X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
מחסור בשבבים פוגע בתעשיית הרכב / CNBC
אקונומיסט על הנשק של המאה ה-21

שבבים זעירים, סיכונים עצומים

ענף השבבים נשלט בפועל בידי דואופול - סמסונג ו-TSMC - בעוד ארה"ב מנסה למנוע מסין להגיע לאספקה עצמית מלאה שלהם. זהו מצב כלכלי וגיאו-פוליטי מסוכן
▪  ▪  ▪
טריליון שבבים בשנה [צילום: נג האן גואן, AP]

כאשר הומצאו השבבים בשנת 1958, השימוש העיקרי בהם היה בטילים גרעיניים. היום מיוצרים טריליון מדי שנה – 128 לכל אדם בכדור-הארץ – בשוק שהיקפו 450 מיליארד דולר; בכל מכונית חשמלית יש 3,000 מהם. סוגים חדשים של מחשוב פורצים במהירות, כולל בינה מלאכותית וכריית מידע, והביקוש לשבבים רק ילך ויגדל. לאף ענף – אומר אקונומיסט – אין שילוב דומה של מדע, תחרות קשה ומורכבות. גם השפעתו עצומה: אם תשובש אספקת השבבים, הפעילות הכלכלית עלולה להיעצר.
שום ענף גם אינו נפיץ כמותו. במשך כמה שנים הגבילה ארה"ב את מכירת השבבים לסין, שאינה מסוגלת לייצר בעצמה את כל הכמות הדרושה לה. אבל כעת הייצור בארה"ב פוחת, הוא מתרכז במזרח אסיה, סין רוצה להגיע לאספקה עצמית – וקווי החזית הגיאו-פוליטיים משתנים. במאה ה-20 צוואר הבקבוק המשמעותי ביותר של הכלכלה העולמית היה ייצוא נפט דרך מיצרי הורמוז; בקרוב עמק הסיליקון יהיה תלוי בפארקים טכנולוגיים חדשים בקוריאה הדרומית וטייוואן.
Nvidia היא כיום יצרנית השבבים הגדולה ביותר בארה"ב, עם שווי שוק של 320 מיליארד דולר. השאיפה לשפר עוד יותר את השבבים – שיתחממו פחות ויעבדו מהר יותר – מכניסה לשוק שחקנים נוספים. בחודש נובמבר השיקה אפל מחשבי מקינטוש ובהם שבבים מתוצרתה; היא כבר עושה זאת באייפונים. אמזון מפתחת שבבים למרכזי המידע שלה. התחרות הציתה גם את השוק העסקות: Nvidia מציעה 40 מיליארד תמורת Arm המייצרת מודלים לעיצוב שבבים. מגמה נוספת היא למיזוגים; המאבק בן 60 השנים לעליונות בתחום עומד להסתיים. חוק מור, לפיו מחירו של מחשב ייחתך במחצית תוך 24-18 חודשים, עומד לפוג. כל דור של שבבים קשה יותר לייצור, ובשל העלויות הגבוהות של ייצור המפעלים – הסיכונים מעולם לא היו גדולים יותר. מספר היצרנים הגדולים צנח מ-25 בתחילת המאה לשלושה בלבד.
אינטל, המפורסמת בשלישייה שנותרה, מצויה בצרות. היא פיטרה את המנכ"ל שלה – הודאה בכך שנותרה מאחור. היא עשויה להפסיק את ייצור השבבים המתקדמים ביותר שלה ולהוציא חלק מייצור האחרים למיקור חוץ. כך יישארו רק שתי חברות: סמסונג בקוריאה הדרומית ו-TSMC בטייוואן. השנייה הודיעה לאחרונה על אחת מתוכניות ההשקעות הגדולות ביותר בעולם של חברה פרטית.
השינוי הגדול השני מתחולל בסין, אומר אקונומיסט. ארה"ב ביקשה לוודא שגם סין תישאר מאחור. האמברגו שהחל מנימוקים ביטחוניים נגד Huawei מקיף כעת קרוב ל-60 חברות סיניות, כולל רבות המעורבות בתחום השבבים. היצרנית המובילה בתחום, SMIC, הוכנסה לרשימה שחורה של ארה"ב, כמו גם יצרנית הסמארטפונים שיאומי. צעדים אלו מתחילים להכאיב: ברבעון אחרון צנחו מכירותיה של TSMC ללקוחות סיניים ב-72%. בתגובה האיצה סין את מאמציה להגיע לאספקה עצמית מלאה, תוך מתן סיוע ממשלתי ב-100 מיליארד דולר; בשנה שעברה נרשמו בסין 50,000 חברות הקשורות לענף השבבים והאוניברסיטאות הגבירו את ההכשרה בתחום.
אין להתעלם מן הסכנות, מדגיש אקונומיסט. אם המגמות הנוכחיות יימשכו, הבית הלבן עשוי להתפתות להדק עוד יותר את האמברגו כדי להאט את ההתקדמות הסינית; לצעד כזה עלולות להיות השלכות קשות. הדואופול של סמסונג ו-TSMC עלול לנצל את כוחו ולהעלות את המחירים. הייצור של חמישית מן השבבים כבר מבוצע בטייוואן, שלטענת סין מהווה חלק ממנה ושהיא מאיימת לפלוש אליה. ענף השבבים מצוי בנקודה בה ארה"ב וסין יכולות לחנוק זו את כלכלתה של זו.
כמה ניצים בארה"ב ובאירופה רוצים להגיב בסובסידיות שלהם לענף השבבים, אבל הדבר יפגע בתחרות החופשית של העיצוב והצעד ייכשל בסופו של דבר, סבור אקונומיסט. במקום זאת, על הלקוחות הגדולים כמו אפל ללחוץ על שתי היצרניות לגוון את מיקומם של המפעלים. ארה"ב צריכה ללחוץ על קוריאה הדרומית וטייוואן לצמצם את הסיוע שהן נותנות לחברות המקומיות, כך שיהיה כדאי להקים מפעלים במדינות נוספות. הנשיא ג'ו ביידן צריך ליצור מערכת סחר עם סין בתחומים רגישים, כמו שבבים, אשר תשמר את שרשרת האספקה והאינטרסים המערביים גם יחד. כאמור, השבבים הראשונים הותקנו בטילים גרעיניים; יש למנוע מהם להפוך לנשק במלחמה הקרה של המאה ה-21.

תאריך:  27/01/21   |   עודכן:  27/01/21
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
שבבים זעירים, סיכונים עצומים
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
ביידן יסיר את כל החסמים מסין
Q  |  28/01/21 03:51
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת הסחר
איתמר לוין
ממשל טראמפ הנחית מכה קשה על המסעדות עוד לפני הקורונה, בדמות מכסים על יין ואוכל מאירופה; ביידן יכול להעניק סיוע חיוני פשוט באמצעות ביטולם
איתמר לוין
חוסר הוודאות הוא חסר תקדים: מה יקרה בשוק העבודה האמריקני? האם תהיה התפרצות אינפלציות? ולהיכן הולכת מלחמת הסחר ארה"ב-סין?
איתמר לוין
סין טענה שהיחסים עם טראמפ היו כמו אגרוף נטול חוקים; ביידן ימשיך את המאבק, אך בצורה מסודרת יותר וגם ינסה לשתף פעולה עם סין בכמה נושאים
איתמר לוין
ארה"ב נחושה בדעתה למנוע מסין לסגור את הפער ממנה, בעוד סין מגיבה בניסיון לעשות בדיוק את זה. לא בטוח שמישהי מהן תנצח, כותב Foreign Affairs
איתמר לוין
היועץ לשעבר לביטחון לאומי מתאר כיצד טראמפ מנע את חיסולה של חברת ZTE הסינית והנשיא שי ג'ינפינג אמר שהוא חייב לו טובה    מאוחר יותר הביע שי את התקווה שטראמפ יכהן יותר משמונה שנים - ולאחר מכן ביקש טראמפ עוד רכישות חקלאיות כדי לסייע לו בבחירות    טראמפ נתן לעמיתו הסיני אור ירוק לבנות מחנות ריכוז לבני מיעוט מוסלמי
רשימות נוספות
ארה"ב: פשע מאורגן של חברת Huawei  /  איתמר לוין
הסכם ראשוני בין ארה"ב וסין  /  איתמר לוין
הסכם סחר עקרוני ארה"ב-סין  /  איתמר לוין
סינים גנבו מידע רגיש עצום  /  איתמר לוין
סין וארה"ב בדרך לגט כלכלי  /  איתמר לוין
התקדמות במו"מ במלחמת הסחר  /  איתמר לוין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il