X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מבנה המסמך המשפטי, הבלבול שבו וחוסר הבנייה שלו בצורה אחידה לפי תקן מייצרים עומס על עורכי הדין גם בכתיבה וגם במשא-ומתן להלן פתרון בשני חלקים
▪  ▪  ▪
[צילום אילוסטרציה: AP]

תיאור הבעיה. מסמכים משפטיים, כמו הסכמים או תקנונים של אתרים, אבל גם מסמכים שמוגשים לבתי משפט, נכתבים לעיתים כלל (ובמקרה הטוב) בצורה לא מסודרת במיוחד, בעיקר בגלל חוסר קוהרנטיות בחוט המחשבה של מי שניסח אותם (ראו מדריך קצר שלי לכתיבת הסכמים). אבל ברוב המקרים אתה בכלל מקבל מסמכי "העתק הדבק" שאתה יודע בוודאות שלא הוכנו במיוחד לצורך ההסכם שלך, ומספיק שתערוך חיפוש של אחד המשפטים מהמסמך בגוגל כדי שתגיע למסמך המקור. כלומר, בניגוד למחשבה שכל הסכם שעורך הדין שלך מוציא עבורך הוא השקיע שעות רבות בכתיבה, המקרה בדרך הכלל הוא שההסכם שהוא הוציא הוא במקרה הטוב התבנית שהוא ערך, ובמקרה הרע מסמך שמתגלגל כבר כמה שנים בין לא מעט עורכי דין, עובר שינויים והטלאות, עד שיוצא משהו שהופך להיות סטנדרט של מסמך X. הפוסט הזה מדבר רק על הסכמים, לצורך העניין.
המחלה הזו, של הטלאת הסכמים וגלגולם, יוצרת בעיה: קודם כל, מי ששולח לך את המסמך הוא לא המנסח שלו בדרך כלל, והוא גם לא מי שיודע מה המשמעות של כל סעיף; אבל אחר כך (ומעבר לבעיית זכויות היוצרים שנוצרת מהעתקת מסמכים של עורך דין אחר, נניח א 7417-05 סורוקר אגמון נ' ארטמן [קישור] ותא 8034-06 גולדהמר נ' סגל) הבעיה היא שמבנה המסמך, הבלבול שבו וחוסר הבנייה שלו בצורה אחידה לפי תקן מייצרים עומס על עורכי הדין גם בכתיבה וגם במשא-ומתן.
הפתרון לזה, לדעתי, מבוסס על שני חלקים: בחלק הראשון, לייצר כמה תבניות של "תנאים כלליים", כאשר בכל אחד מהם יש כמה תבניות-בת של סעיפים. לדוגמה, אם נלך על סעיף "אחריות וחבות" בהסכם קבלנות, אז לייצר סטנדרט של שלושה סעיפים: (1) הקבלן לא אחראי לשום נזק שייגרם כתוצאה מהעבודה; (2) הקבלן אחראי רק לנזקים ישירים ולא לנזקים עקיפים; (4) הקבלן אחראי למלוא הנזקים. במצב כזה, לכל הסכם יצורף נספח "תנאים" שכולל הסכמה של הצדדים על נוסח הסעיפים מתוך הסטנדרט. הסטנדרט יהיה "מאגר הסעיפים המלא".
היתרון המשמעותי: קודם כל, עורכי דין לא יתרשלו יותר בניסוחים. אם יש מערכת מוגבלת של סעיפים שניתן להסכים עליהם, כל אחד מהסעיפים יעבור בדיקות ויהיה מושלם להגדרות שלו. היתרון האגבי הוא לקבוע "מסגרות מומלצות" כך שבתי משפט יוכלו להבין שיש מערך של חקיקה פרטית בין קבוצות מסוימות. היתרון המשני לסיפור הוא שעורכי דין לא יצטרכו לתחזק מערכת של כתיבת הסכמים סתם, כאשר הכל כבר כתוב ורק צריך להסכים לתנאי העסקה.
החלק השני הוא יצירה של תקנים מצד גוף מקצועי, כמו לשכת עורכי הדין, לשאלה "איך נראה הסכם X". לדוגמה, לשאלה "איך נראה הסכם שכירות דירה" הלשכה תוציא הנחיות של "הסכם לשכירות דירה צריך לכלול את הסעיפים א', ב' ו-ג' והתייחסות לנושאי ד', ה' ו-ו'". ולקבוע כי כל הסכם שלא מנוסח לפי התקן הספציפי יצטרך נימוק מדוע הוא לא נוסח לפי התקן: האם מדובר בעסקה חריגה במיוחד, או שמדובר במקרה שאינו אותו סוג של עסקה.
הסיבה שאני חושב שמעבר למערכת טכנית וסכמאטית כזו יעזור למוצר המשפטי, בסופו של דבר, היא גם ההעדפה שלי לכך שבסופו של דבר העניין יעביר את המערכת המשפטית לאוטומציה מלאה (אתר אינטרנט בו תוכל להסביר מה ההסכם שאתה רוצה ולקבל), אבל גם שזה ייצר איכות אצל עורכי הדין. לא נוכל לראות יותר הסכמים שמנוסחים כמו תאונת רכבת ובהם יש שימוש בסעיפים לא נכונים או לא מדויקים, לא נראה הצהרות פרטיות שמנוסחות בצורה שבלונית ללא התאמה אישית (כמו במקרה של Whisper) וגם לא נראה מצב שבו מישהו חורג מהסטנדרט המקובל בצורה מסוימת, לדוגמה חברת בנייה שתקבע שאיחור של שנתיים במסירת דירה הוא איחור סביר.
איך ייראה הסכם אחרי הסטנדרטיזציה? ובכן, זה פשוט: חלק מהותי, בו כתובים תנאי העסקה לפי תקן שהוצא על-ידי הגורם המקצועי, ולאחר מכן טופס "תנאים כלליים" בו נבחרו מתוך בנק התנאים הכלליים הסעיפים שמתאימים לאותה העסקה (אחריות, סמכות שיפוט, שינויים בהסכם, איחורים). הרבה יותר פשוט, הרבה יותר זול, והרבה פחות מקום לטעויות.

פורסם במקור: Intellect or Insanity - יהונתן קלינגר (20.11.14)
הכותב הוא בעל תואר שני במשפטים ותארים ראשונים במשפטים וממשל, וסטודנט בתוכנית למדע, טכנולוגיה וחברה בבר-אילן לקראת תואר שלישי. פעיל למען זכויות אדם בעולם הדיגיטלי וחברה חופשית.
תאריך:  20/11/2014   |   עודכן:  20/11/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
לקראת סטנדרטיזציה של מסמכים משפטיים
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
רעיון מצויין.
ידען  |  23/11/14 10:21
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אביתר בן-צדף
עוד כמה תגובות קצרות בדרך כלל - גם מהמותן - בנושאים גדולים כקטנים, שהציקו לי, או עניינו אותי    צרה, שלוּ, נוסע מתמיד, מקהלה וגלותי    שבת שלום וחודש כסלו טוב לכולנו
רפי לאופרט
האם החליף רובי את שימון, או ששימון א' הלך ובא במקומו שימון ב'?! לי אישית אין צורך בנשיאים מסוג זה. נשיא מדינת ישראל, אם היא מדינת הלאום היהודי, צריך להיות בראש ובראשונה נשיא עם ישראל, ולא שום דבר אחר. ואם הוא אינו מסוגל לכך, מוטב יפרוש עכשיו בטרם יהרוס סופית את מוסד הנשיאות
ראובן פז
המאבק נגד דאעש בראשות ארה"ב ושותפותיה נראה לעת עתה כמלחמה סיזיפית, שאינה מועילה, "מגרדת" רק את קצה הפירמידה הג'יהאדית, אינה נוגעת בשורשי התופעה, והופכת לנדבך נוסף בכאוס הקיים ממילא בסוריה, בעירק, ובקרוב אולי גם בחלק מלבנון
נדב עטיה
ההסכם לשילוב אנשים עם מוגבלויות במעגל התעסוקה עלול לגרום לתוצאה הפוכה שכן הוא לא מבהיר במפורש מה יהיה היקף ההעסקה והשכר של העובדים ביחס לשכר בארגון. זהו פתח מסוכן לעקיפה של החוק בדרכים שונות
עמי דור-און
תעלומה בצמרת: האם מקור עושרו של ברק הוא מרק ריץ'? האם היו תרומות? מה היה היקפן? עובדות ושאלות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il