X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אם בג"ץ ימנע מאב לערוך לבנו ברית מילה, זו תהיה החלטה שחובה להתעלם ממנה ולא לציית לה וגם: מרים נאור מלמדת איך לכתוב פסק דין, נעם סולברג יוצר פער בין הרטוריקה לענישה, המשטרה ממשיכה לצפצף על ביהמ"ש העליון, וכמה מילים על שקיפות ועל ה"סיניוריטי"
▪  ▪  ▪
יש פסקי דין שאסור לציית להם [צילום: מן הטלוויזיה]
ועוד משהו קטן
אחרי שמרים נאור יצרה לעצמה את התואר "המשנָה לנשיא", מגיע תואר גם לאסתר חיות, מי שאמורה להיות הנשיאה אחריה. אני מציע את התואר "הגמרא לנשיא", שהרי אחרי המשנה באה הגמרא.

ע"פ 6185/11, נאג'י אבו גרייבה נ' מדינת ישראל / פס"ד
הקלה בעונשיהם של שלושה שודדי קשישים
דנ"א 6211/13, היועץ המשפטי לממשלה ואח' נ' פלונית / פס"ד
ביהמ"ש העליון פוסק בהרכב מורחב: ילד המריבה בן השלוש יישאר בידי משפחת האומנה ולא יאומץ בידי דודתו
בג"ץ אנטיוכוס?

לפני שנים רבות שאל אותי עורך דין שייצג אותי בהליך מסוים, האם אני דתי-לאומי או לאומי-דתי. השבתי שאני דתי-לאומי, כי אם חלילה תהיה התנגשות חזיתית בין החוק לבין ההלכה – אשָמע להלכה. לא חשבתי שזה עלול אי-פעם לקרות במדינת ישראל, אבל הסכנה ניצבת כעת מול עינינו ובמקום הרגיש ביותר, תרתי משמע: ברית המילה.
בג"ץ התבקש בשבוע שעבר להפוך החלטה של בית הדין הרבני, שהורתה לאם למול את בנה כדרישת האב (לי זה נראה כמו עוד מקרה גירושין בו הצדדים יעשו הכל כדי למרר זה לזה את החיים, אבל לא זו הנקודה). בינתיים יש צו ביניים המקפיא את ההחלטה עד להכרעה, אבל אני אומר כאן בצורה הכי גלויה: אם בג"ץ יקבל את העתירה (ולא משנה באיזו צורה ובאיזה לבוש) – זהו מקרה בו צריך לצפצף עליו. ואני מוכן שיעצרו אותי על האמירה הזאת. אם בית המשפט יורה לפעול נגד ההלכה, ואני מדבר על הלכה חד-משמעית שאין בה שום הבדל בין החרדים הקיצוניים ביותר לבין הדתיים ה"לייט" ביותר, ואפילו בינם לבין הרוב המכריע של החילוניים בישראל – אין לפסיקתו שום תוקף.
לא מדובר על סתם הלכה. מדובר על ברית המילה, שעשרות דורות של יהודים מסרו את נפשם עליה – מימי פרעה, דרך אנטיוכוס ואדריאנוס וכלה בשלטון הנאצי ובשלטון הקומוניסטי. מדובר על ההכרזה המשמעותית ביותר: אני יהודי. שופטים שיאסרו לבצע ברית מילה, אינם שופטים של עם ישראל ולא יכולים להיות שופטים של מדינת ישראל.

הפסיקה של נאור

תניחו בצד את השאלה הסבוכה והרגשית של ילד המריבה ותקראו את פסק דינה של מרים נאור: עובדות, ניתוח, הלכות, פסיקה. דווקא בנושא שכביכול זועק לפאתוס, למילים נשגבות, לקטעי שירה, למאמר חז"ל – דווקא כאן נאור עושה בדיוק את מה ששופט צריך לעשות: כותבת פסק דין. נאור היא סופר-מקצוענית, וככזו היא יודעת שמשימתה היא לתת מענה משפטי לסוגיה הניצבת בפניה. השתפכויות רגשיות, לוליינות מילולית, חיבוטי נפש – את כל זה לא תמצאו בכתיבתה.
זה בדיוק מה שהופך את פסקי הדין של נאור למלאכת מחשבת: הם עוסקים במשפט ולא בכל מה שמסביב. זה בדיוק מה שמביא לכך שכדאי שכל שופט בכל ערכאה יקרא את פסקי הדין הללו וילמד איך מבצעים את מלאכת השיפוט. זה בדיוק מה שמביא לכך שפסקי הדין הללו יכולים לעורר דיון ואולי אפילו מחלוקת, אך לעולם לא יעוררו סערת רגשות ואנטגוניזם. וזה בדיוק מה שהופך בעיני רבים את נאור לשופטת הטובה ביותר בישראל.

רטוריקה ומעש

בשבוע שעבר דיבר השופט צבי גורפינקל, בעניינו של דני דנקנר, על כך שלא ייתכן שבהכרעת הדין תהיה רטוריקה מחמירה שלא תגובה בענישה הולמת בגזר הדין. באותו יום ממש עשה שופט בית המשפט העליון, נעם סולברג, בדיוק את הדבר מפניו התריע השופט המחוזי.
שלושה שודדים שפגעו בבני זוג מבוגרים, נדונו לעשר שנות מאסר וערערו על חומרת עונשם. סולברג אומר: "קשים וחמורים הם מעשי השוד והעבירות הנלוות שביצעו המערערים. שילוב של תעוזה ורוע, אלימות ומסוכנות, פגיעה רעה עד מאוד [בבני הזוג], ברכושם, בכבודם, בבטחונם ובשלומם. ראוי להרחיק את המערערים מן החברה אל מאחורי סורג ובריח למשך שנים ארוכות, למען יראו וייראו, הם עצמם, כמו גם אחרים שכמותם". מילים כדורבנות.
אלא מאי? אחרי זה מחליט סולברג, בהסכמתם של יורם דנציגר וניל הנדל, להפחית את העונשים ל-8.5 שנות מאסר. ויש לו שני נימוקים. האחד: "גם הנקלה והבזוי שבפושעים ראוי בדרך כלל למידה מסוימת של התחשבות בנסיבותיו האישיות". השני: החמרה בענישה צריכה להיעשות בהדרגה. אבל את שני הנימוקים הללו אינני מבין. לעניין הראשון: אם כך, מדוע יש בחוק עונש מירבי ומתי יפסקו אותו? לעניין השני: כל פושע צריך לצפות לעונש המירבי ולא לטעון שציפה שעונשו יהיה חמור פחות, ואם יש מכת מדינה – צריך להכות מיד בחזרה במלוא העוצמה. מה שעשה כאן העליון הוא ההפך הגמור.

מחדלי חקירה

אתם יודעים מי הגוף שהכי מצפצף על בית המשפט העליון? לא החרדים, לא המתנחלים, לא הפוליטיקאים. זו כנראה משטרת ישראל. אני אומר את זה על סמך העובדה, ששופטי בית המשפט העליון מותחים שוב ושוב ביקורת על מחדלי חקירה. והרי אם המשטרה הייתה מפנימה את ההערות, הן לא היו חוזרות על עצמן.
גם כאן הגיע הזמן שבית המשפט העליון יעבור מדיבורים למעשים. השופטים יכולים להורות להעביר את פסקי הדין הרלוונטיים לעיונה של נציבות שירות הציבור ולחייב אותה לדווח להם האם ומה עשתה בעניינם של אותם שוטרים. השופטים יכולים להורות למפכ"ל המשטרה לדווח להם בצורה מפורטת האם וכיצד תוקנו המחדלים. השופטים יכולים להנחות את הערכאות הנמוכות יותר להגדיל בצורה משמעותית את הפיצוי הניתן למי שנופל קורבן למחדלי חקירה ולשקול להטילו בצורה אישית על האחראים למחדלים. זה רק עניין של החלטה: לא נותנים יותר למשטרה לצפצף על החוק, לא נותנים יותר למשטרה להתעלם מבית המשפט, ובעיקר לא נותנים יותר למשטרה להמשיך ולפשל על חשבונו של האזרח שומר החוק.

שקיפות

בית המשפט העליון הוא הערכאה היחידה בישראל שאינה מחוברת למערכת נט המשפט. התוצאה היא כפולה. ראשית, אין מידע מתי בדיוק נפתח כל תיק, משום שבעליון המספרים כוללים רק את השנה ולא את החודש כמו ביתר הערכאות. לכן, אי-אפשר לדעת עד כמה ההליך היה מהיר ויעיל. שנית, אין לציבור גישה לכתבי הטענות ולפרוטוקולים. זה כמובן עומד בניגוד מוחלט לעיקרון פומביות הדיון, ולעיתים גם מונע אפילו מידע בסיסי על פסקי הדין, במקרים בהם השופטים מאמצים הסכמי פשרה המצורפים לתיק.
מצב זה – לצד העובדה שעד לפני שנים לא רבות בכלל לא נכתבו פרוטוקולים בדיוני בית המשפט העליון – מעורר את השאלה, האם ומדוע העליון מפחד משקיפות. אין שום סיבה שבעולם שאוכל לדעת בזמן אמת מה קורה בתיק תעבורה באילת, אבל לא אוכל לדעת מה נטען בעתירות הרות-גורל הנדונות בבג"ץ. את זה חובה לשנות ומיד, ואם הנהלת בתי המשפט ו/או הנשיא אשר גרוניס לא רוצים או לא מוכנים – צריך לחייב אותם.

סיניוריטי

"סיניוריטי" היא השיטה לבחירת נשיא בית המשפט העליון מזה שנים רבות: ותיק השופטים הוא הנשיא. בכלל לא משנה האם הוא המשפטן הטוב ביותר או המינהלן הטוב ביותר. תומכי השיטה טוענים, שהיא מונעת התמודדות ומאבקי כוח והתחנפות לחברי הוועדה למינוי שופטים. מתנגדיה – ואני ביניהם – טוענים שהיא מעקרת את עיקרון היסוד הדמוקרטי של בחירה בידי נציגי הציבור ועלולה להביא למינויים בלתי-אופטימליים.
יש לי הוכחה חד-משמעית שהמחוקק אינו מכיר בסיניוריטי. סעיף 28 לחוק בתי המשפט קובע: "יושב בדין נשיא בית המשפט העליון – הנשיא הוא אב בית הדין; יושב בדין המשנה לנשיא ואין הנשיא יושב בו – המשנה לנשיא הוא אב בית הדין; בהרכב אחר – הוותיק שבשופטים הוא אב בית הדין ובין בעלי ותק שווה - הקשיש שבהם". כלומר: הנשיא הוא אב בית הדין גם אם אינו הוותיק שבחברי ההרכב. הבעיה כמובן אינה מתעוררת אם הנשיא הוא ממילא הוותיק שבהם. המסקנה: המחוקק לא מכיר בעיקרון הסיניוריטי.

תאריך:  27/12/2013   |   עודכן:  27/12/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הערות לביהמ"ש העליון
תגובות  [ 13 ] מוצגות  [ 13 ]  כתוב תגובה 
1
מוסר כפול
ה.א  |  27/12/13 08:27
 
- טפשי להושיב שני יריבים להתכסח!
ע_הראל  |  29/12/13 10:01
 
- אם כך יש אלטרנטיבה
ה.א  |  29/12/13 11:12
 
- האב לא אשם=שהאם מתחזה ליהודיה!
ע_הראל  |  31/12/13 14:47
2
בית משפט חבוט- אינו דבר טוב
יוסף מגבעתיים  |  27/12/13 09:08
3
נאור השופטת הטובה ביותר?!?!?!
אהוד פרלסמן  |  27/12/13 10:44
4
לעניין המנהג הפרימיטיבי ב"מ
עידןסובול   |  27/12/13 11:10
 
- פרקליטות חסרת בושה
הנ"ל  |  27/12/13 12:53
5
נתבלבלו היוצרות
ש.  |  27/12/13 11:21
6
גם לאם יש מעמד בעניו המילה
אמי לב  |  27/12/13 11:45
7
The show must go on
urixo  |  27/12/13 13:24
8
'ההוכחה' נגד הסניוריטי שגוייה
נתי מירושלים  |  28/12/13 20:58
9
הכנסת תבחר נשיא לבג"צ=יש הצעה!
ע_,הראל  |  29/12/13 10:53
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות הוועדה לבחירת שופטים
איתמר לוין
חמישה עורכי דין מצויים בין 29 המתמודדים על משרות שיפוט בבתי המשפט המחוזיים בתל אביב ובמחוז מרכז - לאחר שנים בהן כל המועמדים למחוזיים היו שופטי שלום
עו"ד חיים שטנגר
הראייה השיפוטית אינה תמיד זהה וקרובה לראייה החקיקתית והשלטונית. לכן, בדמוקרטיה המערבית קיימת הבדלה והבחנה ברורה בין המערכות המחוקקת, המבצעת והשופטת. מן הראוי שהבדלה ברורה זו לא תיטשטש במרוצת השנים ובג"ץ יימנע מלהיכנס לתחומי חקיקה ברורים שאינם מתחומי השפיטה ומתחומיו הוא
עו"ד אברהם פכטר
צמד הח"כים יריב לוין ואיילת שקד מגישים הצעת חוק לצמצם סמכויותיו של בג"צ, לקצץ כנפיו להכפיפו לכנסת, לבטל הסניוריטי ולמנות את נשיא ביהמ"ש העליון וסגנו, ולשנות הרכב הוועדה למינוי שופטים. בקיצור, להכתיר את הכנסת כריבון היחיד שיבטא את רצון ושלטון העם    מציעי החוק לא מפרשים נכון את המבנה הקונסטיטוציוני של משטר דמוקרטי
רועי אורן
האם מדובר במהלך רציני או במהלך שתכליתו לעצבן גורמים מסוימים בקואליציה? התשובה לשאלה - רק בעתיד
איתמר לוין
פליטמן, כיום סגן הנשיאה, הוא המועמד היחיד להחליף את נילי ארד בחודש דצמבר    ורדה וירט-ליבנה תמונה לסגנית הנשיא בישיבת הוועדה לבחירת שופטים בחודש הבא
רשימות נוספות
הצעת חוק להקטנת כוח השופטים במינויים  /  איציק וולף
אלקין: גרוניס הוא לא נציג של המתנחלים  /  איתמר לוין
"שופטים לא מתאימים - פצצה מתקתקת"  /  עידן יוסף
פנסיית שחיקה לשופטים  /  עו"ד משה גולדבלט
שאלה של מזג  /  איתמר לוין
ברוך מבנים אשר  /  איתמר לוין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il