X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הפרטיות גברה על חופש הביטוי

מה-book ל-facebook

החלטתו של בית המשפט העליון לגנוז ספר בשל פגיעה חמורה בפרטיות, סוללת את הדרך לקביעות דומות גם בעולם הווירטואלי - בו פגיעות כאלו הן עניין של יום-יום. האם סוף-סוף נוכל להגן על פרטיותנו גם בעידן הווירטואלי?
▪  ▪  ▪
נקודת מפנה [צילום: AP]

העובדה שהפרטיות נשחקה עד דק בעידן הווירטואלי, היא בגדר מוסכמה ותיקה. יש מי שמקריב אותה מרצונו, יש מי שמאבד אותה בעל כורחו. אך דווקא פסיקה של בית המשפט העליון בעניינה של מדיה קדומה בהרבה - ספרים - עשויה להוות אבן דרך ואולי אפילו נקודת מפנה בהחזרתה של הפרטיות לחיינו.
השופט נעם סולברג קבע - בהסכמת השופטים מרים נאור וסלים ג'ובראן - שיש לגנוז ספר בו הופרה בצורה גסה וקשה פרטיותה של האישה שעל חייה הוא מתבסס. נכון שהשופטים הדגישו שמדובר בצעד נדיר שיינקט רק כאשר ההפרה בוטה במיוחד, אך בדבריהם - ובעיקר ב-60 העמודים המאלפים והמרתקים שכתב סולברג - יש בהחלט עקרונות הניתנים למימוש גם במדיה האינטרנטית.
נקודת המוצא של סולברג איננה חדשה: הזכות לפרטיות אינה מוחלטת וחופש הביטוי אינו מוחלט; יש לאזן ביניהם ולקבוע בכל מקרה לגופו איזו משתי זכויות-יסוד אלו תגבר. מה שכן חדש הוא, שכאשר הפגיעה בפרטיות חמורה במיוחד - לא יאמרו בתי המשפט את שהם אומרים בענייני לשון הרע: תתבע ותקבל פיצוי. אין טעם במתן פיצוי אחרי שהסודות האינטימיים ביותר הופכים לנחלת הכלל; יש למנוע מראש את הפגיעה הקשה הזאת. סולברג לא אומר זאת במפורש, אך נראה שזהו אחד היסודות של פסיקתו.
קל וחומר מיצירה ספרותית
סולברג מדגיש את חשיבותן של היצירה הספרותית בכלל ושל סוגת האוטוביוגרפיה בכלל, ובכל זאת מגיע למסקנה - ההגיונית והמוכחת היטב - שהללו לא יכולות לבוא על חשבון נזק בל ישוער לצד שלישי. ואם כך לגבי ספרות, דומה שהדברים יפים על אחת כמה וכמה לציוצים בטוויטר, לפוסטים בבלוג או לסטטוס בפייסבוק. שהרי איש לא יטען, שחשיבותם החברתית והתרבותית של האחרונים מתחילה להתקרב לזו של הספרות.
מכאן קצרה הדרך למסקנה, כי מי שיפר את הפרטיות של חברו בפרסום וירטואלי - יתקשה מאוד להתגונן בנימוק של חופש הביטוי. לא רק שפסק דינו של העליון יאפשר ככל הנראה לנפגע לתבוע ולקבל פיצוי, אלא ייתכן גם שניתן יהיה להשתמש בו כדי להסיר פרסומים שכבר נעשו ואולי אפילו למנוע פרסומים שטרם עלו לרשת.
כדאי גם לשים לב לפיסקה אחת כמעט בסופו של פסק הדין. סולברג קובע, שאפילו אם נשוא הפרסום ויתר על פרטיותו - הוא יכול לחזור בו בכל עת. זוהי זכות כה חשובה, אומר סולברג, עד שאדם יכול לשנות את דעתו. ובלשוננו: זה שהרשיתי למישהו לתת לי סטירה, אינו אומר שאני חייב להרשות לו לתת לי אותה שוב ושוב. וגם זה כמובן רלוונטי מאוד לאינטרנט, בו אדם יכול להסכים תחילה למשל לפרסום תמונתו ואז להתחרט. קביעת העליון היא חד-משמעית: זכותו להתחרט וחובתו של המפרסם להישמע לו.
אפשר לאכוף גם באינטרנט
יתרה מכך: סולברג מציין בהרחבה את חשיבותה של הגנת הפרטיות ביחסים בין בני זוג: "במערכות יחסים שכאלה, חושפים בני הזוג באופן הדדי זל"ז את מאווייהם, רצונותיהם ושאיפותיהם הכמוסים ביותר. גם את עמדותיו ודעותיו כלפי עמיתים לעבודה, בני משפחה, חברים ובני זוג מן העבר, חושף בן-זוג בפני בת-זוגו. מידע רגיש זה, ניתן לבן הזוג השני, על מגש של כסף, מתוך הנחה כי זה ישמש כבן-ברית נאמן וכבעל סוד. זהו החוזה ה'לא-כתוב' בין בני זוג, המנהלים מערכת יחסים רומנטית ארוכת-טווח. אלה הם 'תנאי העסקה'. כל בר-דעת יודע זאת".
גם הדגשה זו ניתנת ליישום בעולם הווירטואלי. אם פלוני יחלוק עם עוקביו/גולשיו/חבריו חוויות אינטימיות, בית המשפט יידרש לראות זאת בחומרה יתרה. אולי לא באותה חומרה כמו במערכת יחסים קבועה וארוכה, אך עדיין ביותר חומרה מאשר סיפורים על עמיתים לעבודה או רכילות על חברים למשחק כדורגל.
האכיפה היא כמובן שאלה נפרדת, לנוכח האנונימיות שמקנה הרשת. אך דומה שברשתות החברתיות הבעיה פחותה, משום שהן הרי בנויות על רצונו של הגולש/המצייץ לפרסם את הגיגיו, מחשבותיו וחוויותיו. ובכל מקרה, הטכנולוגיה מאפשרת לזהות ולאתר גם את מי שאינו מזדהה, ובתי המשפט כבר מפעילים אותה בעיקר בתביעות לשון הרע.
אם עורכי דין ושופטים יעלו על המסלול שפתחו בפניהם סולברג, נאור וג'ובראן, ייתכן שבעוד שנים מועטות נוכל לציין את פסק הדין הזה כאירוע שתרם להשבת השפיות וההגינות לעולם הווירטואלי, ולו בצורה חלקית. אולי בתחילה יהיו יותר מדי תביעות ואולי לבתי המשפט יידרש זמן למצוא את האיזון הנכון, אך הכלים כבר ניתנו בידי בית המשפט העליון. כעת יש לחזור ולתחום את הגבולות שבין רשות היחיד לרשות הרבים, שבין הביטוי לביזוי, שבין הציבורי לאישי.

תאריך:  23/05/2014   |   עודכן:  23/05/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מה-book ל-facebook
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
קשקוש לא מציאותי
ירון זכאי 1  |  23/05/14 12:17
2
אִילו היה מתאפשר להרכב השופטים
עידןסובול   |  23/05/14 14:29
3
אף אחד לא ידע
שוטה הכפר  |  25/05/14 19:56
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
לקראת ביקורו של האפיפיור פרנסיסקוס בישראל: מדוע לוותיקן כל כך קשה היה להכיר בישראל, למה הוא מצניע את החלקים המדיניים של הביקור, מהו המסר שעולה באופן עקיף מהכותרת שלו, איזה תקדים קבע הרב יצחק נסים, מדוע בקשת סליחה של האפיפיור לא מעניינת אותי וכיצד ניתן להנציח את פיוס ה-12
אביתר בן-צדף
עוד כמה תגובות קצרות בדרך כלל – גם מהמותן – בנושאים גדולים כקטנים, שהציקו לי, או עניינו אותי    והפעם – ענישה, להעיפם, ללחך, עגום, פרגון, התזה ויופיטר והשור    שבת שלום
אברהם פריד - פריצי
בשעה שראש עיריית ירושלים מרחף בחלומות על 10 מיליון תיירים, תחת אפו נוטשים את העיר גם פקידי הממשלה ועובדיה. ועכשיו גם החברה הממשלתית לתיירות. אורזים ובורחים
אלעזר לוין
אחרי הגרסה של לפיד והגרסה של סער, מביא השר אריאל סיפור חדש: בכיר מסין יגיע לישראל בסוף הקיץ, כדי לנהל מו"מ על הבאת פועלי בנין מסין    אולי תחליטו מה האמת
עוה"ד צבי שוב ויפעת בן אריה
בג"ץ קבע כי הוראות תחולת ההתיישנות בתיקון מס' 3 לפק' הקרקעות, נשענות על רציונליים כבדי-משקל של התיישנות, הסתמכות והיבטים מעשיים נוספים כבדי-משקל ופגיעתו הנטענת בזכות הקניין והשוויון, אינה עולה כדי פגיעה חוקתית    בעקבות בג"ץ 2254/13 מיכאל סמואל נ' שר האוצר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il