X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
שתי המעצמות שלחופי המפרץ הפרסי הן יריבות אתניות, דתיות ותרבותיות - ולכך מצטרפים המאבק על עמדת ההובלה במזרח התיכון ותוכנית הגרעין האירנית
▪  ▪  ▪
פערים למרות הקירבה [צילום: נאס"א]

באפריל 2008 יצא שר החוץ האירני דאז, מנוחהר מוטאקי, לפגישה עם המלך עבדאללה וריאד, וספג נזיפה על התערבותה של ארצו בנושא הפלשתיני. כאשר טען שמדובר במוסלמים, השיב עבדאללה: "לא, הם ערבים ואתם פרסים". שעות אחדות אמר עבדאללה למשלחת אמריקנית, כי לא ניתן לסמוך על האירנים, וקרא לאורחיו "לקצץ את ראש הנחש" בדמות התקפה על מתקני הגרעין האירניים והטלת עיצומים על המדינה.
הנשיא ברק אובמה עשה כידוע את ההפך, ועבדאללה לא היה בחיים כאשר הנשיא דונלד טראמפ החל להגשים את משאלתו – אומר ביזנסוויק בכתבה מקיפה על יחסי אירן-סעודיה. מדובר בעימות מתמשך של גזע, דת, היסטוריה וכמובן נפט. סעודיה וישראל טוענות שאירן רוצה לשלוט באיזור, כמו האימפריה הפרסית. האירנים מאשימים את "צוות ב'" של טראמפ: ג'ון בולטון, בנימין נתניהו, מוחמד בן סלמאן, מוחמד בן זאיד (שליט איחוד האמירויות).
היריבות בין אירן לסעודיה משתרעת מהמפרץ הפרסי, דרך עירק וסוריה ועד תימן. נשיאי ארה"ב לדורותיהם ניצבים לצד סעודיה העשירה בנפט, ואשר מלכיה הם שומרי המקומות הקדושים ביותר לאיסלאם – מכה ומדינה. מאז המהפכה ב-1979, אירן רוצה להיות לא רק החלופה השיעית להגמוניה הסונית, אלא גם הכוח האנטי-אימפריאליסטי המרכזי במזרח התיכון. היא רואה את עצמה כבלם בפני התוקפנות האמריקנית וכמגנת הפלשתינים מפני ישראל. בעיני טהרן, ריאד היא ההפך הגמור של כל אלו.
ממשלו של דונלד טראמפ נוטה חסד ליורש העצר מוחמד, שמצידו כה שקוע באיבתו לאירן – עד שאפילו עולה האפשרות שהוא ישבור את הטאבו המוחלט של העולם המוסלמי וייצור קשרים גלויים עם ישראל. האיום האירני פתח בפני ישראל את הנתיב לחימום היחסים עם מדינות המפרץ, וקיים שיתוף פעולה מודיעיני וביטחוני בין ישראל לבין סעודיה ואיחוד האמירויות.
בעוד ישראל רואה את אירן כאיום קיומי, מסביר ביזנסוויק, היריבות הסעודית-אירנית היא משהו עמום יותר: שילוב של אי-הבנות וחוסר אמון בין שתי חברות, אשר למרות קרבתן הגאוגרפית – חלוקות בשפה, דת ואתניות. סעודיה תמיד התבוננה בשילוב של חשדנות וסקרנות על אירן, כמדינה מוסלמית לא-ערבית; חלק מן הסונים בממלכה אף רואים את השיעה האירנית ככפירה.
בצד האירני יש תחושה של עליונות תרבות מול סעודיה, משום שהוא ניצב על אלפי שנים של היסטוריה פרסית מול ממלכה שקמה לפני 100 שנה בלבד.
האירנים אף גאים על מה שהם רואים כגירסה שלהם לדמוקרטיה אל מול הפצת הטרור בידי סעודיה. בני מעמד הביניים באירן לועגים לריבוי הנסיכים הסעודים הנוצצים, להעדר כל צורה של דמוקרטיה ייצוגית בממלכה וליחס בה כלפי נשים.
לישראל וסעודיה יש גם סיבות כלכליות לחשוש מאירן. בעוד המדינות בצידו הערבי של המפרץ תלויות כמעט לחלוטין בנפט, הכלכלה האירנית הרבה יותר מגוונת, גדולה ומפותחת – למרות עשרות שנים של עיצומים אמריקניים. אירן מייצרת בעצמה מכוניות, תרופות וציוד ביטחוני. יש בה 81 מיליון תושבים, רובם בעלי השכלה. במדד הפיתוח האנושי של האו"ם לשנת 2018, נמצאת אירן במקום הראשון אחרי המדינות המפותחות – המקום ה-60 בעולם; טורקיה מדורגת במקום ה-64.
ואולם, מדגיש ביזנסוויק, לעיצומים שהטיל טראמפ יש השלכות הרסניות על הכלכלה האירנית. המטבע צנח, המחירים זינקו והאינפלציה האמירה. כמעט 70% מן המפעלים הקטנים לא עמדו בשנה שעברה בהזמנות, בשל מחסור בחומרי גלם ובמטבע קשה. טראמפ מאמין שעיצומים אלו יובילו בסופו של דבר את אירן לחזור לשולחן המו"מ, אם כי תריסר התנאים שהציב השר מייק פומפאו יקשו עליה מאוד לעשות זאת. האירנים מצידם משוכנעים שיוכלו לעמוד בעיצומים ולחכות להתחלפות הדייר בבית הלבן.
בינתיים, אין להקל ראש ביכולתה של אירן לפגוע קשות באינטרסים של ארה"ב ובעלות בריתה במזרח התיכון, וגם לא באפשרות של הסלמה עד כדי עימות צבאי בינה לבין ארה"ב. וושינגטון כבר האשימה את טהרן באחריות לפגיעה בכלי שיט במיצרי הורמוז – המעבר החיוני והצר (35 ק"מ בלבד) במוצא המפרץ הפרסי. "סעודיה אינה רוצה מלחמה", אמר שר החוץ שלה, עאדל אל-ג'ובייר, לעיתונאים זרים לפני שבועיים. "אבל לא נשב בידיים שלובות אל מול המשך ההתקפות האירניות, ואירן חייב להבין זאת. הכדור מצוי במגרש שלה".

תאריך:  29/05/19   |   עודכן:  29/05/19
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות הגרעין האירני
איתמר לוין
יוצא נגד התוקפנות האירנית במזרח התיכון - אך גם אומר שלאירן "יש סיכוי להיות מדינה גדולה עם אותה מנהיגות"    מביע תקווה שניתן יהיה לשפר את היחסים עם אירן באמצעותה של יפן ונכונות לשאת ולתת איתה
איתמר לוין
וושינגטון פוסט: הארגון קיבל 70% מתקציבו מטהרן - וכעת הוא נאלץ לוותר על לוחמים, לקצץ בהטבות לנותרים, להפחית את פעילות הרווחה ולצמצם את שידורי ערוץ הטלוויזיה שלו. וכדאי לשים לב לדבריו של נסראללה ב-2016
איתמר לוין
בכירי הממשל תדרכו בדלתיים סגורות את חברי הקונגרס    הדעות חלוקות בהתאם למפלגות: הדמוקרטים טוענים להסלמה מיותרת, הרפובליקנים אומרים שקיים איום ממשי
ד"ר ערן לרמן, ד"ר יוסי מנשרוף
המשבר המסלים במהירות בין ארה"ב לאירן עלול להביא להתלקחות, גם אם לא מכוונת, בין שתי המדינות. ישראל צריכה להתכונן להתלקחות אפשרית גם בדרום וגם בצפון, אבל עמידה איתנה יכולה לסייע לארה"ב להביא את אירן לשולחן המו"מ
איתמר לוין
החוקרים סבורים, כי קלושים סיכוייו של ממשל טראמפ להשיג הסכם כולל עם אירן, במיוחד אם יתמקד בגישה הנוכחית של דרישות ועיצומים בלבד
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il