X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   מאמרים
בין מה שנלמד במערכת החינוך כיום, לבין מה שכל אחד מהבוגרים שלה חווה ביציאתו ממנה, אין כל הלימה, וכל שמץ של זיקה, מקרי לחלוטין
▪  ▪  ▪
מערכת החינוך מאמללת את הילדים [צילום: פלאש 90]
פגשתי מנהל בית-ספר ושוחחנו קצרות על התבטאותו של נשיא המדינה, שמעון פרס, על מערכת החינוך. דברי הנשיא היו קשים למדי ומדויקים להפליא. מתברר שהנשיא מעודכן היטב במתרחש במערכת החינוך. לנוכח הביקורת שהשמיע שמעון פרס על חוסר הרלוונטיות של הנלמד כיום, מיהר אותו מנהל להרגיע אותי באומרו: "אצלנו יש עבודות חקר".
מניה וביה, הופתעתי ולתומי חשבתי שהינה אחד מל"ו הצדיקים המוכן לשנות את דפוסי הלמידה בבית-ספרו. לא הרחבנו כי ידעתי למה הוא מתכוון. ובדיוק בנקודה זו טמונה כל הבעיה כולה של מערכת החינוך, מאז ועד היום. אמצעים משוכללים, כולל מחשבים, איננם מהווים שינוי תפיסת עולם, אלא הם אמצעים האמורים לסייע רבות בהשגת המטרות של מדיניות חינוכית והשכלתית שונה. הכלי איננו מהות.
במחקרים אין ספור הוכח, שהמחשבים בלבד והנגישות הכה קלה למידע עצום, אינם תורמים כהוא זה לקידום מערכת החינוך. לכן, מן הראוי שכל מנהל ילמד ויתעדכן לפני שהוא יוצא לדרך עם "רפורמה" מרעישה. צריך לקבוע יעדים, חייבים לחשוב איך מתאימים את חומר הלימוד לעידן הנוכחי ולעתות שעוד תבואנה, מה רוצים מבוגר של מערכת החינוך ואיך הוא ישתלב במהפכה הבלתי נתפסת המתרחשת מול עינינו. האם לכך כיוון אותו המנהל? האם המורים מסוגלים, בכלים העומדים לרשותם כיום, במגבלות תוכניות הלימודים שמשרד החינוך מנחית על המערכת, בחוסר העונים לשנות את מבנה מערכת החינוך, לבצע את עבודתם כיאות? התשובה היא, לעניות דעתנו, לא רבתי!
בין מה שנלמד במערכת החינוך כיום, לבין מה שכל אחד מהבוגרים שלה חווה ביציאתו ממנה, אין כל הלימה, וכל שמץ של זיקה, מקרי לחלוטין. כפי שנשיא המדינה טען, מערכת החינוך מלמדת על אתמול, בשיטות פרימיטיביות ובלתי יעילות בעליל, ללא מטרה ברורה, ללא חזון וללא נשמה. כל אימת שהמדד היחידי המונהג על-ידי משרד החינוך ו/או פוליטיקאים חסרי מעוף, הוא ציון סופי, לא תוכל להתרחש כל מהפכה אמיתית.
יאים ונכונים כאן דברי פרופ' נמרוד אלוני: "לאור ההבחנה הידועה של אריסטו שמבחנה המשמעותי ביותר של התבונה המעשית - באתיקה, בפדגוגיה ובמשפט - הוא לא בהבנה העיונית, אלא בהגשמתה המעשית. האתגר העיקרי שעומד בפנינו כאנשי חינוך הוא לתרגם את ההסכמות התיאורטיות הנ"ל בדבר יעדים ודרכים לכדי דגמים מעשיים של חינוך".
עד כמה אנו רחוקים מכך? שנות אור. זו הבעיה הגדולה של מערכת החינוך ולא חסרונו של אמצעי טכני זה או אחר. מתי בפעם אחרונה מישהו במערכת החינוך שאל שאלה פשוטה: מה היעדים החינוכיים וההשכלתיים המשותפים אותם יש להשיג? האם מישהו שאל האם התלמידים מאושרים בין כותלי בית-הספר? וודאי שלא!
מערכת החינוך מאמללת את הילדים, משום קיבעונה המחשבתי, האנטי-ליברלי, בעליל. התוצאה טרגית: התלמידים התת-הישגיים מאבדים את הכיוון כי הם נמדדים, אך ורק, על-פי הציונים ויכולתם לדקלם את החומר המשעמם. אין כל אופציה שתלמיד המתקשה בלימודים יפתח את הכישורים הרבים האחרים שיש לו. המערכת מרמה אותם, כי בסיום לימודיהם אין בידם ולא כלום זולת נייר שלא יקל עליהם בהמשך. במקום שהתלמידים הללו יזכו לעידוד מרבי בפיתוח כישרונותיהם, בהכנה לחיים והתמודדות עם הקשיים שהמציאות מכתיבה, הם זוכים למנות גדושות של לימודים עיוניים שכלל אינם מעניינים אותם. לא בכדי הם זוכרים את ימי בתי-הספר כימים נוראיים.
הקבוצה השנייה הם התלמידים ההישגיים שגם היא מוזנחת בצורה פושעת. המערכת היא מערכת דוגמאטית, מאובנת ובלתי גמישה, לכן שימת הדגש על שינון במקום חשיבה וסקרנות גורמת להפיכתם לרובוטים. אלה מגיעים למוסדות להשכלה גבוהה ומייד חוטפים הלם תרבותי, כי כל השיטה האוניברסיטאית זרה להם.
התחלנו בקידוש האמצעים ולא במטרות, ונסיים בדוגמה נוספת הממחישה את התהום הפעורה בין רטוריקה לבין המציאות. בעלת תפקיד רם ונישא באחת ממערכות החינוך המוכרות, נכחה בישיבות פדגוגיות. מורה העלה טענה לגבי חוסר המשמעת של תלמיד מסוים המשחק במכשיר סלולרי והפוגע במהלכו התקין של שיעור. תגובתה של אותה בעלת סמכא הייתה: האם נתת לו לבצע משימה חינוכית בסלולרי? מי שמבין את השאלה מבין גם את התשובה. מפאת כבודה של אותה בעלת תפקיד, נחסך מן הקוראים את פרשנותנו.
תאריך:  31/12/2013   |   עודכן:  31/12/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
  שמעון פרס / Shimon Peres
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אשליית הרפורמות
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
צודק 100%!
בוריס הזאב  |  31/12/13 15:15
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עמוס שנער
כל עוד שרידי 'מחלת אוסלו' קיימים ולא ממוגרים, הם ממשיכים להזיק ואף עשויים לפרוץ מחדש בשיא הכוח כפי שפועלים שרידי מחלת הסרטן שאינם מושמדים לחלוטין    לכן, יש לחסל את אוסלו במהרה ולוודא הריגה
איתן קלינסקי
במאבק עם איתני הטבע הוכיחו תושבי המערות כי ידם על העליונה. למרבה הכאב, ידם על התחתונה בכל הקשור במאבקם על הזכות לחיים
עו"ד ראובן דינור
סופרמן מכל מין וסוג שהוא בחדר המיון יכול לטעות ולפקשש, קל וחומר שעליו להתמודד עם מתן תשובות לעשרות אנשים בהרף עין    טעויות בנסיבות עסקינן עלולות להיות הרות גורל
ד"ר יצחק בן גד
שחרור הרוצחים הפלשתינים מעורר בנו כעס. אך כעסם ועלבונם של בני המשפחות השכולות גדול יותר כאשר הם רואים רוצחי ילדיהם חוגגים ומניפים יד לניצחון
רפי לאופרט
מידה רדודה של שיקול דעת, חוסר שקט, חוסר התמדה וחולות רעות במדינת ישראל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il