X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הארגון הקיצוני ISIL הולך ומשתלט על ליבת תעשיית הנפט העירקית ובכך מאיים על עצם קיומו של המשטר אירן מרחיבה את איומיה על ארה"ב, ולצד זאת נחשפה קלטת המצביעה על חששות המשטר מפני הפלתו
▪  ▪  ▪
בלי נפט אין ייבוא [צילום: AP]

בעקבות הנפט

הארגון הסוני הקיצוני ISIL השתלט (יום ג', 10.6.14) על העיר מוסול שבצפון עירק. מאוחר יותר דווח, כי הארגון החל להשתלט על איזורים במחוז כירכוכ ועל מתקן זיקוק הנפט בעיר באיג'י. האחרון הוא מתקן הזיקוק הגדול ביותר במדינה, והוא מספק נפט לרוב המחוזות.
נראה, כי הארגון פועל כדי להפיל את עירק מבחינה כלכלית, ולא צבאית-ביטחונית. כאשר עוקבים אחרי מסלול הארגון, אפשר לבצע מעקב אחר הנפט במדינה: מאנבר במערב וכעת באיג'י שבצפון. השאלה היא, מה יקרה כעת עם הנפט. אם עירק לא תוכל לייצא את הנפט שלה, היא לא תוכל לשלם לכוחות הביטחון, שגם ככה לא רוצים להילחם נגד ISIL. ובלי כסף מייצוא, אין כסף לייבוא. עירק תלויה בייבוא של מוצרים רבים כגון תרופות ומים. האזרח העירקי שלא יקבל את דברים אלה, יראה שאין לו מה להפסיד ויעדיף לקבל נשק ולצאת להילחם נגד ISIL.
עירק נמצאת כעת במצב הרבה יותר קשה ומסובך ממה שהייתה לפני שנים ספורות. כעת נשאר לעקוב אחרי המשבר הנוכחי, שיעצב את המדינה לשנים הבאות.

שבויים בקונספציה

צילומי לווין שהציג השבוע ראש המכון למדע וביטחון לאומי בוושינגטון מראים, כי אירן חידשה את פעילותה באתר פרצ'ין, שלפי החשד מתקיימים בו ניסויים גרעיניים. אתר פרצ'ין נחשד כמכיל חדר לבדיקות חומר נפץ מרסק ורכיבים נוספים הקשורים לפיתוח נשק גרעיני. לפיכך, פעילותו המחודשת של האתר, מראה על חידוש המשך פיתוח תוכנית הגרעין וכנראה אף התקדמות, שהרי האתר נועד לניסויים הקשורים לנשק גרעיני.
גילוי זה מצטרף לאמירתו של יועץ ממשמרות המהפכה, מג'תבא ד'ואלנורי, אשר איים על ארה"ב שהיא תותקף אם ארה"ב תתקוף את אירן. איום זה מלמד על יכולות מתקדמות של אירן, כאשר הבסיס האמריקני הקרוב ביותר אליה (בסיס דייגו גרסיה באוקיינוס ההודי), נמצא במרחק של למעלה מ-3,600 ק"מ. הטילים המתקדמים ביותר באירן שידוע עליהם, מגיעים לטווח של 2,000 ק"מ.
נראה כי האמריקנים שבויים כעת בקונספציה, כמו שישראל הייתה שבויה בתקופה שלפני מלחמת יום-הכיפורים. כמו אז, ישנם בלי הפסקה סימנים מראים על כוונת האויב. אם ב-1973 הייתה כוונה ברורה של מלחמה והיערכות בצד השני, כעת יש היערכות צבאית, אבל בלי כוונה ברורה ומיידית למלחמה. למרות זאת, ארה"ב ממשיכה לעצום את עיניה לנוכח הסכנה. אם בעבר ישראל התריעה על תוכנית הגרעין האירנית מתוך חשש לביטחונה שלה, כעת צריך להתריע ולהראות מה האירנים ממשיכים לעשות, ואיך הם ממשיכים לאיים. אם הקונספציה תישאר בעינה, אזי לארה"ב צפויה בעיה גדולה בהרבה מזו שהייתה לישראל באותה מלחמה.

סדקים מ-2009

לאחרונה הודלפה קלטת שבה אומר מפקד משמרות המהפכה באירן, מוחמד עלי ג'עפרי, כי ניצחון הרפורמיסטים בבחירות בשנת 2009 היה עלול להיות "קו אדום". עוד מסביר ג'עפרי איך ולמה הדבר נמנע.
למרות שחלפו חמש שנים מאז, הדבר עדיין רלוונטי. אולי לא נראה להדלפת הקלטת יש השפעה נוכחית על הפוליטיקה האירנית, אבל הדברים האלה מחלחלים מתחת לפני השטח. "המחאה הירוקה" בשנת 2009 הפחידה מאוד את המשטר באירן, לפי דבריו של ג'עפרי שנאום שנשא באותה תקופה. לדבריו, המדינה הייתה על סף הפיכה והמצב היה מסוכן יותר לשלטון האיסלאמי, יותר מאשר בזמן המלחמה בין אירן לעירק.
אזרח אירני שהפגין נגד המשטר וכעת שומע על כך, יכול להגביר את פעילותו נגד הממשל. אבל לא מדובר בבודדים, אלא בעשרות אלפי אנשים בכל רחבי העולם אשר מחו על תוצאות הבחירות. הדברים האלו יחלחלו בתודעה של האזרחים, וכאשר לא יוכלו לשאת יותר את המשטר ושקריו, הם ייצאו שוב לרחובות בכוחות מחודשים.

מתריע ומרתיע

בנאום שנשא בכנס הרצליה (9.6.14), התייחס הרמטכ"ל בני גנץ לאיומים ולמתיחות בגזרות הסובבות את ישראל. גנץ התייחס לאירן הגרעינית, הרדיקליות בסוריה והתעצמות חיזבאללה. גנץ התייחס גם למלחמה של מצרים נגד הג'יהאד העולמי, וייצור הרקטות ברצועת עזה.
ברור שגנץ הציג את האמת לגבי מה שקורה סביב ישראל, אבל יש בדברים אלו גם נדבך הקשור למאבק הנוכחי נגד האוצר בנושא תקציב הביטחון. תמיד כאשר רוצים לקצץ בתקציב הביטחון, מראים אנשי הצבא את כל תמונת האיומים. לפי דבריו של גנץ, ישראל מאוימת מכל הצדדים. מכאן שאסור לקצץ כעת בתקציב הביטחון, שהרי הדבר יביא לפגיעה קשה וחמורה בביטחון ישראל.
כמו שאמרתי בעבר, אם רוצים - אפשר לקצץ בתקציב הביטחון וגם לשמור על המוכנות המבצעית. לא צריך מיד להפסיק אימוני טיס, תרגילים אוגדתיים והרבה דברים אחרים. לקצץ הרבה זה לא רק להוריד הרבה בבת-אחת, אלא גם לקצץ קצת בהרבה מקומות. חזרה והדגשה של האיומים משחקת לטובת הצבא, שבסוף יקבל העלאה בתקציב.

עוד ארגון

אני לא חושב שרבים שמעו על התנועה "Hosn". מדובר בארגון טרור חדש שהוקם ברצועת עזה. ארגון זה, ששמו המלא הוא "המטופל לניצחון פלשתין" (ראשי-התיבות בערבית יוצרים את המילה Hosn) מונהג בידי הישאם סלאם, שהודח מהג'יהאד האיסלאמי בשל הבדלים בהשקפות, שטיבם לא פורט. דגלו של הארגון דומה לדגלו של חיזבאללה, וזו הסיבה שבה סלאם הואשם בקידום השיעיות באוכלוסייה הפלשתינית הסונית. סלאם הכחיש שמדובר בפיצול מהג'יהאד האיסלאמי וטען שתנועתו היא תנועה שיעית.
קטן וחדש ככל שיהיה, מימון כנראה לא יהיה חסר לארגון החדש. עם זאת, הדבר גם מראה על חולשתם של ארגונים אחרים ברצועה. מצב שבו כל אחד יכול לקחת נשק ולהקים ארגון משלו, מצביע על חוסר אחידות ותמימות דעים בקרב הציבור הפלשתיני.

תאריך:  12/06/2014   |   עודכן:  12/06/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מלחמה כלכלית
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
פרל הארבור 2
באום  |  12/06/14 13:57
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות הגרעין האירני
אפרים הלפרין
אני רוצה לשתף אתכם במחשבות שמטרידות אותי מזה מספר שנים, בייחוד לאור הדברים האחרונים של לפיד או מי מטעמו על כשלון בנימין נתניהו בטיפול בגרעין האירני
אריאל י. לוין
ההכרזה יוצאת דופן בשל החריגה מטווח הטילים המוצהר, שעומד מזה שנים על 2,000 ק"מ    עד כה ידוע כי טהרן מחזיקה ברשותה טילים לטווח של 3,500 ק"מ לפחות
איציק וולף
ראש המטה הכללי העריך כי אירן אינה יכולה להתעלם מדעת הקהל הפנימית והדגיש כי אם יתעורר צורך למנוע ממנה להגיע לסף גרעיני - ניתן יהיה לעשות זאת בכוח    "יש אולי ארבע או חמש מדינות שיש להן יותר כוח אש מאשר חיזבאללה"
עידן יוסף
כ-40% מהאירנים תומכים בהכרה בישראל אם יושג הסכם עם הפלשתינים שיכלול נסיגה ישראלית    כ-54% מהאירנים מוכנים לוותר על תוכנית הגרעין תמורת הסרת העיצומים
עופר וולפסון
דוח של סוכנות הגרעין של האו"ם קובע כי טהרן הציגה הסברים מספקים על חומרים חשודים    מציין כי אירן קיצצה ב-80% את רמות האורניום המועשר שברשותה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il