X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
בפסק דינה האחרון קבעה עדנה ארבל, כי בתי המשפט יפרסמו נתונים על תיקים פתוחים בפני שופטי המחוזיים והעליון אם הכלל הזה היה חל על ארבל עצמה, לא בטוח שהיא הייתה מאושרת מהפרסום
▪  ▪  ▪
ארבל. בואו נבדוק [צילום: פלאש 90]

פסק הדין האחרון והחגיגי של השופטת עדנה ארבל הוקרא בבית המשפט העליון ב-22.6.14, אך מאחר שהחוק מאפשר לשופט פורש להשלים פסקי דין במשך שלושה חודשים - התפרסמו עד 22.9.14 עוד 32 פסקי דין עליהם חתומה ארבל. האחרון שבהם (האחרון באמת שלה) היה זה שהורה להנהלת בתי המשפט למסור לתקשורת החל משנת 2015 מידע על תיקים, שנת פתיחתם ומיהם השופטים (בעליון ובמחוזיים) שטרם הכריעו בהם.
בהחלט מידע ראוי, גם אם הוא עשוי להתפרש בצורות מטעות. למשל: כיצד ניתן יהיה להבחין מגה-תיק לבין תיק קטנטן? האם יש להתעלם מעיכובים שגורמים הצדדים? כיצד יידעו התקשורת וצרכניה אם שופט היה חולה, ואם להבדיל שופטת הייתה בחופשת לידה? ומה קורה כאשר שופט אחד מעכב הרכב?
הבה ונראה מה היה קורה, אילו היה צורך לבחון בצורה זו פסקי דין של שופטת אחת - עדנה ארבל. נקח את שלושת החודשים האחרונים של פרסום החלטותיה ונבחן מתי נפתחו התיקים שההכרעות בהם נמסרו בין יוני לספטמבר 2014. ובכן, שלושה מהם נפתחו בשנת 2010, עוד שישה נפתחו בשנת 2011, שנת 2012 הניבה עשרה תיקים, ושנת 2013 - שבעה. מה עם כל השאר? טוב שאתם שואלים: שניים מ-2009, שלושה מ-2008, אחד מ-2006 ואחד מ-2005.
חשבון פשוט מלמד אותנו, שתיק ממוצע שכב אצל ארבל ארבע שנים לפני שפרסמה את פסק הדין בו. בהחלט הרבה מאוד זמן, וכנראה מעל הממוצע בעליון (על-פי התרשמותי הלא-מדעית). אלא שכאן עולות השאלות שהוצגו לעיל, ואף ביתר שאת.
מאחר שכמעט בכל התיקים מדובר בהרכבים, מי לידינו יתקע שדווקא ארבל גרמה את העיכוב? בפרט נכונים הדברים בשישה תיקים שנדונו בהרכבים מורחבים, ושם די בשופט אחד כדי לעכב את פרסום ההכרעה כולה. בהחלט קיימת אפשרות, שמועד הסיום של ארבל המריץ את עמיתיה להשלים פסקי דין שהיא הייתה שותפה להם, ושאת חלקה בהם השלימה זמן רב לפני כן. הנה לנו הוכחה חיה לבעייתיות שבפרסום נתונים יבשים, בלא לדעת מה עומד מאחוריהם.
מאידך-גיסא, יש אינדיקציות המעוררות את התחושה שארבל עצמה לא תמיד הייתה מן הזריזים. ארבל ושני שופטים נוספים חתמו על שתי החלטות בבקשות טכניות למדי, שכל אחת מהן הייתה בת שני עמודים; האחת הוגשה ב-2013 והאחרת ב-2012. ארבל הכריעה לבדה בבקשה לשמוע עדות בהיוועדות חזותית (וידאו קונפרנס) שהוגשה עוד בשנת 2013. בערעור בנושא הקפאת הליכים, שהוגש ב-2012, ברור מפסק הדין שארבל הייתה האחרונה לחתום עליו - למעלה משנתיים מאוחר יותר. בפסק דין שנגע לחוזים בבתי אבות - ערעור שהוגש ב-2008 - צירפה ארבל חוות דעת משלה לזו העיקרית.
היו גם מקרים בהם ארבל כתבה את חוות הדעת העיקרית, ופסקי הדין התמהמהו לא מעט שנים. בכל התיקים הללו היא ישבה בראש ההרכב, והיה מקום לצפות שתזרז את חבריה. כך למשל בנושא תביעה ייצוגית (ערעור מ-2008), בנושא היטל השבחה (ערעור מ-2005), בנושא זכות ישיבה בישראל (תיק מ-2008), בערעור על הרשעה ברצח (משנת 2010) ובסוגיית חברת זכויות רפואיות (ערעור מ-2012).
לא למותר לציין, שפסק הדין שאיתו פרשה ארבל - זכויות רפואיות של עובדים זרים - היה בעתירה שהוגשה בשנת 2006; היא עמדה בראש ההרכב וכתבה את חוות הדעת העיקרית. ואילו בפסק הדין האחרון שלה, זה שעסק בפרסום נתוני התיקים, נתנה ארבל חוות דעת עיקרית (אמנם בהרכב מורחב) בערעור שהוגש בשנת 2011.
מה למדנו? שני דברים - אולי חילופיים, אולי משלימים. האחד: סטטיסטיקה עשויה להיות אם לא שקר מתועב (כדבריו של מארק טוויין), אזי לפחות מטעה ונתונה לפרשנות. השני: די קל לפרוש מכס השיפוט, אחרי שמעכבים פסקי דין במשך מספר שנים, ולקבוע שמעכשיו - יידעו כולם מי השופטים שאצלם מתעכבים תיקים.

תאריך:  02/10/2014   |   עודכן:  02/10/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הייתה לה עדנה
תגובות  [ 7 ] מוצגות  [ 7 ]  כתוב תגובה 
1
סטיסטיקה עשויה לשקר; גם הכתבה
רק'/קר  |  2/10/14 09:40
2
שופטת אנושית ומוסרית
עטרה שגב קלימי  |  2/10/14 11:51
 
- ארבל היתה שופטת דרג ג
כנניהו המיסר  |  2/10/14 16:59
 
- חחח..אחד ממלחכי הפנכה הוא נראה
xtxt62  |  4/10/14 15:08
3
מה עם הערעור של אולמרט
הצדקנית  |  2/10/14 14:05
4
המעורבות של דנינו.
עודד12  |  2/10/14 14:31
5
לוין תפסיק לבלבל ת'מוח במניפו ל"ת
הרציג לאו  |  3/10/14 16:55
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות משמר המשפט
איתמר לוין
לשופט התביעות הקטנות אורי הדר יש בעיה: לא רק שהצדדים לא מתמצאים בהליכים, אלא שכמה מהם גם לא יודעים עברית. הוא מתגבר על כך ומטפל בתיקים ביעילות, אם כי מפגין סבלנות-יתר כלפי תובעת צעקנית
איתמר לוין
אנושיות יוצאת דופן של השופט אמיר דהאן, אולי משום שהיה מורה שנים רבות. לצד זאת הוא מקל בתנאים של מעצרי בית, וגם אינו מגיב כאשר סניגורית מתבטאת בחוצפה
עידן יוסף
News1 חשף בינואר השנה כי שטיין הוא הניצב שבעניינו נסגר תיק בחשד לעבירות מין    המשטרה: אין קשר לפרישה ולפרסום תמונתו של שטיין עם רונאל פישר
איתמר לוין
שלוש, ארבע ואפילו שש שנים - אלו פרקי הזמן שנדרשים לרות רונן בחלק לא קטן מהתיקים בהם היא יושבת    בית המשפט העליון קיבל לא מעט ערעורים על החלטותיה, לצד גיבוי בשני תיקים בולטים במיוחד
איתמר לוין
בית המשפט העליון דחה את כל הערעורים על העונשים שהטיל חאלד כבוב בעבירות ניירות ערך    מבין 24 ערעורים בכלל, התקבלו רק שניים בנושאים טכניים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il