X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
החלטת בג"ץ בנוגע לחוק המסתננים היא התעלמות מהמצב בשטח, המלמד על פצצת זמן שמניחים מסתנני עבודה לפתחה של ישראל על הממשלה לפעול בנחרצות מול הבעיה, וגם להשיב את בג"ץ למקורותיו
▪  ▪  ▪
אלו לא פליטים [צילום: פלאש 90]

בפעם השנייה בתוך שנה בג"ץ פוסל בצורה מהותית חוק של הכנסת בנוגע למסתננים. אם בפעם הראשונה היה בפסילה היגיון משפטי שהתבסס על יסודות זכויות האזרח והגנה עליהם, ברוח הליברלית ושמירה על עקרונות אוניברסליים האהובים על בג"ץ, הרי שהפסילה האחרונה הייתה חריגה מסמכותו. ובמקום על זכויות אזרחי מדינת ישראל, הזדרז בג"ץ להגן על זכויות מסתננים, מפירי חוק בעצם כניסתם לישראל ובעצם ישיבתם הבלתי-חוקית בישראל.
60,000 מסתננים נכנסו לישראל והפכו לנטל וסכנה חברתית-ביטחונית מיידית. רק כמה מאות מהם יכולים להתיישב בישראל על תקן פליט, לפי קריטריונים משפטיים. אפילו לפי הקריטריונים של נציבות הפליטים של האו"ם, רוב המסתננים לישראל היו מחפשי עבודה ושדרוג חיים ולא פליטים. יפי הנפש והעמותות שצצו לעזור לפליטים, שכחו שתפקידם הראשון הוא לעזור לאזרחי המדינה ולהגן על בטחונה.
לא בשכונות שלהם
ישראל על כל בעיותיה הדמוגרפיות, הכלכליות ובעיקר הביטחוניות, לא יכולה להיות מדינה קולטת פליטים, בלי הגבלה ובמספרים הולכים וגדלים. יפי הנפש המקימים עמותות לעזרת הפליטים המסכנים, רוצים ליישב אותם ולטפל בהם - אבל לא בשכונותיהם המסודרות, היפות והשקטות אלא בקרב האוכלוסיות החלשות, הנאבקות גם כך מדי יום על קיומן הכלכלי. תפקידו של האו"ם הוא לווסת את כמויות הפליטים בין המדינות בהתאם לגודל, המצב הכלכלי ויכולת הקליטה. ישראל יכולה לקלוט כמות מינימאלית, אם היא תהיה מידתית, מאוזנת ומבוקרת ע"י האו"ם.
כשבודקים את נושא השוהים החוקיים והבלתי חוקיים, אסור להתעלם ממספר בעיות חברתיות ומוסריות שהנושא מציב בפני החברה הישראלית. על פני הדברים, גירוש ילדים פליטים מדרפור או ממקומות אחרים, על-רקע רדיפות או מלחמות אזרחים, מצטייר כמעשה כוחני, לא הומני ואכזרי.
אבל ניתוח מעמיק של הסוגיה, מצביע על העובדה שאסור ללכת שולל אחרי סיסמאות ופלקטים חיצוניים או ראיונות עם ילדים נחמדים, הרוצים להמשיך את חייהם בישראל. חוסר המדיניות בנוגע לקליטת עובדים זרים, פליטים ברישיון וקביעת מסגרות קבועות וברורות, גורם לאובדן שליטה מחד וסכנה חברתית מוסרית מאידך. עובדים זרים ופליטים שבאים לתקופה מוגבלת, אך לא עוזבים את הארץ בתום הרישיון החוקי, גורמים ליצירת גטאות של זרים - חממה לפשע, סמים וזנות ולכל המתלווה לכך.
מאחר שיש שוהים רבים בלתי חוקיים, הם לא רשומים באף מוסד, הם נמנעים מלהירשם לבתי ספר, לקבל טיפול בבתי חולים וחיים במחתרת. התוצאה היא חיים בתת-רמה, בתת מסגרות חברתיות, ובפחד מתמיד מגירוש. המושבות של הזרים בישראל, באזור המרכז ובעיקר בעיר ת"א, הן פצצות זמן חברתיות ופוליטיות, כמו בארה"ב ובאירופה.
גם סכנה ביטחונית
לזרם הפליטים הלא-מבוקר המשתקע בישראל, יש אספקטים שליליים מבחינה כלכלית, דמוגרפית וחברתית. גם הגורם הביטחוני, כלומר האפשרות להחדיר סוכנים או מבצעי פיגועים, במסווה של עובדים זרים או פליטים מאפריקה, הוא נתון שאסור להתעלם ממנו.
הבעיה מוכרת בעולם כולו. ארצות אירופה התעוררו קצת באיחור ומצאו את עצמן עם אוכלוסייה גדולה, זרה ומוסלמית בעיקרה, על כל השלכותיה החברתיות, הכלכליות ועכשיו גם הביטחוניות. ארצות נאורות כמו מדינות סקנדינביה, שהטיפו לפתיחות ומדיניות סעד, נבהלו והחלו לחוקק חוקים המונעים כניסה של זרים למטרות עבודה, שהות או נישואין, מפחד של חוסר שליטה על הזרם האנושי, שלא תמיד משתלב במדינות הקולטות.
הממשלה צריכה להיות יותר אגרסיבית, לא נחמדה, לא רגישה מדי ולטפל בסוגיה ביד חזקה, בגירושים וללא פחד ממה שיגידו תומכי הפליטים מבפנים ומבחוץ. מדינות שיביעו התנגדות למדיניות הגירוש, יתכבדו ויקבלו את המסתננים לארצותיהם. בואו נראה אותם.
הקמת משטרה עירונית, עליה הכריז ראש עיריית ת"א, רון חולדאי, היא פתרון מקומי זמני, מבורך ונקווה שיהיה גם יעיל. אבל היא לא פותרת את הבעיה. הפתרון הוא מעצר מיידי עם הסתננות או גילוי שוהים בלתי חוקיים, העברתם למחנות מעצר וגירוש מהיר, נקי וללא סיבוכים, לארצות מוצאם או לכל מדינה קולטת מתנדבת. בשלב המעצר יש להעניק להם תנאים סניטריים וסוציאליים בסיסיים של מזון, תרופות וטיפולים. אבל, העיקרון חייב להיות מעצר קצר וגירוש מיידי אם אפשר.
להרתיע את המעסיקים
במקביל יש לעשות שימוש בהרתעה של משפטים/עונשים עד לבלימת התופעה והקטנתה, בצירוף קנסות כבדים על מעסיקים ו/או משתפי פעולה עם המבריחים. והעולם הנאור? שיחכה. מספר המסתננים הפוליטיים החוששים לחייהם, או הבורחים ממלחמות אזרחים, הוא אפסי מול הזרם הגואה של מסתנני עבודה.
מאז נשיאותו של אהרן ברק, השתלט למעשה בג"ץ על החקיקה, על הכנסת ורוח החוק, והאקטיביזם השיפוטי הוביל את בג"ץ ואת יורשיו להפוך גם למחוקק וגם לפרשן. חובה להחזירו למקורות, במיוחד לאחר שפסל שוב את חוק המסתננים.
אם החלטת בג"ץ תישאר על-כנה, המדינה תוצף במסתננים הקיימים ובחדשים שיזרמו אליה מכל הכיוונים. לכן יש לסתום את הפרצה במהירות. שופטי בג"ץ חיים בספרים ובסעיפים לא ריאליים של המציאות. במקום להגן על אזרחי מדינת ישראל, הם מגינים בגופם על מסתננים מפירי חוק וזכויות של מדינה דמוקרטית. סבלם של תושבי דרום ת"א, אילת וערד כנראה נעלם מעיני בג"ץ לנוכח העיקרון היפה של זכויות אזרח, שלא ממומש כלפי אזרחי ישראל.

בג"ץ 7385/13, איתן נ' ממשלת ישראל ואח' + בג"ץ 8425/13, זרי גבריסלאסי נ' הכנסת ואח' / פס"ד
בג"ץ מבטל את חוק המסתננים המתוקן שאפשר לכלוא מסתננים למשך שנה ומורה גם לסגור את מתקן "חולות"
בג"ץ 7385/13, איתן נ' ממשלת ישראל ואח' + בג"ץ 8425/13, זרי גבריסלאסי נ' הכנסת ואח' / תקציר פס"ד
תקציר פסק הדין בו פסל בג"ץ את חוק המסתננים המתוקן והורה לסגור את מתקן "חולות"
הכותב מתמחה במשפט פלילי, צבאי וציבורי. לשעבר סגן פרקליט מחוז ומשנה ליועץ המשפטי של מועצת העיתונות.
תאריך:  28/09/2014   |   עודכן:  28/09/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
זכויות אזרח - של מי?
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
צר עולמם של שופטי בג"ץ כעולמם
סתם אני==  |  29/09/14 11:29
2
שגיאה קשה של משרד הפנים
אורי פ  |  29/09/14 18:51
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מהגרים
עו"ד עידן אבוהב
פסק דין בג"ץ בנושא המסתננים מהווה רמיסה של כבוד הכנסת והכרזה מקוממת לפיה ישראל אינה מדינה הומאנית    השאלה כעת איננה האם יש שופטים בירושלים, אלא האם יש כנסת בירושלים
עו"ד שמחה רוטמן
בית המשפט העליון חולה בשתי מחלות שאין קשר ביניהן: מחלת האקטיביזם השיפוטי ומחלת הניתוק מערכים לאומיים. השופטים מתייחסים לכל חוק שמתקבל בכנסת כהצעת חוק, שתלויה ועומדת עד להכרעתם. את שתי הבעיות יש לפתור בדרכים שונות
איתמר לוין
ביטול חוק המסתננים יצר בעיה כפולה: במישור הנקודתי מול המסתננים ובמישור העקרוני ביחסי בג"ץ והכנסת. לבעיית המסתננים יש כבר פתרונות חוקיים שצריך להפעיל. לבעיה השנייה, לעומת זאת, דרוש פתרון מקיף ויסודי
עו"ד תומר ורשה
בג"ץ מאפשר לכולנו לנשום לרווחה: מדינת ישראל אינה יכולה לנקוט מדיניות דורסנית    לבעיית המהגרים יש פתרונות רבים, שיכולים להביא תועלת רבה למדינה וגם לתושבי דרום תל אביב
איתמר לוין
הבעייתיות - ושמא החומרה - המרכזית בפסק הדין בנושא חוק המסתננים, היא שבג"ץ פסל חוק שנחקק לאור הערותיו בפסק דין קודם    ומה שעוד יותר מטריד הוא, שרוב השופטים כלל לא חשבו שצריך להתייחס לנקודה זו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il