X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
ישנם מספר אמצעים שיכולים להביא למצב של מפלגות גדולות ויציבות יותר לאורך זמן ותחרותיות יותר בביצועים שלהן ביחס לאזרח חוקי המשילות הנדרשים בישראל
▪  ▪  ▪
עודף מפלגות וזרמים [צילום: פלאש 90]
חלק מהרעות החולות
הדמוקרטיה הישראלית איננה צריכה את חוק המשילות הטיפשי שמציע נתניהו, לפיו המפלגה הגדולה בכנסת תרכיב את הממשלה ואי-אפשר יהיה להפיל את הממשלה אלא במקרה קיצון ברוב גדול של חברי כנסת. נתניהו פשוט מנסה לסדר לעצמו עוד קדנציה אחת או שתיים בראשות הממשלה. אולם הוא לא מנסה לפתור את הרעות החולות של הדמוקרטיה הישראלית פשוט כי הוא חלק מהן

מדי בחירות אנחנו עדים לתופעות שליליות בהקשר של הרכבת הרשימות המתמודדות בבחירות לכנסת. ראשית, כל פעם מחדש, יש מפלגות אווירה או טרנד שמתפוגגות אחרי קדנציה אחת או שתיים, וברור שמדובר בכישלון שחוזר על עצמו. מפלגה צריכה לפעול לאורך זמן ולהיות מתוגמלת על-ידי הבוחר על-פי הביצועים שלה.
שנית, יש רשימות שיו"ר המפלגה או ועדה מסדרת קובעים בה את הרשימה. כאן הנבחרים מחויבים לאדם אחד או למספר קטן של אנשים ולא לאלקטורט שבוחר בהם לכנסת. שלישית, יש אי-סדרים ותופעות של זיוף והטיית תוצאות הבחירות במפלגות שמקיימות פריימריז. בעניין זה ראה מה קרה בפריימריז של הליכוד שנערכו ב-31 בדצמבר 2014 לקראת בחירות 2015. תופעות אלה פוגעות בדמוקרטיה הישראלית ובביצועים של חברי הכנסת והשרים ומביאות לבחירות תכופות.
איך מתמודדים?
השאלה היא כיצד מתמודדים עם בעיות אלה בהקשר הישראלי? ובכן, ישנם מספר אמצעים שיכולים להביא למצב של מפלגות יותר גדולות, יותר יציבות על פני זמן ותחרותיות יותר בביצועים שלהן ביחס לאזרח. האמצעי הראשון הוא העלאת אחוז החסימה ל-5%. פשוט לאותת לסקטור הפוליטי שאין מקום למפלגות קטנות וסקטוריאליות בישראל. הטענה כי כך לא יתאפשר ייצוג למיעוטים פוליטיים פשוט אינה נכונה. נציגי מיעוטים פוליטיים ישתלבו במפלגות יותר גדולות ויהיו חלק מתרבות פוליטית שתאפשר משילות ויציבות פוליטית.
האמצעי השני הוא לחייב כל מפלגה לערוך פריימריז על-מנת להרכיב את רשימתה לכנסת. אין מקום למפלגות אווירה וטרנד שמופיעות לפני כל מערכת בחירות ומפתות את הבוחר הישראלי בכל מיני מקסמי שווא להצביע עבורן. כמו-כן, אין מקום לשריונים ברשימה אבל אפשר יהיה לכלול משבצות לנציגי מגזרים (כמו נשים, עולים, קיבוצים, מושבים ומגזר לא-יהודי) ולנציגי אזורים שגם הם ייבחרו בפריימריז.
על-פי האמצעי השלישי, רישום חברי המפלגות ייעשה על-ידי משרד הפנים כפי שנהוג בארה"ב. משרד הפנים גם יערוך את הפריימריז בכל מפלגה. כך נמנע מכל מיני חברות פרטיות שמונעות על-ידי אמצעים כספיים לערוך פריימריז 'על-פי בקשת המזמין'... באמצעים של משרד הפנים, בחוקי בחירות מקובלים ובפיקוח הולם, כמות הזיופים וניסיונות הטיית הבחירות ירדו באופן משמעותי.
יתרה מזאת, על-מנת להתמודד לכנסת ולערוך פריימריז, כל מפלגה תצטרך לגייס לפחות 10,000 חברים שמשלמים דמי חבר אחידים בסך 100 שקל לשנה. כל אזרח יוכל לשנות את המפלגה בה הוא חבר אחת לארבע שנים. איש או אישה שיחפצו להתמודד בפריימריז לרשימה לכנסת או לראשות המפלגה יהיו חייבים להתפקד למפלגה לפחות שנה לפני מועד הפריימריז.
גם בחירת היו"ר של כל מפלגה תתבצע, במסגרת הפריימריז, על-ידי משרד הפנים, בתאריך שנקבע לכך לפני מועד הבחירות הכלליות לכנסת. כך לא יוכל יו"ר מפלגה להקדים פריימריז כדי לקבל צ'ק פתוח מהבוחרים שלו לעשות כל העולה על רוחו במשך שתי קדנציות. בסוף כל קדנציה יבחנו חברי המפלגה את ביצועיו ויחליטו אם להאריכה בקדנציה נוספת. זה גם ימנע מכל מיני אינטרסנטים ומושכי חוטים למיניהם לנסות להקדים פריימריז במפלגות שונות מטעמים משונים כמו תעודת ביטוח לשיטה, וכבר כתבתי על כך בעבר.
איחוד מפלגות
אם נשתמש באמצעים אלה, אפשר יהיה להיפטר אחת ולתמיד מחלק נכבד של הרעות החולות בדמוקרטיה הישראלית. אלה הם חוקי המשילות שהדמוקרטיה הישראלית צריכה! היא איננה צריכה את חוק המשילות הטיפשי שמציע נתניהו לפיו המפלגה הגדולה בכנסת תרכיב את הממשלה ואי-אפשר יהיה להפיל את הממשלה אלא במקרה קיצון ברוב גדול של חברי כנסת. נתניהו פשוט מנסה לסדר לעצמו עוד קדנציה אחת או שתיים בראשות הממשלה. אולם הוא לא מנסה לפתור את הרעות החולות של הדמוקרטיה הישראלית פשוט כי הוא חלק מהן.
התוצאה של חוקי המשילות המוצעים כאן תהיה איחוד של מפלגות ולא עוד רסיסי מפלגות, מפלגות אווירה ומפלגות טרנד. לא עוד רשימות אד-הוק לכנסת והצטרפות אד-הוק של מועמדים למפלגות בסמוך למועד הבחירות ומקסמי השווא הנלווים אליהם. לפיכך, תתקבל המפה הפוליטית הבאה: מפלגת ימין אחת (שתכלול את הליכוד, את הבית היהודי, את ישראל ביתנו ואת משה כחלון) ותיקרא "המחנה הלאומי", מפלגה חרדית אחת (שתכלול את ש"ס, את יהדות התורה ואת אלי ישי), מפלגת שמאל אחת (שתכלול את מפלגת העבודה, את מרצ, את יש עתיד ואת התנועה) ומפלגה ערבית מאוחדת (שתכלול את חד"ש, את רע"מ-תע"ל ואת בלד).
סך הכל ארבע מפלגות — לא עוד הקרקס הקיים היום! לא עוד קבלני קולות, רשימות חיסול, זיופי בחירות, מפקדי ארגזים ומתפקדים שחברים ביותר ממפלגה אחת בו זמנית. כמובן, גם לא יהיה מקום לרשימות או מפלגות בהן מתקיים הנוהג הפסול והלא-דמוקרטי בעליל, לפיו אדם אחד מכתיב את הרכב הרשימה. גם אם לא כל האישים הפוליטיים יצטרפו למפלגות המאוחדות, האלקטורט שלהם ימצא ביטוי הולם במסגרות הללו.
כמובן, יש לכלול חוקים נוקשים נגד פיצול מפלגות ונגד פרישת חברי כנסת ממפלגותיהם. יש לקבוע בחוק כי חבר כנסת או קבוצת חברי כנסת הפורשים מסיעתם מפוטרים אוטומטית מהכנסת ובמקומם ייכנסו לכנסת הבאים בתור ברשימת מפלגתם.
הצעה ברוח זו העברתי לראש הממשלה דאז יצחק שמיר כבר ב-1990 (לאחר "התרגיל המסריח"), כשהייתי סטודנט לכלכלה באוניברסיטת שיקאגו, אבל הוא בחר להתעלם ממנה ולשתף פעולה עם המניפולציות של השיטה! אלה הם חוקי המשילות הנדרשים בישראל. זה מה שצריך לעשות ויפה שעה אחת קודם!

הכותב הוא חוקר עצמאי בכלכלה ומדעי החברה.
תאריך:  27/01/2015   |   עודכן:  27/01/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
'הדמוקרטיה הישראלית': אפשר גם אחרת
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
אם
שמ  |  27/01/15 19:19
2
אנא הרשו לי להביע דעה אחרת.
ברוריה רימוני  |  28/01/15 15:40
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות בחירות 2015
שירות גלובס
גל בראיון לרדיו "קול ברמה": "רכשתי דירה שהיא אפילו לא בבעלותי בטירת הכרמל... אין לי נכסי נדל"ן, פעם הייתה לי דירה בקריית גת שמכרתי אותה. אני נוסע ברכב שכור כרגע"
ד"ר רון בריימן
יש סיכוי לא מבוטל שדווקא חד-צדדיותה של התקשורת הישראלית תתגלה כנשק הסודי של ראש הממשלה נתניהו, כלומר, ב"הפוך על הפוך", תגרום לבוחרים לא מעטים לנדוד ימינה לנוכח תמונת המציאות המדומה המשווקת לו על-ידי תקשורת מגמתית
עידן יוסף
ועדת הבחירות תפתח ההרשמה להגשת הרשימות לכנסת    הגשת הרשימות תסתיים מחרתיים ב-22:00 בלילה
ישראל רוזן
מי שמייעץ לך למנות 'משרתים' אנונימיים מבחינה פוליטית ולאומית, מתחום תרבות ההמונים והתקשורת, אשר נחזים כ'משאבת קולות' ובעיקר כדי שיהיו צייתני יס-מן מתוך חבות אישית – הוא יועץ אחיתופל    מכתב נוקב לנפתלי בנט
עו"ד יוסי דר
אח, סוף כל סוף באו לסיומן החפירות האינסופיות של פרשן ערוץ הספורט. כעת, מששוריין לבית היהודי, ליבי-ליבי לחברי הכנסת שייאלצו לחטוף את הפטישון הזה על הראש
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il