X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
רואה החשבון המייצג משמש כשומר סף בדיני המס כללי לשכת רואי חשבון והפסיקה מנסים לקבוע עבורו את גבולות הגזרה וגם לשמור עליו עצמו מפני היחשפות לפלילים
▪  ▪  ▪
בית לשכת רואי חשבון, תל-אביב [צילום: איתמר לוין]

מציאות העבודה היומיומית של רואה החשבון מציבה בפניו אתגרים בתחומים שונים. אחד האתגרים הקשים ביותר טמון בהתייחסות המורכבת לסוגיות מעולם המס, אשר מעמתות את רואה החשבון עם חובותיו המקצועיות, עם חובותיו מול רשויות המס ועם חובותיו מול הלקוח.
מערכות היחסים בין קודקודי המשולש - רואה החשבון המייצג, החברה המבוקרת ורשות המיסים - מאופיינות בחזיתות רבות ובדרישות מגוונות. פעמים רבות ימצא עצמו רואה החשבון נמשך לכיוונים מנוגדים, אשר תוצאותיהם אינן צפויות. כך או כך, על רואה החשבון למלא את חובתו כמייצג ולפעול מראש כדי למנוע חשיפות לתחום הפלילי, הן של החברה המבוקרת והן שלו. 1
כללי התנהגות מקצועית בפרקטיקה במיסים
הוועד המרכזי של לשכת רואי חשבון פרסם בשנת 1991 תדריך בדבר כללי התנהגות מקצועית לרואי חשבון בפרקטיקה במיסים. התדריך כולל מספר עקרונות, בנוסף לעקרונות עליהם אמון רואה החשבון בקשריו המקצועיים עם אחרים. עקרונות אלו אינם ממצים את כל הקשיים הקיימים במציאות המשתנה ואת כל השינויים בדין ובפרקטיקה מאז הוצאת התדריך. עם זאת, כפי שנדגים להלן, הרי שבחלק מן העקרונות המפורטים בתדריך ודאי יש כדי להנחות ולכוון את רואה החשבון בדרכו.
ראשית, רואה חשבון המסייע בהכנת דוח המיועד להגשה לרשויות המס נדרש כידוע להודיע ללקוח, כי האחריות לתוכן הדוח מוטלת בראש ובראשונה על הלקוח. עם זאת, רו"ח הנותן ללקוחו שירותי מיסים, רשאי לסייע ללקוחו למצוא דרכים נאותות למיצוי נכון של הטוב והמועיל ללקוח במסגרת החוק. לשם כך, עליו לנהוג ביושר, בתום לב ובאוביקטיביות.
אם קיים ספק בדבר ההשלכות על המס במקרה כלשהו, רשאי רואה החשבון להכריע לטובת לקוחו, אם לדעתו יש סימוכין סבירים לעמדה זו. אך רואה החשבון יבהיר ללקוחו, כי אין בידו להבטיח כי דוחות לרשויות המס שהוא מסייע בהכנתם, או ייעוץ בענייני מס, יתקבלו ללא עוררין על דעת הרשויות. ייעוץ מס או חוות דעת בענייני מס בעלי משמעות מהותית, הניתנים בידי רו"ח, יתועדו בכתב.
התדריך מדגיש, כי על רואה החשבון להימנע מלהיות קשור בכל דוח או הודעה שנמסרו לרשויות המס, אם יש לו יסוד להאמין שהם כוללים הצהרה כוזבת או מטעה, או כוללים הצהרה או מידע שברור על פניהם שסופקו ע"י הלקוח ללא ידיעה של ממש, או משמיטים מידע מהותי כשהשמטה זו עלולה להטעות את רשויות המס.
אך בכך לא די. אם רואה החשבון יודע שנפלה טעות מהותית או השמטה מהותית בדוח הלקוח לרשויות המס לתקופות קודמות (גם אם רואה החשבון לא קשור אליו), או שלקוח לא עמד בחובה להגיש דוח לרשויות המס, עליו לדווח מיידית ללקוח ולהמליץ על דיווח מתאים לרשויות המס. ככלל, רואה החשבון לא חייב לדווח על כך לרשויות המס, ובכל מקרה לא רשאי לעשות כן ללא הסכמת הלקוח.
אם הלקוח מסרב לדווח לרשויות המס על הטעות, אזי רואה החשבון יודיע לו, כי הוא לא יכול לפעול עוד בשמו בקשר לאותו דוח או בקשר למידע האחר המתייחס לאותו דוח, אשר הוגש לרשויות. שנית, רואה החשבון ישקול אם המשך הקשר עם הלקוח, בכל תחום, תואם את אחריותו המקצועית. אם הטעות נפלה בדוח התאמה, עליו חיווה רואה החשבון את דעתו והלקוח מסרב לדווח עליה לרשויות המס, רואה החשבון יבטל את חוות דעתו ויודיע על כך ללקוחו ולכל מי שידוע לו שהדוח הוגש לו.
המתח בין רואה החשבון לבין החברה המבוקרת
המתח הקיים בממשק המס בין פעילותו של רואה החשבון לבין הלקוח, קיבל ביטוי נרחב בפרשת פיקסל. 2 באותו מקרה, הנאשמים, שותפים במשרד רואי חשבון, ייעצו לנישומים בגין מכירת מניות פיקסל לחברה אמריקנית.
בשלב ראשון מכרו הנישומים 55.5% ממניות פיקסל תמורת 4.2 מיליון דולר לחברת אחזקות הולנדית (אשר כבר החזיקה ב=44.5% ממניות פיקסל, לאחר שהוקמה על-ידי הנישומים בעבר לצורך מכירת פיקסל לחברה אחרת בעסקה שלא יצאה לפועל). בשלב השני העבירה החברה ההולנדית את מניותיה ללא תמורה לחברה מאיי הבתולה, והאחרונה העבירה את המניות לחברה האמריקנית תמורת 50 מיליון דולר.
השלב הראשון דווח לרשויות המס על-ידי הנישומים ועל-ידי רואי החשבון, אך השלב השני לא דווח. כמו-כן, לא הוגש דיווח על פעילותה של החברה מאיי הבתולה.
בדוחות האישיים של הנישומים, אשר הוכנו בידי רואי החשבון, דווח, כי כל אחד מהם קיבל בשנת המס 2000 דיבידנד פטור ממס בסך 10 מיליון דולר. בדוחות לא צוין, כי הדיבידנד חולק בידי החברה הרשומה באיי הבתולה ושבשליטת הנישומים, וכי מקורו בתמורה ששילמה החברה האמריקנית תמורת מניות החברה ההולנדית.
המדינה החליטה להעמיד לדין פלילי אך ורק את רואי החשבון, ולא את הנישומים ועורך דינם. הפרקליטות האשימה את רואי החשבון בשלושה אישומים: מסירת אימרה כוזבת; אי-דיווח על חלק מפרטי העסקה; הצגת מצגים כוזבים לגבי מתווה העסקה בדיונים שנערכו אצל פקיד השומה.
השופטת דניאלה שריזלי קבעה, כי הנישומים, אשר היו בעליה ומנהליה של פיקסל, הם אלו אשר קיבלו את ההחלטות וחתמו על הדוחות השונים, ולכן חלקם שווה וזהה למצבם של רואי החשבון. אי-העמדתם לדין, בגין שני האישומים הראשונים, מהווה פגיעה מהותית בשוויון ולכן יש לבטלם. לעומת זאת, לגבי האישום השלישי נקבע, כי הוא ייוותר בעינו, כיוון שהנישומים לא נטלו חלק בדיונים שנערכו אצל פקיד השומה.
נשיאת בית המשפט המחוזי, השופטת דבורה ברלינר, הבהירה בפסק הדין שניתן בערעור, כי החלטתה של המדינה להאשים רק את רואי החשבון הייתה סבירה, עניינית, לא נבעה משיקולים זרים, מצויה במתחם שיקול הדעת שמוקנה לה ואין מדובר באכיפה בררנית.
לו היו העובדות, כפי שהוצגו בפני בית משפט השלום, נותרות בעינן, היה מתקבל ערעורה של המדינה והחלטת בית משפט השלום (לבטל את האישומים הראשון והשני לכתב האישום) הייתה מבוטלת. אולם בעקבות החלטת בית המשפט השלום ולפני הדיון במחוזי, הגיעה המדינה לכלל מסקנה, כי קיימת תשתית ראייתית מספקת להעמיד את הנישומים לדין.
אולם, פרקליט המדינה החליט, כי לא ניתן לעשות זאת בשל חלוף הזמן והסתמכותם על ההחלטה הקודמת שלא להעמידם לדין. בנסיבות אלו, קבע בית המשפט המחוזי, העמדת רואי החשבון לדין ללא הנישומים, יוצרת פגיעה חריפה בתחושת הצדק וההגינות ודין האישומים הראשון והשני להתבטל.

הערות:

1. דוגמאות לעבירות שונות להן חשופים רואה החשבון, החברה המבוקרת ומנהליה השונים נמצאות בדברי חקיקה רבים: בחוק העונשין (כגון, סעיפים 281, 31, 32, 423, 424א, 425, 413ח, 418, 419, 420, 422), בפקודת מס הכנסה (כגון, סעיפים 216, 217, 220, 224, 224א) ובחוק מס ערך מוסף (כגון, סעיפים 117, 119, 120). במקרים מסוימים מאפשר חוק העבירות המינהליות להטיל קנס בדרך מינהלית (וראו לעניין זה הוראת ביצוע מס הכנסה 6/2012 בעניין הפעלת חוק העבירות המינהליות).
2. הכרעתו של בית משפט השלום ניתנה בת"פ 4787/08, מדינת ישראל נ' גרינוולד ואבוגני, מיסים, כד/3, עמ' ה=55. פסק דינו של בית המשפט המחוזי: ע"פ 1575-04-11, מדינת ישראל נ' גרינוולד ואבוגני, מיסים, כו/4 עמ' ה=52.

המאמר מבוסס על הרצאה בערב עיון במסגרת ועדת ההשתלמויות במרחב תל=אביב של לשכת רואי חשבון, בנושא אחריות רואה החשבון ומנהל הכספים בדיני המס, יוני 2014. המרכז המקצועי של ערב העיון היה עו"ד ורו"ח גיא רשטיק, בהנחייתו של עו"ד ורו"ח אלי אור ובהשתתפותו של עו"ד אריק גרובר.
הכותב הוא ממשרד ד. פושבוצקי ומתמחה בדיני מיסים
תאריך:  02/11/2014   |   עודכן:  02/11/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
שלושה קודקודים
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
רואה חשבון כיועץ מס לעסק קטן
יוגב השמשי  |  9/11/14 21:08
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
המשטרה והפרקליטות משקרות לבג"ץ, כי הן יכולות - גם משום שלא ייתפסו וגם משום שהכל נשאר בתוך הבית. את המצב הזה ניתן וצריך לשנות בשני צעדים פשוטים, קלים ויעילים
עמי דור-און
על-פי מהות עולמה הפנימי-רוחני של שרי אריסון כפי שהיא חשפה אותו לעין השמש, מיוזמתה, קשה לדעת לאילו מחוזות חיים יובילו אותה דעותיה ומעשיה
עמוס עמירן
אם בעלי התפקידים השונים ברשויות יוכלו לכהן רק קדנציה אחת, לא חשוב כרגע מה אורכה, הרי שכל המעשים הקשורים בצורך להיבחר מחדש כבר אינם רלוונטיים
איתמר לוין
הסיפור של מקורבי פינטו נראה במכלול כפטנסטי מכדי להיות אמיתי, אם כי היו דברים מעולם    מה שברור הוא, שהגירסה שלהם - שהיא כנראה הגירסה שלו - מחייבת לבחון שורה של עניינים, הן כאלו הנוגעים לפינטו עצמו והן כאלו הנוגעים לבכירים במשטרה ובפרקליטות
אהוד פרלסמן
מפרסום רשמי של OECD מסתבר שמשנת 2010 ועד לאוגוסט 2014 עלו המחירים בישראל ב-7.6%, ואילו במדינות OECD עלו המחירים ב-9.1%. המאמר מסביר כיצד הצליחו כלכלני הכנסת להטעות את כל העולם ואשתו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il