X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
כמעט לא עובר שבוע בו מישהו מאיים/מבשר שהנה-הנה הבחירות לכנסת עומדות בפתח, שנתיים לפני המועד הקבוע בחוק. הריטואל הזה הוא בעל השלכות קשות על המדינה כולה, והגיע הזמן להפסיק אותו באמצעי חקיקתי פשוט
▪  ▪  ▪
נבחרו לארבע שנים

גל תורן

בלא שמץ של הגזמה, תפקידו של ראש ממשלת ישראל הוא כנראה הקשה ביותר בעולם. לא חסרות סיבות: האיום הקיומי המתמיד, הטרור הבלתי-פוסק, הקיטוב הדתי והחברתי, הקשיים הכלכליים שגוזר המצב הגיאו-פוליטי ועוד ועוד. ואם בכל אלו לא די, הרי שבערך פעם בחודש (ולפעמים פעם בשבוע) נגזר על ראש הממשלה – ולא משנה מיהו – להתמודד עם גל תורן של איומים בהפלת ממשלתו ובהקדמת הבחירות.
פעם זה התקציב, פעם זה חוק הלאום, פעם זה המו"מ המדיני; לעיתים נדמה, שהסיבה היא לא יותר מאשר תירוץ להפעיל לחץ במקרה הטוב ולסחוט כותרות במקרה הגרוע. וזה כמובן לא רק ראש הממשלה; גם השרים, שאף הם עמוסים בעבודה, נסחפים למערבולת ועוסקים בפוליטיקה במקום בממשל, בתככים במקום בניהול. הגיע הזמן להפסיק את מחול השדים הזה.

משילות

יש סיבות לא מעטות לבעיית המשילות של ישראל – דהיינו: חוסר יכולתה של הממשלה לפעול לטווח ארוך להגשמת מטרותיה. המבנה הקואליציוני שלנו הוא אחת מהן, והאופי התזזיתי של הפוליטיקאים שלנו הוא סיבה נוספת. לי נראה, שהסיבה המרכזית היא העדר אופק מוצק לתכנון ולביצוע. וזה מתקשר לאחת הבעיות הגדולות ביותר של ישראל: העדר תכנון לטווח ארוך, שבא לידי ביטוי בכל התחומים, החל מהכנות למלחמה, דרך כבישים וכלה בבתי ספר.
שר שנכנס לתפקידו אינו יודע האם יכהן בו שנה, שנתיים או ארבע. אין לו שמץ של מושג מתי יתקיימו הבחירות – במועדן, או שמא יוקדמו ולמתי. שלא לדבר על כסאות מוסיקליים שמתרחשים כאשר שר זה או אחר מתפטר, מפוטר או מחליט שהוא רוצה לעשות לביתו. בצורה הזו, אין פלא שכל שר רוצה כמה שיותר הישגים מתוקשרים ומיידיים, כי מי לידו יתקע, שיזכה לסיים פרויקט בן שלוש-ארבע שנים בו יתחיל היום?
זהו כמובן מתכון בטוח להחלטות נעדרות מחשבה מעמיקה במקרה הטוב ופופוליסטיות ומזיקות במקרה הגרוע. אותו דבר נכון לגבי חברי הכנסת, שהצעותיהם והצבעותיהם אינן יכולות להתנתק מן האפשרות שאו-טו-טו יהיה עליהם להציג בפני הציבור מה עשו, מבלי שיצטרכו לתת דין וחשבון לאורך זמן.
זהו שורש הרע. זה מה שגורם לכך שאפילו אם הדרג המקצועי רוצה לחשוב כמה שנים קדימה, השר ואנשיו – היודעים גם הם שכהונתם עלולה להסתיים בכל רגע – יכפו עליו צעדים שאפשר לבצע כאן ועכשיו, בלי לבדוק מה יהיו ההשלכות שמעבר לכותרת בעיתון של מחר. וכך אנחנו מקבלים רפורמה אחרי רפורמה וחוק אחרי חוק, לעיתים כאלו שסותרים זה את זה, ולרוב כאלו שאחרי זמן לא רב מתברר שנזקם מרובה מתועלתם. והכל – משום שאפשר להקדים את הבחירות.

אופוזיציה

שמא תאמרו: אם אין אפשרות להקדים את הבחירות, מתייתר תפקידה של האופוזיציה. ממש לא. עמוס כרמל מגדיר כך את המונח "אופוזיציה: "נגזרת של הביטוי הלטיני oppositus (מנגד), כינוי לסיעות של בית מחוקקים שאינן שותפות לפוזיציה (קרי, למוסדות הנבחרים של הרשות המבצעת), וגם שם כולל למתנגדי המשטר". לפי ד"ר משה הלינגר מאוניברסיטת בר-אילן, תפקידה של האופוזיציה הוא להוות תחליף ראוי לשלטון.
תפקידה של האופוזיציה אינו להפיל את הממשלה. בשביל זה יש בחירות, וחובתה של האופוזיציה לכבד את רצון הבוחר שקבע מי ימשול בו בארבע השנים הבאות. תפקידה של האופוזיציה הוא להקשות, להצביע על מחדלים, לנסות ליצור רוב נגד מהלכים, ובעיקר – להתכונן לקראת הבחירות הבאות בהן תציג לציבור חלופה לשלטון הנוכחי.
האופוזיציה אינה משוחררת מאחריות לאומית ומציות להכרעתו של העם. אם היא תקדיש את ארבע שנותיה לתפקידה האמיתי, היא תהווה איזון ראוי לכוחו של השלטון ואולי תצליח לשכנע את העם להחליף מאותו. האופוזיציה אינה רשאית לחתור לבחירות בכל עת, הגורמות נזק אדיר – במישרין (עלויות של מאות מיליוני שקלים) ובעקיפין (העדר המשילות, עליו דיברתי בקטע הקודם).

כנסת לעומתית

האם פירוש הדבר הוא, שתיתכן כנסת לעומתית – כזו שאינה מעניקה רוב לממשלה ומסכלת כל צעד שלה? תיאורטית התשובה היא חיובית; מעשית היא שלילית. תיאורטית – אכן יכול להיווצר מצב בו סיעות יפרשו מהקואליציה, הממשלה תהפוך לממשלת מיעוט והיא לא תוכל לפעול. מעשית – זה לא יקרה, משום שאם הסיעות שבקואליציה יידעו שפרישה משמעותה הליכה למדבר האופוזיציוני עד לבחירות הבאות, שיתקיימו במועדן, תפחת ואולי תיעלם הנטייה שלהן לעשות זאת. במקרה כזה, חילוקי דעות – קשים וחשובים ככל שיהיו, כמו למשל בנושא חוק הלאום – ייפתרו במו"מ שיוביל לפשרה. וזה תמיד עדיף על פני שבירת הכלים.

קצת נתונים

תקופת הכהונה הממוצעת של כנסת הייתה עד כה 42.7 חודשים – דהיינו: חצי שנה פחות מהכהונה החוקית של ארבע שנים. מי שחושב שהקדמת הבחירות היא פטנט של השנים האחרונות, יתפלא לדעת שתשע הכנסות הראשונות כיהנו בממוצע 43.2 חודשים (כהונת הכנסת הרביעית הייתה הקצרה ביותר: 21 חודשים בלבד), ותשע הבאות – 42.1 חודשים, כך שהפער לא ממש גדול. עם זאת, בארבע הכנסות האחרונות (18-15) הממוצע כבר יורד ל-41 חודשים, והכנסת הנוכחית מכהנת רק 20 חודשים.
גם בהשוואה בינלאומית, מצבנו פחות גרוע מכפי שנדמה. באיטליה ובבריטניה נערכו 17 מערכות בחירות מאז 1948 ו-1951 (בהתאמה), ובמערב גרמניה וגרמניה המאוחדת – 18. אנחנו עומדים על 19, שזה לא הרבה יותר, אם כי המשמעות היא שבממוצע כל כנסת כיהנה כמה חודשים פחות מאשר בתי הנבחרים במדינות אלו. אבל כדאי לזכור הבדל גדול אחד: איטליה, בריטניה וגרמניה אינן בסכנה קיומית מצד שכנותיהן; אנחנו כן.
הנתונים הללו אומרים, שהבעיה היא קודם כל במבנה ולא באישים או בנסיבות. זה אומר, שאם רוצים להבטיח את המשילות – צריך לשנות את המבנה, גם כדי להבטיח שהאישים והנסיבות לא יוכלו לעשות בו כטוב בעיניהם. כיצד? סורו לפסקה הבאה.

חוק יסוד הכנסת

סוגיית שינוי אורך כהונתה של הכנסת נדונה בסעיף 9 לחוק יסוד הכנסת, וכאן יש סתירה – שהיא שורש כל רע. לגבי הארכת כהונה קובע החוק: "הכנסת לא תאריך את תקופת כהונתה אלא בחוק שנתקבל ברוב של 80 חברי הכנסת ואם נתקיימו נסיבות מיוחדות המונעות עריכת בחירות בעיתן; תקופת ההארכה לא תעלה על הזמן המתחייב מהנסיבות האמורות". ואילו לגבי קיצור כהונה קובע החוק, כי הכנסת רשאית "בהחלטה ברוב חבריה, להקדים את מועד הבחירות". הארכה טעונה רוב של 80; קיצור כהונה טעון רוב של 61.
לכאורה, יש סיבה ברורה להבדל זה. המחוקק רצה למנוע מחברי הכנסת את האפשרות לשבת של כסאותיהם ללא הגבלת זמן, או לזמן ממושך. בהחלט ראוי, צודק ונכון מאין כמותו. השאלה שלי היא, למה המחוקק מאפשר לחברי הכנסת להקדים את הבחירות ברוב רגיל. מה ההבדל התפישתי-עקרוני – לא המעשי – בין הארכה לבין קיצור? הציבור בחר את נציגיו לארבע שנים, לא יותר – אבל גם לא פחות. כבר עמדתי על הנזק העצום הנגרם למדינה כולה בשל חרב הבחירות המתהפכת תדיר מעל ראשיהם של שרים וחברי כנסת, נזק שעלול להיות לא פחות גדול מאשר בחירות דחויות.
מכאן ההצעה שלי: הקדמת בחירות תחייב גם היא רוב של 80 חברי כנסת. אפשר גם לחשוב על "נעילת" הכנסת לשלוש שנים, כך שניתן יהיה להקדים את הבחירות רק בשנה הרביעית לכהונתה. הממשלה תוכל לעשות בממשל, האופוזיציה תוכל לעסוק בבקרה ובביקורת, ומכולנו ייחסכו האיומים התדירים של "הולכים לבחירות".

תאריך:  28/11/2014   |   עודכן:  28/11/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 אביגדור (איווט) ליברמן / Avigdor  Liberman  אברהים צרצור  אברהם מיכאלי  אברהם (אבי) וורצמן  אופיר אקוניס / Ofir Akunis  אורי מקלב / Uri Maklev  אורי יהודה אריאל / Uri Yehuda  Ariel  אורי שרגא אורבך / Uri  Orbach  אורית מלכה סטרוק / Orit Malka Struk  אורלי לוי-אבקסיס / Orly Levi-Abekasis  אחמד טיבי / Ahmad  Tibi  איילת שקד / Ayelet Shaked  אילן גילאון / Ilan Gilon  איתן כבל / Eitan Cabel  אליהו בן-דהן / Eliyahu Ben-Dahan  אליהו ישי  אמנון כהן  אראל מרגלית / Erel Margalit  אריה מכלוף דרעי / Aryeh  Machluf Deri  באסל גטאס / Basel  Ghattas  בועז טופורובסקי / Boaz  Toporovsky  בנימין נתניהו / Benjamin  Netanyahu  גדעון משה סער / Gideon  Sa'ar  גילה גמליאל / Gila  Gamliel  גלעד מנשה ארדן / Gilad  Erdan  ג'מאל זחאלקה / Jamal  Zahalka  דב חנין / Dov Hanin  דב ליפמן  דני בן יוסף דנון / Dani Danon  זאב אלקין / Ze'ev Elkin  זבולון כלפה  חיים כץ / Haim Katz  חיליק (יחיאל) בר / Yehiel Bar  חמד עמאר / Hamad Amar  חנא סוייד  חנין זועבי / Haneen  Zoabi  טלב אבו-עראר  יאיר לפיד / Yair  Lapid  יאיר שמיר / Yair  Shamir  יואב בן-צור / Yoav Ben-Tzur  יואל (יולי) אדלשטיין / Yoel Edlshtein  יואל קוסטנטין רזבוזוב / Yoel Konstantine  Razvozov  יעל גרמן / Yael  German  יעקב ליצמן / Yaakov Litzman  יעקב מרגי / yaakov Margi  יעקב פרי / Yaakov  Perry  יפעת קריב  יצחק אהרונוביץ' / Yitzhak  Aharonovitch  יצחק הרצוג  יצחק וקנין  יצחק כהן / Yitzhak  Cohen  יצחק (איציק) שמולי / Itzik  Shmuli  יריב לוין / Yariv Levin  ישראל אייכלר / Yisrael  Eichler  ישראל חסון  ישראל כץ / Israel  Katz  כרמל שאמה-הכהן  לימור לבנת / Limor  Livnat  מאיר כהן / Meir  Cohen  מאיר פרוש / Meir Porush  מוחמד ברכה  מיכל בירן / Michal Biran  מיכל רוזין / Michal Rozin  מיקי לוי / Mickey  Levy  מיקי רוזנטל  מירב בן ארי / Merav Ben Ari  מירי  רגב / Miri Regev  מסעוד גנאים  מרב מיכאלי / Merav  Michaeli  מרדכי (מוטי) יוגב / Mordhay  Yogev  משה גפני / Moshe Gafni  משה מזרחי  משה (בּוֹגי) יַעלון / Moshe  Ya'alon  משה זלמן פייגלין  משולם נהרי / Meshulam Nahari  נחמן שי  ניסן סלומינסקי / Nissan Slomiansky  ניצן הורוביץ / Nitzan Horovitz  נסים זאב  נפתלי בנט / Naftali  Bennett  סילבן שלום / Silvan  Shalom  סתיו שפיר / Stav Shafir  עדי קול  עוזי לנדאו / Uzi  Landau  עיסאווי פריג' / Issawi Frej  עליזה לביא / Aliza Lavi  עמיר ארמונד פרץ / Amir  Peretz  עמר בר-לב / Omer  Bar-Lev  עמרם מצנע  עפו אגבאריה  עפר שלח / Ofer  Shelah  פניה (פאינה) קירשנבאום  פנינה תמנו-שטה / Pnina Tameno-Shete  ציפי חוטובלי / Tzipi  Hotovely  ציפי לבני (שפיצר) / Tzipi  Livni  קארין אלהרר / Karin  Elharar  רוברט אילטוב / Robert Ilatov  רונן הופמן  רות קלדרון  רינה פרנקל  שולי מועלם-רפאלי / Shuli  Mualem-Refaeli  שי  פירון / Shai  Piron  שלי רחל יחימוביץ' / Shelly  Yachimovich  שמעון  אוחיון  שמעון סולומון  תמר זנדברג / Tamar Zandberg
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הקדמת הבחירות
תגובות  [ 7 ] מוצגות  [ 7 ]  כתוב תגובה 
1
ביבי פוליטיקאי.הוא לא מנהיג.
דודי30  |  28/11/14 07:54
 
- בוקר טוב דודי
אהרון שחר  |  28/11/14 10:11
 
- לעת עתה הרוב תומך בביבי !
דוד נ  |  29/11/14 09:32
 
- ביבי הוא אסון וסוס מת
ראובן ג  |  29/11/14 11:39
2
"החוק להגנה על ממשלה גרועה"
דוד ג  |  28/11/14 16:55
3
משטר נשיאותי כמו בארה"ב. ל"ת
רעיון לא חדש.   |  29/11/14 00:45
4
חוסר היציבות של ביבי הוא שורש
אילן5  |  29/11/14 09:00
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות כנסת 19
מחלקה ראשונה
יו"ר ועדת החינוך למשרד החינוך: "הטיפול בשכר ובתנאי השירות של המורים בישראל הוא מתחת לכל ביקורת"
עידן יוסף
התנועה לאיכות השלטון פנתה לכנסת בקריאה לפרסם את הנתונים בדבר נוכחות חברי הכנסת על פני פרקי זמן ארוכים
עידן יוסף
יו"ר הוועדה להגנת הסביבה הבהירה כי תבחן "אם הצעת חוק שקיות הגופייה לא מטילה נטל כבד מדי על הציבור" והתחייבה לקבוע מחיר תקרה לגבייה על השקיות    ח"כים רבים הביעו דאגה מהשלכות החוק בנוסחו ומהתמיכה של רשתות המזון בחוק    מקלב, תקף את הרשתות "אתם נושאים את שם איכות הסביבה לשווא ומתכוונים למילוי הקופה"
עידן יוסף
ראש הממשלה: מאז שחוקק חוק יסוד כבוד האדם וחרותו נוצר חוסר איזון. יש ערעור יסודי וקריאת תיגר על היותה של מדינת ישראל מדינת לאום    הרצוג: כל רגע שהממשלה הזו מכהנת הוא סכנה ממשית לעתיד המדינה
עופר וולפסון
הדיון בוועדת הכספים גלש להתכתשויות פוליטיות    האופוזיציה: "הדיון זומן כל-כך מהר כי זה תורם לבית היהודי. מפעלים נסגרים, עובדים מפוטרים וועדת הכספים מקדימה לדון בסרטים בסינמטק"    ח"כ שולי מועלם: "ח"כים שעולים להר-הבית מוסיפים גפרורים למדורה אך פסטיבל סרטי נכבה לא?"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il