X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
האירנים שיחקו כל הזמן את תפקיד המוכר שכלל אינו מעוניין למכור את סחורתו, ושיש לו כל הזמן שבעולם. פעם אחר פעם הם מכרו סחורה פגומה בצורת הסכמים שלא קיימו, והמערב לא הסיק את המסקנה האחת הברורה: הם רמאים מקצועיים, שקרנים כפייתיים ומוליכי שולל גאוניים
▪  ▪  ▪
רק דבר אחד האיראני אינו מוכן לשלם: שרידות שלטון האיותאללה, אך המערב מעולם לא הציב לו איום אמין [צילום: AP]

בעולם של ימינו מתנהלים שני סוגי שווקים: השוק המערבי והבזאר המזרחי. בשוק המערבי המחירים ידועים מראש כי הם מוטבעים, על-פי החוק, על הסחורה, וכל לקוח משלם מחיר זהה, בין אם הוא משתוקק לרכוש את הסחורה ובין אם הוא יכול להסתדר היטב בלעדיה. אנשי המערב מורגלים בסוג כזה של שוק, ולכן רבים מכלים זמן רב ומשקיעים מאמץ גדול כדי למצוא את בית העסק שבו המחירים של הסחורה הם הנמוכים ביותר. המחיר הוא עניין אוביקטיבי וקשור למוצר, ללא קשר לאישיות המוכר או לזהות הקונה. רק מתי מעט בארצות-הברית למשל יעזו להתווכח על מחיר עם המוכר בחנות המחיר, ומי שעושה זאת מסתכלים עליו כאילו הוא חייזר שנפל מהמאדים, ברברי שאינו שייך לתרבות שלהם.
לעומת זאת, במזרח התיכון שולטת תרבות הבזאר. בתרבות זאת ההתנהלות בין המוכר והקונה מושתתת על בסיס שונה לחלוטין. כאן המחיר נקבע בכל רגע על-פי מספר משתנים: עד כמה זקוק המוכר לכסף שיקבל מהמכירה, עד כמה משתוקק הקונה לרכוש את הסחורה, עד כמה חושש הסוחר שהלקוח יעזוב אותו ויחפש סוחר אחר, וכמה סוחרים אחרים יש בשוק המציעים סחורה זהה. כשהמוכר זקוק לכסף והקונה יכול לחיות בלי הסחורה, וכשיש לסוחרים אחרים בבזאר סחורה דומה והלקוח יכול בקלות להגיע אליהם - מחיר הסחורה יהיה נמוך. אם המוכר אינו זקוק לכסף, הקונה משתוקק בכל מאודו להשיג את הסחורה, ודאי אם אמר שהוא ישלם כל מחיר, אם אין סוחרים אחרים המוכרים אותה סחורה או שאין ללקוח גישה קלה אליהם - המחיר יהיה גבוה. בבזאר המזרח תיכוני לכוחות השוק יש תפקיד ראשי בקביעת מחיר הסחורה.
בתרבות הבזאר המזרח תיכוני קיים מרכיב נוסף, שחשיבותו גדולה עד מאוד, והוא המרכיב האישי. המוכר והלקוח רוצים לפגוש אישית זה את זה, לגעת זה בזה, לדבר זה עם זה ולחוש זה את זה. המגע הבינאישי, החיוך, לחיצת היד, ברכת "ברוך הבא", השאלות, התשובות, הנגיעות האישיות, המחוות הגופניות - כולם חלק מהמשא-ומתן על המחיר. עסקה אינה רק עניין כלכלי, היא אירוע בינאישי, כמעט חתונה. כאן מעורבים מרכיבים שאינם כלכליים כלל וכלל: אם הסוחר הוא איש שהקונה אינו מוכן לדבר איתו, כי הוא למשל יהודי, נוצרי, שיעי, סוני, כורדי, פרסי, טורקי או בן לכל קבוצה שהקונה אינו אוהב אותה, הוא לא יקנה אצלו, גם אם הסחורה מוצעת כמעט בחינם.
הסתרה והונאה - יסודות תרבות
בן המערב - תייר לצורך ענייננו - מגיע לבזאר המזרח תיכוני, משתכר מהריחות, מתבלבל מהמראות, מסתחרר מהצבעים, מתלהב מהמוזיקה ונגעל מהצפיפות, קונה מכל הבא ליד כי זה זול, ומגלה בערב במלון כי המחיר ששילם עבור הסחורה היה מופקע, שצבעה מתקלף, שהסחורה מתפרקת או רקובה, וחלקה בכלל מיוצר בסין ואפשר לרכשה באינטרנט בחצי המחיר ששילם בבזאר. למה זה קרה? כי אינו מכיר את כללי הבזאר. הסוחרים קלטו אותו ממרחק של קילומטר ובכלל לא אכפת להם ממנו - כי הוא נוצרי, אמריקני, זר המשלם את המחיר שאומרים לו, ואין הוא בכלל מבין את הכללים. הם גם יודעים שהוא חלק מקבוצת תיירים, והזמן המוגבל שקיבל מספיק לו רק כדי לרוץ מדוכן לדוכן ולקנות כמה שיותר דברים. אין הוא עומד על המקח, הן כי אין לו זמן והן כי אינו רגיל לעשות זאת בארצו. הוא בכלל חושב שאין זה מכבודו לנסות להוריד את המחיר.
המו"מ שהתנהל ב-16 השנים האחרונות בין אירן והמערב משקף בדיוק את הבדלי התרבויות בין הנושאים ונותנים המערביים ובין האירנים, אשפי תרבות הבזאר, שהתקייה (הסתרה) והח'ודעה (הונאה) הם יסוד עיקרי בתרבותם השיעית. ההבדלים בין תרבות התייר הזר ותרבות הבזאר הפרסי הביאו את התוצאה המרה, שבה האירנים קיבלו את המטבע החשובה ביותר להם: זמן, שילמו מעט בסנקציות, ועכשיו הם רואים איך התשלום הזה מתפוגג, והעיקר: סיפקו מעט מאוד סחורה במונחים של מגבלות על תוכנית הגרעין הצבאית שלהם.
האירנים שיחקו כל הזמן את תפקיד המוכר שכלל אינו מעוניין למכור את סחורתו, ושיש לו כל הזמן שבעולם. פעם אחר פעם הם מכרו סחורה פגומה בצורת הסכמים שלא קיימו, והמערב לא הסיק את המסקנה האחת הברורה: הם רמאים מקצועיים, שקרנים כפייתיים ומוליכי שולל גאוניים. הסיבה לכך היא שאין מלבדם סוחר אחר בשוק, ומנהיגי המערב מרגישים מחויבים להגיע להסכם עם אירן בכל מחיר. מעולם לא הרגישו האירנים שהמערב יכול או רוצה לתת להם - לאיותאללה - מכה אחת אפיים שתעיף אותם מהבזאר לעזאזל כדי להביא במקומן סוחר אחר. אז למה שיתנהגו אחרת?
המערב מילא את תפקיד התייר הבור בהלכות הבזאר: מנהיגי המעצמות שידרו לחץ זמנים, כי הם חייבים לבוא אל עמיהם עם הסכם לקראת הבחירות הקרובות כדי שיוכלו לנפנף בו ולומר "הבאתי שלום בזמננו". האירנים חשו כמובן בלחץ והעלו את המחיר, הורידו את איכות הסחורה ומכרו בסוף הסכמים שלא קיימו.
הם נקטו טקטיקה של התשה: לתת למערב קצה חוט בצורת ויתור כלשהו שבו נאחז המערב, רק כדי לגלות שזה אינו קשור לכלום. אבל העיקר הוא החיוכים של רוחאני. אלה שבו את לב הנושאים והנותנים שרק חיפשו את גומות החן הנחמדות שלו. הם התמוגגו מנחת באומרם: זה לא אחמדינג'אד, זהו איש חדש, נחמד, חייכני, ולא יכול להיות שהוא מוליך אותנו שולל כי הוא לא מהקיצונים. הוא איש שלנו כי הוא מדבר אנגלית, גולש באינטרנט ומשתמש בסמרטפון חדיש. זריף המשיך ליצור אצלם רושם דומה.
הבזאר האירני הצליח בגדול, והתייר המערבי שאינו מכיר את כללי הבזאר - נפל שוב: גם שילם את המחיר במונחי זמן נוסף ששילם לאירנים, גם לא קיבל את הסחורה כי אין לו הסכם, ובכלל לא בטוח שאי-פעם יקבל את מה שביקש, כי אירן יכולה להגיע אל הפצצה עוד לפני ההגעה להסכם בעוד שבעה חודשים.
בני המערב לא הבינו כי יש רק דבר אחד שהאירני אינו מוכן לשלם: שרידות שלטון האיותאללה. המערב מעולם לא הציב איום אמין על שלטון זה, אז למה שהם ישלמו עבור הסכם שאינם מעוניינים בו?
החמור הוא שהיו אנשים שהזהירו את מעצמות המערב מפני הנפילה בבור של הבזאר האירני, וביניהם בנימין נתניהו, עוד שלפני שהתמנה לראש ממשלת ישראל. הרולד רוד כתב דברים מפורשים, וגם כותב שורות אלה כתב דברים בסגנון זה. אך אלה שישבו עם האירנים חשבו שהם יודעים איך הם מתנהלים, והאמינו לשקרים של גיבורי התקייה, ולהונאה של מומחי הח'ודעה.
ההיסטוריה תספר בגיחוך עצוב איך מדינה סוררת ונחושה אחת הוליכה שולל אנשים אינטליגנטיים ומשכילים, בעלי עוצמה רבה אך שאינם מוכנים נפשית להשתמש בה, והפילה אותם במלכודת הבזאר הפרסי, שרק מי שלמד את כלליו יכול לשרוד בו.

פורסם במקור באתר מגזין מראה
תאריך:  28/11/2014   |   עודכן:  29/11/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אשפי הבזאר
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
אירן והגרעין... ואבמה
.E  |  28/11/14 22:05
2
מה רוצים מקרי שאינו מבין
י.צ.  |  29/11/14 12:28
 
- קרי החמיא לציפי על חוכמתה... ל"ת
שני חכמים בלילה  |  29/11/14 18:33
3
כמו אצל אהוד ברק בסוף זה נגמר
מחירי הנפט  |  29/11/14 22:17
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות הגרעין האירני
עמוס ידלין
הארכת המו"מ עם אירן על הסכם גרעיני מעניקה לישראל תקופה בת 7 חודשים, שבמהלכה היא אינה חייבת לקבל החלטות כבדות-משקל. אולם ב-1 ביולי 2015 תעמוד ישראל מול מצב אסטרטגי, שיחייב קבלת החלטות קשות - אם יגובש וייחתם "הסכם רע", או אם יקרסו השיחות. שני מצבים אלה יציבו בפניה חובה לגבש מחדש את האסטרטגיה לעצירת תוכנית הגרעין האירנית
עידן יוסף
בשיחות בין המעצמות ואירן לא הגיעו הצדדים להתקרבות ולהסכמה וסיכמו להאריך את המועד הסופי    טהרן: "המערב זקוק להסכם הזה יותר מאיתנו"    שר ההגנה האירני: אין לבטוח במערב
מחלקה ראשונה
קרי ואשטון נועדים לפגישה רביעית עם שר החוץ האירני זריף    מקור אירופי: הסיכויים להגיע להסכם עד יום שני קטנים מאוד
עופר וולפסון
המועד האחרון לעסקה שנועדה לנטרל עימות בן 12 שנים בנוגע לשאיפותיה הגרעיניות של אירן עומד לפוג ביום שני    הצדדים במאמצים אחרונים בדרג גבוה להגיע לסיכום
אריאל י. לוין
צופה שלא יהיה הסכם סופי עד השבוע הבא    "לישראל יש השפעה מוגבלת אבל לא אפסית"    הסוגיות העיקריות המדאיגות את ישראל: "שיהיו כמה שפחות צנטריפוגות, שלא יהיה אורניום ברמה נמוכה ושיתר הצנטריפוגות יפורקו"
רשימות נוספות
5 מהנדסי גרעין נרצחו בדרכם לדמשק  /  מחלקה ראשונה
פיצוץ בבסיס הגרעיני האירני בפרצ'ין  /  איציק וולף
מוקד הדיון: דאעש והגרעין האירני  /  איציק וולף
למי מיועדת ה"פצצה" האירנית  /  יהודה דרורי
האם פני אירן למלחמה  /  אורי שרגיל
סימולציה: השלכותיה של 'עסקה גרועה' עם אירן  /  עזריאל ברמנט, יונתן לרנר, תמר לבקוביץ'
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il