X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
כמה דוגמאות שמצביעות על כך שישראל היא מדינה של קרתנות, ואינה משתמשת בשכל הישר את הדואר צריך לארגן מחדש, משום שהוא אינו מתפקד כראוי. את רשות השידור צריך היה לארגן מחדש, משום שלא תפקדנה כראוי. את הנמלים צריך לארגן מחדש וכך גם את חברת החשמל ועוד...
▪  ▪  ▪
דואר ישראל. השיבתה - רעות חולות [צילום: פלאש 90]

ישראל מדינה מוזרה למדי. יש בה אולי את המקבץ האולטימטיבי של אנשים חכמים ויצירתיים - מדינת הסאטרט-אפ, אבל גם את המקבץ האולטימטיבי של טימטום, קרתנות ובריחה שיטתית משימוש בשכל הישר. עד כתיבת שורות אלה, לא ניסיתי לתת לעצמי דין וחשבון של ממש מהיכן באלי תחושת-בטן זו. עכשיו החלטתי לאסוף, באופן אקראי, דוגמאות מתחומי ייחוס שונים, ולהדגים במה דברים אמורים.
ניקח למשל את ההסתדרות ושביתת הדואר - שתי רעות חולות שחברו יחד. הדואר הוא מוסד שספק רב אם יש לו משפט קיום, באשר רמת השירות, הזמינות ומקצוענות והיעילות שלו "על הפנים".
המוסד "מגדל" הפסדים, אוסף תלונות אזרחים בשפע, אינו עומד בנהלים שהוא עצמו ממציא, מאבד דברי-דואר במספרים גדולים יחסית מסך נפח הדואר שהוא מעביר מהציבור ואליו. מפגר בשרותי בנק הדואר, אינו מחלק דואר באופן רציף וסדיר וספק אם קיים בדואר מישהו שבודק את עבודתם של הסניפים הרשמיים, של השלוחות המופרטות, של הדוורים, של שרותי חלוקת החבילות ועוד. אינני מדבר עתה על מחירי שירותי הדואר, משום שלא בדקתי זאת, אבל גם כאן תחושת הבטן שלי אומרת שאם כמעט כל הפעילויות טעונות טיפוח, גם נושא זה, לכשיבדק, ימצא לוקה.
מדינת ישראל נמנית כיום על מדינות ה-OECD - קבוצה של קצת יותר מ-30 המדינות המפותחות והמתקדמות בעולם. אולם דומה שהצטרפות ישראל לאגודה מכובדת זו, לא נועדה אלא כדי לספק לעיתונאים זריזי-פה ולשון אינסוף סיבות ותירוצים בכדי לנגח אותה.
הצטרפות ל-OECD, חייבה פעילות את ישראל להסדיר כמה תהליכים פיסקליים בכדי שיעלו בקנה אחד עם כללי המשחק המקובלים ב-OECD, אבל מטרת-האמת של כניסה למועדון מכובד כזה היא להעלות את רמת החיים, איכות החיים ואיכות השירות לאזרחים, כאשר המסגרת הכוללת מספקת כללים ותמריצים לכך. כאן כמעט לא קרה דבר.
הפרימיטיביות והקרתנות ממשיכות לשלוט בכיפה גם לאחר ההצטרפות, ושרותי הדואר הם רק דוגמה אחת לכך. הפריון הישראלי הידוע לשימצה לא התקדם אפילו באחוז אחד מול הממוצע של ה- OECD, מאז הצטרפה ישראל לחבורת המכובדים. רמת המנהיגות העסקית, רמת הניהול, יעילות הביצוע, עמידה בתוכניות שנתיות ורב-שנתיות והיקף הערך המוסף ליחידת השקעה נותרו ברוב המכריע של המקרים נמוכים כשהיו (מי שצריך דוגמאות נוספות לנ"ל שילך לכלל השירותים הציבוריים: חינוך, בריאות, רווחה ואפילו תחבורה ותשתיות לאומיות).

האבסורד הגדול

ההסתדרות הכללית, הספונסורית הישנה-חדשה של עובדי הדואר, היא השחקן הישן-נושן במחזה האבסורד של מערכת העיצומים שמפעילים העובדים כלפי כל מה שזז בישראל. האידיאולוגיה הסוציאל-דמוקרטית ששבה לשלוט במסדרונות ההסתדרות, זו שהפילה אותה לקרשים לפני למעלה מ-20 שנה, משמשת שוב בידי המזכ"ל החדש "הכל יכול", ניסנקורן, נשק יום הדין נגד... הממשלה.
אבל כאן בדיוק טמון האבסורד הגדול. הנשק הוא נגד הציבור ולא נגד הממשלה. בשעה שהעובדים מחפשים דרך למנוע פיטורים בגלל חוסר יעילות ותפקודיות בשרותי הדואר, מחפש ניסנקורן "שכירי-חרב" ו"בשר תותחים" שיובילו עבורו את המאבק בממשלה נגד הפרטה ונגד הגבלת יכולתה של ההסתדרות להחזיק את המדינה בגרונה באמצעות וועדים חזקים ומיליטנטיים בחברות ממשלתיות אנכרוניסטיות, וכאן קבור הכלב.
כאשר חלף עידן הברדק בחברות ההיי-טק, שהוליד את טרנד החוזים האישיים הסודיים ומשך אל מחוץ להסתדרות רבים מחבריה. ולאחר שהובן היטב על-ידי העובדים והמעסיקים כאחד, שהסתדרות העובדים מאובנת ושמדיניות הדרגות ו"הסולמות", שניתקה באופן מוחלט את התגמול והתמורה לעובדים מיכולת ותפוקה רק פוגעת בכולם, חיפשו הסוציאל-דמוקרטים החדשים אליל חדש להתלות בו את שיקום הריסותיהם.
באה ההסתדרות ומכרה לאנכרוניזם הפוליטי את האנכרוניזם הארגוני, ושני הכלים הללו שוב חונקים את משק המדינה.
ההסתדרות לא דאגה לעובדים אז, והיא אינה דואגת להם גם כיום. ההסתדרות מנהלת את מלחמת ההסתדרות - ארגון גדול שביכולות ליצר נזק משקי ענק ו"לאלף בינה" את המעסיק הציבורי והפרטי כאחד. בעבר, הובילה מציאות זו להפרטה ולמירוק חוץ מוגברים הן בשירות הציבורי והן בחברות הפרטיות. אולם, שעה שבחברות הממשלתיות היה מיקור החוץ בעיקר דרך להקטין את התלות בהסתדרות ובמידה פחותה בהרבה להגדיל את הגמישות הניהולית, בחברות הפרטיות היו הדגשים הפוכים.
בעוד שבחברות הפרטיות היה הצרכן חלק לא מבוטל במערכת השיקולים העסקית, לא מספיק אבל משמעותי, בחברות הממשלתיות או בהסתדרות, הוא היה חלק שולי או זניח. כניסתה המחודשת של ההסתדרות למשחק הכוחות של ניהול הפעילות במשק, כפי שאנו רואים היטב בדואר, ברשות התעופה האזרחית בנתב"ג בחברת החשמל ועוד - הצרכן הוא זכרון עמום של סיבת הקיום של חברות אלה ושל עובדיהן.

מה משפיע על המשק?

בכדי שלא אואשם בשטחיות-יתר, אני חייב לציין לצין מצב המשק הלאומי אינו מושפע רק ממערכות יחסי העבודה החלמאיות הנ"ל, הוא מושפע גם מחוסר תחרויות. חוסר התחרותיות נובע משתי סיבות עקריות: א. גודלו של המשק ומידת חשיפתו לריבוי וגיוון של יצרנים ומוצרים; ב. "לטיפונדות" (מרחבי-מחייה) היסטוריות שנולדו עם המדינה ולעיתים אפילו קודם לכן, שמסיבות אידיאולוגיות וביטחוניות שרובן פסו מן העולם, ולא ככורח כלכלי, אסטרטגי או נותרו על-כנן כ"חזקות" סקטוריאליות.
על אפקט גודלו של המשק השפיע בולמוס ההפרטה של הכלכלה הליברלית, שבחלק מהמקרים היה חסר אחריות בדרך ביצועו ולאו-דווקא ביסוד המחשבתי-כלכלי שעמד בבסיסו. לא רק שהמשק הישראלי היה קטן, הוא גם כונס בשליטה כמעט מוחלטת של תאגידים ממונפים, שאמנם הקטינו את מעורבות ההסתדרות בניהול אבל באותה שעה גם צימצמו מאוד את התחרותיות או מנעו אותה מכל וכל.
וכאן מתחברת לשרשרת החלמאית החוליה השלישית החשובה לא פחות - הממשלה. בעבר הייתה הממשלה המעסיק הכלכלי הגדול ביותר במשק, היא עדיין כזו אבל תמהיל הפעילויות הכלכליות הישירות שלה השתנה - יותר שירותים ופחות תעשיה וחומרי-גלם מסוגים שונים.
את בריחתה מהשפעתה המשתקת של ההסתדרות, מימשה הממשלה על-ידי ההפרטה, שבחלק גדול מהמקרים, כאמור, הייתה שגויה או חסרת-אחריות. אולם המגזר השרותי, למרות מיקור החוץ שנעשה בו ולמרות שאגפים שונים הפכו בו לחברות ממשלתיות "עצמאיות", גדל עם הגידול באוכלוסייה, והסתאב משתי סיבות עיקריות: א. המשך המעורבות של ההסתדרות; ב. העדר קריטריוני ביצוע נורמטיביים שתואמים למשל את מדינות ה- OECD; במילים אחרות: רמת ניהול ירודה ביותר. אם מוסיפים לכך פוליטיקה פנימית בלתי-אפשרית ורמה ירודה של עובדים (ושכר; או להפך), מתחילים לקבל את התשובה האיכותית האמיתית ליסודות הבעיה.
הממשלה מצידה שכחה שהיא מכהנת תמיד וכל הזמן בשני כובעים: היא גם הבעלים והמפעילה של ארגונים כלכליים וניהוליים-שרותיים רבים והיא גם הרגולטור, המחוקק-מבקר שלהם ונאמן הציבור - מי שאמור להפעיל את האופרציה כאשר טובת הציבור עומדת בראש סולם העדיפויות שלו. באופטימיזציה של מערכת יחסים מתוסבכת כזו היא אינה מסוגלת לעמוד; היא לא עמדה בכך בעבר ולא תעמוד בכך גם בעתיד.

התמריץ - דעת הקהל

די בדברים הללו כדי ללבן ברמת העקרונות את הפרובלמטיקה של המשק הישראלי ושל יחסי הכוחות העקריים בו. את הפלונטר הזה יכולה להתיר רק הממשלה בסיוע ובגיבוי רציני של הכנסת. בכדי שתתגייס לכך, צריכה הממשלה תמריץ חזק ביותר, והתמריץ הוא דעת הקהל. אלא שהציבור הישראלי עייף ומתוסכל. הוא אינו מסוגל לעמוד לאורך זמן בשני מאמצים עליונים: המאמץ הביטחוני והמאמץ הכלכלי-משקי-חברתי. והואיל והמאמץ הביטחוני אינו נגזר אך ורק מרצון ישראלי, טוב ויפה ככל שיהיה, כאן אין למדינה ולציבור ברירות רבות - הביטחון תמיד "מנצח". המבחן החשוב הוא לא להפוך ניצחון זה לניצחון-פירוס. (כפי שאומרים אחדים, לא להפוך את ישראל ממדינה שיש לה צבא לצבא שיש לו מדינה...)
לכן, אחריות הממשלה ליצירת מהפך בערוץ הכלכלי-משקי-חברתי, היא אחריות מוחלטת. נושא זה הוא כולו בשליטתנו, ואי-עשייה בו היא באופן קבוע וחד- משמעי מחדל של העוסקים בתחום; אף אחד מהם אינו נקי, אבל הקבינט הכלכלי בראשות ראש הממשלה, שר האוצר ושר הכלכלה, הוא האחראי הראשי. הממשלה חייבת לשנס מותניים ולהתחיל בשינוי מבני בשלבים אל המשק ומערכות היחסים הפנימיות בתוכו. ייתכן שהדרך הטובה או הנוחה יחסית תהיה להפסיק את ההשוואות חסרות השחר של התוצאות הממוצעות ב-OECD לאלה של המשק הישראלי.
אנו יודעים די טוב מה המציאות. במקום זאת לשאול את השאלות אחרת, למשל: מהם הגורמים בישראל שמפריעים למשק הישראלי לתפקד באותה רמת יעילות וחסכון כמו עשרת המשקים הטובים ב-OECD. ולתקוף בראש וראשונה בעיות אלה ברמה ממלכתית במטרה לתקן עיוותי-יסוד. במקום שהתיקון אינו לינארי בגלל שונות בגודל, בתרבות, בזיקות פוליטיות או סיבות אחרות יחודיות - מציאת פתרון מקומי חלופי בתוקף הסטארט-אפיזם וכושר האילתור הידוע שלנו. מבחן חשוב כאן הוא לא לבזבז זמן. לבחור דרכי מימוש שמראות תוצאות מהירות ככל האפשר. לאכוף מה שנחוץ לאכוף באמצעות חוק או תקנות, ולקבוע כי את המדינה מנהלים הגופים הנבחרים: כנסת וממשלה מואמנת.
אני מציע לכולנו לא להתפעל יתר על המידה מההסתדרות, מביצועי ניסנקורן, מההצטרפות של ארגוני עובדים כאן ושם לארגון הגג משל בכך מצאו את המטמון הגדול ואת הפתרונות לכל הבעיות - זה אינו נכון. כפי שכבר נאמר, האינטרסים של ההסתדרות ושל העובדים אינם חופפים, ולעיתים אפילו מתנגשים. וככל שתחזור ההסתדרות לסורה במתכונת הישנה, כך נהיה עדים לגל חדש של שינויים במשק שמוקדם לא היו האזרח והציבור, אלא המאבק הסתדרות-ממשלה. את הדואר צריך לארגן מחדש, משום שהוא אינו מתפקד כראוי. את רשות השידור צריך היה לארגן מחדש, משום שלא תפקדנה כראוי. את הנמלים צריך לארגן מחדש וכך גם את חברת החשמל ועוד.
בסיכומו של דבר, עם כל הקשיים וחרף כל הקשיים - הגד יריח מהראש או יסריח מהראש, הדבר תלוי בראש וראשונה... בראש!

תאריך:  06/10/2014   |   עודכן:  06/10/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 OECD  רשות השידור
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
חלם שלנו
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
שכל ישר מאוד רק אחר
אהרון שחר  |  6/10/14 19:30
2
עד שלא יוציאו טייקון אחד להורג
ספוילר  |  6/10/14 20:41
3
הועדים החזקים הינם שערורייה
יוסי אבידור  |  7/10/14 08:19
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אביתר בן-צדף
עוד כמה תגובות קצרות בדרך כלל - גם מהמותן - בנושאים גדולים כקטנים, שהציקו לי, או עניינו אותי    והפעם - משפר רייטינג, עדות נאמנה, סיפורים ופלישה    חתימה טובה
חניאל פרבר
בניית הסוכה והישיבה בה תעורר את הילדים, את הדורות הבאים, לשאול, מה טיבה ועניינה של מצווה זו כמו בליל הסדר
איתן קלינסקי
כיום אנחנו נמנעים לשאול שאלות מוסריות, ומפקידים את המוסר בידי כורח ההרג    הספרות והשירה חייבים לפרוס את האדנים המוסריים למערכת הפוליטית
עמוס גלבוע
ניסה לטייח את כשלונו    בראיון קצר לידיעות אחרונות מתמקד בדברים שאני אסביר - מדוע הדברים שנאמרו אינם נכונים
נבון קצב
מנהיגות אמת בעם ישראל תיבחן אך ורק באומץ ליבה ובאמונתה היהודית ולא רק בנאומים שנושא ראש הממשלה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il