X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
בייר הייתה יו"ר החברה הפדרלית לביטוח פקדונות היא קוראת להבטיח שבמשבר עתידי הבנקים ומנהליהם ישלמו את המחיר, בעוד הממשל יתמקד בסיוע ללקוחות
▪  ▪  ▪
וול סטריט, ספטמבר 2008 [צילום: ספנסר גרין, AP]

  • שילה בייר הייתה יו"ר החברה הפדרלית לביטוח פקדונות בשנים 2006-2011, כולל המשבר הפיננסי של 2008. היא פרסמה טור בוושינגטון פוסט, שחלקו נכתב בגוף ראשון, וכך מובאים כאן עיקריו.
עשור לאחר חילוץ וול סטריט בידי הממשל, חלק מהאינטליגנציה הפיננסית בוושינגטון ובניו-יורק שום אינם חושבים שזה היה דבר רע. במקום להתייחס לחילוץ כאל העברת כספי משלם לבנקאים חסרי אחריות, הם אומרים שהיו אלו צעדים הרואיים שהממשל צריך להיות מוכן לנקוט שוב במקרה הצורך. את הדעה הזאת מובילים שרי האוצר לשעבר, הנרי פולסון וטימותי גייתנר, ומי שהיה נגיד הפדרל ריזרב, בן ברננקי. הם עמדו בראש התגובה הממשלתית למשבר, ולאחרונה פרסמו ספר משותף המעלה טענה זו.
אבל הבה נהיה גלויים: סכומי העתק הללו נועדו לסייע לכלכלה הריאלית, אך עבדו בעיקר לטובת וול סטריט. הם הצילו את המערכת הפיננסית מקריסה, אבל אסור שיהפכו לנורמה; חייבים להבטיח שמשבר כזה לא יישנה. הם היו רעיון איום ונורא, שאסור לחזור עליו.
כיו"ר החברה הפדרלית לביטוח פקדונות, עבדתי בצמוד לאדונים אלו על צעדי הייצוב. הם כללו ערבויות זמניות שנתנה החברה למוסדות פיננסיים גדולים כמו מורגן-סטנלי, גולדמן-זאקס וסיטיגרופ, כדי שיוכלו להמשיך ולהעמיד את האשראי הדרוש לפעילות המשק. אני גאה בעבודה שעשינו. אבל תפקידה של החברה הוא להגן על המפקידים בוול סטריט, לא ליצור רושם בקרב חברות האג"ח כאילו היא תגן עליהם אם ייקלעו לקשיים. יש להם אמצעים ותחכום כדי להגן על עצמם, ועליהם לנהוג באחריות כדי להבטיח שהבנקים ינהגו באחריות.
שיתפתי פעולה עם ההתערבות יוצאת הדופן בזמן המשבר, משום שהבנתי שהיא חד-פעמית וחסרת תקדים, כדי להתמודד עם מצב חסר תקדים. סברתי שכאשר נעבור תקופה קשה זו, נניח את היסודות לרפורמה יסודית במערכת הפיננסית, כדי למנוע חזרה על אותן טעויות. אבל עכשיו רוצים פולסון, גייתנר וברננקי להפוך את הצעדים הללו לנורמה, ולבטל את המגבלות המתונות שהטיל עליהם הקונגרס ב-2010.
לאחר שחלף המשבר המיידי, קבע הקונגרס נהלים לטיפול בכשלים של מוסדות פיננסיים, המטילים אחריות על ההנהלה והמשקיעים, לצד צעדים שיוכלו למנוע את התפשטות המשבר לכלכלה הריאלית. כללים אלו מיועדים להביא לכך שהמשקיעים – ולא משלם המיסים – ישאו בהפסדים, ושהמנהלים ישלמו במשרותיהם, תוך שהרגולטורים יכולים לספק מקורות מימון כך שניתן יהיה להמשיך בשירות ללקוחות.
רוב המוסדות שנפלו במשבר הפיננסי לא היו מבוטחים בידי החברה לביטוח פקדונות; היו אלו חברות ניירות ערך וחברות ביטוח כמו ליהמן בראדרס, ביר-סטרנס ו-AIG. לא היו לנו תוכניות מגירה לטיפול בהן, וקיבלנו החלטות אד-הוק כמיטב הבנתנו. ביר-סטרנס חולץ, ליהמן בראדרס קרס, AGI הולאמה למעשה. חילקנו כספי ממשלה, קבענו מי ישרוד ומי יפול, בלי שום קווים מנחים מחייבים. לרשות יורשינו עומד כעת הניסיון שאנחנו צברנו ב-2008 וב-2009.
לציבור מגיע דין וחשבון על הדרך בה אנחנו גורמים למוסדות פיננסיים לשאת בתוצאות התנהגותם של מנהליהם. הכנסת מוסדות אלו להליכי פירוק והטלת רוב הנטל על בעליהם, כפי שקבע הקונגרס, תסייע למגזר הפיננסי ללכת בתלם הרבה יותר מאשר הידיעה שהממשל שוב יחלץ אותו. אך בפועל, הרגולטורים מפחיתים את הדרישות בנוגע לכמות הכסף שרשאים הבנקים להחזיק בידיהם ולהיקף ההשקעות המסוכנות המותרות להם – בדיוק כפי שעשו ערב המשבר.
התומכים בחילוץ מתעלמים מן הנזק המתמשך שהמשבר גרם לכלכלה האמריקנית ולחלקו בעליית הפופוליזם. הם מגנים על הזרמות העתק כדרך למנוע שפל גדול נוסף. יכול להיות. קשה להוכיח שמשהו איננו נכון. אבל אני בספק האם הציבור אי-פעם יאמין לכך שהחילוץ נועד לסייע לו. ככלות הכל, כמעט כל הבנקים הגדולים הרוויחו כמעט בצורה רצופה, וחזרו לשלם בונוסים לבכירים בסוף 2009; איש לא הלך לכלא.
תהיה זו תמימות לחשוב שהדמוקרטיה האמריקנית תוכל לשרוד משבר פיננסי נוסף ועוד סיבוב של חילוץ לבנקים. אם המגזר הפיננסי באמת עד כדי כך בלתי יציב, צריך לפרק כבר עכשיו את הבנקים הגדולים או להלאים אותם. המשבר האחרון הוביל לאובדן של 9 מיליון משרות ולעיקול של 8 מיליון בתים. היה זה עשור אבוד לארה"ב. זה לא יוכל להישנות בלא טלטלה פוליטית עזה. לכן, בפעם הבאה מוטב לתת לבנקים הכושלים ליפול, ולסייע ללקוחות ולבנקים המנוהלים היטב. הישרדותם של בנקים חסרי אחריות אינה העסק של הממשל; הישרדות הדמוקרטיה – זה העסק שלו.

תאריך:  29/05/19   |   עודכן:  29/05/19
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 בן ברננקי  וול סטריט
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות יומן עולמי
איתמר לוין
שתי המעצמות שלחופי המפרץ הפרסי הן יריבות אתניות, דתיות ותרבותיות - ולכך מצטרפים המאבק על עמדת ההובלה במזרח התיכון ותוכנית הגרעין האירנית
איתמר לוין
בעל טור בוושינגטון פוסט: הציבור רוצה שהקונגרס ימשול, לא שיחקור את טראמפ. הדמוקרטים מתעקשים לא להקשיב, ובקצב הזה הם יתנו לטראמפ עוד קדנציה
איתמר לוין
שיעור האבטלה בשפל, השכר עולה, המיכון לא משתלט. ודאי שהשגשוג לא יימשך לנצח ומתישהו יבוא מיתון שיחסל אותו, אבל בינתיים ניתן ליהנות ממנו
איתמר לוין
יוצא נגד התוקפנות האירנית במזרח התיכון - אך גם אומר שלאירן "יש סיכוי להיות מדינה גדולה עם אותה מנהיגות"    מביע תקווה שניתן יהיה לשפר את היחסים עם אירן באמצעותה של יפן ונכונות לשאת ולתת איתה
איתמר לוין
ליאונרדו ליאו הוא פעיל שמרני מרכזי, יועצו של טראמפ לענייני משפט ומגייס סכומי עתק לקמפיינים למען מועמדים שמרניים למשרות שיפוט ברמה הפדרלית
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il