X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הקבלנים לא ירכשו מגרשים ולא יבנו, או שיורידו את איכות הדירות הפתרון האמיתי: הגדלת הצע הדירות על-ידי יבוא פועלים זרים ומנהלי עבודה, והקלות באשראי הבנקאי הרבה תלוי בשר הכלכלה נפתלי בנט
▪  ▪  ▪
[צילום: פלאש 90]

תוכניתו של שר השיכון אורי אריאל, הנתמכת על-ידי ראש הממשלה, לקבוע "מחיר מטרה" לדירות, עשויה להתגלות כחזון תעתועים.
התחזית פשוטה: אם רשות מקרקעי ישראל תדרוש מראש מהיזם לקבוע את מחירי הדירות שימכור, הוא לא יגש למכרז ולא יקנה את הקרקע. איך יכול קבלן לדעת היום, מה יהיו מחירי חמרי הגלם, שכר העבודה והריבית הבנקאית כאשר יתחיל בבנית הדירות, שנה לאחר שרכש את המגרש (פרק הזמן המקובל בין רכישת המגרש לתחילת הבנייה)?!
מדוע לקבלן להסתכן בעסקה שתניב לו הפסדים? אם יש לו הון עצמי פנוי להשקעה, ירכוש מגרשים בשוק הפרטי, ושם ימכור דירות במחירים כאות נפשו. התוצאה: הרשות תמכור פחות מגרשים, ובשנה הבאה יקטן הצע הדירות, ומחיריהן יעלו. החלטה מינהלית של הממשלה אינה יכולה להתמודד מול חוקי הכלכלה.
אין ארוחות חינם
במקרה הפחות גרוע, היזם אומנם ירכוש את המגרש, ואמנם יתחייב למחיר מסוים ונמוך. אבל כיון שאין ארוחות חינם, הוא יקטין את הוצאותיו והשקעותיו: רצפה פשוטה, תריסים פשוטים, מטבח ללא ארונות, חדרי שירותים בסיסיים, חצר ללא גינה ועוד. זה אולי באמת פתרון למצוקת הדיור, לזוגות צעירים לא מפונקים. כך, בונים ומוכרים אלפי דירות בשנה בישובים חרדיים כמו בית"ר ומודיעין עילית.
הבעיה היא, שרוב הקונים דורשים דירות באיכות גבוהה, ומבחינתם הם צודקים. אפשר לראות זאת בכל יריד דירות, כאשר מאות ואלפי קונים-בכח מתמקחים על כל שורה של קרמיקה באמבטיה ועל כל נקודת חשמל או חדר שירותים נוסף.
ההנחה תהיה רק 10% - באיכות יורדת
"פתרון" נוסף, הוא, שהקבלן יפסיק לתת הנחות מבצע והטבות אחרות לקונים, שהרי בין כה המחיר נמוך. לכן, ההנחה בפועל תהיה פחות גדולה ממה שמצפים. אם הממשלה מצפה להוזלת הדירות ב-15%, קרוב לודאי שהחסכון בפועל יהיה כ-10%, והקונה ישלם בעד הנחה זו על-ידי גימור ברמה בינונית או נמוכה של הדירה. בעוד מספר שנים יהיה עליו להשקיע סכומים ניכרים בשיפוצים.
ראש הממשלה ושרי האוצר והשיכון חייבים להבין אחת ולתמיד: כל עוד הביקוש לדירות גדול מההצע, המחירים יעלו. יש רק שתי דרכים - ואין דרך שלישית! - להוזיל את הדירות: או להקטין את הביקוש, או להגדיל את ההיצע. בנק ישראל ניסה בשנתיים האחרונות להקטין את הביקוש, ונכשל. לכן, האפשרות היחידה שנותרה היא להגדיל את ההיצע.
איך עושים זאת? לא בדיבורים, לא בהחלטות חגיגיות, לא בחתימה על מסמכים וניירות ולא בחוקים בכנסת. כל סטודנט לכלכלה יודע, שכדי להגדיל את ההיצע יש לספק לשוק גורמי יצור חדשים. בישראל מגרשים רבים בבעלות פרטית, שיזמים לא קונים ולא בונים, בידעם שלא יוכלו לבנות במהירות, בגלל המחסור בגורמי יצור.
הצעדים האמיתיים הנחוצים הם:
  • יבוא של עד 20,000 פועלי בנין מכל מקום אפשרי - מזרח אירופה, סין, הודו וכל מקום אחר. האחראי: שר הכלכלה נפתלי בנט.
  • יבוא של עד 3,500 מנהלי עבודה. השר האחראי: נפתלי בנט.
  • הקלות באשראי הבנקאי לבניה. האחראית: נגידת בנק ישראל קרנית פלוג, שאישרה בישיבת צמרת, בשבוע שעבר, שהדרך הנכונה היא אכן להגדיל את ההיצע.
  • הקלות ביבוא ציוד מיכני כבד, אם יתברר שיש בו מחסור. השר האחראי: נפתלי בנט, בשיתוף פעולה עם שר האוצר יאיר לפיד, שיפחית הטלים על יבוא כזה, ככל שהם קיימים.
  • קיצור הליכים בועדות לבנין ערים, לא בחוק ולא בהכרזות, אלא בפעילות בשטח, כדי לאפשר לקבלנים לבנות במהירות, לאחר שישיגו את גורמי היצור החדשים. השר האחראי: גדעון סער.
איך מתיקרת דירה ב-65,000 שקל
אסיים בשתי דוגמאות מהשטח: פרויקט בניה גדול באשקלון היה תקוע במשך חדשים, כי ליזם היו חסרים מנהלי עבודה. הוא נאלץ להמתין את שהמנהלים סיימו לבנות פרויקט אחר שלו במרכז הארץ, ורק אז חידש את העבודה באשקלון.
קבלנים חוטפים זה מזה פועלי בנין זרים. פועל סיני משתכר, בגלל המחסור, עד 25,000 שקל לחודש. הבנייה מתעכבת, וגם מתיקרת.
תיאוריה מסוימת קובעת, שנחוץ פועל בנין, לאורך זמן, לבניית 75 מ"ר למגורים, כלומר דירה ממוצעת. אם מעסיקים את הפועל האמור במשך ארבעה חדשים בלבד (לעתים זמן ארוך יותר), הוא משתכר בתקופה זו 100,000 שקל, במקום שכר ראוי של כ-35,000 שקל. הדבר מייקר את הדירה ב-65,000 שקל!
אז למה אתה מחכה, מר בנט?

תאריך:  24/03/2014   |   עודכן:  24/03/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
חזון התעתועים של "מחיר מטרה"
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
וואאוו כמה נכון כמה שגוי
נעמן  |  24/03/14 17:54
2
אם סיני מרוויח הון - מדוע
ספוילר  |  25/03/14 07:39
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד ינון הדאיה
בית המשפט בוחן את מכלול הנתונים וקובע מהי מידת אחריותו של המעסיק לאירוע ולא פחות חשוב, בוחן מהי מידת אחריותו של העובד הנפגע באירוע הרלוונטי    מידת האחריות של הנפגע מתורגמת למשמעות של אשם תורם
ד"ר חיים שטנגר
תוכניתו של שר האוצר היא תוכנית פופוליסטית, הנגועה - בכל הכבוד הראוי - בפופוליזם זול ובמטרה למשוך פופולריות שיא ובכל מחיר!
בעז שפירא
יש לחזק את יעלון ולומר לו יישר כוח על דברי האמת המגלים את "מערומי המלך" שכסותו המדומה כולה שקר ורמייה
ראובן לייב
עורך ה"ג'ואיש פוסט" בניו-יורק, גד נחשון, חושף את מעלליו של הלובי הערבי הפורח בארה"ב אל מול לובי יהודי מצומק והסברה ישראלית מקרטעת
אברהם פכטר
אי-אפשר מצד אחד להתלונן על יוקר, על חוסר עזרה, ומצד שני כשעושים מהלכים, לצעוק שזה מזיק, לא מועיל ומפריע
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il