X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
בהיסטוריה הציונית ישנו ויכוח ארוך שנים בין תפיסת 'הציונות המעשית', זו של רוטשילד-תנועת העבודה-גוש אמונים, לבין 'הציונות המדינית' של הרצל-ז'בוטינסקי-הליכוד-שלום עכשיו. בראיה ההיסטורית, רוטשילד ניצח
▪  ▪  ▪
אנדרטת רוטשילד בפ"ת [צילום: איתמר לוין]

ביום כ"ד בחשוון מלאו 80 שנה על-פי התאריך העברי לפטירתו של הברון רוטשילד, 'הנדיב הידוע', שנפטר ביום זה בשנת תרצ"ה.
מעטים השתוו לו בתרומתו הגדולה לחידוש ההתיישבות היהודית בארץ ישראל. כשהמושבות בארץ ישראל נקלעו למשבר, רוטשילד השקיע כספים רבים וסייע להם. הוא שלח מומחים חקלאיים מצרפת על-מנת שהם ידריכו את המתיישבים החדשים ואת האיכרים לגדל כרמי ענבים ולייצר יין, כי גידול זה, לפי דעתם של המומחים, היה המתאים ביותר לתנאי הארץ ולשיווק העולמי.
ללא כל כפיה, ומתוך הכרה עמוקה של חשיבות יישוב יהודים בארץ-ישראל, נטל על עצמו הברון רוטשילד בתחילת שנות השמונים של המאה הקודמת להקים ולבסס את ההתיישבות היהודית בראשית צעדיה. מיליונים רבים יצאו מכיסיו לטובת מפעל ההתיישבות בסוף המאה הקודמת - המושבות. הוא לא נבהל מלעגם של רבים וטובים, והמשיך להזרים כספים גם כשהעביר את האחריות הרשמית של המושבות לחברת יק"א.
שעה שהברון רוטשילד טיפח את ההתיישבות, היה בנימין זאב הרצל שקוע במאמציו להשיג את הזיכיון - "צ'ארטר" - מהשולטן הטורקי עבד אל-חמיד, להקים אוטונומיה יהודית בארץ-ישראל. הרצל זילזל במפעל ההתיישבות של רוטשילד בארץ ולא החשיב אותה כלל. הוא ידע מעט מאוד על המושבות ועל המאמצים שנעשו לביסוסן. בביקורו בארץ מיעט לבקר בהן. את העלייה לארץ כינה בלעג "הסתננות" ולא ראה בכך כל חשיבות. בנאום שנשא באחת הפעמים בבית-הכנסת הספרדי בלונדון אמר הרצל: "אני רוצה רק בהתיישבות כזאת, שאנו יכולים להגן עליה בצבא היהודי שלנו. אני מוכרח להתנגד לחדירה בחשאי.
אני לא אפריע את מאמציהם של חובבי ציון, אך הספורט של אדמונד רוטשילד מוכרח להיגמר בהחלט. הוא צריך לקבל את מרותו של העניין הלאומי, ואז נכון אני לתת לו לא רק את העמדה הגבוהה ביותר, כי אם גם לשלם את כניסתו להנהלה בהסתלקותי ממנה".
אבל לברון רוטשילד לא הייתה כל כוונה לרשת את הרצל. הוא לא חשב כלל במונחים של פתרון מוחלט ומיידי לצרת היהודים בעולם כולו. הציונות המדינית של הרצל, כפי שנוסחה בספרון "מדינת היהודים" הייתה זרה לו לחלוטין. את בעיית הארץ ראה בעיניו המעשיות - בניה איטית ושקטה של הארץ. הכרזותיו המדיניות של הרצל נתפסו בעיני רוטשילד כסכנה חמורה למה שכבר הצליח להשיג בארץ.
הפגישה היחידה בין השניים, ב-18 ביולי 1896, שנה לפני הקונגרס הציוני הראשון, התנהלה כדו-שיח של חירשים והסתיימה בשמירת התהום האידיאולוגית בין שני האישים. הרצל היה מעוניין בפגישה כדי לשאת באוזני הברון את ה"נאום אל הרוטשילדים" שעיקרו גיוס תמיכת רוטשילד לציונות המדינית. אם יצטרף הברון רוטשילד לתנועה הציונית - סבר הרצל - היא תזכה ללגיטימציה בעיני השליטים והממשלות באירופה ובמזרח, וגם יהיה לה ההון הדרוש לביצוע מימוש האוטונומיה היהודית לאחר שיתקבל ה"צ'ארטר" המיוחל מהסולטן הטורקי. רוטשילד הבהיר להרצל שיש לו תוכניות אחרות לשימוש בממונו.
ההישג הגדול ביותר של הציונות-המדינית היה הצהרת בלפור. בשבוע שעבר, בי"ז בחשוון, מלאו 97 שנה להצהרת בלפור - הכינוי המקובל למסמך שנחתם בידי שר החוץ הבריטי, הלורד ארתור ג'יימס בלפור, ב-2 בנובמבר 1917, י"ז בחשוון תרע"ח, ועיקרו הבטחה לתמיכת בריטניה בהקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל. מתן ההצהרה היה הישג מדיני חסר תקדים של התנועה הציונית: מעצמה עולמית כמו בריטניה הסכימה למעשה לפרוש את חסותה על התנועה הציונית ולסייע לה במימוש מטרתה העיקרית. הצהרת בלפור הייתה למעשה התגשמות חלומו של הרצל בדבר "צ'ארטר" על ארץ-ישראל - חלום שלא זכה לראותו.
ביום שישי שעבר, בכ"א בחשוון, מלאו 62 שנה לפטירתו של נשיא מדינת ישראל הראשון, ד"ר חיים ויצמן. יש כידוע קשר הדוק בין כל התאריכים הסמוכים הללו. 'הצהרת בלפור' ניתנה בעקבות הצעה שהגיש לממשלת בריטניה ד"ר חיים ויצמן בשיתוף עם ההנהגה הציונית בבריטניה. האגדה מספרת שלמעמדו הרם של חיים ויצמן בקרב ההנהגה הבריטית, בין השאר כממציא הטכניקה להפקת אצטון ששימשה את הבריטים במלחמה, הייתה השפעה על קבלת ההכרזה.
בהיסטוריה הציונית ישנו ויכוח ארוך שנים בין תפיסת 'הציונות המעשית', זו של רוטשילד-תנועת העבודה-גוש אמונים, לבין 'הציונות המדינית' של הרצל-ז'בוטינסקי-הליכוד-שלום עכשיו (זו לא טעות. מי עקר יישובים בארץ-ישראל?).
הצהרת בלפור הוכיחה לכאורה את ניצחון 'הציונות המדינית'. אבל רק לכאורה, כי ההצהרה נולדה לא מעט הודות לנוכחות היהודית הגדלה והולכת בארץ, 'הציונות המעשית'. "כשהקמתי את המושבות שלי בארץ ישראל, תיארתי לעצמי שעשוי להגיע הזמן שגורל ארץ ישראל יהיה מונח על הכף, ורציתי שהעולם יצטרך להביא בחשבון את היהודים הנמצאים שם באותו הזמן", הסביר הברון רוטשילד לחיים ויצמן, אחרי הצהרת בלפור, את המהפך במחשבתו ותמיכתו בפעילות הציונית.
ואולי ההוכחה כי תפיסת הציונות המעשית היא שניצחה, בכך שהובילה את הציונות המדינית אחריה ולא להפך, נמצאת בעובדה כי המכתב המהווה את הצהרת בלפור נשלח, בסופו של דבר, לא אל חיים ויצמן, ואף לא אל מוסד ציוני כלשהו - אלא אל הלורד וולטר רוטשילד, ראש משפחת הרוטשילדים הבריטית ודודנו של הברון אדמונד, אבי 'הציונות המעשית'.

כותב המאמר הוא עורך שבועון הציונות-הדתית 'מצב הרוח', כתב צבאי של העיתון 'בשבע'
תאריך:  18/11/2014   |   עודכן:  18/11/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 שלום עכשיו
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הניצחון של אסכולת רוטשילד
תגובות  [ 7 ] מוצגות  [ 7 ]  כתוב תגובה 
1
ההבדלים
סיריוס  |  18/11/14 10:05
 
- תקופות שונות
באום  |  18/11/14 11:31
2
מאמר היסטורי חשוב ביותר !
רפי אשכנזי  |  18/11/14 13:19
 
- לא אלמד מחגי הוברמן המנוול
מוסר השכל היסטורי  |  19/11/14 10:55
3
שנות ה-80 של המאה הקודמת
טגוביט תוקבק  |  18/11/14 14:07
4
רוטשילד לא היה ציוני.
ידען  |  18/11/14 15:15
5
על "חגי המנוול"- לא ראוי!
רפי אשכנזי  |  19/11/14 17:08
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ציפי לידר
בשולי הכותרות: יריב והיריב - מיהו שמאלן?    סוּפר חמש כבר כאן    מה דעתכם: עיתון חינם לכל דורש?    חדש על המדף - משרד הבינוי    הפנים האחרות של יהודה גליק    ולקינוח על חוד הלשון
רפי לאופרט
שני הצדדים, יהודים וערבים, חייבים בחשבון נפש רציני ונוקב לפני שיהיה מאוחר מדי. הערבים חייבים להבין שאם הברירה שיעמידו בפני היהודים תהיה הם או מדינת הלאום היהודי, הם יפסידו במערכה, ובגדול. היהודים חייבים להבין שכרוב הם חייבים בסובלנות רבה
יהונתן קלינגר
אם בשנות האלפיים כלכלת החינם הפכה להיות הדרך לקבלת מוצרים ושירותים, אז המהפכה בעשור השני של המאה העשרים ואחת היא כלכלת השיתוף
עליס בליטנטל
"יותם" - רומן מסעיר, קולח על שארע לפני 3300 שנה, לקוח מספר שופטים, לא מרפה ממך עד שתסיים לקרוא אותו. אירוטיקה, מלחמות בני ישראל עם עממי כנען, יחסי השבטים ביניהם לבין עצמם ולבין שכניהם החומסים - בשפה עברית כמוה לא זוכים לפגוש כיום
בעז שפירא
האסירים זוכים לתנאים מופלגים לרבות קניה כמעט חופשית בקנטינה, לימודים אקדמיים, חופש פולחן דתי שבמקרה שלהם הנו מסווה לחיזוק אידיאולוגיה איסלאמית קיצונית, ביקורים רבים, שיחות טלפון, הברחת מכשירי סלולר וחומרי הסתה לבתי הסוהר ועוד ועוד
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il