X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
בדמוקרטיה מצוי השלטון בידי העם באמצעות נציגיו, ובמקרה שלנו - הכנסת לבית המשפט יש תפקיד חשוב ביותר ביישום החוק ובפרשנותו, אך המילה האחרונה חייבת להיות של המחוקק
▪  ▪  ▪
העליון חרג מסמכויותיו [צילום: פלאש 90]
לא רק בבג"ץ
ידיעות אחרונות חושף (27.10.14) הצעות חוק שמגבש משרד המשפטים להחמרה ניכרת בענישה על התפרעויות נוסח מזרח ירושלים. הבעיה עם ההצעות הללו תהיה, שכאשר יגיע יישומן - יבקשו השופטים להחמיר בהדרגה, ויקבלו לכך גיבוי מבית המשפט העליון. כפי שהראיתי כאן בשבוע שעבר, העליון די מתעלם מהוראת המחוקק להחמיר את הענישה בתאונות "פגע וברח", ואין סיבה להניח שהמצב עם מיידי האבנים יהיה שונה. לכן, חשוב יהיה לכלול בחקיקה עונשי מינימום שיחייבו מיידית את בית המשפט, כך שמצות המחוקק לא תישאר אות מתה.

לפעמים, המינוח עושה את כל הסיפור. "חוק עוקף בג"ץ" נשמע משהו נורא: באים הפוליטיקאים עם השיקולים הזרים שלהם, שלא לומר השחיתות שלהם, מצפצפים על בית המשפט העליון ועושים כרצונם.
אלא שהמינוח הזה מבוסס על תפיסה שגויה. פירוש המילה לעקוף הוא לעבור מישהו שמפריע לי ולעיתים אף לעשות זאת בגסות ותוך הידחפות. אם אני הולך למקומי, אני לא עוקף אף אחד אלא פשוט מממש את זכותי. וגם אם אני עובר מישהו בדרך, זה לא מתוך הפגנת זלזול אלא רק עניין של סדר ויעילות.
במדינה דמוקרטית מצוי השלטון בידי העם באמצעות נציגיו שנבחרו כחוק. ברמת המדינה בישראל, הריבון הוא העם באמצעות הכנסת. לכן, המילה האחרונה חייבת להיות של הכנסת. כשם שהממשלה זקוקה לאישור הכנסת לפעולותיה (אם בחקיקה ספציפית ואם מכוח הסדרים כלליים), כך כל רשות שלטונית אחרת.
בתי המשפט אינם יוצאים מכלל זה. יש להם תפקיד חשוב ביותר ביישום החוק ובפרשנותו - תפקיד שניתן להם בידי המחוקק. שום בית משפט אינו יכול לעשות שום צעד שאינו קבוע בחוק. שופט לא יכול להוציא אדם מביתו אלא בעילות ובהליכים הקבועים בחוק. שופט לא יכול להטיל עונש שאינו קבוע בחוק.
הדברים הללו מובנים מאליהם ברמת המשפט היום-יומית, אך משום מה נשכחים כאשר אנו מגיעים לסוגיות יסוד הנידונות בבג"ץ. כאן מתהפכים הסדרים ובית המשפט העליון מחליט איזה חוק מחייב אותו ואיזה חוק הוא יכול לבטל - וזו המילה האחרונה. זהו מצב פגום שיש לתקנו.
שלא יהיה ספק: הביקורת השיפוטית של בג"ץ חשובה ביותר למניעת עריצות הרוב ולהגנה על זכויות המיעוטים. מה שנחוץ הוא חזרה לאיזונים ולבלמים הנכונים, בהם הכנסת היא הפוסקת הסופית. ואת זה בדיוק מבקשת לעשות הצעת החוק השנויה במחלוקת של איילת שקד וחבריה.
יש בהחלט מקום לתקן את פרטי ההצעה. רוב של 61 ח"כים נראה קטן מדי ומוטב שהמספר יהיה קרוב יותר ל-70. ייתכן שיש לקבוע שחוק מאושרר שכזה יהיה בתוקף פחות מארבע שנים ויצריך אשרור מחודש. אך אלו כאמור רק הפרטים חשובים ככל שיהיו. העיקרון נכון ואף חיוני לקיומה של ישראל כדמוקרטיה.
ודאי שיש סכנה שחברי כנסת בלתי ראויים ינסו לנצל בצורה פסולה את האפשרות לאשרר חוק בלתי חוקתי. לכן חשוב שהמנגנון יצריך רוב מוצק שלהם כדי לעשות זאת. חוץ מזה, יש כלי בקרה בדמות התקשורת, דעת הקהל והמצביעים בקלפי. זה הרבה יותר טוב מהמצב הנוכחי, בו ההחלטה מצויה בידי שופטים שאינם עומדים למבחן הבוחר והטוענים בתוקף שאינם מושפעים מהתקשורת ומהציבור.
לא צריך להתרגש מהצעקות וההפחדות של מתנגדי החוק. ראשית, הם תורמים לדיון בנושא חשוב ביותר וראוי לשקול את דבריהם. שנית, וזה העיקר: גם בבית המשפט העליון עצמו יש קבוצה, בראשות הנשיא אשר גרוניס, הסבורה שאל לו לבג"ץ לדחוק את רגלי הכנסת. ברוח הדברים הללו, על הכנסת ליטול בחזרה לידיה את מעמדה המוביל - בזהירות, במידתיות ובעיקר בצורה דמוקרטית.

תאריך:  27/10/2014   |   עודכן:  27/10/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מי עוקף את מי?
תגובות  [ 9 ] מוצגות  [ 9 ]  כתוב תגובה 
1
חוק עוקף בג"ץ
אחד שמבין  |  27/10/14 09:16
 
- הרבה ברברת על מקרה אבוד.
בני בנקר  |  27/10/14 09:34
2
בוודאי שבטח
אהרון שחר  |  27/10/14 10:18
3
טעות נפוצה: בדמוקרטיה מצוי השל
טיל אוילנשפיגל  |  27/10/14 10:45
 
- פתרון זריז למצב נבחרי העם
הג'וקר  |  28/10/14 09:08
4
לבית המשפט מליצי יושר1
צרצר  |  27/10/14 15:23
5
לבית המשפט מליצי יושר2
צרצר  |  27/10/14 15:37
6
לבית המשפט מליצי יושר3
צרצר  |  27/10/14 15:52
7
לבית המשפט מליצי יושר4
צרצר  |  27/10/14 15:57
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
שבי גטניו
לצערי חוק ההגבלים הנוכחי ריק מתוכן כל עוד חברות לובינג ימשיכו לייצג במקביל אינטרסים של אין-סוף גורמים מתחרים במשק. במצב הנוכחי ענף הלובינג עשוי להוות "דרך עוקפת חוק הגבלים" שבאמצעותה ענפי משק שלמים יכולים להמשיך ולתאם ביניהם אינטרסים
ראובן לייב
השתתפותו של נשיא המדינה, רובי ריבלין, בטקס הזיכרון לחללי טבח כפר קאסם, אמורה להתפרש כהכרה רשמית של מדינת ישראל במעשה הפשע הנתעב שבוצע כלפי אזרחיה הערביים, על-פי פקודה בלתי-חוקית
עו"ד חיים שטנגר
כל חוק במדינת ישראל, שקיומו מותנה במצב חרום במדינה, הינו בגדר של בושה, בכל הכבוד הראוי, למחוקק ויריקה פומבית בפרצופה של הדמוקרטיה הישראלית. חובה על חברי הכנסת להתכנס ולפעול - במרץ - לביטול אות הקלון של קיום חוקים כאלה, בספר החוקים במדינת ישראל
רועי אורן
רצוי שכל פקולטה תקבע בנפרד תנאי-סף ותחבר מבחני משווה אשר יכילו בתוכם את הידע אליו נדרש הסטודנט העתידי בבואו ללמוד מקצוע זה. כך יוכל כל תלמיד לדעת איפה הוא עומד, ומה הוא צריך לשפר לקראת ההשתלבות האפשרית בפקולטה כזו או אחרת
עמוס גלבוע
נכון שבוגי לא נהג בכבוד הראוי במי שהיא בעלת בריתנו היחידה ומשענת המגן המדינית והביטחונית שלנו. אבל, ככה להעליב דווקא, ופומבית, את בעלת הברית היחידה שיש להם באזור, ומהבודדות בעולם?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il