X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מצוקה פיזית ונפשית נוראה [צילום: פלאש 90]
"אנשים שקופים"
קשישים ערירים, ללא בית משלהם, ללא קרוב ומודע, במצוקה פיזית ונפשית נוראה לקראת הסוף כאן במדינת ישראל, גם כאשר הם במסגרת רפואית רשמית, הם מצויים ב"גטו" מיוחד - גטו נפשי

אילו שאלתם אותם מהו יום הזיכרון הבינלאומי לשואה שחל ביום שני שעבר, הם לא היו מבינים על מה מדברים. קרוב לוודאי שלא היו שומעים את השאלה. אפשר וכלל לא היו רואים את השואל. אלה קשישים ערירים, ללא בית משלהם, ללא קרוב ומודע, במצוקה פיסית ונפשית נוראה לקראת הסוף. גם כשהם כאן במדינת ישראל וגם כאשר הם במסגרת רפואית רשמית, הם מצויים ב"גטו" מיוחד - גטו נפשי. הם "מוגנים" גם מתשומת לב ראויה. אין להם נפש חיה שתבוא אליהם מדי פעם, שתשים לב אליהם ולמכאוביהם בשעת השקיעה של חייהם.
"מדובר בניצולי שואה שהגיעו לישראל כשהם סובלים מבעיות נפשיות קשות במהלך השואה.הם אושפזו בשנות החמישים והשישים בבתי חולים פסיכיאטריים ממשלתיים ופרטיים. רובם הגיעו בגפם ואין להם קרובי משפחה או חברים. עם השנים הפך בית החולים לביתם. היום הם בעשור השמיני לחייהם ומעלה, וחלקם סובלים מבעיות נפשיות ותפקודיות. "אלה אנשים שקופים", מאחורי שערים סגורים, רדופים על-ידי העבר ומורחקים על-ידי החברה."- אומר אלירן קרן בן לניצולי שואה אשר הגה, הקים ומנהל את המסגרת של מתנדבים במעונות לניצולי השואה ו "משפחה מחבקת"
והוא מסביר את הרקע לכך." עם השנים, חלחלה לתודעה הציבורית והממסדית ההבנה שרבים מניצולי השואה קוטלגו כ"חולי נפש" בשל אבחנות שגויות וחוסר נכונות של המדינה הצעירה להתמודד עם הטראומה שחוו בשואה.רק בסוף שנות התשעים, בין השאר בעקבות ועדת בזק לבדיקת מצבם של חולי נפש ניצולי השואה, הוחלט להקים הוסטלים לבריאות הנפש עבורם, הכפופים למשרד הבריאות".
אלה שמוגדרים כסובלים מבעיות נפשיות, מתגוררים בשלושה הוסטלים לבריאות הנפש שהוקמו במיוחד בעבורם: "שער מנשה", "פרדסיה" (לב השרון) ובאר יעקב." המדינה פיצתה בכך מעט על חטאיה ואפשרה לניצולים להזדקן במסגרת ובסביבה, המאפשרת טיפול, ריפוי בעיסוק וחיי חברה. במימון של ועדת התביעות נבנו מבנים נאים וסביבה ירוקה בסמוך לבתי החולים הפסיכיאטריים, במטרה שהמסגרות החדשות ישמשו מעין בתי אבות"- אומר אלירן.
בבתי חולים לחולי נפש מאושפזים 725 ניצולי שואה, שרובם סובלים ממחלות שנגרמו או הוחמרו בשל עברם הקשה. רובם גלמודים ונותרו בשוליים.הם חיים במוסדות לחולי נפש למרות שאינם צריכים להיות שם. נקבע כי משרד הבריאות ומשרדי ממשלה נוספים שנוגעים בדבר חייבים לגייס כל אמצעי כדי לשפר את איכות חייהם של ניצולי השואה.
אלירן: "המדינה נתנה לבתי החולים הפסיכיאטרים לנהל את ההוסטלים והמעונות לניצולי השואה .בתי החולים, לצערי,מנהלים את ההוסטלים לניצולי השואה כמו עוד מחלקה בבית חולים.. שכן מדובר בניצולי שואה שנפגעו פיזית, אך בעיקר נפשית מהזוועות, רובם עריריים, ואלו שיש להם משפחות - ברובם לא בקשר איתם. זאת הסיבה שהקמתי מערך המתנדבים: "מתנדבי מעון ניצולי השואה" . אלה משמשים כמשפחתם היחידה" .אלירן מנהל את מערך המתנדבים שהקים למען פעילות בפרויקטים שמטרתם לשפר את רווחתם של ניצולי השואה במעון. עד כה הוא פעל כאדם יחיד . לא כעמותה.

אלירן קרן

אלירן קרן בן 42 נולד לאם ניצולת שואה שנפגעה נפשית ולא הייתה מסוגלת לגדל אותו. אביו גם הוא ניצול שואה. סיבוך קשה בלידה גרם לו לנכות בידו. את שנות הילדות שלו הוא בילה בפנמיות. אולם בשלב מאוחר יותר של חיו הוא גם "גילה", את אימו באמצעות המעונות הללו. זה היה כבר אחרי שהוא בסס את חייו ואת פרנסתו ופרנסת משפחתו על יָזָמות פרטית. את העיסוקים בתחום הכלכלה ועסקים הוא למד בעצמו והקים משרד מצליח. אך הנושא של ניצולי השואה הבודדים במעונות לא נתן לו מנוח והוא החליט לעשות מעשה. הוא סגר את המשרד שלו, עבר עם המשפחה לפרדסיה, ובעזרת מתנדבים הוא אימץ את מעונות נפגעי הנפש של ניצולי השואה. הוא גילה בדידות נוראה, אנשים שקשה מאוד להגיע אליהם וצריך לעשות מאמצים אדירים כדי לפתוח איזה סדק לנפשם. אחרי כול כך הרבה שנים של בדידות, החומה הנפשית שהייתה קיימת הוגבהה עוד יותר, חוזקה עוד. צריך לעשות מאמצים גדולים כדי להגיע אליהם.
אלירן מגיע לביקור במעון לעתים כמה פעמים ביום.הוא דואג לעיסוקיהם השונים של המטופלים שחלקם בבחינת "ריפוי בעיסוק". מלבד משחקים ופעילות פנימית מוזמנים אמנים, מקהלות, מספרי סיפורים. אלה שמסגלים מוצאים לטיולים ואף למסעדות.בין הפרויקטים "סדר יום ששי", "קבלת שבת" "פרויקט חגים",ביקור סטודנטים ותלמידי בתי ספר,חוגים שונים ועוד .כל זאת בתאום עם הנהלות בתי החולים.כיום אלירן כבר מייצג את דיירי שלושת המעונות בארץ, ונאבק לאפשר לעוד ניצולים שנותרו בקהילה להיכנס אל הבתים ולקבל טיפולים רפואיים ופסיכולוגיים. בשנת 2013 היו במעונות לניצולי השואה כ-3000 מתנדבים בפרויקטים השונים. אלירן הוא היחיד שדואג לרווחתם ואיכות חייהם ומקדיש לכך את חייו. בנוסף למערך המתנדבים.
"אני מייצג רשמית את 'האנשים השקופים'. אין לי מערך כספי. הכול בא מתרומות ישירות.כשחסר כסף אני פשוט מביא מהבית..צרכים רבים עדיין לא נענים כגון: טיפולים משמרים, טיפולי פיזיותרפיה, פסיכולוג, פסיכותרפיסט, טיפולים משלימים שונים, הנגשת שירותים כמו בדיקות שמיעה, בדיקות ראייה.הכשרת הצוותים ותמיכה בהם להתמודדות עם השחיקה ועוד... יש הרבה עשייה לקיים במעט זמן שנותר,אשמח לסיוע כלכלי מכספים ייעודיים שנתנו גם למענם או לכל סיוע אחר" – (בפייסבוק של אלירן קרן) מסכם אלירן את החלק הזה של הביקור. ואני תוהה היכן הארגונים הטובים והיפים, כמו ארגוני הנשים, "ויצו", "הדסה" "נעמת" שמתוכם מצויות מתנדבות בבתי החולים השונים.

הביקור

באותו יום שישי שביקרתי באו ארבע נשים צעירות חברות "מעגל נשים תל מונד: איילת הילל, שלי לנדסמן, שולי דרעי ושרון גודש. הרביעייה באה מדי יום ששי לעסוק בכול סוגי הדרכה. הפעם זאת הייתה הדרכה באפיית עוגות. כול מטופל שמסוגל יושב ליד שולחן והנשים מראות כיצד לָשים את הבצק, מרדדים את העלים ואחר כך אופים. הכול בנועם, בחיוך, בסבלנות, ולעתים תוך נטילת יד המטופל כדי שיגע בבצק.
לקראת האירוע הקבוצתי שבא לאחר מכן ובהנחה שאני לא מעוניין ללמוד על אפיית עוגות הפגישו אותי מארחיי עם ק. הוא הכוכב של החבורה, בכך שבשעה שרובם בעיקר שותקים, הוא מדבר. הוא מדבר לעניין, וכל זאת מדפי ההיסטוריה שלו.
ק. נולד בזגרב כיום קרואטיה וכשפרצה המלחמה היה בן חמש. הוא זוכר זאת בבהירות רבה. לא רק את ההפצצות אלא גם שאלה היו מטוסי שטוקה." הם ירדו עלינו מן השמיים והפציצו, והפציצו ומסביב היה אש ולהבות ועשן ולא נתנו לילדים לצאת". כשהוא מדבר על ה"שטוקות" אני חש רעד בגופו. שכן הזמזום של מטוסי ה"שטוקה" שהטריף חושים וערער עצבים, הרעיד את הגוף הרבה יותר מאשר הפצצות עצמם. בכך התנסיתי גם אני כנער. על השאלה איך עברה עליו המלחמה הוא מרכין את הראש ולא עונה.
"אם ככה באת לארץ כשהיית בן 10 "- אני אומר לו והוא מתקן אותי בגערה קלה:: "בן 9 הייתי.באתי עם אחותי וסבתי." מכאן ברור שכל השאר נספו בשואה. הם נקלטו בקיבוץ "עין המפרץ" של השומר הצעיר שם נמצאת אחותו עד היום אבל היא לא יכולה כבר לנוע.
הוא זוכר את האירועים הגדולים של מפ"ם, שתנועת "השומר הצעיר" הייתה הבסיס שלה.הוא זוכר מפגשים עם מנהיגי התנועה האגדיים: מאיר יערי ויעקוב חזן. הוא זוכר את הקאמרי שהיה בדיזנגוף ליד פרישמן. הוא נמנה עם אלופי השח בארץ והוא מזכיר את בית הקפה שבו הוא שיחק - "המדורה", אם אני לא טועה. זה היה בית קפה שפעל בשנות החמישים בתל אביב. הוא שכן במרתף פינת הרחובות ריינס וגורדון. בבית הקפה נהגו להיפגש אמנים תל אביביים מהתקופה, פעילי מפ"ם,סופרים ומשוררים .ק. היה כתב ספורט. לא שאלתי אותו באיזה עיתון כתב, ואילו אמר לי לא הייתי מפרסם, שכן בכך הייתי פוגע בפרטיותו. על זה, אגב, מאוד מקפידים, ובעיקר אלירן. אבל אין ספק שהוא אכן היה כתב ספורט. כאשר סיפרתי לבתי איה, שגם היא פעילה באותה מסגרת,והיא זאת שקשרה אותי עם אלירן, על השיחה עם איזה גבר רחב כתפיים, היא אמרה: "אה, אתה בטח מתכוון ל-ק'". מסתבר שהוא האיקון האיש שאוהב לספר. אלא שכמו במקרים רבים, הזיכרונות הם אשכול, כשכול קטע הוא מסוג אחר. החיבור הוא באמצעות עצימת עין חזקה מאוד כדי להיזכר, וזאת יכולה להיות, כאמור, אפיזודה שונה לחלוטין מקודמתה, אבל עומדת בפני עצמה כאנדרטה היסטורית על כול התיאור הציורי שבה. בין לבין הוא יכול לספר על דברים שהוא כנראה אימץ.
בשעה שאני שוחחתי עם ק', האיש שישב מאחוריי נגע כלות בכתפיי, והראה לי כרטיס פרסומת שעליו שם של חברת אשראי. גם הוא רצה תשומת לב. לאחר פרק אפיית החלות בא החלק הבידורי. הגיטריסט והזמר יוני קלר הנעים במנגינות והמתנדבים ואנשי הסגל הצליחה לשתף חלק מן המטופלים למעגל הרוקדים.
עם המתנדבים נמנים אנשים מכול הקשת החברתית, תרבותית וכלכלית של ישראל ממקומות שונים, בעיקר מן השרון. עדי יעקובזון, סטודנטית בשנה ב' לחינוך מיוחד לגיל הרך במכללת לווינסקי, הגיעה להתנדבות במעון דרך פרסום של אלירן בפייסבוק. היא באה מדי יום ששי עם כלבתה זואי. היא הביאה אותה בכוונה ברורה שמא הייצור החביב הזה יגרום למטופלת לתקשר. וכה אכן קרה. המטופלת אימצה את הכלבה וראתה בה ילד שלה ודרך הכלבה היא התקשרה אל עדי. אפשר שאי פעם הייתה לה כלבה. הסיסמה של אלירן היא כמו של קופירייטר: "אנשים רוצים לתת, רק תן להם צ'אנס".
אשר לצ'אנס, סיפרתי על הביקור שלי לילי הבר, שעוסקת בהתנדבות בכמה וכמה תפקידים בכול הקשור להיבטים השונים של הניצולים, ועל החוויה שלי. על כך הגיבה: "מה שאתה אומר לי נשמע כהזוי. אילו באת למפגש שהיה לי היום בתל אביב (שקשור לניצולים) היית רואה את המציאות ומקבל בחילה".
הפרויקט של אלירן זכה לחשיפה בערוץ 10. שאלתי אותו אם בעקבות השידור היו תגובות ממשיות ובראש ובראשונה עזרה כספית. לאחר היסוס הוא סיפר לי שניצולת שואה חברת קיבוץ שחסכה במשך שנים, שקל פה ושקל שם, החליטה לתרום 100,000 שקל. בכסף הזה הוקמה מבואה חיצונית יפה למעון, ידידותית לסביבה ונעימה למבקרים. חיכיתי להמשך רשימת התורמים, אבל זהו. תורמים חמלה נטו. עד כה אלירן התמקד בעיקר במציאת "משפחות חובקות" והוא מתקרב לסיום מטלה זאת. עכשיו הוא זקוק לתרומות להרחבת הפעילות ומתקנים. לשם כך הוא חייב להקים עמותה. בעיקר לצורך קבלת תרומות.

סיום הסיור

יש עוד מחלקות במעון בפרדסיה. הוכנסתי לאולם שבו היו כורסאות וכסאות מותאמים ועליהם שכבו, ישבו, התפתלו - דמויות שונות שרובם לא הראו סימני חיים. היו כאלה שהיו בתנוחה של עובר. היו שראשם היה שמוט, היו שידיהם היו תלויות חסרות תנועה, היו שרגליהם נפלו על צידה של הכורסה וראשם בצד השני. רובם כנראה ישנו או נמו. קרוב לכניסה ישבה אישה, קטנה, צנומה, כמעט שלד של אדם. ראשה היה רכון על החזה ועיניה היו עצומות. רגליה היו מושטות קדימה. אלירן ניגש אליה והניח עליה, כמעט בריחוף, את כף ידה. "רבקהל'ה (שם בדוי), מה שלומך, איך את מרגישה". האישה לא ענתה ולא זזה. אלירן שם את שתי ידיו על ברכיה של האישה. האישה לא הראתה סימני חיים. ואנו מחכים לתוצאות המישוש החם הזה, כמה דקות - וכלום. אלירן כרע על ברכיו, הניח את הראש על ברכיה של האישה, כשידיו מלטפות פניה: "רבקהל'ה, כאן אלירן". ואז קרה משהו. האישה התחילה למלמל בלחש שאני לא שמעתי אבל אלירן שמע, והוא לא רק חייך אלא עודד אותה וגם את מילותיו הלוחשות לא שמעתי. אבל שמתי לב שלאט-לאט, בלא להרים את הראש השמוט, הריסים החלו לנוע וסדק הופיע בעין ואחר כך עיניה נפתחו והיא הרימה קצת את המבט וראתה "בן אדם".

פורסם במקור: אתר המחבר "זרקור"
תאריך:  31/01/2014   |   עודכן:  31/01/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אברהם (פריצי) פריד
האקדמיה מחפשת חופש, משרד התיירות מחפש תיירים והשאור של השולמית
עפר דרורי
התגייסות הולכת וגדלה של בנות דתיות לצה"ל מבשרת משהו גדול: ביטול ההגמוניה הרבנית החרדית    הלוט מוסר מעל השקר המוסכם שבנות דתיות אינן יכולות לשרת בצבא
ראובן לייב
במסגרת רפורמת-גיוס נרחבת בצבא שהוא מופרז בגודלו, יינתן שחרור מוקדם לחיילי סדיר ומילואים שאינם חיוניים, אבל עם זאת הפתרון הרצוי ליציאה מן הסבך הוא הקמתו של צבא מקצועי-איכותי
נסים ישעיהו
אחד הגורמים הבולטים לתנועה זו שלנו בכיוון הבלתי רצוי, היא העובדה שאנחנו מתעקשים לפעול בתחומים שהקב"ה הודיע לנו בתורה שאינם באחריותנו ובו בזמן מתעקשים שלא לפעול בתחומים שהתורה קבעה כי הם באחריותנו המלאה
איתמר לוין
הסיבה האמיתית בגללה בית המלוכה לא יבוטל, הבריטים לא מתביישים שניצחו במלחמות מוצדקות, נותנים לספרים את הכבוד הראוי, מה חסר במוזאון היהודי, ארכיון המדינה הבריטי מעורר קנאה, המוסלמים האדוקים פחות מפחידים מכפי שנדמה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il