X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
טום נוטאל מצביע על האווירה האופטימית בה פותח האיחוד האירופי את השנה, מה שכמובן לא אומר שכל בעיותיו נפתרו. קחו לדוגמה את נושאי הפליטים, התקציב, קטלוניה והחוב היווני
▪  ▪  ▪
מאבקים ובעיות [צילום: פרנסיסקו סקו, AP]

האיחוד האירופי מתחיל את 2018 במצב הרוח הטוב ביותר מזה עשור: שגשוג כלכלי, התגברות על משבר הפליטים ומשברים אחרים ונוכחותה של אנגלה מרקל. מעל לכל, האיחוד שאב אנרגיות מחודשות מבחירתו של תומכו הנלהב עמנואל מקרון, בחירה היוצרת את התחושה של בלימת גל הפופוליזם האנטי-אירופי. לראשונה מזה שנים רבות, יש באוויר תחושה אמיתית של יכולת.
טום נוטאל כותב ב-The World in 2018 של אקונומיסט, שתחושה זו תבוא לידי ביטוי בשתי דרכים: מדיניות שתתמקד בהגירה ובצמיחה, ופעילות נגד הפופוליסטים. כך למשל בתחום המסחר: האיחוד ינהל מו"מ ויסכם עסקות עם יפן, מקסיקו, מדינות דרום אמריקה (ארגנטינה, ברזיל, פרגוואי ואורגוואי) ואוסטרליה. במקביל, האיחוד יסנן משקיעים זרים וינקוט בצעדים כלפי מדינות - מישהו חושב על סין? - שמפלות לרעה חברות אירופיות. השנה גם יתנהלו שיחות סחר עם בריטניה לקראת הברקזיט. צפו לישיבות ארוכות אל תוך הלילה, כולל ועידת פסגה שכזאת, לקראת סיום השנה כדי להגיע לעסקה לפני מועד הפרישה - מארס 2019.
מספר הפליטים והמהגרים החוצים את הים התיכון נחתך, ואחרי הטראומות של 2016-2015 יפעלו מנהיגי האיחוד כדי למנוע את הישנותן. איטליה מנהלת שיחות עם המיליציות בלוב שעמדו מאחורי גל הפליטים ממדינה זו. הוויכוח הממושך בין מדינות האיחוד על חלוקת הפליטים ביניהן חייב להסתיים, אולי אם חלק מהן יסכימו לקבל במישרין מספר סמלי של פליטים מאפריקה ומהמזרח התיכון - צופה נוטאל.
האיחוד צריך להתמודד עם בעיות עמוקות יותר. הדרמטית שבהן כרגע היא סוגיית קטלוניה. שאר מדינות אירופה יקוו שמדריד וברצלונה יצליחו להגיע להבנות ללא תיווך, אך ייתכן שייאלצו להתערב אם העימות יהפוך לאלים. ראש ממשלת הונגריה, ויקטור אורבן, צפוי לנצח בקלות בבחירות שיתקיימו באביב ולזכות בקדנציה שלישית למפלגתו, המביאה איתה שנאת זרים, אנטי-ליברליזם ואנטי-בריסל. ואילו המתקפות של ממשלת פולין על מערכת המשפט ומוסדות אחרים עשויות להביא את נציבות האיחוד לנקוט בצעדים ראשונים לקראת שלילת זכות ההצבעה שלה במוסדות האיחוד.
באביב יתחילו ממשלות מדינות האיחוד לדון בתקציבו לשנים 2026-2020. המאבק יהיה קשה, כי פרישתה של בריטניה יוצרת חור שנתי של 10-9 מיליארד אירו. חלק מהמדינות ממש לא נלהבות להשלים את הפער, משום שהן מעדיפות להשקיע בהגירה ובביטחון ולא בכבישים ובמערכות ביוב במזרח אירופה. גרמניה עשויה לנסות ולנצל את דיוני התקציב כדי לדחוף לרפורמות בכלכלות החלשות יותר.
דיוני התקציב ידחפו לעבר ויכוח רחב יותר על מבנה גוש האירו. כאן היעד הוא השלמת האיחוד הבנקאי. האתגר העיקרי הוא להתגבר על התנגדותה של גרמניה לחלוקת הסיכון בין מדינות היבשת; היא תסכים לדרישתו של מקרון ליצור תקציב של גוש האירו רק אם הנושא לא יהיה מספיק חשוב. התמקחויות אלו יעלו גם את שאלת יורשו של מריו דראגי בראשות הבנק המרכזי האירופי. כהונתו מסתיימת בשלהי 2019 וגרמניה עשויה לדחוף את יו"ר הבונדסבנק, ינס וידמן (התומך בגרעונות נמוכים, יציבות מחירים וחוקים חזקים); מדינות אחרות יתנגדו בתוקף.
מחוץ לאיחוד האירופי תתמקד תשומת הלב במספר מדינות העלולות לערער את היציבות - לא רק רוסיה, אלא גם מדינות מערב הבלקן, שם מתנהל משחק גיאו-פוליטי סבוך. טורקיה, ההולכת ושוקעת לעבר משטר סמכותני, היא כאב ראש מתמשך; האיחוד עשוי להפסיק את השיחות עימה על חברות חלקית בו. מצד שני, האיומים החיצוניים יאיצו את השיחות על שיתוף פעולה בתחומי המודיעין והביטחון בין מדינות האיחוד.
האירוע הסמלי ביותר יתרחש באוגוסט, אם ממשלת יוון תצליח להשלים את יציאתה מתוכנית החילוץ השלישית שקיבלה מהאיחוד. היה זה הטיפול הכושל במשבר ביוון בשנת 2010 שהצית את הגל האנטי-אירופי במדינות האיחוד, וכלל לא בטוח שהשיחות על עתיד החוב היווני יעלו יפה. אבל לא תהיה דרך טובה יותר להראות שהאיחוד כולו נחלץ מצרותיו, מאשר שחרור החברה הבעייתית ביותר בו מן המגבלות שהוטלו עליה.

תאריך:  07/01/18   |   עודכן:  07/01/18
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות יומן עולמי
אריאל י' לוין
נשיא צ'צ'ניה רמזן קדירוב אמר שהוא רוצה לעזור ליתומים צ'צ'נים שהובאו לשטחי דאעש נאמר ב-foreign policy, אך מה באמת עומד מאחורי הפעילות ההומניטרית שלו
איתמר לוין
אנגלה מרקל צפויה לפרוש לפני סיום הקדנציה הרביעית שלה, ועדיין אין לה יורש ברור. עד אז, מציין ג'רמי קליפה, יהיה עליה להתמודד עם בעיות הפליטים ותעשיית הרכב
איתמר לוין
נשיא צרפת מתכנן רפורמות מרחיקות לכת מבית ולא פחות משמעותיות - באיחוד האירופי. סופי פדר סבורה, שהרבה מאוד תלוי בכך שהוא יצליח להימנע מלהיראות מתנשא ומנותק
איתמר לוין
פוטין ייבחר בקלות לקדנציה רביעית ויצטרך להחליט מה יקרה אחרי 2024. בינתיים הוא יימנע מרפורמות כלכליות הכרחיות ותגבר אמונתו בקיומה של קנוניה נגדו - טוען נח סניידר
אריאל י' לוין
חברת הייעוץ הביטחוני סופאן גרופ מנתחת את המחאות האחרונות באירן, את פעילות המשטר - ומה ממשל טראמפ יכול לעשות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il