אירופה יוצאת מן השלב הגרוע ביותר של הקורונה ומולה ניצבים אתגרים בממדים אדירים. איטליה וספרד ניצבות בפני סכנה של מערבולת כלכלית, בנסיונן להתאושש מן המגיפה שהיכתה בכלכלה מעורערת ממילא. האיחוד האירופי חייב לעבוד מחדש על מקומו בעולם המקוטב בין ארה"ב לסין, וזאת לצד הדגש הגובר על יכולת אספקה עצמית – במיוחד בתחום הציוד הרפואי – והצורך להסדיר את היחסים עם בריטניה אחרי הברקזיט.
למרבה מזלה של אירופה, גרמניה תהיה החל מהשבוע (1.7.20) הנשיאה התורנית של האיחוד למשך חצי שנה – כותב גארדיאן הבריטי במאמר המערכת שלו. מסיבות היסטוריות מובנות, גרמניה תמיד נרתעה מלהטיל את כל כובד משקלה בזירה האירופית. אבל זמנים יוצאי דופן מחייבים מנהיגות ברורה, ואנגלה מרקל נחושה לספק אותה. "אירופה זקוקה לנו כשם שאנו זקוקים לה", אמרה לחברי הבונדסטג לגבי הקו שתוביל בחצי השנה הקרובה. האתגר המרכזי: לשמר את השוק המשותף בעת משבר כלכלי עצום.
מרקל אמרה בסוף השבוע, כי המשימה הדחופה ביותר של היא להגיע במהירות להסכם על קרן בסך 750 מיליארד אירו להתאוששות מהקורונה. היא תמומן מהנפקת חוב של האיחוד ותחולק למדינות בצורה של ערבויות במקום בצורה של הלוואות. את הקרן יזמו בחודש מאי מרקל והנשיא עמנואל מקרון, ויישומה יהיה רגע רב-משמעות בתולדותיו של האיחוד, שחברותיו הצפוניות העשירות תמיד הסתייגו מהזרמת כסף לדרום העני.
המחויבות של חברות האיחוד לתקציבים מאוזנים כבר נדחקה הצידה לטובת חבילות תמריצים ענקיות ולחילוץ חברות בידי המדינה. ברמה האירופית, מרקל סבורה שיש צורך בשינוי משמעותי בתחושת המחויבות ההדדית. היא הזהירה בצורה ברורה, כי כישלון במאמץ לפעול יחדיו כדי לייצב את הכלכלה היבשתית הרעועה, ישחק לידי הכוחות האנטי-דמוקרטיים והסמכותניים.
הטון והגישה שונים מהותית מאלו של לפני עשור, כאשר מרקל ושר האוצר שלה דאז, וולפגנג שאובלה, פעלו כדי לכפות צעדי צנע כלל-אירופיים כאמצעי להתמודד עם המשבר הפיננסי. ב-15 שנותיה בתפקיד הקנצלר, הפגינה מרקל יכולת שאין דוגמתה להסתגל לנסיבות המשתנות. לפני הקורונה נדמה היה שהיא ברווז צולע, המדדה לקראת הפרישה ב-2021. אבל ההתמודדות עם המחלה העצימה את סמכותה והעניקה לה את ההון הפוליטי הדרוש כדי ליטול את הסיכונים במה שהפך להיות נשיאות חירום של האיחוד.
גארדיאן מסיים: גרמניה הואשמה לעיתים בכך שהיא "מובילה מאחור". בששת החודשים הקרובים מרקל תוביל מלפנים. מבחינת האיחוד האירופי, בעידן בו הסיכונים גדולים יותר מאשר אי-פעם, אלו בשורות טובות.