X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
עיון בפסק-דינו של בית המשפט העליון בשאלה העקרונית: האם מעשים אלימים של בעל פוגעים בזכויותיו הכספיות שנצברו לזכותו בתקופת מערכת נישואיו עם אשתו
▪  ▪  ▪

בעוד שרבים יודעים ומודעים לעיקרון-העל השולט בחוק הירושה, לפיו מי שגרם במתכוון למותו של המוריש או שניסה לגרום למותו, פסול מלרשת את מי שרצה הוא להביא למותו, הרי עיקרון זה אינו כה חד, ברור ונהיר בכל הקשור לחלוקת הרכוש בין בני-זוג, שעה שאחד מהם היה מעורב בניסיון להביא למותו של בן-זוגו. עיקרון-העל חל בדיני ירושה וקובע גם, כי מי שהורשע על שהעלים או שהשמיד את צוואתו האחרונה של המוריש, או שזייף אותה, או שתבע, על-פי צוואה מסוימת, פסול מלרשת את המוריש, אינו כה חד-משמעתי שעה במדובר במימוש נכסי ממון בין בני-זוג, שעה שאחד מהם היה מעורב בניסיון להביא למותו של בן-זוגו.
  • "מערכת יחסים משפחתית עכורה הסתיימה בכך שאדם ניסה לשלוח יד בחיי אשתו. הוא הורשע בניסיון לרצח ונגזר עליו עונש מאסר ממושך בעקבות הרשעתו. בני הזוג התגרשו, וכעת עומדת לדיון חלוקת הנכסים המשפחתיים ביניהם. האם ניסיון הרצח צריך להשפיע על חלוקת הרכוש בין בני הזוג? או שמא: דין הרצח והעונש - לחוד, ודין הממון וחלוקתו - לחוד? שאלה זו התבררה בפנינו במלוא עוצמתה - המשפטית, הערכית, המוסרית והרגשית".
במילים אלה נפתח פסק-דינה [ראה ידיעה בנושא משמאל: "העליון: אלימות קשה - שיקול באיזון משאבים"] של כבוד השופטת פרופ' דפנה ברק-ארז, אחת משלושת שופטי בית המשפט העליון שישבו אלי מדין, לדון בשאלה העקרונית, אם מעשיו האלימים הללו של הבעל פוגעים בזכויותיו הכספיות, שנצברו לזכותו בתקופת מערכת נישואיו עם אשתו.
שתי ערכאות משפטיות - בית המשפט לענייני משפחה ובית המשפט המחוזי - פסקו לחובתה של האישה ולטובתו של בן-הזוג. בית המשפט העליון העמיד לנגד עיניו את הוראת סעיף 8 לחוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג-1973, שעניינה שלילת חלוקה שוויוניות בין בני-זוג, בחלוקת הרכוש ביניהם, במקרה של איזון משאבים, כאשר לעניין זה קובע סעיף 8 לחוק זה, דברים, בזו הלשון:
  • "8. ראה בית המשפט או בית הדין נסיבות מיוחדות המצדיקות זאת, רשאי הוא, לבקשת אחד מבני הזוג - אם לא נפסק בדבר יחסי הממון בפסק דין להתרת נישואין - לעשות אחת או יותר מאלה במסגרת איזון המשאבים:
    (1) לקבוע נכסים נוספים על המפורטים בסעיף 5 ששוויים לא יאוזן בין בני הזוג;
    (2) לקבוע שאיזון שווי הנכסים, כולם או מקצתם, לא יהיה מחצה על מחצה, אלא לפי יחס אחר שיקבע בהתחשב, בין השאר, בנכסים עתידיים, לרבות בכושר ההשתכרות של כל אחד מבני הזוג;
    (3) לקבוע שאיזון שווי הנכסים, כולם או מקצתם, לא יהיה לפי שוויים במועד איזון המשאבים, אלא לפי שוויים במועד מוקדם יותר שיקבע;
    (4) לקבוע שאיזון המשאבים לא יתייחס לנכסים שהיו לבני הזוג במועד איזון המשאבים אלא לנכסים שהיו להם במועד מוקדם יותר שיקבע".
בית המשפט העליון הגיע למסקנה, בפסק-דינו, כי המקרה שבפניו מצדיק את קבלת הבקשה למתן רשות הערעור. עוד קבע בית המשפט העליון בפסק-דינו זה, כי השאלה, אלו נסיבות תיחשבנה ל"מיוחדות" לצורך איזון משאבים בין בני זוג, היא שאלה חברתית ומשפטית נכבדה, שעשויה להתברר במקרים נוספים. בפסק-דינו מדגיש ומציין בית המשפט העליון, כי השאלה אלו נסיבות תיחשבנה ל"מיוחדות" ואלו נסיבות תיחשבנה ל"רגילות", לא זכתה להתייחסות מלאה בפסיקה שנדרשה להיבטים של אשם בפירוק מערכת היחסים הזוגית.

השופט ניל הנדל כותב בפסק-דינו, כי נכון להדגיש שההתחשבות במעשי האלימות כ"נסיבות מיוחדות" אינה נובעת מן האשם המוסרי הטמון במעשי האלימות. אלמנט האשמה אינו מקובל עוד כשיקול רלוונטי המסור לבית המשפט לצורך הסדרי האיזון בין בני הזוג. לדעתו, קביעה זו תואמת את המגמה הגלובאלית לכיוון נטישת רעיון האשמה כעילה בדיני הגירושין. הטעם לשלילת התחשבות באשמה היחסית כאשר מבצעים חלוקת רכוש נעוץ לדעתו בכך, כי אין להעניש בן זוג על חלקו בפירוק היחסים באמצעות סנקציות כלכליות.
הוא מוסיף, מציין ומדגיש בפסק-דינו, כי הדבר נכון קל וחומר ביחס לאשמה בדמות התנהגות עבריינית כמו אלימות, אשר בגינה נענש האדם במישור הפלילי. לעומת זאת, מעניין לדעתו להציג כאן שתיקון מס' 4 לחוק יחסי ממון מייחס לביצוע מעשי אלימות במשפחה, נפקות בדמות האפשרות להקדים את המועד לביצוע איזון המשאבים. זאת אם עקב המעשים נפתחו הליכים משפטיים כגון שניתן צו הגנה לפי חוק למניעת אלימות במשפחה, התשנ"א-1991 (סעיף 5א(ב) לחוק יחסי ממון).

השופט חנן מלצר, על-פי גישתו - נכון יהיה לקבוע כאמור שהערכאה המבררת תבדוק בראש ובראשונה, לאחר שמצאה כי הייתה הרשעה חלוטה בעבירת אלימות חמורה כלפי בן הזוג (ואם לא הייתה הרשעה חלוטה - ניתן לנקוט באמצעי שמירה על-פי סעיף 11 לחוק יחסי ממון), את השלכות הדבר על העצמאות הכלכלית הממשית של בן הזוג הנפגע.
עם זאת, לגישתו, גם אם לא נגרם נזק כלכלי ממשי לבן הזוג הנפגע, והאלימות שבגינה הושגה ההרשעה הייתה קשה ביותר, או ממושכת - ניתן יהיה עדיין, לתפיסתו שלו, להחיל את סעיף 8 לחוק יחסי ממון ולהפעיל את החלופות המנויות בו. בכך, לדעתו, אין הוא חורג, בפריסה ובהנמקה, מעבר ל"מקרה הפרטי המיוחד", שסומן כמתאים על-ידי השופטת דפנה ברק-ארז (הרשעה בניסיון לרצח), אף שממילא הוא מסכים עמה לגבי התוצאה המוצעת על ידה בערעור הנוכחי.
בית המשפט העליון קיבל - באופן חלקי - את הערעור וקבע, כי בנסיבות העניין אין להביא בחשבון איזון המשאבים את זכויות הגמלה הנובעות מעבודתה של האישה בשירות הציבורי, קרי - זכויות לתשלום חודשי של פנסיה "תקציבית". עם זאת, קבע בית המשפט העליון בפסק-דינו, כי שאר הרכוש המשפחתי, ובכלל זה קופת הגמל וקופת ההשתלמות של האישה (שהזכויות בהן אינן תלויות בחייה של האישה), יתחלקו שווה בשווה כפי שהורה בית המשפט לענייני משפחה, לאחר שבחן את מכלול נסיבות העניין.
עוד קבע בית המשפט העליון בפסק-דינו זה, כי הבעל יחזיר לאישה את כל התשלומים שקיבל על חשבון זכויות הפנסיה ה"תקציבית" שלה, בתוספת הפרשי הצמדה וריבית ממועד קבלת הכספים ועד השבתם לה. נקבע עוד בפסק-דין זה, כי הבעל לא יהיה זכאי לקבל עוד תשלומים בגין זכויות הפנסיה האמורות ממועד מתן פסק דין זה ואילך. ככל שיהיה צורך בהבהרות בנוגע לסכומים שנדרש הבעל להחזיר לאישה, קבע בית המשפט העליון בפסק-דינו זה, הרי יוכלו הצדדים לפנות לבית המשפט לענייני משפחה בבקשה מתאימה.

הכותב הוא השותף-המייסד של חיים שטנגר, משרד עורכי דין ומשרדו מתמחה בתחום המשפט הפלילי, דיני מעצרים, כמו-גם בתחומי המשפט העסקי, דיני ירושות וסכסוכים עסקיים-משפחתיים ודיני משפחה, כמו-גם בהופעות בבג"ץ ובענייני עתירות מנהליות, קניין רוחני ומקרקעין.
תאריך:  09/01/2014   |   עודכן:  09/01/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הפעלת אלימות קשה כלפי בן-זוגך? הפסדת!
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
ומה עם האישה שהרגה בעל באגרטל
ירון זכאי 1  |  9/01/14 12:13
2
פס"ד הגיוני
אבי ס.  |  9/01/14 14:28
3
פסק הדין רק יגדיל את העוולות
מתיו  |  11/01/14 07:34
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
חננאל ובר
אחרי שבני ישראל יצאו ממצרים ביד רמה, מדוע לא הרתיע ה' את פרעה מלרדוף אחריהם? אחרי-הכל, כאשר לבן רדף אחרי יעקב, בא אליו הקב"ה בחלום בלילה ואמר לו "הִשָׁמֶר לְךָ פֶּן-תְּדַבֶּר עִם-יַעֲקֹב מִטּוֹב עַד-רָע"
אליקים העצני
האם מוסמכת המדינה, במקום להעניק לעם היהודי חלקי ארץ ישראל - לקרוע אותם ממנו ולתיתם לעם אחר?
אריאל י. לוין
ילדה בת עשר נשלחה לבצע פיגוע התאבדות באפגניסטן, ונשים קווקזיות מבצעות פיגועי התאבדות ברוסיה. במקרה הראשון הדבר מצביע על חולשתו של הטליבאן; המקרה השני נובע גם מסיבות סוציולוגיות מרתקות
יהודה דרורי
עו"ד ערבי אחד כתב לפני כמה ימים מאמר בכותרת: "תוכנית ליברמנית בזויה"    המאמר מלא נאצות וחצאי אמיתות ופרטים לא רלוונטים
ראובן לייב
עם סגירתו, לאחר שנות-דור בצריפין והעברתו למשכנו החדש בבית ליד, נזכרנו במה שעוללו סוהריו הקשוחים לכלואים בו בתקופת השפל שלו בשנות החמישים והשישים של המאה החולפת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il