X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
ניוזוויק מגיע למסקנה, כי הנשיא הרוסי מתחזק בכל פעם שאזרחי ארצו נרצחים - למרות שהאלימות והדיכוי בהם הוא נוקט אינם נוחלים הצלחה
▪  ▪  ▪
לא הייתה סולידריות [צילום: AP]

בשביל נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, המילה "כוח" תמיד הייתה קשורה למילה "טרוריזם". כבר בשנת 1999, בשעה שהיה ראש ממשלה לא מוכר ולא מנוסה, הוא הציג לרוסיה ולעולם את דמותו האלימה בתגובה לשורת פיגועים שהביאו למותם של 300 אנשים. פוטין אמר אז, שהאחראים יימצאו ויילקחו בכל מקום שהם, אפילו בשירותים. היה זה אות הפתיחה למלחמה נוספת בצ'צ'ניה. האישור הרוסי למהלך, בשל חשש מטרור, הוא שהביא את פוטין לנשיאות מספר חודשים לאחר מכן.
18 שנים חלפו, ופוטין קיים את הבטחתו למצוא את הקיצונים בכל מקום שהם. מעבר לכך, הוא הרחיב את הגדרתו למילה "קיצונים", שכוללת כעת גם במאים אוקראינים ופעילי זכויות אדם הומוסקסואלים. עם זאת, הפיגוע האחרון בסנט-פטרסבורג הראה שהאלימות והדיכוי לא הביאו לסיכול הטרור ברוסיה – כותב ניוזוויק במאמר ארוך.
עוד לפני שעשן הפיצוצים התפזר, החלו לעלות תיאוריות בדבר הפיגוע. ההנחה של רוב האנשים הייתה, שמדובר במוסלמים קיצוניים. תחנת החדשות של סנט-פטרסבורג הציגה מוסלמי עוזב את התחנה, תוך אמירה שהוא נראה כאילו יצא מפוסטר של דאעש. האדם המצולם אכן היה מוסלמי, אך מדובר היה בקצין במילואים של הצבא הרוסי שנלחם בצ'צ'ניה. היו שהאשימו את האוקראינים או את תומכיו של אלכסיי נבלני, פעיל האופוזיציה שרק שבוע לפני כן הביא ליציאתם של 60,000 מפגינים נגד הממשלה. באוקראינה טענו, כי מדובר בפיגוע שארגנה הממשלה הרוסית, בתור עילה לחידוש המתקפה על אוקראינה.
התגובה של הקרמלין הייתה אותה תגובה מוכרת. פוטין ניצב בפני המצלמות במבט קודר, והבטיח חקירה מלאה כמו גם מיצוי דין מוחלט עם המבצעים. חברי פרלמנט רוסים הסתערו על אויביה של רוסיה מבית ומחוץ, שוטרים עם כלבים וגלאי מתכות הוצבו ברחבי המדינה כדי להרגיע את הציבור. בשונה מפיגועי עבר באירופה, בלטה בהיעדרה הסולידריות הבינלאומית. דגל רוסיה לא הוצג על שער ברנדנבורג כפי שהוצג דגל בריטניה לאחר הפיגוע בפרלמנט. למעשה, העיר המערבית היחידה שביצעה מהלך כזה של סולידריות הייתה תל אביב.

תירוץ לחיזוק כוחו של הנשיא
התגובה הקבועה [צילום: דימיטרי לווצקי, AP]

יום לאחר הפיגוע, הציע סגן יו"ר ועדת ההגנה בפרלמנט הרוסי להשעות את כל מהלכי המחאה הציבוריים כדי "לשמור על ביטחון הציבור". חבר פרלמנט אחר הציע חקיקה שתפליל מפגיני אופוזיציה, וגם חקיקה שתדרוש מכל משתמש במדיה החברתית לספק את פרטי הדרכון שלו למשטרה

הפיגוע שימש גם כתירוץ לחיזוק כוחו של פוטין, כפי שהיה לאחר כל פיגוע ב-18 שנים האחרונות. ב-2004 הוא ביטל את בחירות המושלים לאחר משבר בני הערובה בבסלאן. ב-2010, לאחר פיגוע התאבדות ברכבת התחתית ברוסיה, הוא הרחיב את החקיקה להגבלת האינטרנט. ב-2013, לאחר פיגוע ההתאבדות בנמל התעופה הבינלאומי דומודדובו, הוא הרחיב את ההגדרה "קיצונים" כך שתכלול כל מתנגד לשלטון, מפעילי איכות הסביבה ועד היסטוריונים.
יום לאחר הפיגוע, הציע סגן יו"ר ועדת ההגנה בפרלמנט הרוסי להשעות את כל מהלכי המחאה הציבוריים. לדבריו, צעד שכזה חיוני לשמירה על ביטחון הציבור, מאחר שמחבלים מבצעים את פיגועיהם באירועים ובתאריכים משמעותיים. באותו זמן, ערכו הרשויות עצרות נגד טרור ברחבי רוסיה. לדברי מקור ממשלתי, עצרות האנטי-טרור שמגובות על-ידי הממשלה, יתנו "תשומת לב מיוחדת" לערים בהן התרחשו עצרות של האופוזיציה הרוסית. חבר פרלמנט אחר הציע חקיקה שתפליל מפגיני אופוזיציה, וגם חקיקה שתדרוש מכל משתמש במדיה החברתית לספק את פרטי הדרכון שלו למשטרה.
חבר בכיר במשמר הלאומי הרוסי אמר לניוזוויק, שאין אמצעים מוגזמים מדי כדי לשמור על חיי האזרחים הרוסים. אותו בכיר מתח ביקורת על הצביעות העולמית, כאשר לדבריו רוסיה מתמודדת עם טרור כמו שאר העולם, אבל כאשר היא פועלת נגדו – מגנים אותה. לפני כחודש, נפתחה יחידת סייבר ייעודית במשמר הלאומי הרוסי, שכל מטרתה היא ניטור האינטרנט והרשתות החברתיות, כדי למצוא "תוכן קיצוני". ביולי 2016 אמר מפקד משטרת מוסקבה, כי ישנה עלייה של 86% בקיצוניות באינטרנט, והמאבק בה יהיה בעדיפות עליונה למשטרה המוסקבאית.
לא ברור כיצד ניטור הרשתות החברתיות היה יכול לעצור את המחבל מסנט פטרסבורג, כאשר השלטונות הרוסיים לא זיהו אותו כאיום ביטחוני, מעיר ניוזוויק. באתר "וְקוֹנְטַאקְטֶה", הגרסה הרוסית לפייסבוק, לא הופיע בעמודו של המחבל כל סימן לקיצוניות איסלאמית. מה שכן הופיע הם קטעי אלימות, בעיקר קרבות רחוב ואגרוף.
אקברזון דזחלילוב, המחבל מסנט פטרסבורג, נולד בדרום קירגיזסטן, והיה אחד מאותם מיליונים שהציפו את רוסיה בתקווה לעבודה. בשנת 2011 הוענקה לו אזרחות רוסית והוא עבר לסנט פטרסבורג. לפי מקור במשמר הלאומי הרוסי, דזחלילוב ככל הנראה החל להפוך לקיצוני בשנת 2015, למרות שלא היה ידוע מאיפה שאב את הרעיונות הקיצוניים. רמז לכך התקבל בנטרול המטען השני, שהיה דומה למטענים שנמצאו בדאגסטן.

הרוסים עודדו הצטרפות לדאעש
מאוחדים בשנאה כלפיו [צילום: נטליה קולסניקובה, AP]

באותו תחקיר הובאה עדותו של לוחם שכזה, שלדבריו שירות הביטחון הפדרלי הרוסי הציע לו חסינות מפני תביעה, אם יסכים לקבל שם חדש, דרכון חדש וכרטיס בכיוון אחד לאיסטנבול. זמן קצר לאחר שהגיע לטורקיה, אותו לוחם חצה את הגבול לסוריה, והצטרף לאחד מארגוני המורדים שלאחר מכן נשבע אמונים לדאעש

המורדים האיסלאמיים ממשיכים להילחם בשלטונות הרוסים בצ'צ'ניה ובדאגסטן, למרות מאמציו של נשיא צ'צ'ניה וקרבתו לפוטין. בעיה משמעותית יותר עבור רוסיה, הוא הקשר בין המוסלמים בקווקאז לבין דאעש. ההערכה היא, ש-7,000-2,500 אזרחים רוסים לוחמים לצד דאעש בעירק ובסוריה, מה שמראה בבירור שהרוסים הם הקבוצה הלא-ערבית הגדולה ביותר שנלחמת לצד דאעש.
רבים מאותם לוחמים רוסים אף קיבלו סיוע משלטונות רוסיה להגיע להילחם לצד דאעש. דוח של רויטרס חשף במאי 2016, כי הרשויות ברוסיה עודדו קיצוניים איסלאמיים במדינה לעזוב ולהצטרף לדאעש, עוד לפני אולימפיאדת החורף בסוצ'י. באותו תחקיר הובאה עדותו של לוחם שכזה, שלדבריו שירות הביטחון הפדרלי הרוסי (FSB – המקבילה הרוסית לשב"כ) הציע לו חסינות מפני תביעה, אם יסכים לקבל שם חדש, דרכון חדש וכרטיס בכיוון אחד לאיסטנבול. זמן קצר לאחר שהגיע לטורקיה, אותו לוחם חצה את הגבול לסוריה, והצטרף לאחד מארגוני המורדים שלאחר מכן נשבע אמונים לדאעש.
ייצוא הקיצוניים עבד לזמן קצר, כאשר הבעיה שנוצרה היא מה יש לעשות עם אותם לוחמים כאשר יחזרו הביתה, מסביר ניוזוויק. גורמים ביטחוניים אומרים לעיתים קרובות, שהלחימה בטרור היא אחת הסיבות לכך שפוטין מסייע לנשיא סוריה, בשאר אסד. לפי ניקולאי קובאלב, ראש שירות הביטחון הפדרלי בשנים 1998-1996, וכיום חבר פרלמנט, ישנם אלפי אזרחים רוסיים הנלחמים בסוריה. לכן, זהו עניין של ביטחון לאומי לוודא שהם לא יביאו את האידיאולוגיה שלהם בחזרה לרוסיה.
לא ידוע כמה פעילי דאעש נהרגו בפעילות הרוסית בסוריה. מזכיר ההגנה האמריקני לשעבר, אשטון קרטר, אמר שרוסיה כמעט ולא עשתה כלום במלחמה בדאעש. מספר ימים לאחר שרוסיה תקפה מטרות של דאעש, פרסם דובר דאעש קלטת אודיו שבה קרא למוסלמים להצית ג'יהאד נגד הרוסים והאמריקנים. כשבועיים לאחר מכן, בסוף אוקטובר 2015, שלוחת דאעש בסיני הבריחה פצצה למטוס שהיה בדרכו לסנט פטרסבורג וכל נוסעיו נהרגו, במתקפה הקטלנית ביותר של דאעש עד כה.
גם קבוצות אחרות ברוסיה שמעו את קריאתו של דובר דאעש. ביוני 2015 אמיר קזמאט, אחד המורדים האיסלאמיים המבוקשים ביותר בצפון קווקאז, ערק מארגונו שנשבע אמונים לאל-קאעידה, הקים ארגון חדש ונשבע אמונים לדאעש. כיום ישנן שתי קבוצות עיקריות המתחרות על השליטה במורדים ברוסיה: אמירות הקווקאז המזוהה עם ג'בהת אל-נוסרה, ומחוז הקווקאז המזוהה עם דאעש. שני ארגונים אלו מאוחדים בשנאה לשני דברים: שיעים ורוסיה של פוטין.

הכוח התגבש אך הטרור נמשך
לשנות את השיח הבינלאומי [צילום: איוון סקרטרב, AP]

פוטין תמרן את המצב כך, שכל איום על רוסיה רק מחזק את הטיעון לפיו המדינה זקוקה למנהיג חזק. בנוסף לכך, הדבר הופך את מבקריו לבוגדים, המבקרים את הנשיא כאשר המדינה נמצאת תחת איום

אם דאעש הוא האחראי לפיגוע בסנט פטרסבורג, זהו דבר שעדיין דרוש בירור. ידוע, כי שירות הביטחון הפדרלי עצר אדם בעל קשרים לדאעש, שחזר מהלחימה בסוריה. אותו אדם הזהיר מפני ביצוע פיגוע, אך מאחר שהוא היה בתחתית ההיררכיה ולא הייתה לו תמונת מצב מלאה, שירות הביטחון יכול היה לנקוט בפעולה ממשית יותר.
השאלה המרכזית היא, האם מדובר באירוע חד-פעמי, או בפיגוע ראשון מבין פיגועים רבים אחרים. כמו-כן נשאלת השאלה, האם פיגועים אלו יערערו את השלטון של פוטין או יחזקו אותו. פוטין הוכיח את יכולתו לעמוד מול טרור. במקום ליצור משבר פוליטי לאחר הפיגוע במטוס, פוטין ניצל את המצב כדי להעלות את הלגיטימציה לפעילות הרוסית בסוריה. פוטין תמרן את המצב כך, שכל איום על רוסיה רק מחזק את הטיעון לפיו המדינה זקוקה למנהיג חזק. בנוסף לכך, הדבר הופך את מבקריו לבוגדים, המבקרים את הנשיא כאשר המדינה נמצאת תחת איום.
במקביל לכך, דיפלומטים רוסים ניצלו את הפיגוע כדי להעביר את השיח הבינלאומי מאוקראינה והטענות על התערבות רוסית בבחירות, לשיח של התמודדות מול בעיה משותפת של טרור. שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, אמר לעיתונאים, שפיגוע זה מדגים את החשיבות של הגברת המאמצים המשותפים כדי להתמודד עם רוע זה.
המוניטין של פוטין נבנה על היותו קשוח. במהלך השנים, אמר בריאן ויטמור מחבר הבלוג "כוח אנכי" על רוסיה, שהכוח התגבש, המחלוקת נדחקה הצידה אך הטרור נמשך. ולמרות הכל, רוסיה ממשיכה לצפות מהקרמלין שיגן עליה.

תאריך:  16/04/17   |   עודכן:  16/04/17
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
פוטין נשכר מהטרור
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
ניוזוויק ביג דיל ניוזוויק..
הגוי..  |  17/04/17 11:00
2
והינה ברגותי לניויורק טיימס
הגוי..  |  17/04/17 13:37
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות יומן עולמי
אריאל י. לוין
השבועון טיים ממפה את חמש המדינות המובילות, מהן מקבל דאעש את לוחמיו הזרים: תוניסיה, סעודיה, רוסיה, טורקיה וירדן
איתמר לוין
זוהי הגישה שמציע אקונומיסט ליצרני התוכנה, כדי לפתור לפחות חלקית את בעיות האבטחה ההולכות וגדלות. לדעת השבועון, גם לממשלות ולציבור יש תפקיד חשוב למלא בשינוי ההכרחי
איתמר לוין
שבוע לפני הסיבוב הראשון בבחירות בצרפת, המרוץ צמוד מאי-פעם. די בטוח שמארין לה-פן תעלה לסיבוב השני ותפסיד בו - אבל למי?
אריאל י. לוין
אקונומיסט מנתח את המתחולל ואת הצפוי בטורקיה לקראת משאל העם בשבוע הבא, אשר יכריע האם המדינה תתדרדר לעבר דיקטטורה של ארדואן או תישאר מדינה דמוקרטית
איתמר לוין
היועצת לביטחון לאומי בממשל אובמה ביקשה לקבל את זהויותיהם של אנשי טראמפ ששיחותיהם יורטו בידי הסוכנות לביטחון לאומי. מאוחר יותר נחשף שמייקל פלין היה ביניהם
רשימות נוספות
19% מהסלולריים - מזויפים  /  איתמר לוין
האסטרונאוט ג'ון גלן מת בגיל 95  /  איציק וולף
זהירות: נזירים פושעים  /  איתמר לוין
מלך ה"פליפ-פלופ"  /  איתמר לוין
מחבטים ודולרים  /  איתמר לוין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il