X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מה הקשר בין פרשת שמיני לפרשת תזריע? הצרעת ותהליך הטהרה: מה הן מסמלות? ולקינוח - מה לומדים מטבי העבד והלשון?
▪  ▪  ▪

צל"ש לשתיקה
בפרשת שמיני ראינו שאחד המוטיבים המרכזיים הוא קדושת הפה. ההקפדה על מאכלים כשרים, הנטמעים בדם, משפיעה על נקיון המוח והמחשבה. אך ידוע הסיפור על הרב שהתארח עם תלמידיו באכסניה.
התלמידים התעניינו היטב בכשרות המזון בה, רמת הידוּרה ומי הרב החתום עליה. ברך הרב את התלמידים, ששמים בראש מעייניהם את נושא הכשרות כהלכה ומקפידים עליה. אך בסיום השיחה לא שכח להוסיף את האיחול המתבקש: יהי רצון כי כשם שהינכם מקפידים במידה רבה על מה שאתם מכניסים לפיכם, האוכל, כך תקפידו על מה שיוצא מפיכם - המילים.
וזה בדיוק הקשר בין פרשת שמיני לשתי הפרשות הבאות - תזריע ומצורע שעניינן קדושת הפה, והפעם בתחום שמירת הלשון ותרבות הדיבור. בפרשה הקודמת עמדנו על גדולתו של אהרן הכהן, לאחר מות שני בניו, נדב ואביהוא, שקיבל עליו את הדין באהבה ושתק "וַיִדוֹם אהרן".
אולם מעֵבר לצידוק הדין, השתיקה היא גם מעלתם של מי ששומעים חרפתם ואינם משיבים, כדברי חז"ל, והם אהובי ה' אשר עליהם הכתוב אומר "ואוהביו כצאת השמש בגבורתו". הם מצטיינים בגבורת נפש, באצילות, בהתרעננות והתחדשות תמידית ובאישיות קורנת, המקרינה על סביבתם.
השתיקה מאפיינת את החכם. ידועה אימרת חכמינו בפרקי אבות "סייג לחוכמה - שתיקה". הם אף מצביעים על כך, ש"יפה שתיקה לחכמים, קל וחומר לטפשים". אכן, אם בלימוד תורה ומוסר המצווה היא " והגית בו יומם ולילה" - וכל המרבה הרי זה משובח - בכל הקשור לשיחות חולין, מילת המפתח היא הצמצום: רק מה שהכרחי ומועיל.
תרבות הדיבור
לא פחות הקפידה התורה על תרבות הדיבור. להתרחק מדברי שקר, לשון הרע, רכילות, הונאה, חנופה, ניבול פה, ליצנות ושאר מרעין בישין - הוא הקו המנחה של התורה בחיינו. עד כדי כך הקפידה התורה על טוהר הלשון, בשעה שהיא נמנעת אפילו מתַג מיותר - ועל אחת כמה וכמה מאות וממילה מיותרת - שהיא האריכה בפרשת נוח במילה, ובסך-הכל ב-7 (!) אותיות, וכתבה "את הבהמה הלא טהורה", ובלבד לא להשתמש במילה 'טמאה' (אלא אם כן מדובר בהלכה, שחייבת להיות מדויקת ומוגדרת היטב, כמו בהלכות כשרות). לפנינו מודל מובהק של התורה לשימוש בלשון נקייה.
במרכז פרשתנו עומד הטיפול בנגע הצרעת. כבר הצבענו על כך שהמילה 'מצורע', כדברי חז"ל, מקורה במילים 'מוציא שם רע'.
אכן, הצרעת היא עונש טבעי על חטא לשון הרע. היא מהווה תמרור אזהרה (בדומה למוגלה המעידה על קיום חיידקים) מפני החטא הקיים ומופיעה בשלושה שלבים: על הקירות, בכלים ובבגדים, ורק אם הלקח עדיין לא נלמד, והאדם המשיך בדיבורו הסורר, הצרעת, כברירת מחדל, פורחת על גופו.
אז עליו לשהות בבדידות שבעה ימים מחוץ למחנה, כדי להתרחק מדיבור לשון הרע ולערוך חשבון נפש נוקב. זאת, כפי שנראה בפרשה הבאה, לא לפני שהוא עובר תהליך טיהור אצל הכהן, בעזרת שתי צפרים, עץ ארז, אזוב, תולעת שָני ומים חיים, שאותם מַזה הכהן על המצורע. כפי שמציינים המפרשים, השימוש במרכיבים אלה אינו מקרי, והוא בעל משמעות סמלית ביותר.
הצפרים הן כנגד הפטפטנות היתרה. הארז מסמל את הגאווה על הזולת,המונחת ביסוד דיבור לשון הרע (כאילו הדובר המשמיץ טוב ממנו), והאזוב מרמז על הצורך בענווה, שהיא התרופה כנגד החטא. תולעת שני מסמלת לא רק את החטא, אלא אולי גם את שפיכת דם הזולת המושפל והמים, איך לא מסמלים את הטהרה.
הפוך נֶגע לעונג
ונקנח בסיפור מן הגמרא.
רבן שמעון בן גמליאל אמר לטבי עבדו: צא וקנה לי מן השוק מזון טוב.
יצא טבי והביא לשון.
שוב אמר רבן שמעון לטבי עבדו, צא וקנה לי מן השוק מזון רע.
יצא טבי, וגם הפעם הביא לשון.
תמה רבן שמעון: מה זאת, כשאמרתי לך מזון טוב - הבאת לשון, וכשאמרתי לך מזון רע - הבאת גם כן לשון?
השיב העבד: אכן, מהלשון באה הטובה, ומהלשון באה הרעה.
כשהלשון טובה - אין טובה ממנה, וכשהלשון רעה - אין רעה ממנה.
זהו שנֶאמר: "מוות וחיים ביד הלשון".
אכן הלשון עבד נאמן, אך אדון מסוכן (על-פי פרקי אבות לאבא שאול).
שבת שלום!

תאריך:  28/03/2014   |   עודכן:  28/03/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
זאב בן-יוסף
נראה ש"הרחבת" הוועידה בניגוד לחוקת הליכוד מהווה עבירה פלילית שבעטייה עלול להיחקר מנכ"ל הליכוד ואולי אף ראש הממשלה מה שיגרום משבר עמוק בליכוד
צ'לו רוזנברג
שחרור מחבלים עם דם על ידיהם אמור להיות מעשה בלתי מוסרי בעליל. אז איך מכשירים את השרץ הזה, אליבא דה אותם מתנגדים חריפים: טוענים שאם פולרד ישוחרר, השרץ יהפוך לכשר למהדרין
צבי גיל
הפעם בטור - על פרופסור מנשה הראל, חתן פרס ישראל לגאוגרפיה, לוחם אגדי, מן הסוג הטוב, סופר פורה, שכתב עשרות ספרים ומחקרים ועוד הישגים רבים    אני הכרתי אותו כמנשק'ה
עמוס גלבוע
הקישור בין פולארד לשחרור מרצחים פלשתינים הוא אבסורד מוחלט
מנחם רהט
עלילות הדם חיות ובועטות, על דפי המהדורה האנגלית של העיתון, שמתעקש להיות פרקליט השטן ולהציג את מדינת היהודים כפושעת נגד האנושות, נוסח קוריאה הצפונית
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il