה פוטנציאלית של מתקני הגרעין באירן בולטת גישה אחת, חסרת אחריות במיוחד. על פיה אין ביכולת גרעינית אירנית סכנה לישראל, וזאת משום שהאירנים מפתחים יכולת כזו למטרת התגוננות מתקיפה אמריקנית (לקח ממלחמות המפרץ) או לשם הישרדות במרחב הסוני. עיתונאים, פוליטיקאים ופרשנים ביטחוניים מסוימים מקדמים את נישת השיח הזו השכם והערב. יתרה מכך, לטענתם לא ייתכן שאירן תפעיל אופציה גרעינית נגד ישראל, משום שהיא עלולה להיות מתוגמלת בהתאם נוכח יכולת מכה-שנייה, המיוחסת לישראל. לאור זאת, הם קובעים, כל ניסיון לצייר את מאמץ הגרעין באירן כאיום על ישראל, אינו אלא קמפיין הפחדה מבית היוצר של ממשלת ביברמן.
אלא שדווקא העובדה שאין שני מקרים היסטוריים זהים מסייעת במקרה זה להבין את גודל הסכנה שבכוח גרעיני בידי אירן. הרי מי אמר שאירן תפעל ישירות להשמדת ישראל באמצעות מכה גרעינית? אם כבר, סביר יותר שזו תדאג לספק את היכולת לארגון טרור שינסה לבצע פיגוע גרעיני באופן שינקה את אירן מאחריות ברורה לעניין ויגרום לעולם למנוע תגובה מצד ישראל, או מה שיישאר ממנה.
אם כך, יגידו המתנגדים לגישה זו, אין ברירה אלא לשבת כל היום במקלט, שכן כוח התקדים מלמד שכל רגע עלולה להתרגש שואה או מלחמה איפשהו, מאחר שאלו התקיימו גם בעבר. ולכן, יטענו, אין להסתמך על התקדים, אלא לחשב הסתברויות של היתכנות תרחישים. אך זהו בדיוק העניין. הדילמה הנדונה אינה התחבטות בנוגע לרכישת סוג חדש של אבקת כביסה, אלא אפשרות סיוטית של השמדת עם בנשק להשמדה המונית. והאפשרות הזו, למרבה הפלצות, כלל אינה נדונה על-ידי אותם גורמים, אפילו לא ברמת ההסתברות התיאורטית של אותו "טווח האפשרויות הפוטנציאליות של הפעילות החברתית האנושית".
אולם נוכח כוח התקדים, נוכח האידיאולוגיה המשיחית הקיצונית החומייניסטית ונוכח כוונותיה, הצהרותיה ויכולותיה המתפתחות של אירן, ניתן להסיק, שבהסתברות מסוימת האפשרות של שואה גרעינית בישראל אינה מתקיימת רק בדמיונם של בנימין נתניהו ואביגדור ליברמן. ההסתברות לכך ממשית עד כדי כך שהיא מחייבת מניעה בכל מחיר של גרעין אירני, בין אם בדיפלומטיה (אפקטיבית, לא כזו המבוססת על פייסנות), בין אם בסנקציות (שהוסרו כעת מהפרק עם ההסכם שנחתם בין אירן והמערב), בין אם בפעולה אמריקנית או, כמוצא אחרון, בפעולה ישראלית עצמאית.
רק שלא נשכח את אלה שהוציאו מכלל אפשרות הישנות של תקדימים היסטוריים. אחד מהם היה יוליוס לוקאסייביץ', שגריר פולין בצרפת, שקבע במאי 1938, 15 חודשים בלבד לפני כיבוש ארצו על-ידי גרמניה, כי "לא ניתן להעלות על הדעת כי במאה ה-20, לאחר המלחמה הגדולה (מלחמת העולם הראשונה), כל מדינה שהיא - אפילו גדולה וחזקה כגרמניה - תוכל לספח שטחים המאוכלסים על-ידי עמים אחרים, בניגוד לרצונם".

פורסם במקור: אתר מגזין "מראה"
תאריך:  29/11/2013   |   עודכן:  29/11/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות הגרעין האירני
עמוס ידלין
מהתגובות של בכירים בישראל ניתן היה לחשוב שהאירנים קיבלו בז'נבה אישור מהמעצמות לפתח נשק גרעיני, ושהסכם זה מביא את אירן למצב של 'מדינת סף גרעינית'. ההסכם שהושג הוא רק הסכם ראשוני וחלקי התקף לשישה חודשים, שבמהלכם ינסו המעצמות ואירן להגיע להסכם סופי וכולל
יוסף עברון
דרך טיפולו של נשיא ארה"ב, ברק אובמה, ברודנים למיניהם, המסכנים את שלום העולם, מזכירה בעל כורחנו את התנהגותו של צ'מברלין ערב מלחמת העולם השנייה
איציק וולף
מאמר המערכת של העיתון האמריקני הנחשב תוקף את הבית הלבן על הפרטים שהושמטו במסמך שהציג ביחס להסכם הגרעין שנחתם עם אירן    "ארה"ב הסכימה למעשה שפעילות ההעשרה האירנית תימשך לנצח"
נסים ישעיהו
בכל פעם שמנהלים שיחות עם אויבינו, מתרבות הפגיעות ביהודים. השלטונות מטפלים בבעיה באופן נקודתי ומקפידים לטעון שלא מדובר בתופעה. הם גם מעלימים מאתנו את העובדות, עד אשר נפצעת תינוקת ופתאום כולם יודעים שערבים זורקים אבנים על יהודים
יחיאל אמיתי
אין טעם להמשיך ולטעון כי ההסכם שנחתם בין המעצמות לאירן הוא גרוע. כל הטיעונים שלנו לא תופסים בעולם ואינם מעשיים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il