X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
צאצאיו של הגנרל רוברט לי היו מאוחדים ברצון לשמר את זכרו, אך כעת הם חלוקים בשאלה האם יש להסיר את פסליו של מי שעמד בראש הצבא המורד במלחמת האזרחים
▪  ▪  ▪
הפסל שבמוקד המחלוקת [צילום: קליף אוון, AP]

מעט משפחות נטועות בהיסטוריה האמריקנית כמו משפחת לי ממדינת וירג'יניה. בניה חתמו על מגילת העצמאות, היו שופטים וגנרלים, מחוקקים ומושלים, ואחד מהם – זאכרי טיילור – היה נשיא. אבל המפורסם שבין מי שנשאו את השם "לי" היה רוברט לי, המפקד המובס של צבא הקונפדרציה (מדינות הדרום המורדות) במלחמת האזרחים.
במשך שנים, כותב ניו-יורק טיימס, היו בני המשפחה מאוחדים בקידום שימור זכרונו של לי. אך כעת, כאשר המחלוקת על עתיד פסלו בעיר שרלוטסוויל הציתה מפגן של שנאה וגם רצח, חלקם בוחנים מחדש את מורשתו ובין הצאצאים מתגלעות מחלוקות. כמה מבני המשפחה קראו להסיר את הפסל, בעוד אחרים טוענים שיש להותיר על-כנם את פסליו של הגנרל ברחבי ארה"ב.
העיתון מציין, כי רוברט לי עצמו התנגד להקמת אתרי הנצחה פומביים למורדים, בנימוק שהדבר יותיר את פצעי המלחמה פתוחים. אולם לאחר מותו ב-1870 הפכו אותו חסידיו בדרום לסמל המאבק בשמו יצאו למלחמה. לי קבור במאוזוליאום בווירג'יניה לצד אשתו, שבעת ילדיהם ואפילו סוסו "טראוולר" – בדומה לכבוד הניתן לגיבורים לאומיים בדרום אמריקה.
תומכיו של לי טוענים, כי תחת הנהגתו לחם הדרום בצורה מכובדת בעד עקרון ההגדרה העצמית ולמען שימור זכויותיהן של מדינות ארה"ב, למרות שסיכויי הניצחון על הצפון המתועש היו קלושים מלכתחילה. לטענתם, העבדות הייתה סיפור צדדי, ולמעשה מדובר היה במוסד שהעניק לשחורים חיים טובים יותר מאשר בכל מקום אחר בו עשויים היו להתגורר. שיח זה, מסביר ניו-יורק טיימס, מאפשר להסיט את הדיון מכך שהגנרל עצמו היה בעלים של עבדים ומהשאלה כיצד זה שבין צאצאי המשפחה ישנם אפרו-אמריקנים. אחת מהם, קארן פיני, היא בת לאם לבנה ממשפחת לי ולאב שחור; היא עבדה אשתקד במשרד הדובר בקמפיין של הילרי קלינטון.
שורשיה של משפחת לי בארה"ב מגיעים עד ריצ'רד לי, שהתיישב בווירג'יניה במאה ה-17 ושכנראה הגיע לשם מהעיר שורפשייר שבמערב המידלנדס של אנגליה. לאורך השנים צברה ההשתייכות למשפחה יוקרה, שהביאה בשנת 1921 להקמת "אגודת בני לי של וירג'יניה", שמטרתה "לקדם הבנה טובה יותר של השירותים הפטריוטיים שהעניקה משפחת לי". האגודה מתחמקת כעת מהוויכוח הלוהט סביב הגנרל: "המדיניות שלנו היא לא לצאת בהצהרות פומביות", אמר לעיתון מזכיר האגודה, קרטר רפו.
לבני משפחת לי יש מסורת של שימור מקומה של המשפחה בהיסטוריה. אדמונד ג'נינגס-לי יצר בשנת 1895 אילן יוחסין, המשמש עד היום כמקור חשוב לתולדותיה. כיום יש תפקיד מרכזי בתחום זה לרוברט דה-באטס, העובד בבנק ההשקעות גולדמן-זאקס.
רוב ההערצה ללי, אומר ניו-יורק טיימס, נובעת לא מתפקידו במלחמה אלא ממה שעשה לפניה ואחריה: הקריירה הצבאית שלו, התנגדותו לפרישת הדרום מהאיחוד, טענות שהוא לא אהב את העבדות ומאמציו לאחר מלחמת האזרחים לפייס בין הדרום לצפון בתפקידו כנשיא מכללת וושינגטון בווירג'יניה. פרופ' גלן לה-פנטאיי מאוניברסיטת מערב קנטקי אומר שהדימוי הזה לא לגמרי מדויק: "הוא היה בעלים של עבדים והוא דרש לתפוס עבדים שברחו. הוא נלחם כדי לשמר את העבדות". לאחר שצבאו כבש את פנסילבניה, לי אומנם אסר על חייליו להתאכזר לעבדים בורחים, אבל לא מנע מהם לחטוף אותם ולהשיבם לבעליהם.
חשיבותה של העבדות ביצירת עושרה של משפחת לי הודגשה במחקריה של אליס הרדינג-דייוויס, היסטוריונית אפרו-קנדית, שגם היא חלק מן המשפחה. לדבריה, מסמכים משפחתיים מלמדים ש-קיזי – הסבתא-רבתא שלה מלפני 200 שנה – הייתה אחותו-למחצה של הגנרל, בתם של הנרי לי השלישי ואחת מהשפחות שהעסיק. משפחתה של הרדינג-דייוויס עברה לפני דורות רבים לאונטריו, בחיפושה אחרי חרות. "אנחנו לא מתגאים שכך אנחנו בני לי, אלא שהיינו חלוצים בצפון אמריקה", היא מוסיפה.
חלק מבני המשפחה עדיין גאים בגנרל, תוך שהם דוחים את הפיכתו לסמל בידי הימין הקיצוני. טרייסי לי-קריטנברגר אומרת על האלימות בשרלוטסוויל: "היו המון דברים נהדרים שגנרל לי עשה, וזוהי אנטי-תזה לכל מה שהוא רצה. אבל אנחנו חייבים לזכור שאיננו חיים בתקופתו של לי. אם קהילות ירצו להוריד את הפסלים – לא אתנגד לכך".

תאריך:  24/08/17   |   עודכן:  24/08/17
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"אנטי-תזה למה שהוא רצה"
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
טימטום ליברלי הרסני בצ'רלסוויל
יהודה דרורי  |  25/08/17 11:12
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות יומן עולמי
אריאל י' לוין
יזמים ומומחי בינה מלאכותית מזהירים מפני יצירתם של רובוטים שימלאו תפקידים בשדה הקרב, וטוענים שהמשמעות תהיה כמו זו של יצירת הנשק הגרעיני
איתמר לוין
70% מהכנסות ממשלת ניגריה מגיעות מן הנפט, אך המגזר הולך ונחלש. איש עסקים מקומי מציע להשקיע בשלושה מגזרים חילופיים: גז טבעי, חקלאות ודיגיטל
איתמר לוין
מטפסים חסרי ניסיון מנסים לכבוש את פסגת ההר הגבוה ביותר באירופה - בלי ציוד מינימלי ולעיתים בצורה מטומטמת. ראש עיריית אחד מנסה להציל אותם מעצמם
איתמר לוין
ביטולו של המופע "נורייב" בבולשוי הוא רק תסמין למאבקים שמתחוללים לא רק על תרבותה של רוסיה, אלא גם על דמותה. אקונומיסט מסביר, שמאבקים אלו מוכיחים שרוסיה אינה מופע של איש אחד
איתמר לוין
התחממות כדור-הארץ עלולה לגרום עד סוף המאה לכך שמאות מיליוני בני אדם בהודו, פקיסטן ובנגלהדש יחיו בעומס חום העלול לסכן את חייהם - מזהיר מחקר חדש
רשימות נוספות
קושניר: לא הייתה קנוניה  /  איתמר לוין
עו"ד של טראמפ הונה נזקקים  /  איתמר לוין
ירידה חדה בדימוי של ארה"ב  /  איתמר לוין
קיימברידג' נכנעה לסין  /  איתמר לוין
לא אסטרטגיית ניצחון  /  אריאל י' לוין
גרעון בתקציב האבטחה לטראמפ  /  איתמר לוין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il