X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
פרשת הרפז ופרשת גלנט לא נולדו בחלל ריק, אלא מהוות המשך והדגמה של ליקויים בסיסים וארוכים בניהול הביטחון הלאומי של ישראל - סבורים פרופ' עמיחי כהן ופרופ' סטיוארט כהן
▪  ▪  ▪
המאבק יצא מכלל שליטה [צילום: פלאש 90]
הצעות לשיפור
עמיחי כהן וסטיוארט כהן מעלים שורה של הצעות לשיפור המצב הקיים בתחום חוקת הביטחון הלאומי וניהול מערכת הביטחון. העיקריות שבהן:
  • הענקת מעמד חוקי ל"מיני-קבינט", כמו זה שהפעיל בנימין נתניהו בקדנציה הנוכחית שלו.
  • הבהרה בחוק של מידת עצמאותו של הרמטכ"ל מול הדרג האזרחי, ומידת המעורבות הראויה של הדרג האזרחי בהחלטות טקטיות.
  • חקיקת "חוק פשעי מלחמה", שיגדיר את המותר והאסור, ויסיר את חוסר הוודאות סביב העמדת חיילים לדין.
  • הגברת עצמאותו של הפרקליט הצבאי הראשי והכפפתו ליועץ המשפטי לממשלה.
  • הגברת כוחן של יחידות הדין הבינלאומי הפועלות בפרקליטות הצבאית.
  • העברת אישור הארכתו של מצב חרום (מעבר לתקופה מוגבלת) מהכנסת לבית המשפט העליון.

אירועים היסטוריים, ואפילו המכריעים שבהם, אינם נוצרים יש מאין, אלא מהווים תולדה של התפתחות - ממושכת יותר או ממושכת פחות. ויש גם אירועים הנדמים להיות בעלי משמעות בפני עצמם, ורק במבט מעמיק יותר מתגלה שהם בעיקר תסמין להתרחשויות רחבות בהרבה.
שתי האבחנות הללו נכונות לגבי פרשת הרפז - אומרים פרופ' עמיחי כהן ופרופ' סטיוארט כהן בספרם "יורים ושופטים: ביטחון ומשפט בישראל". המחברים - אב ובנו, האחד מומחה למשפט בינלאומי והשני מומחה למדעי המדינה - מתייחסים לפרשת הרפז באחרית הדבר לספרם, שמהדורתו האנגלית נכתבה לפני התפוצצות הפרשה. כאמור, הם רואים בה תולדה ושיקוף של בעיות מבניות עתיקות יומין, שלמעשה מלוות את ישראל מאז הקמתה.
הנחת היסוד של הספר היא, שבישראל אין חוקת ביטחון - דהיינו: הגדרות ברורות ומחייבות לגבי מי נושא באחריות למה בתחום הביטחון. פרקי הספר מתארים בצורה מרתקת כיצד יצר דוד בן-גוריון במתכוון את המצב בו השליטה בתחום הביטחון מצויה בידי אדם אחד (הוא עצמו, כמובן); כיצד היו ראשי ממשלה שהשתמשו במודל זה ואחרים שניסו לסטות ממנו; כיצד נמנעת הכנסת עד היום בצורה שיטתית מלהפעיל סמכויות בתחום הביטחון; וכיצד נכנס בית המשפט העליון, במיוחד בהנהגתו של אהרן ברק, לחלל שנוצר - ולעיתים בצורה מוגזמת ומוטעית. הדברים ראויים לקריאה מעמיקה ולא נפרט אותם כאן.
נדלג הישר לעמודים האחרונים של הספר ולפרשת הרפז, שעדיין נמצאת בעיצומה, ולפרשת גלנט שהייתה נגזרת שלה. "אירועים אלו מהווים סימפטום לכמה כשלים מרכזיים בחוקת הביטחון הלאומי של ישראל", אומרים כהן. הכשל המרכזי, החוזר שוב ושוב לאורך דפי הספר, הוא העדר הסדרה חוקית של היחסים בין הממשלה, ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל. חוק יסוד הצבא הותיר נושא זה מעורפל, ולמרות כל הבעיות הברורות שיוצר המצב - הן בחיי היום-יום והן בזמן לחימה - איש אינו טורח לתקן אותן.
"חוסר קיומו של מבנה היררכי ברור הוא שיצר את הסיטואציה שעל פיה המאבק בין לשכת שר הביטחון ללשכת הרמטכ"ל יצא מכלל שליטה", הם אומרים. "בלא תיקון של בעיה יסודית זו, לא ייפתרו גם הכשלים האחרים שעליהם הצביע מבקר המדינה" בדוח שלו על הפרשה. ואילו ההחלטה למנות את יואב גלנט לרמטכ"ל ולאחר מכן הנסיגה ממנה לימדה, שהממשלה היא חותמת גומי למינוי זה; לשרים לא היה מידע מספיק על החשדות נגד גלנט והם לא היו מעוניינים לברר אותם. התוצאה הייתה שהממשלה לא ערכה בדיקה ראויה לגבי מי שמינתה לרמטכ"ל, "ובכך נכשלה באחד מהתפקידים החשובים ביותר שלה בתחום הביטחון הלאומי".
כהן מפנים את תשומת הלב לנקודת מחלוקת בין אהוד ברק לגבי אשכנזי, אשר נדחקה מעט הצידה בסערת פרשת הרפז: מינויו של מתאם פעולות הממשלה בשטחים. לדבריהם, זוהי הדגמה של המצב החוקי הבלתי-אפשרי סביב החזקתה של ישראל ביהודה ושומרון, אשר נותר מעורפל במכוון עד היום. מתאם הפעולות מתמנה בידי הרמטכ"ל ומאושר בידי שר הביטחון - אבל הוא כפוף לשר הביטחון. והנה לנו מבנה פתלתל (כלשון המחברים), הנובע ממעמדם החוקי הבלתי-סביר של השטחים.
לבסוף מצביעים כהן על פרשת גלנט כדוגמה ל"אימפריאליזם המשפטי" וסכנותיו. תזכורת: הממשלה ביטלה את מינויו של גלנט לאחר שהיועץ המשפטי, יהודה וינשטיין, אמר שלא יוכל להגן עליו בבג"ץ במישור הערכי. כלומר: בית המשפט העליון כלל לא אמר את דברו, אבל עצם החשש מפניו גרם לפארסה של מינוי וביטול מינוי לאחת המשרות החשובות ביותר בישראל.
"אירוע זה, יותר מכל, מדגים ומדגיש את הבעיה המרכזית שאנו רואים במעמדו של בית המשפט העליון - והיא העברתה של האחריות המוסרית-ציבורית לגורמים המשפטיים", אומרים השניים. ייתכן שהיה פגם מוסרי במעשיו של גלנט - אך על כך צריכה להחליט המערכת הפוליטית ולא היועץ המשפטי; אך הפוליטיקאים ברחו מהכרעה והסתמכו על חוות דעתו של וינשטיין. "עליונותה של מערכת המשפט הביאה לכך ששיקולים ציבוריים הפכו להיות שיקולים משפטיים, ואלו הפכו להיות נחלתה של מערכת המשפט. בעינינו, זהו החיסרון המרכזי בעליית מערכת המשפט למעמד כה דומיננטי בקבלת ההחלטות בענייני הביטחון הלאומי. שיקולי המוסר והראויות הציבורית הכפיפו את עצמן לשאלה המשפטית".
ועל כך נוסיף: זה קורה לא רק בתחום הביטחון. השיח הציבורי שלנו עבר משפטיזציה בין היתר במובן זה שהשאלה היא "האם זה חוקי" במקום "האם זה ראוי". הצד השני של השאלה, הוא התשובה: "זה לא פלילי ולכן זה בסדר" - מה שמוציא מן המשוואה נורמות ציבוריות, דוגמה אישית, מראית עין, יושרה ומוסר. המחברים מציעים שורה של פתרונות למצב בתחום הביטחון (ראו מסגרת). לצידם, יש צורך בשינוי יסודי של תפיסות עולם, והשבתם של שיקולים חוץ-משפטיים למקומם הראוי.

"יורים ושופטים: ביטחון ומשפט בישראל", מאת עמיחי כהן וסטיוארט כהן, ידיעות ספרים והקריה האקדמית אונו, 2014.
סטיוארט כהן ועמיחי כהן הם דודו ובן-דודו של הח"מ.
תאריך:  31/08/2014   |   עודכן:  31/08/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
פרשת הרפז כתסמין
תגובות  [ 15 ] מוצגות  [ 15 ]  כתוב תגובה 
1
הגורם מנהלי שהוא שופט עליון
ה.א  |  31/08/14 14:17
2
שירות המדינה מתנהל בצורה דומה:
אובד מדינה  |  31/08/14 15:05
 
- כמובן, כי הקצינים הבכירים
הבמ"לים מהקיבוצים  |  31/08/14 17:38
3
תודה על ההארה , אפשר לחבר
דוד נ  |  31/08/14 16:35
 
- ד"ר מילשטיין
שמ  |  31/08/14 20:56
 
- גם מלשטיין אינו יודע
יואל קורנבלום  |  1/09/14 04:27
4
1. פטרונו של אשכנזי הוא פרץ.
ופטרונם הנשיא פרס  |  31/08/14 17:53
5
יפה, אבל למה להתקרב מסביב?
אהרון שחר  |  31/08/14 19:16
6
זה מה שטוען דניאל פרידמן בספרו
יוסף מגבעתיים  |  31/08/14 20:57
7
שני הפרופסורים
שמ  |  31/08/14 21:08
8
פרופסורים כמכשירים את השרץ
אנאליסט  |  31/08/14 22:44
9
זה לא פרשת הרפז זה נסיון הפיכה
אלוף כלום  |  31/08/14 23:30
10
להזהר מהפרופסורים
יואל קורנבלום  |  1/09/14 04:54
11
המטה הכללי של צה"ל לא חסין
דודי30  |  1/09/14 09:38
12
חוקה לישראל ! אחרת הכל שפיט
zg400340@012.net.il  |  1/09/14 23:07
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות פרשת הרפז
עידן יוסף
נחקר שלא באזהרה ונשאל על שיחה בה סיפר לו גבי אשכנזי מידע סודי בנושא הגרעין האירני    הרמטכ"ל לשעבר אשכנזי הדליף גם סודות מדינה על נושאים שאינם באחריות צה"ל
איציק וולף
חקירת פרשת מסמך הרפז נמצאת לפני סיום וככל הנראה צפויה המשטרה להמליץ לפרקליטות להגיש כתבי אישום נגד הרמטכ"ל לשעבר, נגד עוזרו לשעבר ארז וינר ונגד דובר צה"ל לשעבר אבי בניהו
אפרים הלפרין
מדינה שחוקרת את הרמטכ"ל שלה על שיחות בעל גוון פוליטי שניהל עם נשיא המדינה, מדינה שמשתמשת במערכת הקלטה מבצעית לטובת ייעודים מציציניים ומיותרים לחלוטין, היא מדינה שירדה מן הפסים, מדינה שהחליטה לתלות עצמה על חבל
יואב יצחק
גירסתו של הנשיא היוצא שמעון פרס, כעד בלבד, דרושה בעקבות דברים שאמר הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי בחקירתו על שיחותיו עם הנשיא פרס    שיחות בטלפון שנערכו בין אשכנזי-פרס הוקלטו אף הן    היועמ"ש יהודה וינשטיין יכריע האם יתבקש פרס למסור עדות
אפרים הלפרין
4 בנים פעילים נותרו לנו באותה פרשה מבישה, פרשת הריקבון שפשה בצמרת צבאית של המדינה, ולטעמי גם בצמרת העיתונות של המדינה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il