X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אפליקציית "סיקרט" מאפשרת לפרסם הכל בכל מכל כל - בצורה אנונימית לחלוטין וללא אפשרות לזהות את הכותב. וגם אם הוא כן יזוהה, הלכה מיושנת של ביהמ"ש העליון ושתיקה של המחוקק לא יאפשרו לתבוע אותו
▪  ▪  ▪
כל הרוע באפליקציה אחת
חיים בעידן קודם
אפשר להבין ששופטי בית המשפט העליון ודאי אינם גולשים ב"סיקרט". הם אנשי עידן קודם וגם לפייסבוק לא נכנסו. לא בטוח שנכונה הקביעה שלהם, כי כיום מייחסים חשיבות נמוכה יותר לפרסומי אינטרנט מאשר לעיתון המודפס. יש שיגידו שהעולם משתנה בעניין זה. אבל בינתיים ברור, לפי הפסיקה הזו, כי גם אם ידענו מי עומד מאחורי הפרסומים ב"סיקרט", בית המשפט לא היה מחמיר איתם

הסוד יצא לדרך בפברואר 2014 בקליפורניה, כבש מיליונים והפך להיות סוד גלוי גם בארץ. בחודש האחרון הלהיט כבר הפך למגיפה. זוהי האפליקציה החדשה "סיקרט", וכשמה כן היא: מקור לא אכזב ל"סודות" שמפרסמים עליך מקורביך, בלא שאתה יודע מיהם.
הלהיט החדש לקח את הקונספט של אפליקציית "ווטאספ", ועל אותו בסיס מביא אליך לסמארטפון את ה"סודות" ובעיקר רכילות, לא תמיד נעימה ונקייה, של האנשים שאתה עומד איתם בקשר (האפליקציה מחברת אותך עם אנשי הקשר שלך והופכת אותם אנונימיים עבורך).
הייחוד כאן הוא בזה שאינך יודע מי הפיץ את השמועות והפרסומים. זה המשחק - להעלות ספקולציות לגבי מי אחראי להפצת השמועה או הרכילות. ממציאי האפליקציה גאים לומר שגם הם עצמם, לא יודעים ולא יוכלו לדעת לעולם, מי אמר מה על מי. כך זה תוכנן.
בנסיבות אלה, הופכת התוכנה החדשה להיות כר דשא נרחב לפרסומי לשון הרע, השמצות ושמועות, עבירות צנזורה ושמת חללי צה"ל בטרם נודע למשפחותיהם (לדוגמא), שכן הכותב יודע שזהותו מוגנת לגמרי. הוא לא מופיע בשמו וגם אין מנגנון פרקטי שיכול לחשוף אותו. הכיצד?
לשון הרע ללא מורא
ראשית, תוכנת "סיקרט" עצמה מבוססת על הרעיון שהכותב לעולם לא ייחשף. כל מי שמצטרף לשירות ומאשר את התקנון, מסכים - מבחינה חוזית - להשתתף בתהליך, מתוך ידיעה שזהותו לא תיוודע ושהוא לא יידע מי האחרים האחראים על הפצת המידע. מבחינה משפטית, אנו מקבלים את תנאי החוזה. קשה לראות בעתיד אדם שנוטל חלק בשירות ואשר הסכים לו, ומצליח לשכנע את בית המשפט, כי לא הבין את הקונספט או לא נתן הסכמתו לו.
מאחר שהמפרסמים אנונימיים, אי-אפשר לתבוע אותם. גם אם היה רישום של IP (לזיהוי הגולש או המחשב), הרי שבארץ נמצא הגוף המחוקק בסטגנציה בכל הקשור לחשיפת IP, לאחר שהלכת רמי מור בבית המשפט העליון (רע"א 4447/07) קבעה, כי בתי המשפט מנועים מהוצאת צווים שיורו לספקי האינטרנט לחשוף את זהות הכותבים האנונימיים, וזאת עד שהמחוקק יאמר את דברו. המחוקק לא אמר, ואיש הישר בעיניו יעשה: הפרה סיטונאית של זכויות יוצרים, הפרת פרטיות ובעיקר הוצאת לשון הרע ללא מורא.
אפליקציית "סיקרט" מאפשרת מיקסום של הרוע הזה לכדי העברת מידע ללא כל בקרה, תוך שאמינותו עשויה להיות מוטלת בספק (אבל זה מעולם לא הפריע למפיצי המידע), תוך עקיפת כל חוקי הצנזורה, האתיקה, המוסר והטעם הטוב. ואולי זה סוד קסמו של הז'אנר.
לשיטת בית המשפט העליון, בהלכת רמי מור, ממילא הקורא מייחס חשיבות פחותה למידע שהוא מקבל מגורם אנונימי באינטרנט. המשנה לנשיאה דאז, השופט אליעזר ריבלין, כתב: "מעת לעת נשמעת ביקורת על תוכנן של התגוביות ועל דרך ניסוחן. אם לומר את המעט, הרי שבתרבות המקומית לא תמיד שולטים בז'אנר זה - הלשון הצחה, הניסוח הרהוט והמסרים המעודנים. חלק ניכר מהפרסומים נושא במקומותינו אופי וולגרי ובוטה, וישנו פער בולט בין הנחרצות של הדעות המבוטאות לבין התשתית התומכת בהן.
"כל אלה משפיעים ללא ספק גם על הערך והמשקל שניתן לייחס לרבים מפרסומי ה-instant המופיעים באינטרנט חדשים לבקרים. אולם בכל אלה אין כדי לשמוט את הערך החוקתי העומד ביסוד השיח הזה. עצם העובדה שיש מבין התגוביות שטעמן רע וניסוחן עילג, בוודאי אינו מוציא אותן מתחולת הזכות החוקתית לחופש ביטוי".
לא תיכנסו לשם
בית המשפט העליון קבע שהטוקבקים, שלא כמו עיתונות ממוסדת, זוכים ל"משקל המועט שניתן לעיתים קרובות להתבטאויות במסגרת תגוביות בכלל, ובמסגרת תגוביות אנונימיות בפרט; ריבוי התגוביות באופן שלעיתים קרובות הפרסום המשמיץ 'נבלע בהמון'; והנגישות של הנפגע עצמו, ושל שוחרי טובתו, לאותם אתרים שבהם נעשה הפרסום הכולל לשון הרע, והיכולת לפרסם הכחשות ותגובות מתאימות... כל אלה עשויים לעיתים תכופות לייתר את הצורך האמיתי בקיומה של תביעת לשון הרע, ואף להפוך את טענות הנפגע ל'זוטי דברים'".
אפשר להבין ששופטי בית המשפט העליון ודאי אינם גולשים ב"סיקרט". הם אנשי עידן קודם וגם לפייסבוק לא נכנסו (רק לאחרונה הותר לשופטים להיכנס, באופן מאוד מגביל, לכרטיסי הפייסבוק, ורובם עדיין לא שם). לא בטוח שנכונה הקביעה שלהם, כי כיום מייחסים חשיבות נמוכה יותר לפרסומי אינטרנט מאשר לעיתון המודפס. יש שיגידו שהעולם משתנה בעניין זה. אבל בינתיים ברור, לפי הפסיקה הזו, כי גם אם ידענו מי עומד מאחורי הפרסומים ב"סיקרט", בית המשפט לא היה מחמיר איתם.
ההמלצה הטובה ביותר היא להתגבר על יצר הסקרנות ולא להיכנס לאפליקציה. לא לגרות את אנשי הקשר לרכל עליכם. לא להפיץ או להיבנות ממידע - לא בהכרח אמין ומבוסס - שמתגולל שם. לא לפרסם דברים סודיים, כי גם אם לא יחשפו את הזהות שלכם, יכול להיות שהמידע שברשותכם כל כך מוכמן וסודי, עד שהקורבן הנבגד יזהה בו את טביעות אצבעותיכם.
לפני ימים אחדים (28.7.14) אמרה השופטת מיכל אגמון-גונן, כי עידן האנונימיות הסתיים והלכת רמי מור כבר אינה פוגעת בתביעות הדיבה, מאחר שהרשתות החברתיות שינו את כללי המשחק. הכותבים גלויים, תמונותיהם ושמותיהם ידועים, הם פועלים מתוך כרטיסים מזוהים, ומאחר שרוב המהומה באינטרנט מתנהלת ברשתות כמו פייסבוק ואחיותיה, הרי שבעיית זהות הנתבע - נפתרה. ובמילים אחרות: הושמצתם? רוצו להגיש תביעה.
כבוד השופטת כנראה לא גילתה עוד את "הסוד". לו הייתה מסתודדת באפליקציה החדשה, הייתה נחרדת לגלות, כי בינתיים יש לרשויות החוק כאב ראש חדש להתמודד איתו: מידע פנים-בורסאי, המלצות על מניות למטרות לא כשרות, פגיעה בפרטיות, פורנוגרפיה, פדופיליה ובעיקר דיבה. הכל מפורסם, ללא כתובת להיפרע ממנה, ללא ביקורת, צנזורה, טאקט או חשבון נפש. הכל כולל הכל, והפעם, באמת אין דין ואין דיין. אין כתובת לתבוע. ואין רחמים. אין פרטיות. וכבר אין גם סודות.

הכותב הוא יו"ר ועדת לשון הרע בלשכת עורכי הדין
תאריך:  12/08/2014   |   עודכן:  12/08/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בלי סודות
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
חשיבות השמועות
אהרון שחר  |  12/08/14 14:15
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מרדכי ליפמן
ההתפתחויות הדרמטיות בעניין דאעש אומרות לנו כי ממזרח תפתח הרעה. על ישראל להיערך למצב חדש ולחזור לשתף פעולה עם ארה"ב
יוסי בלום הלוי
אימת האימהות של כפר עזה, נחל עוז, עין השלושה, בארי, כיסופים, נירים, וכל יישובי עזה, חייבת להיות אימת כולנו, אבל אימה זו אסור לה שתסיט אותנו מהמטרה - שאסור להיכנע לטרור. יש לחזור ולהישען על האתוס הציוני הישן, של מחרשה וחרב, עד התלם האחרון של גבולותינו
משה חסדאי
כמו שחיסלתי את אגודת אדומי השיער ואת מנהרת התקיפה שלהם כך גם אתם תחסלו את אגודת אדומי השיער שלכם ואת מנהרות התקיפה שלהם. חרב הצדק לא תכזיב, ותיקח נקם
מוטי קפלן
מה שווה הדירוג המוענק לחברות שואל בצדק רב הציבור שאינו "מקורב" לשוק ההון, כאשר גם ביום של קריסה או הודעה דרמטית שלילית, עדיין דורגה אותה חברה בדירוג גבוה שלכאורה מעיד על "חוסנה הפיננסי ויכולתה לפרוע את חובותיה לציבור המשקיעים" ?
חגי הוברמן
כל מי שמעט בינה במוחו מבין שאם הפלשתינים ישלטו על רכסי השומרון בתום 'התהליך המדיני', מה שקרה החודש בכפר-עזה יקרה בעתיד בכפר-סבא    מספר התושבים יהיה זהה בשני היישובים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il