X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אין כל סיבה לשלול מנישום להמיר פטור ממס בחיוב, כל עוד עשה כן במועד הקבוע בחוק (בתוך ארבע שנים), וקיימת פסיקה לא מעטה התומכת בגישה זו
▪  ▪  ▪

לעיתים, על-אף הוראות החוק השוללות פטור עתידי, פרשנות תכליתית מצביעה על הצורך בהענקת הפטור. מקרה מעניין בהקשר זה התעורר לאחרונה בפני ועדת הערר שליד בית המשפט המחוזי בעניינם של גידי ועירית שחם נגד מנהל מיסוי מקרקעין מרכז (ו"ע 34044-02-13).
באותו עניין נדונה השאלה האם זכאים יורשים לפטור ממס על דירה שקיבלו בירושה לפי הוראת השעה שאפשרה מכירת עד שלוש דירות מגורים בפטור (סעיף 6 לחוק מיסוי מקרקעין (הגדלת ההיצע של דירות מגורים - הוראת שעה), כפי שחל עד ליום 5.5.2013).
מקור המחלוקת היה בכך, שדירת הירושה הייתה דירה שהמורישה קיבלה לגביה בעבר פטור מכוח הוראות החילוף שהיו קבועות בחוק מיסוי מקרקעין ("שחלוף" בלשון העם). על-פי סעיף 49טז לחוק מיסוי מקרקעין, במכירת הדירה החלופית לא יחול פטור ממס, כולו או חלקו, שיעור מס מופחת או דחיית מס. לאור לשון החקיקה סירב מנהל מיסוי מקרקעין להעניק פטור ממס במכירת דירת הירושה ועל כך הוגש ערר.
הוועדה, בדעת רוב, קיבלה את הערר.
כבוד השופט מגן אלטוביה, אליו הצטרף גם חבר הוועדה ביליצקי, קבע כי יש לראות בפטור מכוח חוק הוראת שעה, כפטור ספציפי, החל בנוסף לפטורים הקיימים על-פי כל דין ובלא קשר למכירות שבוצעו קודם לכן. זאת למד כבוד השופט הן מלשונו הבלתי מסויגת של סעיף 6 לחוק והן מתכלית החוק להגדיל את היצע דירות המגורים באותה תקופה.
לעומתם, חבר הוועדה דב שמואלביץ, בדעת מיעוט, גרס כי הוראת השעה אינה יכולה לחול על מקרה בו נערך חילוף, שכן כל מהות החילוף הינה הכנסת הדירה הנרכשת למסלול החייב במס.
נבקש להעיר שתי הערות ביחס לפסק הדין:
ראשית, דומה שכלל המחלוקת הייתה נמנעת אילו היה מנהל מיסוי מקרקעין נענה לבקשת המנוחה, עוד בחייה, להמיר פטור על מכירת דירה קודמת שמכרה בחיוב במס. מנהל מיסוי מקרקעין סרב להמרת הפטור בחיוב, ורק מטעם זה נאלצה המנוחה לעשות שימוש בהוראות החילוף. לגישתנו, אין כל סיבה לשלול מנישום להמיר פטור ממס בחיוב, כל עוד עשה כן במועד הקבוע בחוק (בתוך ארבע שנים), וקיימת פסיקה לא מעטה התומכת בגישתנו זו.
שנית, בהמשך לפסק הדין, לגישתנו ניתן לטעון כי חילוף אינו מונע טענה גם ביחס לשיעור המס המוטב החל במכירת דירת מגורים החל מ-1.1.2014, וזאת על-אף ששיעור מס זה כולל פטור חלקי על חלק מהשבח עד ליום 1.1.2014 (על-פי חישוב לינארי). טענה כאמור עשויה להתבסס הן על לשון החוק (סעיף 48א(ב2)), שלא מיעטה סיטואציה כאמור, והן לאור העובדה שמכירה על-פי שיעור המס הלינארי המוטב, הינה למעשה מכירה בחיוב במס, ולא פטור ממס, כאשר החישוב שעניינו פטור לתקופה אחת וחיוב בתקופה אחרת משמעו למעשה אופן החישוב שבחר המחוקק במודע ביחס לדירות שנרכשו קודם ליום 1.1.2014. בהמשך לכך, שיעור מס זה, מהווה אפוא שיעור מס רגיל החל מ-1.1.2014 ולא שיעור מס מופחת לעניין יישום הסייג הקבוע ביחס לדירה חלופית.

האמור במאמר הינו על דעת הכותב בלבד, אינו משקף בהכרח את עמדת רשויות המס ואינו תחליף לייעוץ משפטי פרטני.
הכותב ממשרד אלתר עורכי דין.
תאריך:  10/03/2014   |   עודכן:  10/03/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יוסף פנדריך
אם אזרח אומר על עובד ציבור שהוא מושחת, והפרסום היה בתום לב, ובתנאים שנקבעו בחוק, לא יוכל עובד הציבור להגיש תביעת דיבה, אבל המדינה תוכל להאשים אותו בעבירה פלילית
ראובן לייב
הרשקוביץ, ר' עמותת "מצדיעים" בארגון והמועמד להנהגת סניפו בת"א, יוזם שינויים מרחיקי-לכת בשורותיו, בהם איש תפקידים ללא שכר, ע"י נכים בלבד, וצמצום דרסטי של הוצאות בתי הלוחם
חננאל ובר ז"ל
נשאלת השאלה: מדוע החליט הקב"ה לחזור על מצוות השבת שוב בפרשת 'ואתחנן' כאשר הוא החליף את המילה הראשונה בציווי מ"זכור" ל"שמור"?
יוסף קנדלקר
כנראה שקובעי המדיניות בטלוויזיה החליטו להוריד את הרמה של התוכניות עד למתחת לתחתית. מה זה אומר עלינו? האם זה מה שאנחנו שווים?
ינון הדאיה
קיים בלבול רב בנושא של פיצויים בעקבות נזקי גוף בתאונות דרכים. להלן שאלות ותשובות בנוגע לפיצויים בעקבות תאונות דרכים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il