בידי אירן יש דלק אורניום בכמות שתספיק לייצור פצצה אטומית אחת, אם תמשיך להעשיר אותו - קובע (יום ד', 4.3.20) דוח של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. עם זאת, היא עדיין רחוקה לפחות מספר חודשים, ואולי אף מספר שנים, מייצור בפועל של ראש נפץ גרעיני. הדוח גם מתעד לראשונה כיצד אירן מונעת מפקחי הסוכנות לבצע ביקורות במתקניה הגרעיניים.
אירן הודיעה אשתקד שהיא אינה רואה את עצמה מחויבת למגבלות מהסכם הגרעין משנת 2015, לאחר שהנשיא
דונלד טראמפ הודיע על פרישתה של ארה"ב ממנו ומדינות אירופה לא הצליחו להגן עליה מפני העיצומים האמריקניים. אירן לא פרשה רשמית מן ההסכם, אך מדינות אירופה כבר הזהירו שיצטרפו לעיצומים עליה אם תמשיך בהפרות. דוח הסוכנות יפעיל כעת לחץ עליהן לממש אזהרה זו.
"אירן חייבת לשתף פעולה באופן מיידי עם הסוכנות ולהעניק לפקחים גישה לאתרים שלה ולענות על שאלות נוספות, הנוגעות לחומר גרעיני ועל פעולות הקשורות לגרעין שעליהן לא דיווחה", אומר המנכ"ל החדש של הסוכנות, רפאל גרוסי. אירן מסרבת לענות לשאלות, בטענה שהיא כבר חשפה את פעולות העבר שלה בתחום הגרעיני. ארכיון הגרעין האירני, שנלקח ופורסם בידי ישראל, הוכיח לפני שנתיים שאירן לא חשפה את מלוא פעילותה כפי שהתחייבה בהסכם 2015.
בשנת 2016 הוציא אירן משטח המדינה 97% ממלאי דלק האורניות שלה, מלאי שהספיק לייצור 14 פצצות. לאורך רוב 2019 נשארה אירן מתחת לכמות המספיקה לפצצה אחת והגבילה את עצמה ל-300 ק"ג. אך כעת, אירן חזרה כאמור לייצור אורניום מועשר בכמויות משמעותיות ובידיה למעלה מ-1,000 ק"ג. מדובר באורניום המועשר ל-4.5%, ויש צורך בהעשרה ל-90% לצרכים צבאיים - צעד קל יחסית לביצוע. מומחים טוענים, כי נכון לעכשיו - הצעדים האירניים מיועדים בעיקר להפעיל לחץ על אירופה ולא לייצר בפועל נשק גרעיני.
על-פי הדוח, אירן מפעילה כיום 5,060 צנטריפוגות במתקן נתנז - המספר שהותר לה בהסכם. אולם צנטריפוגות רבות נמצאות באיחסון והיא תוכל להתקין אותם אם תחליט לעשות זאת. עוד מצביע הדוח על עלייה במספר הצנטריפוגות במתקן פורדו הקטן יותר: אירן התקינה בו 1,057 צנטריפוגות ו-1,044 מתוכן כבר מעשירות אורניום - תוך הפרה ישירה של ההסכם, האוסר לחלוטין העשרת אורניום במתקן זה.