X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
השבועון היוקרתי סבור שתהיה זו טעות לכלול את כל האיסלאמיסטים תחת כותרת אחת, יחד עם המוסלמים הקיצוניים והרצחניים. הוא טוען שיש למצוא את המתונים שביניהם ולפעול יחד איתם לייצוב המזרח התיכון
▪  ▪  ▪
לא כולם זהים [צילום: אבראהים נורוזי, AP]
הטעות של אקונומיסט
כותב המאמר צודק באומרו שאי-אפשר לכלול איסלאמיסטים וג'יהאדיסטים תחת כותרת אחת, אבל אולי אין ברירה? האיסלאם הפוליטי רוצה להקים מדינה שתתבסס על חוקי השריעה. מה שכנראה שכח הכותב הוא שכבר נעשה ניסיון שכזה: שלטון הטליבאן באפגניסטן. ההבדל הוא, שהטליבאן יישם את השריעה באפגניסטן מאפס למאה במהירות עצומה. פוליטיקאים אחרים הדוגלים בקיום מדינה דתית איסלאמית, עושים את זה יותר לאט.
צריך לזכור, שדת מטבעה איננה דמוקרטית. כיצד היא יכולה להיות דמוקרטית, כאשר החוק הוא חוק אלוקי ולא ניתן לשנות אותו? ליברל שדוגל בקיום משטר דתי, עומד בסתירה מול עצמו. בסופו של דבר, הבעיה היא באיסלאם. הבעיה היא בדת שקוראת להרג כופרים ודיכוי נשים. תפקידם של חכמי דת מוסלמים להוכיח שזה לא נכון. רק אז ניתן יהיה לחשוב על מדינה שמבוססת על האיסלאם.

לפני פחות מעשור, מפלגות איסלאמיסטיות היו כוח שלא ניתן להתעלם ממנו במזרח התיכון. לאחר נפילתם של דיקטטורים באביב הערבי מפלגות אלו, עלו כוחן והשפעתן של מפלגות אלו, בדגש על האחים המוסלמים ושלוחותיהם. המסגד והקלפי החליפו את הארמון והמשטרה החשאית כמקור הכוח.
בשברי העולם הערבי כיום, רבים חושבים שמפלגות אלו לא יכולות למלא תפקיד חשוב בדמוקרטיה – כותב אקונומיסט. הן נדחקות על-ידי המשטרים החדשים, מאותגרות על-ידי גי'האדיסטים אלימים ומעוררות חשד בקרב בוחריהן אותם אכזבו. רבים מפעיליהן נכלאו או הוגלו, והמממנת הראשית קטר נמצאת כעת בנידוי דיפלומטי וכלכלי מצד שכנותיה. איחוד האמירויות, סעודיה ומצרים פועלות בסיוע ארה"ב לתייג את האחים המוסלמים כטרוריסטים.
לאחר פיגוע כלשהו, קל להגיד שמי שמבקשים כוח בשם האיסלאם הם מסוכנים. אבל דיכוי גורף של כל האיסלאמיסטים הוא התגובה הגרועה ביותר שבסופו של דבר תוביל ליותר שנאה וטרור. מפלגות איסלאמיסטיות מופיעות בהרבה צורות, כמו בתוניסיה שם הם מכנים עצמם "דמוקרטים מוסלמים", או כמו חמאס. מי שדוחק באיסלאמיסטים בעצם טוען שכולם אותו דבר, שהם לא דמוקרטיים ביסודם ושהם חושבים שאפשר לפתור את הבעיות רק בכוח. המבקרים טוענים, שמפלגות אלו שונות רק במקצת מארגונים כמו דאעש ואל-קאעידה, מאחר שכולם דוגלים בהקמת מדינה איסלאמית תחת חוקי השריעה. גרוע מכך: הם טוענים שאיסלאם פוליטי הוא לעיתים קרובות השער לטרור.
לדעת אקונומיסט, האחים המוסלמים אשמים חלקית בטשטוש ההבדלים. כאשר מנהיגיהם מדברים באנגלית, הם מדברים נגד האלימות. כאשר הם מדברים בערבית, הם מדברים בעד ההתנגדות והג'יהאד. מעבר לכך נראה, כי חלק מהאלימות כלפי המשטר המצרי הנוכחי, מקורה בקיצוניים ממפלגת האחים המוסלמים. פעילים לשעבר של האחים המוסלמים גם פועלים להפצת האלימות, כמו מנהיג אל-קאעידה איימן אל-זוואהירי.
הג'יהאדיסטים שונאים את האיסלאמיסטים
לכלול את כל הקבוצות האלו תחת כותרת אחת, זהו רעיון פשטני – מזהיר השבועון. ג'יהאדיסטים אלימים מסתמכים על מקורות רבים כדי להצדיק את מעשיהם, לא שונה בהכרח מהסלאפים שבסעודיה. הג'יהאדיסטים שונאים את האיסלאמיסטים, מאחר שהם מתמקדים באדיקות, פעולות חברתיות ובחירות. הם חושבים שחוקים מעשה ידי אדם הם עלבון אלוהי. להגיד שכל האיסלאמיסטים הם ג'יהאדיסטים, זה כמו להגיד שהסוציאל-דמוקרטים דומים לבריגדות האדומות, כי שניהם קראו את כתבי קרל מרקס.
החשש הוא, שגם איסלאמיסטים לא-אלימים משתמשים בבחירות כטקטיקה. רג'פ טאיפ ארדואן היה בזמנו איסלאמיסט נלהב שתמך ברפורמות ליברליות. כיום, הוא דומה מאוד לדיקטטורים להם התנגד בעבר. במצרים, הנשיא מטעם האחים המוסלמים מוחמד מורסי טען שהוא מעל מערכת המשפט, ועורר את זעם המפלגות האחרות. המבקרים טוענים שארדואן ומורסי לא הצליחו משום שהם איסלאמיסטים. ישנה אפשרות אחרת: הם חיקו טקטיקות של דיקטטורים כדי למנוע מהצבא לתפוס את השלטון. עבור מורסי הדבר לא הצליח.
דוגמה נוספת היא תוניסיה. המדינה שבה החל האביב הערבי, הצליחה להימנע ממלחמת אזרחים כמו לוב ומאחיזה הדוקה של המשטרה החשאית במדינות כמו מצרים ואלג'יריה. המפלגה האיסלאמיסטית במדינה חולקת את הכוח עם מפלגות חילוניות ולעיתים מקבלת את תכתיביהן. במרוקו, המלך העביר מסמכויותיו לפרלמנט והתיר לראש הממשלה האיסלאמי להוביל קואליציה רחבה.
הטעות השלישית היא לחשוב שהמדינה יכולה להתמודד עם חסרונות האיסלאם הפוליטי באמצעות מינוי מנהיגים לכל החיים. התוצאות יכולות להיות הרסניות: משלטון השאה באירן עד המהפכה האיסלאמית בשנת 1979, הטרור של סדאם חוסיין בעירק, ההפיכה שהפכה את ניצחון האיסלאמיסטים בבחירות באלג'יריה בשנת 1992 וחיסול המחאות בסוריה בשנת 2011. במקרה הטוב נוצר דיכוי, ובמקרה הרע נוצרת מלחמת אזרחים.
א-סיסי יותר גרוע מאשר מורסי
ארבע שנים אחרי הפלתו של מורסי, קשה לטעון שהוא גרוע יותר מהנשיא הנוכחי עבד אל-פתאח א-סיסי – ממשיך אקונומיסט. א-סיסי ביצע את הטבח הנורא ביותר בהיסטוריה של מצרים המודרנית, כאשר הרג מאות מתומכיו של מורסי בקהיר בשנת 2013. כיום, מצרים מדוכאת יותר ממה שהייתה תחת שלטונו של חוסני מובארק, הטרור מתגבר בחצי האי סיני ולא-סיסי אין מושג איך ליצור מקומות עבודה עבור צעירי מצרים.
דיכוי וממשל רע הובילו למשבר בעולם הערבי, משבר שלא יעלם בקרוב. מנגד, האוטוקרטיה היא מבוי סתום. מבין כל האפשרויות, הטובה ביותר היא פתיחה של הכלכלה והמשטר הערבי. הכוונה היא לקיים תחרות של אידיאולוגיות, כל עוד הן מתכחשות לאלימות ודוגלות בערכים דמוקרטיים. התחרות חייבת לכלול איסלאמיסטים, מכיוון שהאיסלאם הוא גורם מרכזי בחברה המזרח-תיכונית.
לעיתים האיסלאם הפוליטי מתנגד לערכים ליברליים, ותומכיו לא שקולים לנוצרים הדמוקרטים. ועדיין, הם יכולים להיות פרגמטיים ולא ניתן להתעלם מהם. במקום למחוץ את פעילותם, דבר שיביא לאיחודם והקצנתם, המטרה צריכה להיות לעבוד מול המתונים שבהם, לשלול דעות קיצוניות ולהילחם ביחד נגד הקיצוניים. כך האיסלאם הפוליטי יכול לשמש כמחסום לג'יהאד, לא כדרך אליו, מסיים השבועון.

תאריך:  27/08/17   |   עודכן:  27/08/17
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"לעבוד עם האיסלאמיסטים"
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
עצמת העיוורון בלתי נתפסת
שוחר-שלום  |  27/08/17 13:12
 
- כוונתך
שמ  |  27/08/17 21:34
2
לפני מלחמת עולם שניה ה
ישע.   |  27/08/17 13:17
3
עמוס עוז כבר
באום  |  27/08/17 13:30
4
שבועון יוקרתי ? זה שבועון שהוא
בני בנקר  |  28/08/17 08:42
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות יומן עולמי
אריאל י' לוין
הניצחון על דאעש עלול לבוא במחיר שליטה אירנית על המזרח התיכון - דבר שייצור איום ישיר על בעלות בריתה של ארה"ב. אם וושינגטון לא תפעל, צופה כתב העת היוקרתי, ישראל תעשה זאת
איתמר לוין
נוויד ג'מאלי, סוכן כפול לשעבר של ה-FBI, מסביר בניוזוויק שטראמפ היה הופך להיות מרגל איום ונורא - למרות שיש לו תכונות שמגייסי סוכנים אוהבים לנצל
איתמר לוין
רובינסון טוען שהתנהגותו של טראמפ - ובמיוחד ציוציו בטוויטר ותגובותיו לאירועי שרלוטסוויל - מחייבים לדן בכשירותו הנפשית. אפילו סנאטור רפובליקני בכיר העלה את השאלה
איתמר לוין
וואנג קיוהנג תיעד את עצמו בשנות הדיכוי הקשות של מאו, והסתכן באובדן חרותו ואולי אפילו חייו. התמונות שהוחזקו במחסן ארבעה עשורים יוצאות כעת לאור
אריאל י' לוין
העיתונאי הבכיר מסכם בניו-יורק טיימס שמונה ימים עם הכוחות האמריקניים הנלחמים בטרור. יש אפשרות לניצחון צבאי על דאעש, הוא סבור, אבל מבחינה מדינית – ארה"ב בדרך לעוד תבוסה בעירק
רשימות נוספות
קושניר: לא הייתה קנוניה  /  איתמר לוין
עו"ד של טראמפ הונה נזקקים  /  איתמר לוין
ירידה חדה בדימוי של ארה"ב  /  איתמר לוין
כסאות, ילדים וטיפים  /  איתמר לוין
"אנטי-תזה למה שהוא רצה"  /  איתמר לוין
שליחות קטלנית - על אמת  /  אריאל י' לוין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il