X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
נייג'ל גוּלד-דייוויס דוחה ב-Foreign Affairs את הביקורת על הצעדים נגד מוסקבה, וטוען שהם משיגים תוצאות טובות מכפי שצפו אפילו מי שיזמו אותם
▪  ▪  ▪
תגובה הולמת להתנהגות הקרמלין [צילום: פבל גולובקין, AP]

העיצומים שהוטלו על רוסיה לאורך השנים הוכחו כיעילים יותר ובמהירות גבוהה יותר מכפי שצפו אפילו התומכים בהם. אפילו אם ארה"ב לא תטיל עיצומים נוספים, אלו שכבר בתוקף יפגעו ברוסיה בצורה הקשה ביותר אי-פעם. כך כותב נייג'ל גוּלד-דייוויס ב-Foreign Affairs.
העיצומים הראשונים הוטלו בידי ארה"ב והאיחוד האירופי ב-2014, אחרי הפלישה לאוקראינה וכיבוש חצי-האי קרים. רוסיה לא נסוגה וכלכלתה לא התמוטטה, אך לא הייתה מטרת העיצומים. המטרה הייתה להרתיע את רוסיה מתוקפנות צבאית נוספת, לשוב ולהבטיח את הנורמות הבינלאומיות ולעודד את רוסיה להגיע להסדר מדיני במסגרתו היא תיסוג חלקית ותאפשר לאוקראינה לקבל בחזרה את הפיקוח על גבולותיה. שני היעדים הראשונים הושגו; השלישי לא, משום שמוסקבה מוכנה לשלם מחיר גבוה תמורת השמירה על האינטרסים שלה באוקראינה.
לטענת גוּלד-דייוויס, העיצומים עבדו הרבה יותר טוב מכפי שניתן היה לצפות. רק לעיתים רחוקות משיג אמצעי במדיניות החוץ את כל מטרותיו. מחקר על 100 מקרים קודמים של עיצומים העלה, שהם פועלים בצורה הטובה ביותר נגד דמוקרטיות, נגד מדינות שניתן לבודד ובין מדינות שעבר ניהלו יחסים קרובים. המקרה של רוסיה אינו שייך לאף אחת מהקטיגוריות הללו – ובכל זאת, כאמור, הושגו שניים משלושת היעדים. ובניגוד למה שנטען לעיתים, העלייה בפופולריות של ולדימיר פוטין באה כתוצאה מהפלישה לקרים ולא כתגובת-נגד לעיצומים; כיום התמיכה בו חזרה לשיעוריה לפני אותה פלישה, למרות שהעיצומים הוחרפו.
ההשלכות המשמעותיות ביותר של העיצומים עוד לפנינו, סבור גוּלד-דייוויס, שכן כך בדיוק הן בנויות. הדבר נכון במיוחד במגזר האנרגיה, ממנו נמנעו השקעות וטכנולוגיות זרות חיוניות. הדאגה ברוסיה גוברת: בחודש שעבר פרסמה הממשלה את תוכניתה הראשונה להיאבק בעיצומים; בתחילת אוגוסט אמר פקיד בכיר שהעיצומים גורמים "בעיות רציניות" במגזר האנרגיה.
העיצומים שהוטלו בחודשים האחרונים הם המשמעותיים ביותר. בחודש אפריל הודיע משרד האוצר על שורה של אישים רוסים שינותקו מהמערכת הפיננסית הבינלאומית, ואוליגרכים רבים חוששים שהם הבאים בתור. בריטניה בוחנת יותר מקרוב את האוליגרכים הפועלים בתחומה, ומעלה את דרישות השקיפות לגבי הפעילות במקלטי המס המועדפים עליהם. מטרתם של צעדים אלו היא למנוע מהאליטה הרוסית המקורבת לפוטין לעשות כסף בבית ולשלוח אותו למקומות מקלט בחו"ל.
אם מספר משמעותי של אוליגרכים יחושו שהאינטרסים המרכזיים שלהם נפגעים בשל תגובת המערב להתנהגותו של הקרמלין, הם עשויים להתחיל לראות את פוטין באור שונה. זה לא יוביל לשינוי מיידי, אבל ברקע נמצאת "שאלת 2024": האם פוטין יעזוב את תפקידו כפי שהחוקה מחייבת, ואם כן – מי יירש אותו? מתח בין ההון לשלטון עשוי ליצור דרישה משמעותית לשינוי, לא רק במעשיה של רוסיה אלא גם בהנהגתה.
יש החוששים מפני שימוש יתר בעיצומים. לדעת גוּלד-דייוויס, לחשש הזה אין בסיס כאשר מדובר בצעדים נגד רוסיה. ראשית, העיצומים הוחמרו בצורה מוצדקת משום שרוסיה החריפה את התנהגותה הפסולה; בלא החמרה זו, הייתה נפגעת בצורה משמעותית נחישותו של המערב. החשש מפני צעדים חמורים עוד יותר – כגון פגיעה בחוב הלאומי הרוסי – הוא שמרסן את הקרמלין באוקראינה.
שנית, רוסיה ניסתה למצוא דרכים להתמודד עם העיצומים – ורק הסתבכה עוד יותר. המגבלות על ייבוא מהמערב לא פגעו בנחישות המערבית ורק גרמו לעליית מחירים. היחלצותה של הממשלה לעזרת עסקים שנפגעו מהעיצומים הביאה לכך שהיא שולטת כיום בכמחצית מהכלכלה ובכך גוברות הבעיות של שחיתות וחוסר יעילות. נסיונותיה למצוא שותפים חדשים החלישו אותה; סין היא כיום נותנת הטון ביחסים בין שתי המדינות.
שלישית, מי שמתנגד לעיצומים – יואיל נא להציע דרך טובה יותר. אין כלי מושלם, אבל עיצומים הוא חכמים, לא יקרים ונשענים של חוזקותיו של המערב. עוצמתה של רוסיה, שבאה לידי ביטוי ברפורמה צבאית מרשימה ובמלחמת מידע מוצלחת, הפתיעה את המערב. אבל רוסיה נותרה חלשה מיריבותיה מבחינה כלכלית. היתרון הגדול ביותר של המערב הוא בתחום הכלכלי, והעיצומים מנצלים יתרון זה. לאור כל אלו, אסור לנטוש אותם.

תאריך:  30/08/18   |   עודכן:  30/08/18
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
העיצומים פוגעים ברוסיה
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
הבעיה היא לא בהתנהלות
באום  |  30/08/18 19:06
 
- תגובה מרתקת!
אלטע קאקער  |  30/08/18 21:25
 
- אכן קשה לחזות
באום  |  30/08/18 23:59
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות יומן עולמי
איתמר לוין
נגיד הבנק המרכזי של ארה"ב הוא האיש שבאמת יכול להביא לסופו של השוק השורי, אך לא נראה שהוא עומד לעשות זאת - כותב טום סטיבנסון בדיילי אקספרס
איתמר לוין
טרי וירטס, שהיה מפקד תחנת החלל הבינלאומית, מסביר מדוע טראמפ צודק בתוכניתו השאפתנית להקים עד 2020 זרוע צבאית נפרד שתעסוק בחלל
איתמר לוין
סרטון בן עשר דקות של משרד ההגנה הרוסי מציג את הצלחותיה הצבאיות של רוסיה בסוריה - כאמצעי שיווקי למאות מערכות הנשק בהן נעשה שימוש במדינה
איתמר לוין
אריק שרמן מסביר באתר פורבס מדוע כלל אין זה בטוח שפועלי הפלדה והרכב בצידו הצפוני של הגבול בין שתי המדינות ייצאו נשכרים מההסכם
איתמר לוין
ספר חדש טוען, כי פנס ממצב את עצמו בתור הבחור הנורמלי והוא יוכל להתמודד מיד ב-2020 אם טראמפ יחליט שאינו מתמודד שוב    המחברים אומרים שהאמונה הדתית עומדת בבסיס הפוליטיקה של פנס
רשימות נוספות
37% לימין-מרכז באיטליה  /  איתמר לוין
האמירות של טראמפ: נכון, תלוי הקשר, לא נכון  /  איתמר לוין
כוכבים בשירות ביה"ד הבינלאומי  /  איתמר לוין
כלכלת החברות הגדולות  /  איתמר לוין
הסכם חלקי על נאפט"א  /  איתמר לוין
"כמעט מחוץ לחוק"  /  איתמר לוין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il