X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
מוביל אפילו באריזונה [צילום: מאט סלוקום, AP]
האם המיתון ייזקף לחובתו [צילום: אלכס ברנדון, AP]
אקונומיסט משיק מודל סטטיסטי ראשון מסוגו

82% סיכוי לניצחון של ביידן בבחירות

המודל של העיתון מבוסס על שקלול של גורמי היסוד המשפיעים על ההצבעה בבחירות לנשיאות ארה"ב, ועל ממוצע של סקרים תוך ניסיון לנטרל את הגורמים המביאים להטיות וטעויות אם טראמפ יצליח לצמצם את יתרונו הארצי של ביידן ל-4% - המרוץ על האלקטורים יהיה צמוד בהרבה
▪  ▪  ▪

לפני ארבעה חודשים נראו סיכוייו של דונלד טראמפ לנצח בבחירות ב-3 בנובמבר טובים מתמיד. הוא דילג בקלות מעל משפטו בסנאט, שיעור התמיכה בו התקרב ל-50% - השיעור שהספיק לג'ורג' בוש הבן ולברק אובמה לזכות בכהונה שנייה – והאבטלה הייתה בשפל של 50 שנה. ואילו אצל הדמוקרטים נראה ברני סנדרס הסוציאליסט כמועמד המוביל.
מאז הכל התהפך. הקורונה פרצה, תבעה 110,000 קורבנות והפכה 30 מיליון אמריקנים למובטלים – לפחות זמנית. לאחר מכן פרצו המהומות סביב הירצחו של ג'ורג' פלויד. ואילו המועמד הדמוקרטי הוא ג'ו ביידן, סגנו המתון והאהוד של אובמה. אפילו בשיאו, בחודש פברואר, פיגר טראמפ אחרי ביידן ב-5% בסקרים הארציים; כעת הפער עומד על 8%. הסקרים במדינות המפתח מתארים תמונה דומה: ביידן מוביל לא רק במערב התיכון, אלא גם בפלורידה ואריזונה. גם מדינות בהן טראמפ ניצח בקלות ב-2016 – כמו ג'ורג'יה, טקסס, אויהיו ואייווה – הפכו לתחרותיות.
אם הבחירות היו מתקיימות היום, ביידן היה זוכה בניצחון מוחץ. אבל נותרו עוד למעלה מארבעה חודשים – יותר זמן מכפי שחלף מאז משפטו של טראמפ. נראה גם, כי בעוד ביידן מתקרב לתקרת מספר האלקטורים בהם הוא יכול לזכות, לטראמפ יש אפשרות רבה לשוב ולזכות בתמיכה שאיבד. ייתכן שהמיתון הגיע לתחתיתו ומעכשיו המצב ישתפר. ביידן עלול להצטייר כבעל גישה קשוחה לפשיעה וכך להיפגע מהמחאה על מותו של פלויד. במבט-על שכזה, הסיכויים כרגע הם 55-45 לטובת ביידן.
ואולם, ניתוח מעמיק הביא את אקונומיסט (12.6.20) לצפות, כי סיכוייו של ביידן לנצח עומדים על 82%. העיתון השיק את מודל סטטיסטי ראשון מסוגו לחיזוי תוצאות הבחירות, אותו הוא מבטיח לעדכן מדי יום. נצחונו המפתיע של טראמפ ב-2016 גרם לתחזיות הבחירות להיראות מטופשות, מודה אקונומיסט, אך למודלים סטטיסטיים – לעומת סקרים – יש היסטוריה של דיוק. אף סקר ב-2016 לא צפה שטראמפ ינצח, אבל מודלים רבים העניקו לו סיכוי של עד 30%.
המודל של אקונומיסט נבנה בסיוע שני מדענים מאוניברסיטת קולומביה – אנדרו גלמן ומרלין היידמנס. מטרתו היא להתאים את דפוסי ההצבעה מן העבר לנסיבות ההווה. ניתוח הסיכוי לניצחון מבוסס על השאלה, עד כמה בעבר ניצחו מועמדים שהיו במצב הזה. אם המגמות ישתנו משמעותית – המודל ייכשל, מבהיר אקונומיסט. עם זאת, בחירתו של טראמפ לימדה, כי רוב הבוחרים מתייחסים אליו כמו אל כל מועמד רפובליקני אחר.
הניתוח מתחיל בגורמים מבניים המעצבים את הבחירה: שיעורי תמיכה גבוהים של הנשיא מסייעים למועמדים ממפלגתו; מצב כלכלי טוב מסייע לנשיא המכהן, אם כי הקיטוב הפוליטי המעמיק צמצם אלמנט זה; הבוחרים נוטים לתת לאותה מפלגה את השלטון לשמונה שנים לכל היותר. גורמים אלו היו לטובתו של טראמפ ב-2016, משום שאובמה סיים את כהונתו, ועד לפני שלושה חודשים נראה היה שהם פועלים לטובתו גם הפעם. אולם המיתון בשל הקורונה גורם לכך שגורמי היסוד פועלים נגדו.
קשה לדעת עד כמה המצב הנוכחי יפגע בטראמפ בקלפיות, מדגיש אקונומיסט. שום נשיא מכהן מאז מלחמת העולם השנייה לא ניצב מול משבר כלכלי שכזה. מצד שני, מיליונים צפויים לחזור לעבודה עוד לפני הבחירות. ולא בטוח שהבוחרים יטילו על טראמפ את האחריות למיתון, שנגרם בשל מגיפה; שיעור התמיכה בו עודנו גבוה מהשפל שרשם ב-2017. המודל של אקונומיסט מביא בחשבון את הנעלמים הללו ולכן מתייחס למיתון הנוכחי כגרוע ב-40% מזה של 2008 ולא גרוע כפליים כפי שמלמדים המספרים היבשים. בחישוב זה, ביידן עתיד לזכות ב-53% מהקולות.
ואולם, גורמי היסוד הם רק נקודת המוצא; סקרים מלמדים על הציבור מיישם אותם. סקרים מועדים להטיות, הרבה מעבר לטווח הטעות שלהם, והתוצאות מושפעות גם מדרך עריכתם (בטלפון או ברשת), מההרכב הדמוגרפי של המדגם ומהדרך שבה הם מנסים לצפות מי יצביע בפועל. המודל של אקונומיסט אינו מעריך את הסקרים כבודדים אלא כקבוצה, ומשתמש במודל סטטיסטי כדי לשקלל את ההשלכות של גורמי ההטיה והטעות וכך להסביר את ההבדלים בתוצאותיהם. לבסוף, המודל משלב את ממוצע הסקרים עם גורמי היסוד, תוך שהוא מעניק משקל הולך וגדל לסקרים ככל שמתקרב מועד הבחירות.
נכון לעכשיו, המודל מבוסס יותר על גורמי היסוד. הוא נותן לטראמפ סיכוי של 5% בלבד לזכות ביותר קולות מאשר ביידן, אך קרוב ל-20% סיכוי לזכות בבחירות בכל זאת – על-ידי ניצחון בחבר האלקטורים, בדיוק כמו לפני ארבע שנים. כאמור, רוב הסיכויים הם שזה לא יקרה; הסקרים מעניקים יתרון לביידן במדינת המפתח פלורידה ובמעוז הרפובליקני אריזונה. במצב הנוכחי טראמפ לא יכול לנצח, אבל אם הוא יצליח לצמצם את יתרונו הארצי של ביידן ל-4% בלבד, המרוץ יהיה צמוד בהרבה, ביידן ינצח במניין הקולות אבל ההתמודדות במישור האלקטורים עשויה אפילו להסתיים בתיקו. הדבר הכי טוב כרגע מבחינתו של ביידן, הוא להריץ את השעון לאחור.

תאריך:  14/06/20   |   עודכן:  14/06/20
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
82% סיכוי לניצחון של ביידן בבחירות
תגובות  [ 7 ] מוצגות  [ 7 ]  כתוב תגובה 
1
}}}הילרי קלינטון קיבלה3000000
יותר קולות מדראמפ  |  14/06/20 08:50
2
איתמר האובסיסיבי החופר,מה היו ל"ת
סיכוים של הילרי?  |  14/06/20 09:15
3
Wishful thinking ל"ת
פלג א  |  14/06/20 10:28
 
- חד משמעי
גולש 100  |  14/06/20 11:40
4
כן בטח ... כמו הילארי 90% ...
מפוכח  |  14/06/20 10:30
5
Run Bieden LOL  ל"ת
hahahaha  |  16/06/20 02:11
6
עד היום כמעט כל התחזיות,
חנוך1  |  17/06/20 02:29
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות בחירות בארה''ב 2020
איתמר לוין
לאורך הקריירה שלו תמך ג'ו ביידן במדיניות של יד קשה נגד הפשיעה וזכה לתמיכת ארגוני שוטרים גדולים    כעת, כאשר ברחבי ארה"ב גוברת המחאה על הרג שחורים בידי שוטרים לבנים, הוא מציג דעות אחרות ואף מוכן לבטל חלקים מחוק הדגל שלו מ-1994    וושינגטון פוסט על ההתחבטות המאיימת לפגוע במועמד הדמוקרטי לנשיאות
איתמר לוין
מתחזק גם בקרב הלבנים ללא השכלה אקדמית - חלק מרכזי בבסיס התומכים של טראמפ: ביידן זוכה לתמיכת 37% מהם, לעומת 21% בלבד האומרים שיבחרו בטראמפ בנובמבר
איתמר לוין
קולין פאואל, הרמטכ"ל בידי ג'ורג' בוש האב ושר החוץ של ג'ורג' בוש הבן, הודיע שיצביע בעב ביידן    טראמפ: פאואל הוא בוק גמור שסיבך אותנו במלחמות במזרח התיכון
איתמר לוין
נסיונות החדירה נכשלו ונמסר דיווח עליהם לרשויות האכיפה    הממשל החל לתדרך את המטות של שני המועמדים לנשיאות על איומי הסייבר מצד גורמים זרים ועל הדרכים לאבטח את מערכות המחשבים והדוא"ל
איתמר לוין
הכעס על חוסר השוויון הגזעי ואלימות המשטרה פוגש את ההקצנה הפוליטית ואת הזעם המפלגתי המאפיינים הן את הדמוקרטים והן את הרפובליקנים - וזה קורה חמישה חודשים לפני הבחירות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il