אין דבר שמשקיעים שונאים יותר מאשר חוסר ודאות – וזה כל מה שהם מקבלים במגיפת הקורונה. כמה זמן היא תימשך? מה תהיה ההשפעה על הכלכלה העולמית? האם ממשלות יוכלו להתגבר עליה? כמה זמן יימשך חוסר הוודאות?
התוצאה: מדד סטנדרדט אנד פור של
וול סטריט צנח ב-12% מאז 19 בפברואר, הירידה החדה ביותר מזה תשע שנים; השוק איבד 3 טריליון דולר מערכו. מדד דאו-ג'ונס רשם תנודות בין עלייה יומית של 1,294 נקודות לבין צניחה יומית של 1,191 נקודות. התחושה הכללית היא, שמדובר באירוע חסר תקדים ולכן כה קשה להתמודד איתו – מסביר ניו-יורק טיימס.
חברות רבות קופאות על מקומן, משום שאינן יודעות כיצד הקורונה תשפיע עליהן. דאגתן המיידית היא כיצד להמשיך ולתפקד תוך שמירת בטיחות עובדיהן: עבודה מהבית, העברה פיזית של עובדים ועוד. המשקיעים בורחים למקלטים הקבועים: זהב ואיגרות חוב של ממשלת ארה"ב. אבל בגדול, רוב המודלים הכלכליים אינם מתאימים למשבר הנוכחי. בקיצור: ברבור שחור.
חוסר ודאות גורם לפחד, ופחד גורם לפאניקה. הפחדים גם עלולים להזין את עצמם, כמו במקרה של קרן ההון-סיכון הגדולה סקויה, הקוראת לחברות בהן השקיעה לקצץ כבר כעת בהוצאות ולשקול פיטורי עובדים. בנוסף לכך, משברים חיצוניים לשוק ההון – כמו הקורונה – קשים במיוחד להתמודדות, כי מדיניות הריבית למשל יכולה לטפל רק בתוצאותיהם (האטה כלכלית) אך לא בגורמיהם (הנגיף).
לדברי הטיימס, מה שמדאיג במיוחד את המשקיעים הוא חוסר האונים של המוסדות, האמורים להיות בעלי היכולת הגדולה ביותר להרגיע את השווקים. כאשר הודיע הפדרל ריזרב (3.3.20) על הורדה חדה של הריבית – מ-2.25% ל-1.75% - המניות עלו בערך רבע שעה, ואז שבו לרדת. המשקיעים חוששים, כי התחמושת שבידי הפד הולכת ואוזלת, כי הריבית הייתה נמוכה ממילא ואין לו הרבה מרחב תמרון להמשך המשבר.
המציאות היא שאינו אינו יודע כיצד להרגיע את השווקים, ועוד פחות מזה – כיצד לשקלל את הקורונה מבחינה כלכלית. קצת חדשות טובות – כמו ההודעה על תוספת של 273,000 משרות בארה"ב בחודש פברואר (6.3.20) – אינן מספיקות. זאת, במיוחד לנוכח ההערכה הסבירה שדוח המשרות לחודש הנוכחי יהיה הפוך, כי איש אינו שוכר עובדים כעת.
המשקיעים גם לא התעודדו מחתימתו של הנשיא
דונלד טראמפ על סיוע חרום בסך 8.3 מיליארד דולר (7.3.20), או מהופעתו הזחוחה והאופטימית של לארי קודלוב, היועץ הכלכלי הבכיר של הבית הלבן. בפועל, הם חשים שהממשל אינו מרגיע את הציבור ושאין לו תוכנית של ממש – והשוק מגיב לתחושות הללו. כל זה ביחד הוא מתכון לעוד ימים ושבועות קשים; בכמה מבתי המרקחת באזור וול סטריט, מעיר העיתון, הדרישה לכדורי הרגעה תהיה לא פחות גדולה מאשר לחומרי חיטוי.
כאשר קיימת חוסר ודאות חסרת תקדים, התוצאה הסבירה היא תנודתיות לאורך זמן בשוקי ההון. ימי שני עלולים להיות פגיעים במיוחד, משום שבהם באות לידי ביטוי החדשות ששמעו המשקיעים לאורך סוף השבוע. הבשורה הטובה היא, מדגיש הטיימס, שפאניקה איננה נמשכת לנצח. אחרי 9/11 איבד הדאו-ג'ונס 14% בתוך שבוע – מה שהפך להזדמנות קנייה ובתוך חודש הירידות נמחקו. גם בקורונה יגיע היום של התחתית; איש אינו יודע מתי זה יקרה ובאיזה עומק.