X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
המערב לא השכיל להבין כי התפרקותה של ברית המועצות בראשית שנות התשעים לא שיקפה כל כוונה רוסית לוותר על מעמדה כמעצמת - על עולמית, מעמד שהתגבש הן במציאות הטריטוריאלית והן בתודעה הרוסית כבר בימי קונגרס וינה ב-1815 לאחר תבוסת נפוליאון
▪  ▪  ▪
הצבא הרוסי. עדיין חשדנים כלפי מעצמות המערב [צילום: AP]

ביום ו' ה-5 לספטמבר הודיעו שלטונות אסטוניה, מדינה החברה באיחוד האירופי ובנאט"ו, כי אנשי מודיעין רוסיים חטפו קצין אסטוני מתחנת גבול בין שתי המדינות בשעה שהיה עסוק בחקירת חשודים בהברחת נשק. גרסת המודיעין הרוסי היא כי הקצין נעצר ולא נחטף בצד הרוסי של הגבול בחשד ריגול.
המקרה ארע בשעה שמנהיגי נאט"ו ערכו ועידת פסגה בווילס בה דנו בין השאר במעורבות הצבאית הרוסית באוקראינה, ויומיים אחרי ביקורו של אובמה באסטוניה שם הצהיר כי ארה"ב תשלח מטוסים וצוותי אויר לבסיסים במדינה זו כחלק ממגמות נאט"ו לעבות את כוחותיהם באגפה המזרחי של אירופה לנוכח המגמות האימפריאליות של רוסיה.
מחויבותה של נאט"ו, קרי ארצות הברית, לביטחונם ושלמותם הטריטוריאלית של חברותיה מהגוש הסובייטי לשעבר עומדת כאן במבחן אמינות חמור. זהו מבחן לא רק כלפי מגמותיה האימפריאליות של רוסיה אלא גם, ואולי בעיקר, לגבי מעמדו של מה שמוחזק כגוש המערבי-ליברלי-דמוקרטי של העולם.
בשורות אלה אבקש להתמקד במדיניות ההרחבה המוטעית של נאט"ו ובבעיות המבניות שלו: המערב לא השכיל להבין כי התפרקותה של ברית המועצות בראשית שנות התשעים לא שיקפה כל כוונה רוסית לוותר על מעמדה כמעצמת - על עולמית, מעמד שהתגבש הן במציאות הטריטוריאלית והן בתודעה הרוסית כבר בימי קונגרס וינה ב-1815 לאחר תבוסת נפוליאון. המערב גם לא השכיל להבין כי התודעה הגאו-אסטרטגית הרוסית אינה יכולה להשתחרר מן הצורך להקיף את רוסיה בחגורת ביטחון של מדינות, שגם אם אין הן במעמד של גרורות, כפי שהיה בתקופת המלחמה הקרה, הרי, למצער, אסור שתהיינה מזוהות עם מעצמות המערב. כוחות צבאיים מערביים על גבול הספירה הרוסית תמיד גרמו לחשש כבד אצל הרוסים החשדנים באשר לכוונות מעצמות המערב.
החל מ-1999 החלו להצטרף לברית הצפון אטלנטית (נאט"ו) מדינות שבעברן היו חלק מברית ורשה, מקבילתה ויריבתה של נאט"ו מתקופת המלחמה הקרה. הצטרפותן של פולין, הונגריה וצ'כיה באותה שנה התקבלה כפי הנראה בהשלמה על-ידי הרוסים. לא כן הצטרפותן של גרורותיה לשעבר הגובלות עמה - אסטוניה לטביה וליטא שבכל אחת מהן אוכלוסיות אתניות רוסיות. אומנם נוצר במשך הזמן ערוץ דיאלוג מובנה בין נאט"ו לרוסיה, אך זה התערער לנוכח ההתקרבות של אוקראינה לאירופה והדיבורים בדבר אפשרות הצטרפותה לנאט"ו. עבור הרוסים היה זה צעד אחד רחוק מדי. פירוש הדבר הוא שכוחות נאט"ו מקיפים את גבולות רוסיה האירופית. אך לא זו אף זו: צ'אק הייגל שר ההגנה האמריקני ביקר בגאורגיה מיד לאחר הפסגה האחרונה בווילס שם הצהיר כי נאט"ו תפתח את הדרך בפני הצטרפות גאורגיה, ובכך הוא אך מגביר את החששות והעוינות הרוסית ומרחיב את השסע בין רוסיה למערב.
זוהי שגיאתו של המערב, כלומר קרוב הכלים הצבאיים של נאט"ו אל הגבול הרוסי. חברותן של מדינות הבלטיקום באיחוד האירופי היא דבר אחד. חברותן בנאט"ו היא כבר בעיניהם התגרות חצופה ופגיעה באינטרסים לאומיים מסורתיים. אין לטעון כי חברות באיחוד האירופי מובילה כמעט באופן טבעי לחברות בנאט"ו שהרי אוסטריה, פינלנד ושוודיה מוכיחות שאין הדבר כן. מדינות אלו היו בעלות מסורת ניטראלית בימי המלחמה הקרה והעדיפו אף לאחריה לא ליטול חלק בברית הצבאית למרות חברותן באיחוד האירופי.
הברית הצפון אטלנטית הייתה צריכה לקחת זאת בחשבון השיקולים שלה מה גם שבמספר כה גבוה של מדינות חברות, עשרים ושמונה, בעלות אינטרסים גאו-פוליטיים שונים, קשה לגבש קונספציה ומדיניות אסטרטגית אחידה. סעיף חמש, הוא הסעיף המשמעותי ביותר באמנת נאט"ו, קובע כי מתקפה על אחת מחברות הברית דינה כמתקפה על כולן, מה שמחייב הצטרפותן לתגובה צבאית משותפת תחת הפיקוד הצבאי של הברית, ואולם סביר להניח שלא תהיה תמימות דעים בין חברות הברית באשר לזיהוי והגדרת האקט האגרסיבי. האם חטיפת הקצין האסטוני, למשל, מצדיקה את הפעלת סעיף חמש, והרי נשיא אסטוניה הכריז כי דינה של חטיפה זו כפלישה לטריטוריה אסטונית? האם מתקפת סייבר רוסית על אסטוניה תצדיק זאת, והרי מתקפה כזו התקיימה? האם התססת הקבוצות האתניות הרוסיות באסטוניה שתחולל תגובה הכרחית מצד השלטונות שם ותגובת נגד רוסית תצדיק התערבות של נאט"ו. אני כמעט בטוח שלגבי חלק ממדינות נאט"ו החשובות תהא התשובה שלילית. איטליה, חברה חשובה בנאט"ו מתעניינת באגן הים התיכון ולא בנעשה במזרח אירופה מה עוד שהיא נהנית מיבוא אנרגיה רוסית. גרמניה חברה חשובה אחרת בברית הצפון אטלנטית לא חושבת אפילו להתקרב למצב של עימות עם רוסיה שכן אין היא רוצה לפעול לא נגד ההיסטוריה ולא נגד הכלכלה. ספק רב אם דעת הקהל האמריקנית תתמוך במלחמה רק בשל פלישתם של כוחות רוסיים לעיר גבול אסטונית כלשהי, והרי אין נאט"ו ללא אמריקה.
אחת ממאה שלוש עשרה ההחלטות שהתקבלו בפסגת נאט"ו האחרונה הייתה אשרור תוכנית הפעולה למוכנות של נאט"ו לתגובה מהירה באזורי משבר. ההחלטה (מספר 5) מציינת בפירוש את הסכנה המרחפת כתוצאה מ"האתגר הרוסי" ומבטיחה תגבור כוחות מצב של נאט"ו בבסיסים הנמצאים ב"פריפריה המזרחית" של "הטריטוריה של נאט"ו." כל זה טוב ויפה אלא שאמנת נאט"ו מחייבת קבלת החלטות פה אחד, אשר על כן סביר להניח שלנוכח האינטרסים הלאומיים השונים של חברות הברית קשה יהיה לקבל החלטה להפעלת כוחות לתגובה מהירה, מה שיאפשר לרוסיה, למשל, לקבוע עובדות צבאיות בשטח לפני שיהא סיפק בידי כוחות נאט"ו למנוע זאת, כפי שאכן היה בחצי האי קרים (למרות שאין לנאט"ו כל מחויבות לאוקראינה).
בנוסף לבעיות אלה מעיבה על נאט"ו בעיה חמורה זה עשרות שנים: חברות הברית האירופיות הולכות ומצמצמות את תקציבי ההגנה שלהן, מה שמותיר את אמריקה כנושאת העיקרית בנטל. אומנם חברות הברית התחייבו להקציב 2% מהתוצר שלהן להגנה (המקבילה הישראלית לביטחון) אך לא עמדו ביעד זה גם לא לפני המשבר הפיננסי וודאי שלא מאז פרוץ המשבר. עובדה זו ניתנת אולי להצטרף לסיבות המסבירות את התעניינותה ההולכת והנחלשת של אמריקה בביטחון אירופה.
אשר על כן חוששני כי במצב עניינים זה רוסיה תמשיך לנגוס ונאט"ו תמשיך לכעוס.

תאריך:  14/09/2014   |   עודכן:  14/09/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
נאטו מול האתגר הרוסי
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
רוסיה כבשה את איטליה ב-1799
אלכסנדר סובורוב  |  14/09/14 20:25
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ישראל רוזנבלט
סוף-סוף נחשפה האמת שמאחורי הדחליל השחור ונוטף הדם של דאעש. האמת שגם נשיא המעצמה הגדולה בעולם נבהל ממנה. יצרן הפאניקה הקבוע הוא נתניהו, וביבי כה מיומן במלאכת ההפחדה עד שאפילו הפיל בפח מנהיג שכלתן ושקול דוגמת אובמה
איתמר לוין
מכתב הסרבנות של מילואימניקים ב-8200 יצא מכל פרופורציה בסיועה של תקשורת שמזדהה עם העמדה הפוליטית שלהם    את ה-43 הללו צריך לשפוט, להכניס לכלא ולזרוק מהיחידה - ולעשות זאת מיד
איתן קלינסקי
ארי שביט זקוק לשכפ"ץ, שכל רכיביו הם עוינות השמאל לכחול לבן, רק כדי שיוכל לומר ש"נמאסה לו האלימות של הימין הגזעני, השולל מהמדינה היהודית הדמוקראטית את צלמה"
עמי דור-און
בניהו האיש האחראי להכנסת פוליטיקה שמאלנית לשורות צה"ל, גם כדי לקדם את אשכנזי וגם כדי לקדם את עצמו. מזל שהתיכמונים שלו לא הצליחו
דרור מרום
הייתם מצפים שהשופט שדן באיומי דטיאשוילי יאריך את מעצרו עד לתום ההליכים וירחיקו לצמיתות מהאישה שנפרדה ממנו? ובכן - חן דווקא בחר להתעלם מסימני האזהרה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il