חודש לפני הבחירות לנשיאות ארה"ב, מחלת הקורונה בה לקה הנשיא דונלד טראמפ מוסיפה למערבולת בה מצויה המדינה. כתב-העת של אוניברסיטת הרווארד, Harvard Gazette,
פנה למומחים באוניברסיטה ומחוצה לה, כדי לשמוע את דעתם על היבטי המפתח של המחלה והבחירות.
טראמפ לאן?
פרופ' רוג'ר שפירו, בית הספר לרפואה ציבורית, הרווארד
הלקח החשוב ביותר ממחלתו של טראמפ הוא שעלינו לסמוך על המדע ולהקפיד על מסיכות וריחוק חברתי. לנגיף לא אכפת מי אתה; הוא ינצח אם נתן לו הזדמנות. 20% מהחולים מפתחים תסמינים, ולאדם בן למעלה מ-70 הסובל מעודף משקל, הסיכון גדול בהרבה. שיעור התמותה הרגיל הוא 30%-10%. מאחר שטראמפ קיבל טיפול חיסוני נסיוני בתחילת הדרך, הדבר עשוי לשפר את סיכוייו להישאר במצב קל יותר. אם היה מדובר בחולה מן השורה, היינו עוקבים מקרוב במיוחד אחרי רמת החמצן בדם. לגבי מלאניה טראמפ, הסכנה קטנה בהרבה: שיעור תמותה של 1% ואפילו פחות.
הסיכונים הביטחוניים
אליזבת שרוור-רנדול, בית הספר ליחסים בינלאומיים בהרווארד, סגנית שר האנרגיה בשנים 2017-2014
אויבינו עלולים לנסות לנצל רגע נדיר זה של חולשה בצמרת הממשל האמריקני – וזה מגביר את הצורך בשקיפות לגבי מצבו הבריאותי של הנשיא. חובה לפעול על-פי הנהלים הקיימים למקרה בו המפקד העליון מוגבל ביכולתו למלא את תפקידו. במקרים קודמים היה תהליך מסודר של קבלת החלטות בתחום הביטחון הלאומי בעת ניהול משבר, אבל הוא הוחלש בשל צורת קבלת ההחלטות של טראמפ. עם זאת, יש פקידים, דיפלומטים וגנרלים מקצועיים מעולים ברחבי הממשל, הממשיכים לתכנן, להתכונן ולהתאמן כדי להבטיח את המשכיות הממשל. הם נושאים באחריות כבדה להבטיח שהביטחון הלאומי של ארה"ב ובעלות בריתה לא ייפגע.
מסגרת הזמן והבדיקות
פרופ' מייקל מינה, בית הספר לרפואה ציבורית, הרווארד
רוב חולי הקורונה שמגיעים למצב קשה, מגיעים אליו די מהר – אך זה יכול להימשך גם שבועיים. ניתן לקוות שרופאיו של טראמפ יוכלו להאט את הנגיף, כך שמערכת החיסון שלו תוכל להשיב מלחמה שערה. אבל אם מערכת החיסון שלו לא תעשה זאת, הוא עלול להיפגע מאוחר יותר מכל שגופו אינו נלחם כיאות בנגיף. העובדה שטראמפ אובחן ונכנס לבידוד במהירות, מלמדת שמערכת הבדיקות בבית הלבן מתפקדת כהלכה. חשוב לדעת, שהבדיקות אינן מונעות הידבקות; הדרך היחידה שלא לחלות היא לא לבוא במגע עם הנגיף, או לעטות מסיכה כאשר באים במגע איתו.
ההשפעה על הבחירות
דן בלץ, כתב בכיר בוושינגטון טיימס ועמית מחקר במכון לפוליטיקה בהרווארד
מוקדם מדי לומר כיצד מחלתו של טראמפ תשפיע על הבחירות. עד עכשיו, שום דבר לא חולל שינוי של ממש בקמפיין. טראמפ מפגר מזה חודשים אחרי ג'ו ביידן בסקרים הלאומיים, ובמדינות המפתח יש לביידן יתרון או שהמרוץ צמוד. קמפיין טראמפ יכול להמשיך את עבודת השטח וגיוס התרומות, כמו גם קמפיין ביידן. היעדרותו של טראמפ מן הקמפיין תהיה שלילית מבחינתו, כי הוא מקבל אנרגיה מקהלים גדולים, אבל לא ברור אם דעתו של מישהו תשתנה בשל כך. חשוב לראות האם מחלתו תשנה את עמדת מחנהו בנוגע לכללי הקורונה, אך כרגע אין תשובה על כך. עובדה חשובה היא, שמחלתו תשאיר את הקורונה במרכז דעת הקהל והקמפיין.
ההשפעה על הקמפיין
אליס סטיוארט, פרשנית בכירה ב-CNN ועמיתת מחקר במכון לפוליטיקה בהרווארד
קיימים חששות אצל מי שהיו בקרבתו של טראמפ, אבל מן ההיבט הפוליטי – היעדרותו לא תפגע בהתנהלותו של הקמפיין. לא מדובר רק בעצרות בחירות ורק בדונלד טראמפ עצמו שפוגש את הציבור. זהו קמפיין ענק של עבודת שטח. יש להם 2.5 מיליון מתנדבים מיומנים, הפועלים להביא את המצביעים, הולכים מדלת לדלת, מתקשרים טלפונית ופועלים ברשתות החברתיות. העובדה שיש להם תשתית ותמיכה, תאפשר להם להמשיך להעביר את המסר של הנשיא.
תומכיו של טראמפ – לא רק צוות הקמפיין והמפלגה הרפובליקנית, אלא אנשים ברחבי המדינה – חשים שהקמפיין איננו סביב אדם אחד בלבד, אלא על אנשים רבים התומכים בו משום שהוא תומך בהם. הם סבורים שמחלתו תמריץ אנשים להיות מעורבים, משום שכרגע הוא אינו יכול לצאת בעצמו לשטח – אז הם יעשו את עבודת הרגליים במקומו עד שיחזור.
לצד זאת, קמפיין טראמפ והתקשורת השמרנית יתקשו שלא לשנות את גישתם לקורונה. תמיד חשוב להזכיר לעטות מסיכות ולשמור על ריחוק חברתי, ולא רק לדבר אלא גם לבצע. מחלתו של טראמפ תמריץ אותו ואת אנשיו לעטות מסיכות לשמור על הריחוק. יהיה זה חוסר כנות להתעלם מסכנת הקורונה כאשר אתה עצמך חולה בה, בדיוק כשם שזהו חוסר כנות לעמוד מול בניין בוער ולטעון שמדובר במפגינים שלווים. גם אם קמפיין טראמפ לא ירצה לדבר על זה, אין לו ברירה – כי זהו הנושא מספר אחת על סדר היום של הציבור האמריקני. זוהי קריאת השכמה עבורו, להתמודד עם הנושא המרכזי מבחינת הבוחרים.