X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  נאומים
אביחי מנדלבליט היועץ המשפטי לממשלה ממשלת ישראל
בלוג/אתר רשימות מעקב
דברי היועץ המשפטי לממשלה באירוע לשכת עורכי הדין לציון פרישת הנשיאה מרים נאור וחילופי נשיאות בבית המשפט העליון, בנייני האומה, ירושלים [י"ח בחשון תשע"ח, 07.11.2017]
▪  ▪  ▪
אביחי מנדלבליט [צילום: פלאש 90]
שמירה על העצמאות
השמירה הנחושה על עצמאות מערכת המשפט ועל כיבוד פסיקותיה אני רואה גם כחלק מתמונה רחבה יותר, המבקשת לשמור על כיבוד הדדי בין הרשויות ובין גופי השלטון השונים, לשמר את יכולתו של כל אחד מהם למלא את תפקידו, וכפועל יוצא מכך לשמר גם את האיזונים ביניהם.

לפני כעשרה ימים התרגשנו עימך בעת שהקראת בפעם האחרונה שני פסקי דין באולם ג' בבית המשפט העליון ונפרדת מכס השיפוט. פתחת ואמרת בנאום הפרישה כי הייתה לך הזכות לעבוד בשירות הציבורי 45 שנים, מתוכן 7 שנים בפרקליטות המדינה וכמעט 38 שנים על כס השיפוט. הוספת כי גם היום, בחלוף העשורים ולאחר שעברת בכל הערכאות, את מברכת בליבך על שדרכך הובילה אותך אל השפיטה. אין לנו אלא להצטרף ולברך על כך.
תרומתך לעולם המשפט בישראל רבה ומשמעותית. את מותירה אחריך פסיקה ענפה בכל תחומי המשפט, החלטות ופסקי דין רבים הכוללים הכרעות פרטניות לצד הלכות עקרוניות וכלליות. יחד הם יוצרים קובץ שכמוהו כמדרגה בבניין המורשת המשפטית של מדינת ישראל, ושהשפעתו תימשך בוודאי עוד שנים רבות.
הקריירה המשפטית שלך והערכים שבהם דבקת לכל אורכה, מהווים דוגמה ומופת של שירות משפטי ציבורי. אין לי ספק כי רבים ספגו מן הערכים שהשרשת, גם בהרצאות ונאומים, אך בעיקר בדרך של דוגמה אישית. בראשם מקצועיות, מסירות, יושרה ומחויבות לאינטרס הציבורי. חיזקת במעשייך ובדוגמה ששימשת את השירות המשפטי הציבורי וגם בתחום זה אני מאמין כי השפעתך תורגש עוד שנים רבות.
בנוסף לאלה, את מותירה אחריך מערכת משפט עצמאית, מקצועית וחזקה. מילאת בשנים האחרונות את תפקידך כנשיאת בית המשפט העליון, כשלנגד עיניך עמדה כל העת ההתחייבות שלקחת על עצמך ביום החלת לכהן בתפקיד זה, לשמור על מערכת בתי המשפט, על עצמאותה ועל אי-התלות של השופטים. כמו שציינת בנאום הפרישה שנשאת בבית המשפט העליון, לא הייתה זו תקופה קלה, והושמעו במהלכה דברים, חלקם דברים בוטים, נגד בית המשפט. בתוך תקופה לא קלה זו, התייצבת באומץ ובנחישות נגד אלה המבקשים לפגוע במעמד בית המשפט העליון.
בעניין זה אמרתי, ואבקש להדגיש את הדברים גם היום, כי השמירה על מעמדו של בית המשפט העליון, וכיבוד פסיקותיו, גם - ואולי בעיקר - כאשר הן מורכבות וכאשר הן אינן מקבלות את עמדת רשויות מדינה אחרות - הם אבני יסוד במשטר הדמוקרטי של מדינת ישראל.
את השמירה הנחושה על עצמאות מערכת המשפט ועל כיבוד פסיקותיה אני רואה גם כחלק מתמונה רחבה יותר, המבקשת לשמור על כיבוד הדדי בין הרשויות ובין גופי השלטון השונים, לשמר את יכולתו של כל אחד מהם למלא את תפקידו, וכפועל יוצא מכך לשמר גם את האיזונים ביניהם. חשובים במיוחד בהקשר זה הם מי שמהווים שומרי סף במערכות השלטון ומי שפועלים במערכת אכיפת החוק.
לאחרונה הבעתי את התנגדותי הנחרצת למספר הצעות חוק שסברתי שיש בהן כדי להוביל לפגיעה קשה בעקרונות יסוד אלה. אף על-פי כן, חלק מן ההצעות נדונו ואושרו אך שלשום בוועדת השרים לענייני חקיקה, על-אף שהבעתי התנגדותי הנחרצת להן.
היום הוא יום חגיגי בו אנו נפרדים ממך, מרים, ולכן לא נראה לי נכון לדוש שוב בנושאים לא פשוטים אלה דווקא היום.
אומר רק זאת, הצעות חוק אלה, וכן הצעות חוק נוספות שהועלו לאחרונה, מבקשות לשנות את האיזון העדין שבין גופי השלטון השונים, ועל כן יש לנהוג בהן בזהירות ותוך הקפדה יתרה שלא תיפגע ההגנה על שלטון החוק, ושלא חלילה יצא שכרנו בהפסדנו, ואינטרס הציבור כולו יפגע.
בהקשר זה, אבקש להזכיר דברים שאמרה גבירתי הנשיאה היוצאת, לפני כשנה, באחד מטקסי ההשבעה של שופטים, וכך אמרת:
"יש המזהים את הדמוקרטיה עם שלטון הרוב. יטען הטוען כי אם החלטה כלשהי נתקבלה ברוב דעות ממילא היא החלטה דמוקרטית. זו טעות ... שלטון הרוב הוא תנאי הכרחי לדמוקרטיה - אך הוא אינו תנאי מספיק. באין ריסון לכוחו של הרוב הוא עלול להפוך לעריצות, וכבר היו דברים מעולם."
הדברים הללו נאמרו, אמנם, בקשר לחקיקה הפוגעת בזכויות האדם, אולם הם יפים גם ביחס להצעות חוק שתכליתן החלשת שומרי הסף והחלשת שלטון החוק במדינת ישראל, המהווה ערובה לאופיה של המדינה כמדינה יהודית ודמוקרטית.
גבירתי הנשיאה נאור, שמחתי לשמוע ממך כי את מצפה ל"חופשת השחרור" שלך, שבה תזכי ליהנות מהשפע שמשפיעה חברה דמוקרטית על אזרחיה. לאחר שנים רבות של שירות הציבור בעמל רב, בהחלט מגיע לך ליהנות משפע זה. אני מאמין גם כי צפויה לך עוד המשך עשייה משמעותית, ואני סבור שכולנו נוכל להיתרם מכך. כמי שמצוי כבר בפנסיה מצה"ל מזה כחמש שנים וחווה את טעמה של חופשת הפרישה, אני יכול להבטיח לך שיש הרבה מאוד עבודה גם אחרי הפנסיה.
בשבת הקרובה נקרא את פרשת "חיי שרה". למרות שמה של הפרשה, אין היא עוסקת באירועים שהתרחשו בתקופת חייה של שרה, אלא דווקא באירועים שהתרחשו לאחר מכן ובסיפור נישואיהם של יצחק ורבקה. מתואר בה כיצד אברהם שולח את אליעזר עבדו לחרן לתור אחר כלה עבור יצחק בנו. הכתוב מספר על הניסים של אליעזר בדרכו ועל השלמת המשימה בהצלחה, כשמביא יצחק את רבקה לאוהל שרה אמו ולוקח אותה לאישה. אם כן, המקרא קושר קשר הדוק בין חייה של שרה, פועלה והמורשת שלה, לבין המשכיות הדורות ובפרט נישואי יצחק ורבקה המסופרים בפרשה. גם שמה של הפרשה מלמדנו כי חייה של שרה אינם תחומים למאה עשרים ושבע השנים בהם חיה, אלא מוסיפים להתקיים בצאצאיה ובמורשתה, וכל אלה כמכלול הם "חיי שרה", כשמה של הפרשה.
מרים - אני מאחל לך כמובן עוד שנים רבות וטובות, בריאות, פנאי ומנוחה. לנו אני מאחל שתמשיכי בעשייתך הטובה ושנמשיך ליהנות מפרותיה.
אני רוצה להודות לך שוב, בשמי ובשם מערך הייעוץ המשפטי לממשלה, התביעה הכללית ואנשי השירות המשפטי הציבורי כולם, על כל פועלך, על תרומתך ועל המורשת החשובה שאת מותירה אחריך. מורשת זו מהווה חוליה במסורת של מערכת המשפט בישראל. זכית להתמחות אצל הנשיא משה לנדוי זכרונו לברכה, ואצל המשנה לנשיא מישאל חשין זכרונו לברכה, עימו גם עבדת לאחר מכן. למדת מהנשיא לשעבר אהרן ברק ייבדל לחיים ארוכים וטובים, משופטות ומשופטים אחרים, מבעלי דין, ממשפטנים צעירים או בכירים, ומרבים אחרים. בתורך, העמדת לנו מורשת איתנה של שמירה על שלטון החוק, על האינטרס הציבורי ועל זכויות הפרט, ואנו זכינו וזוכים ללמוד ממך. פסקי הדין הרבים שכתבת הם אבן דרך נוספת בסיפור חייו של בית המשפט הישראלי, ועל כך אין לי אלא להודות לך.
גבירתי הנשיאה הנכנסת אסתר חיות, לפיד בית המשפט העליון הועבר לידיך הטובות והנאמנות, ואין לי ספק כי את תגני עליו מכל משמר. אני סמוך ובטוח כי תמשיכי להגן על עצמאותה של מערכת המשפט ועל אי-תלותה, וכי תנהיגי אותה אל עבר העתיד, ולבניית לבנים נוספת במסורת המשפטית בישראל. אני מאחל לך שוב הצלחה רבה בתפקידך החדש.
עוד אבקש לאחל למשנה לנשיאה הנכנס, כב' השופט חנן מלצר, הצלחה בתפקיד זה ובהמשך העשייה השיפוטית.
תודה לעו"ד אפי נוה על אירוח כולנו באירוע המכובד והמרשים לציון חילופי הנשיאות בבית המשפט העליון.

תאריך:  08/11/2017   |   עודכן:  08/11/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
כיבוד הדדי בין הרשויות
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
אמצמאות =
גיבוי הפרקליטות  |  9/11/17 21:52
2
מה בהשכלה המשפטית של היועמ"ש
נתין מדמנת ישראל  |  12/11/17 09:58
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
חנן מלצר
נאום המשנה לנשיאה בטקס הצהרת האמונים כמשנה לנשיאת בית המשפט העליון, בית הנשיא [י' בחשוון תשע"ח, 30.10.2017]
אסתר חיות
דברי נשיאת בית המשפט העליון בטקס השבעת המשנה לנשיאה ושופטי בית המשפט העליון בבית הנשיא [י' בחשון תשע"ח, 30.10.2017]
יואל (יולי) אדלשטיין
נאום יו"ר הכנסת בטקס השבעת נשיאת בית המשפט העליון, בית הנשיא [ו' בחשון תשע"ח, 26.10.2017]
מרים נאור
נאום פרידה בטקס פרישה מכס השיפוט, בית המשפט העליון [ו' בחשון תשע"ח, 26.10.2017]
אסתר חיות
נאום של השופטת בטקס פרישת הנשיאה מרים נאור, בית המשפט העליון [ו' בחשון תשע"ח, 26.10.2017]
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il