X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
החאג' בסעודיה בצל הקורונה, 30.7.20 / BBC
Foreign Affairs על סעודיה בצל הקורונה

האם MBS מסוגל לשנות את דעתו

המשבר מחייב את יורש העצר הסעודי לוותר על המלחמה בתימן ועל עיר העתיד שתכנן - אך לא בטוח שיש לו שיקול הדעת הדרוש לשם כך
▪  ▪  ▪
סלמן ומוחמד. כל ההחלטות בידיהם [צילום: אמיר נביל, AP]

הקורונה הנחיתה מהלומה משולשת על יצואניות הנפט במזרח התיכון: המגיפה עצמה, המיתון העולמי וצניחת מחירי הנפט. הקורונה קטסטרופלית במיוחד מבחינתו של יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמן – כותב גרגורי גאוס מאוניברסיטת טקסס ב-Foreign Affairs.
בשנת 2016 חשף MBS את "חזון 2030", שמטרתו היא לשחרר את סעודיה מתלותה בנפט. 2020 אמורה הייתה להיות השנה בה ייסגר הגרעון בתקציב, תוך עליית ההכנסות שאינן מנפט ל-160 מיליארד דולר, ואירוח 18.75 מיליון איש בחאג' בעיר מכה. הקורונה חיסלה את התוכניות הללו. מספר החולים הגיע ל-280,000 – יותר מכל מדינה ערבית אחרת. החאג' הוגבל ל-1,000 מוסלמים המתגוררים בסעודיה. הגרעון בתקציב זינק.
מנהיג שאפתן אינו נותן למשבר להתבזבז, ומוחמד הוא בהחלט שאפתן. בימים הראשונים של המגיפה הוא הזניק את המע"מ מ-5% ל-15% והממשלה הזרימה סיוע של מיליארד דולר לעסקים. MBS הנחה את קרן העושר הלאומית לרכוש מניות במחירי מציאה בשוקי העולם, וניהל מלחמת מחירי נפט מול ולדימיר פוטין; סעודיה צריכה מחיר של 80 דולר לחבית כדי לאזן את תקציבה; המחיר הנוכחי הוא קצת מעל 40 דולר.
מוחמד עדיין יכול לאזן את התקציב, אך במחיר של ויתור על שניים מהפרויקטים האישיים שלו. כאשר סעודיה התערבה במלחמת האזרחים בתימן ב-2015, מוחמד – אז (כמו היום) שר ההגנה – היה הפנים של המבצע. כאשר המלחמה התארכה, הוא ויתר על מקומו בקדמת הבמה; לסעודיה אין כיום סיכוי לנצח את החותים הנתמכים בידי אירן. היא מוציאה 9% מהתוצר על ביטחון, אחד השיעורים הגבוהים בעולם, בין היתר בגלל המלחמה בתימן. סעודיה היא מתקשה מאוד לצאת משם, תבוסה בתימן תהיה גלולה מרה מאוד למוחמד – אך גאוס מדגיש, שהסיכון הפיסקלי מבית חמור עוד יותר. להערכתו, בסופו של דבר יהיה לאירנים ולחותים קשה כמו לסעודים, ולאחרונים תהיה הזדמנות לשקם את השפעתם בתימן.
הפרויקט השני הוא הקמתה של עיר סופר-מודרנית בצפון-מזרח סעודיה, אזור כמעט נטוש של הממלכה. מוחמד כינה אותה "נֶאוֹם" – שילוב של "ניאו" ושל המילה הערבית "מוסתקבל" ("עתיד"). הרעיון היה, שהעתיד החדש של סעודיה הוא בהיי-טק ולא בנפט. אבל הפרויקט צפוי לעלות מאות מיליארדי דולרים, עם סיכוי מועט בלבד של החזר ההשקעה ועם הפניית חלק ניכר מן המשרות בו לרובוטים במקום לבני אדם. ביטולו יחסוך הון עתק ויאותת לסעודים שגם יורש העצר מוכן להדק את החגורה, כפי שהוא מבקש מהם לעשות.
גאוס מציין, כי הקורונה גם פתחה הזדמנויות בפני סעודיה. למעלה ממיליון עובדים זרים עזבו את הממלכה בשנים האחרונות, ואחרים צפויים ללכת בעקבותיהם בשל המשבר הנוכחי. אובדנם של לקוחות כה רבים תרם למיתון בטווח הקצר, אך הממשלה תוכל לנצל את העדרם כדי ליצור משרות לסעודים בטווח הארוך.
הפסקת הדימום הפיזי והכספי בתימן ובפרויקטים כמו "נֶאוֹם" הייתה קלה יותר במערכת קבלת ההחלטות הקודמת. מועצת של הנסיכים הבכירים, שפעלה בעשורים שלפני עלייתו לשלטון של המלך סלמן ב-2015, הייתה מסוגלת לשכנע אפילו אדם חזק דוגמת הנסיך מוחמד לסגת מהאג'נדה האישית שלו. אבל כעת כל ההחלטות מצויות בידי המלך ובנו, וכל מחשבה מחדש תצטרך לבוא ממוחמד עצמו. אם לשפוט על-פי שיקול הדעת שהפגין בעבר, כמו כאשר הורה לרצוח את ג'מאל חאשוקג'י, אין יותר מדי סיכוי שזה יקרה.
לדעת גאוס, MBS צריך לשקול עוד הקרבה אישית, אשר לא תסייע לסעודיה מיידית בתחום הכלכלי, אך תעזור לשמר את הברית האסטרטגית החשובה ביותר שלה – עם ארה"ב. מוחמד יצר מערכת יחסים חמה עם דונלד טראמפ וג'ארד קושניר, אשר השתלמה לו כאשר ממשל טראמפ תמך בו במאבק הכוחות מול יורש העצר הקודם, מוחמד בן נאיף, וכאשר טראמפ הגן עליו מפני ההשלכות של רצח חאשוקג'י. אולם קשרים אלו הכניסו את יחסי ארה"ב-סעודיה לזירה הפוליטית האמריקנית, והדמוקרטים אימצו קו ביקורתי במיוחד נגד ריאד – הן בהתנגדות למכירות נשק לסעודיה והן נגד מדיניותה בתימן.
סעודיה מעולם לא הייתה פופולרית במיוחד בקרב הציבור האמריקני, אך נשיאים משתי המפלגות פעלו כדי לשמר את היחסים עם האליטה שלה. התמיכה הדו-מפלגתית הזו מצויה כעת בסכנה. הסעודים צריכים לאותת בצורה יעילה על שמירת מרחק מטראמפ וממשלו, אם הם רוצים לבנות גשר לממשל דמוקרטי אפשרי בשנה הבאה.

תאריך:  10/08/20   |   עודכן:  10/08/20
+נשיא לבנון קיבל את התפטרות הממשלה
00:32 11/08/20  |  עידן יוסף

נשיא לבנון מישל עון, קיבל את התפטרותו של חסאן דיאב וביקש ממנו להמשיך בניהול המדינה בתקופת המעבר, עד לכינון ממשלה חדשה. ממשלת דיאב, שקמה לפני שבעה חודשים בלבד, התפטרה והפכה לממשלת מעבר.


מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות העולם הערבי
יוני בן-מנחם
האסון הנורא בביירות והמחאה העממית עשויים להביא להפלת ממשלת לבנון המושחתת ולהקדמת הבחירות לפרלמנט. אולם, לא צפוי שינוי מהותי במצב הפוליטי והמשבר רק יחריף, אירן וחיזבאללה ימשיכו לשלוט בלבנון באמצעות הכוח הצבאי ובני הברית הפוליטיים
עמנואל בן-סבו
יש לנו שכנים לא מי יודע מה, שכנים שמנכיחים את עצמם במגוון דרכים יצירתיות, אוטובוסים מתפוצצים, מסעדות מתרוממות באוויר, 'משחקי' קליעה למטרה, מצפון ומדרום, משחקי השחל סכין ללב, וידה אבן לגולגולת
יוני בן-מנחם
מנהיג חיזבאללה חסן נסראללה מכחיש כל קשר של ארגונו למחסן האמוניום החנקתי בנמל ביירות ומעריך כי הסיבה לפיצוץ הינה רשלנות. הפגנות מחאה סוערות בביירות,אסון הפיצוץ בנמל החזיר את לבנון אחורה עשרות שנים, למרות האסון אין שום סימנים שהמדינה עושה חשבון נפש בדרך לשינוי מצבה
יורם שוייצר, אופיר וינטר, תומר פדלון
מצרים מנסה לחדש את התיירות - אחד מענפיו המרכזיים של המשק המקומי - ושמה דגש על דרום סיני, יעד פופולרי לישראלים רבים    המשבר מעניק הזדמנות להגברת שיתוף הפעולה בין המדינות
אורנה מזרחי, יורם שוייצר
חיזבאללה רוצה להיות גם "מגן לבנון" וגם חלק מ"הציר השיעי" – ומתקשה לעשות זאת לנוכח מעמדו בלבנון. האם המצוקות הפנימיות יובילו לחימום הגבול עם ישראל?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il