X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
היועץ לשעבר לביטחון לאומי, תום דונילון:

הדרך הנכונה להיאבק נגד סין

ארה"ב מנהלת את המאבק מול סין בכלים של המאה ה-19, במקום להתמקד ברפורמות שהיא צריכה לחולל בביתה: במדע, בחינוך, בטכנולוגיה, בתשתיות ובהגירה
▪  ▪  ▪
"צעצוע של סיפור 4" בבייג'ינג [צילום: אנדי וונג, AP]

היריבות בין ארה"ב לסין תימשך, אבל ממשל טראמפ משתמש בכלים הלא-נכונים בדמות מלחמת סחר דמויית המאה ה-19 במקום להבטיח את מעמדה המוביל של ארה"ב במאה ה-21. כך טוען תום דונילון, שהיה היועץ לביטחון לאומי בשנים 2013-2010, במאמר ב-Foreign Affairs.
לדעת דונילון, פרוטקציוניזם הגנתי לא יוכל להתמודד עם האתגר הסיני, אלא רק תחייה פנימית של ארה"ב תוכל לעשות זאת. שיקום מעמד הבינלאומי של ארה"ב והחייאת כלכלתה מחייבים אסטרטגיה שאפתנית, שאינה מבוססת על שינוי ההתנהגות הסינית, אלא על שיפור כושר התחרות של ארה"ב.
ממשל טראמפ צודק בהצביעו על הסכנה שמציבה סין לכלכלה ולביטחון הלאומי של ארה"ב, שכן היא שואפת לתפוס את מקומה כמובילה העולמית בכמה תחומי היי-טק. הוא צודק בכך שארה"ב חייבת להגיב. הוא שוגה בדרך בה בחר. במקרה הטוב ביותר, ההשפעה של המכסים על המדיניות הסינית תהיה שולית ותשפר במקצת את הגרעון המסחרי של ארה"ב מולה. אבל בדרך הם יפגעו בעסקים, בצרכנים ובחקלאים האמריקנים, ויגבירו את הסכנה למיתון עולמי.
יש פתרון טוב יותר, וההיסטוריה מציעה אותו. התגובה הטובה ביותר של ארה"ב לאתגרים חיצוניים הייתה השקעה בה-עצמה. כך למשל היא הגיבה כאשר ברית המועצות שיגרה ב-1957 את הלווין הראשון, וכך היא צריכה להגיב כיום מול סין. ארה"ב צריכה להשקיע במדע, טכנולוגיה, חינוך ותשתיות; לשוב ולהשמיע את קולה בסוגיות מפתח; לחזק את בריתותיה; ולשנות את מערכת ההגירה, כך שתוכל למשוך יזמים ובעלי כישורים הנחוצים לעתיד.
המדיניות הזאת צריכה להתחיל בהחזרת המדע והטכנולוגיה למרכז קבלת ההחלטות, מציע דונילון. ממשל טראמפ הפחית את מקומו של המדע בממשלה יותר מכל קודמיו, תוך התעלמות מכך שלמדינה היה תמיד תפקיד מרכזי (ומשתלם כלכלית) בפיתוח טכנולוגיות חדשות – החל מתרופות וכלה בשבבים.
מדובר בהזנחה מתמשכת, בה ההשקעה האמריקנית במו"פ ירדה מ-2% מהתוצר בשנות ה-60 ל-0.7% בלבד כיום; התקציב הבא של טראמפ מציע לקצץ מיליארדים נוספים. לעומת זאת, סין הכפילה את ההשקעה במו"פ פי 30 וב-18% מדי שנה מאז 2000, והיא כבר עברה את ארה"ב או קרובה מאוד לעשות זאת. תוכנית לאומית חדשה במו"פ בסיסי תחזיר את ההובלה לידי ארה"ב – והמגזר הפרטי אינו יכול לעשות זאת לבדו, ודאי לא מול משאבי הענק של סין. הממשלה חייבת להיות פעילה, ובצורה משמעותית.
ארה"ב צריכה להשקיע הרבה יותר גם בחינוך, ולטווח ארוך. כך למשל, המועצה ליחסי חוץ מציעה להשקיע 10 מיליארד דולר בשנה בחמש השנים הבאות במחקר הטכנולוגי באוניברסיטאות. הממשל והמגזר הפרטי צריכים לפעול יחדיו כדי להכין את האמריקנים להשלכות הטכנולוגיה החדשה – בעיקר הגברת השימוש ברובוטים – על שוק העבודה. חשוב במיוחד להכשיר עובדים במקצועות עליהם הטכנולוגיה אינה צפויה להשפיע בצורה מהותית, כאלה המצריכים חשיבה ביקורתית, מגע בין-אנושי וניהול.
אם ארה"ב רוצה להישאר המקום המושך ביותר להשקעות וליזמות, היא חייבת לחדש את התשתיות שלה. מערכת הכבישים המהירים הניבה תשואות שחיזקו את הכלכלה כולה, אך המצב המתפורר הנוכחי של התשתיות יביא לאובדן 3.9 טריליון דולר בתוצר ו-2.5 מיליון משרות עד 2025. ארה"ב זקוקה לתוכנית בניית כבישים דומה לזו של ממשל אייזנהאואר בשנות ה-50, והיא צריכה לעודד כלי רכב חשמליים ויעילים – כמו שעושה סין, וההפך ממה שעושה ממשל טראמפ.
נכון לעכשיו, ארה"ב גם אינה מצליחה ליהנות ממעמדה כאומה של מהגרים. כדי להתחרות עם סין, היא חייבת להישאר המקום אליו ירצו להגיע מהגרים מוכשרים והמקום אותו ירצו לראות כביתם. האוכלוסייה האמריקנית גדלה בקצב האיטי ביותר מזה 80 שנה, בעוד סין משתחררת מכבלי מדיניות הילד האחד; גם עובדה זו מחייבת לשנות את מדיניות ההגירה. הנה נתון מאיר עיניים: למעלה ממחצית מ-25 חברות הטכנולוגיה בעלות השווי הגבוה ביותר בארה"ב, הוקמו בידי מהגרים או בני מהגרים. העוינות של ממשל טראמפ כלפי מהגרים מאיימת לשלול מארה"ב את אחד היתרונות התחרותיים הגדולים ביותר שלה, מזהיר דונילון.
ארה"ב לא תוכל לגבור לבדה על סין. מלחמת הסחר של טראמפ גרמה לריחוק מבעלות בריתה הקרובות ביותר, דווקא כאשר נחוצה חזית מאוחדת כדי להתמודד מול בייג'ינג. מקום טוב להתחיל בו את השינוי יהיה כניסה של ארה"ב לשותפות הטרנס-פסיפית, ממנה הוציא אותה דונלד טראמפ בתחילת כהונתו. הדבר יאותת לסין, כי היא חייבת לכבד קניין רוחני ולהתמודד בצורה הוגנת עם מדינות אחרות.
דונילון מסכם: מדיניותו של הממשל בנוגע לסין משקפת את אמונתו של טראמפ, לפיה סין מנצלת את ארה"ב, במיוחד בתחום הסחר. תגובה שתתמקד בשינוי תגובתה של סין לא תעלה יפה. העליונות האמריקנית לא נולדה מהגנה פרוטקציוניסטית, אלא מבניית המנוע הכלכלי החזק ביותר בתולדות האנושות. שמירת היתרון על פני סין תלויה באמריקנים הרבה יותר מאשר בסינים.

תאריך:  05/07/19   |   עודכן:  05/07/19
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הדרך הנכונה להיאבק נגד סין
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
עבור טראמפ מאה 19 זו התקדמות
צ׳ארלס דיקנס  |  5/07/19 14:17
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות יומן עולמי
איתמר לוין
גם אם לא יורה למחוץ בכוח את ההפגנות בהונג-קונג, נשיא סין יגביר את הלחץ על המחוז - כי מטרת העל שלו היא איחוד של כל האומה הסינית. מדיניות הדיכוי הנוכחית יכולה ליצור לסין הרבה בעיות בעתיד, צופה פייננשל טיימס
איתמר לוין
מספר האמריקניות שנרצחו בידי בני זוגן מאז 9/11, עולה על ההרוגים באותם פיגועים. יש לנקוט בשורה של צעדים כדי להרחיק את הנשק מהידיים הלא-נכונות
איתמר לוין
יותר נשק מתוחכם, פחות חיילי רגלים, מאבק בשחיתות והתמקדות בנקודות התורפה של ארה"ב. זהו הצבא שרוצה לראות הנשיא שי - אבל יש גם בעיות, מדווח אקונומיסט
איתמר לוין
שני השופטים שמינה טראמפ חלוקים במספר רב יחסית של מקרים. שנת המשפט היוצאת אופיינה בריבוי של בריתות מפתיעות בין השמרנים לליברלים, כותב וושינגטון פוסט
איתמר לוין
מי שמצפה שהתובע המיוחד בפרשה הרוסית יאמר משהו חדש - כנראה יתאכזב. הדמוקרטים יצטרכו למנוע את הפיכת השימוע לקרקס, והרפובליקנים ינסו לערער את אמינותו של מולר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il