X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
הכלכלנית המובילה רנה פורוהאר כותבת בניו-יורק טיימס על הבעיה הגדולה ביותר של ענף הפיננסים האמריקני: העובדה שהבנקים הגדולים הפסיקו לממן עסקים קטנים
▪  ▪  ▪
סוחרים עם עצמם [צילום: פיטר מורגן, AP]

תחושת דז'ה-וו – זה מה שיש לכלכלנית המובילה רָנָה פורוהאר, פרשנית בכירה בפייננשל טיימס וב-CNN במלאת עשר שנים למשבר הכלכלי הגדול האחרון, היא כותבת בניו-יורק טיימס.
שערוריות פיננסיות וחילוקי דעות נוקבים בנוגע לקביעת הכללים הפיננסיים עודם שולטים בכותרות. הפריצה למחשבי Equifax חשפה מידע אישי של מחצית מהאוכלוסייה הבוגרת בארה"ב. מנכ"ל חברת הפינ-טק SoFi, פעם יקירתם של מי שחיפשו הלוואות לסטודנטים, נאלץ להתפטר בשל הטרדה מינית והתנהלות מסוכנת בתחום ההלוואות: החברה הטעתה את משקיעיה בנוגע למצבה הכספי והפקידה עובדים בלתי מנוסים על הערכת סיכוני הלווים. בינתיים מנסים הבית הלבן והרפובליקנים בקונגרס להשיב לאחור את הרגולציה ההדוקה שהוטלה על הבנקים לאחר המשבר, בחוק דוד-פרנק.
כל אלו, סבורה פורוהאר, מחזירים לזיכרון ראשי תיבות המוכרים היטב לכלכלנים כמוה: BOB - דהיינו: bored of banking. אפילו מי שמסקרים את השווקים לפרנסתם, מוצאים את עצמם משועממים מהבנקים. בעשר השנים האחרונות היו כל כך הרבה שערוריות, כל כך הרבה קרבות בין רגולטורים ופיננסיירים, כל כך הרבה מורכבות (מישהו רוצה יותר נזילות ופחות מינוף עם ההון מדרגה ראשונה?), עד כדי כך שחלק ניכר מהציבור נעשה קהה-חושים לוויכוח כיצד להפוך את המערכת הפיננסית האמריקנית לבטוחה יותר.
זוהי בעיה מסוכנת, כותבת פורוהאר, משום שלמרות כל הצעקות והחקיקה – יש אמת מרכזית אחת לגבי המערכת הפיננסית שטרם טופלה: היא לא משרתת אותנו, אלא אנחנו אותה. אדם סמית, אבי הקפיטליזם המודרני, הגדיר את השירותים הפיננסיים (בדגש על המילה "שירותים"), כענף שאינו קיים בזכות עצמו, אלא כדי לשרת סוגים אחרים של עסקים. ולמרות זאת, מתן הלוואות לעסקים קטנים הוא כיום חלק קטן בלבד ממה שעושים הבנקים הגדולים.
בשנות ה-70 הופנה רוב כספם של הבנקים – שכמובן הגיע מכיסו של הציבור – למימון השקעות עסקיות חדשות. כיום, רק 15% מופנים לאותה מטרה. השאר נמצא במעגל סגור של סחר: משקיעים מוסדיים ומקורביהם עוסקים בקנייה ומכירה של מניות, איגרות חוב, נדל"ן ונכסים אחרים שמיועדים להעשיר בעיקר 20% מהאוכלוסייה שבידיה 80% מבסיס הנכסים. זה לא מסייע לצמיחה, אלא מרחיב את הפערים בעושר.
הנושא האמיתי עליו צריך לדבר הוא השינוי הבסיסי הזה במודל העסקי של הבנקים – ולא על הפרטים הטכנוקרטיים של יחסי הנזילות, רמות ההון או כיצד להעניש על התנהגות בנקאית פסולה כלשהי. הבעיה הגדולה היא שאדם סמית לא היה מזהה את מערכת הבנקאות האמריקנית. הוא האמין שכדי שהשווקים יעבדו, לכל השחקנים צריכה להיות גישה זהה למידע, למחירים שקופים ולמסגרת עבודה מוסרית משותפת. איפה זה ואיפה המצב הנוכחי.
הבנקים הגדולים יכולים לטעון בצדק שבעשור האחרון הם ניקו את מאזניהם מנכסים מסוכנים רבים, ושהגדילו את כמות ההון העומדת לרשותם. אבל המודל העסקי שלהם התנתק במידה רבה מהאנשים והישויות אותם הם אמורים לשרת. בנקים קהילתיים קטנים, להם רק 13% מכלל נכסי הבנקים בארה"ב, מעניקים כמעט מחצית מההלוואות לעסקים קטנים. בנקים גדולים מתעסקים בעסקות גדולות. הם משרתים בעיקר את עצמם, ניצבים במרכז הכלכלה האמריקנית דמוית שעון החול וגובים מה שהם רוצים תמורת הזכות לעבור מחלק אחד שלו למשנהו. המגזר הפיננסי מעסיק רק 4% מהעובדים בארה"ב, אבל נוגס רבע מעוגת הרווחים של כל החברות.
אולי זוהי הסיבה שחברות כה רבות מנסות לחקות את הבנקים, משערת פורוהאר. שיעור הרווחים מפעילות פיננסית של חברות שאינן פיננסיות טהורות, גבוה כיום פי חמישה מאשר בשנות ה-80. חברות תעופה יכולות להרוויח מגידור מחירי הדלק יותר מאשר ממכירת כרטיסים. חברות תרופות מקדישות לענייניהן הכספיים את אותו זמן שהן מקדישות למחקר ופיתוח. חברות בעמק הסיליקון מפנות חלק ניכר מהמזומנים שלהן לפעילות של חתמות אג"ח, ממש כמו גולדמן-זאקס.
ענף הפיננסים הפך להיות הזנב המכשכש בכלב, קובעת פורוהאר. כל עוד לא ידרוש הציבור האמריקני מערכת פיננסית המשרתת את הציבור במקום את עצמה, ימשיך להתרחב הפער בין ההון לקניון.

תאריך:  29/09/17   |   עודכן:  29/09/17
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הפער בין ההון לקניון
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
לשר האוצר ונגידת בנק ישראל ל"ת
חובת קריאה ושינון  |  30/09/17 12:39
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות יומן עולמי
איתמר לוין
מחיר השיא שהושג בשבוע שעבר במכירה פומבית בז'נבה גבוה פי 10,000 מן ההערכה המקורית של בית המכירות. הוא הושג בקרב לוהט בין שני מתמודדים, הסבורים שהאגרטל יוצר במאה ה-18
איתמר לוין
רגולציה קשוחה ותחרות גוברת מעבר לים הורידה את מספר ההנפקות האמריקניות בניו-יורק לשפל - ויש מי שכעת מעודד את החברות האמריקניות להנפיק בחו"ל
איתמר לוין
בני מיעוטים - בעיקר שחורים ואסייאתים - מהווים 13% מכלל תושבי בריטניה, אבל תופסים רק 36 מבין למעלה מ-1,000 המשרות הבכירות במדינה
איתמר לוין
פייננשל טיימס צופה שאם תאושר הפחתת מס החברות מ-35% ל-20%, יהיו לכך השלכות מרחיקות לכת על שוקי המניות בארה"ב. למשל: מניות האנרגיה יזנקו, מניות ההיי-טק ייפגעו
איתמר לוין
הכור היפני נפגע בצונאמי בשנת 2011, באסון הגרעיני הכבד ביותר מאז צ'רנוביל    ממשלת יפן אישרה דחיות בכמה משלבי הפרויקט, אך מתעקשת שהוא יסתיים בזמן
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il